Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grapperhaus (Justitie) loog Kamer voor over illegale privacyschending NCTV

  •  
16-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
Kabinet komt met update over coronacrisis

© DEN HAAG - Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) komt aan op het Binnenhof voor een overleg over de coronacrisis. Het kabinet komt tijdens het zomerrece

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) handelde in strijd met de wet bij het jarenlang verzamelen, opslaan en analyseren van privacygevoelige informatie over burgers. Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) wist dat juristen van de NCTV daarvoor waarschuwden, maar toch loog hij deze zomer tegen de Kamer en hield vol dat de werkwijze geoorloofd was.
Dat schrijft NRC op basis van vrijgegeven documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het was diezelfde krant die in april dit jaar onthulde hoe de NCTV ‘op grote schaal informatie over burgers had verzameld en verspreid’:
"Ook bleken analisten met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten te volgen. Net voor publicatie werden de nepaccounts op Facebook, Instagram en Twitter opgeheven. De coördinator bleek ook in vertrouwelijke analyses te beschrijven met wie personen waren getrouwd, hoeveel kinderen ze hadden, met wie ze omgingen, soms vergezeld van foto’s. NCTV deelde zulke analyses regelmatig met andere overheidsdiensten zoals gemeenten, politie, de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten."
In juni van dit jaar volgde een Kamerdebat waarin de demissionaire minister herhaaldelijk werd gevraagd of de NCTV de wet overtrad. Daarover was Grapperhaus duidelijk: “Nee, naar mijn stellige oordeel is dat niet het geval.” Uit de documenten blijkt nu dat Grapperhaus op dat moment al bijna vier maanden op de hoogte was dat juristen van de NCTV daar heel anders over dachten.
De nu vrijgegeven documenten zijn vermoedelijk pas het topje van de ijsberg. NRC vroeg honderden NCTV-documenten op, maar kreeg er woensdag na vijf maanden wachten slechts tien:
"Volgens de NCTV zal het „nog maanden” duren voor, mogelijk, overige documenten worden vrijgeven. Het betreft bijvoorbeeld e-mailverkeer en documenten van vóór 2020. Die zouden volgens bronnen onder meer aantonen hoe de top sinds 2013 juridische adviezen naast zich neerlegt."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

Greendutch
Greendutch17 sep. 2021 - 17:36

een minister van justitie?? en ook nog advocaat?? liegen?? dat is wel heelmerg dom!!

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 sep. 2021 - 14:03

Ach ja, we rollen van het ene schandaal in het andere. Dat zijn nu normen en waarden mensen. Alleen wanneer het ze uitkomt. Met dank aan fijn rechts Nederland. En maar klagen, maar zo lang er geen links beleid komt, zal dit doorgaan, doorgaan en doorgaan.

Ed Verbeek
Ed Verbeek17 sep. 2021 - 13:47

Ja natuurlijk liegt elke Surveillance State over het feit het een Surveillance State is.

Dehnus
Dehnus17 sep. 2021 - 12:28

Het is wat met mannen op die positie, ze zijn bijna allemaal altijd corrupt.

Paul250371
Paul25037117 sep. 2021 - 10:06

Leugenaars, rovers en empathie loze oplichters.

Martinel
Martinel17 sep. 2021 - 9:51

Ach ja, kan er ook nog wel bij. Wat een verrot land is dit geworden.

Bouwman2
Bouwman217 sep. 2021 - 8:47

Over liegen gesproken, je denkt toch niet dat de vader van Jan Sieibelink, die hij beschrijft in Knielen op een bed violen"de best seller en verlimd, werkelijk de stem van God hoorde? Want dan is fictie hoor. Jan loog gewoon en niet zo'n beetje ook. Toen ik de bestseller las, vooraft ie dat was, was het gewoon literatuur. Daarvoor dient Jan geprezen.voor zijn misleiding. De misleiding zit ook in de Kamer. Want wat zegt de Kamer? De lonen in de zorg moeten omhoog. En dat kost 600 miljoen te betalen door het bedrijfsleven. Nou de hele opposiie natuurlijk vóór. Wilders samen met de SP gearmd naar de brand. Dat het berijfsleven de prijzen verhoogt dat zegt de Kamer di niet. Dus zegt Rutte, je weet wel de man die hier elke dag je schoenen gepoetst en glimmend voor de kamerdeur zet: Maar die hoge prijzen kunnen de gedepriveerden toch niet betalen, alleen de bemiddelden. Denk aan hen en doet het niet. Maar wie luistert er nu naar iemand die voor dag en auw opstaat om te poetsen? We luisteren liever naar de oppositie, die mooe dingen voor de linkse mensen opdist.Net als Hugo Chavez, die nu dood is. Maar de TK21 verkiezingen geven duidelijk aan, dat Nederlandse kiezers dat spel doorzien. Ze stemden massaal op Mark Rutte. En niet op de oppositie. Die valt uiteen in partijen die maar een ding gemeenhebben: noot meer die lach, nooit meer die irritatie. Zelfs mevrouw Kaag tekende.bij het kruisje. Maar even later zit ze toch weer met Rutte te konkelefoezen. Tja, zo gaat dat nu eenmaal altijd. Maar die lach van Rutte, die zijn we kwijt. Mensen stop toch met elkaar voor mietje te schelden. Een maal zing je met elkaar, allemaal het ouwe liedje, o was Rutte er nog maar!

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens17 sep. 2021 - 12:05

@ Bouwman Aangezien er geen god is kan ook niemand zijn stem horen. Dus gaat jouw vergelijking nergens over. Rutte is de man die bij slechts een deel van de Nederlanders de schoenen poest en dat zijn niet de mensen die dagelijks hard aan het werk moeten. En die linkse partijen komen op voor degenen die niets van Rutte gedaan krijgen. Dat liedje over Rutte zal jij zingen, maar een grote meerderheid van de Nederlanders niet. Die hebben van Rutte een land gekregen waar kansen en perspectieven niet eerlijk verdeeld worden. Maar dat is niet jouw probleem. Jij behoort tot de groep die probleemloos kan incasseren.

Knertel
Knertel17 sep. 2021 - 7:55

Doet me denken aan een belegen grap: Hoe kun je zien of Grapperhaus liegt? Z'n lippen bewegen!

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman217 sep. 2021 - 9:51

Ik kende de mop nog niet. Maar hij is wel vrij algemeen toepasbaar. Ken je de grap van de sadist en de masochist? Nou die is verwijderd.

Paul250371
Paul25037117 sep. 2021 - 10:06

Inderdaad, als hij zijn mond open doet liegt hij al.

Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 12:24

@Knertel, die scoort goed.

Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 7:22

("De coördinator bleek ook in vertrouwelijke analyses te beschrijven met wie personen waren getrouwd, hoeveel kinderen ze hadden, met wie ze omgingen, soms vergezeld van foto’s. NCTV deelde zulke analyses regelmatig met andere overheidsdiensten zoals gemeenten, politie, de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten.”) - het schandaal beperkt zich naar alle waarschijnlijkheid niet allen daartoe. Dit is een angstaanjagende onthulling over het feit dat bepaalde diensten richting de bekende STASI zijn gaan afglijden. Een Minister van Justitie die dergelijke zaken afdekt hoort gelijk op te stappen. De schade is reeds niet te overzien - let op dit gedeelte ("..de AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten.") Conclusie is dat gewone burgers komen te staan op de lijsten voor criminelen en hun Prive-gegevens klaarblijkelijk in onbekende richting het buitenland worden gedeeld. Laat dit even in uw gedachten zakken.

2 Reacties
gimli55
gimli5517 sep. 2021 - 8:01

Verwissel de naam NCTV met de belastingdienst en je hebt de essentie van de afbraak van het democratisch gehalte van onze regering in een zin uitgelegd. Die lijsten gaan de hele wereld over en iedereen weet dat op internet niets verdwijnt, behalve als het de politici goed uitkomt. Dan verdwijnen briefjes en memo's in een diepe lade in een ondergronds archief. Er wordt veel gebruik gemaakt van lijsten waar personen op staan, die dat niet weten en niet eens weten dat die lijsten bestaan. Alles wordt of gebagatelliseerd of er wordt gewoon over gelogen. Het systeem faalt en is corrupt, beschermt de burger niet, en iedereen is crimineel voordat het tegendeel bewezen is. Het is een slechte mentaliteit van de bewindslieden en gebrek aan integriteit.

Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 12:36

@gimli, misschien moet je 's keertje het boek "Fred-en-de-wet" gaan lezen. Daar zijn methodes beschreven die nooit door een Constitutionele Hof (met dank aan Omtzigt) toegelaten zouden worden. Daarom schoppen VVD, CDA en SPG hard er tegen.

Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 7:17

De ene jurist waarschuwt dat de wet mogelijk overtreden wordt en de andere jurist is van mening van niet. We willen wel dat de NCTV weet wat er binnen tal van rechts extremistische en andere groeperingen speelt dus dat de NCTV dit doet is niet vreemd, er moet wel een deugdelijk wettelijk kader voor zijn en die aanpassing komt er volgens mij al aan. En of de Minister heeft gelogen weten we natuurlijk pas als er een rechter heeft geoordeeld dat het inderdaad strijdig was met de wet. Dan nog heeft de Minister feitelijk niet gelogen, hij is van oordeel dat het niet onwettelijk is, hoogstens heeft hij de kamer onvolledig geïnformeerd door niet te vermelden dat er adviezen zijn die een andere zienswijze hebben. Maar we weten niet hoe die adviezen zich verhouden tot het geheel aan adviezen, wellicht zijn er verschillende standpunten binnen het Ministerie.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037117 sep. 2021 - 10:04

"Uit de documenten blijkt nu dat Grapperhaus op dat moment al bijna vier maanden op de hoogte was dat juristen van de NCTV daar heel anders over dachten." Welke jurist is van mening dat de wet niet overtreden is?

Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 10:49

@paul Nou grapperhaus bijvoorbeeld.

Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 12:26

@Jozias, buiten de Nederlandse grenzen heerst de historische opvatting dat een leugen geen mening is. Een leugen is dus geen mening, gewoon leugen.

Paul250371
Paul25037117 sep. 2021 - 12:39

Touche. Hahahah. Mooi antwoord.

Jozias2
Jozias217 sep. 2021 - 13:43

@libertain Tot nog toe is er inderdaad alleen nog sprake van meningen (van juristen waaronder grapperhaus). Ik ben het met u eens dat bij een mening er geen sprake is van een leugen. Nu spelen er twee dingen: 1 of er hier sprake is van een leugen is nog helemaal niet vastgesteld, noch of de werkwijze onwettig was noch dat grapperhaus iets anders als waarheid heeft gebracht. 2. Grapperhaus zei : “Nee, naar mijn stellige oordeel is dat niet het geval.”. Mijn oordeel is een persoonlijke mening/ zienswijze. Dat kan dus nooit een leugen zijn.

hans-e-pans
hans-e-pans16 sep. 2021 - 23:08

Het goede doet goed volgen. Dit geld natuurlijk ook voor het foute.

1 Reactie
Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 7:29

De kernvraag is - welke richting kies jij?

OlavM
OlavM16 sep. 2021 - 22:04

Weer een keiharde leugenaar toegevoegd aan het "illustere" rijtje in het kabinet van opperleugenaar Rutte. Het is toch te triest voor woorden dat deze leugenaars hun best deden om leugendetector Omtzigt op "een functie elders" geparkeerd te krijgen, opdat zij hun leugenfabriek konden handhaven..... En is het eigenlijk niet te zot voor woorden dat Rutte überhaupt te kans nog krijgt een nieuw kabinet et vormen?

1 Reactie
Libertain
Libertain17 sep. 2021 - 7:15

Leugendetector Omtzigt - goede bevinding, is het tenminste glashelder geworden de reden waarvoor Omtzigt voortdurend door de geheime diensten tegengewerkt werd.

Winterdepressie
Winterdepressie16 sep. 2021 - 18:11

Wat? Een mislukte Fred Teeven kloon die liegt? Zeg met dat het niet zo is!!!! Serieus, zelfs z'n voornaam heeft een kopiefout er in zitten. Dit is gewoon een Teeven variant. Een gemuteerde crime-fightert en leugenaar!

Bouwman2
Bouwman216 sep. 2021 - 17:59

Ik had ooit een gemeentelid die steeds bij ons op de pastorie naar binnen gluurde. Hij had daar zelfs een ladder voor aangeschaft. Op een dag trof ik em hangend boven aan die ladder aan. Ik vroeg em de goten meteen maar schoon te maken. En dat deed ie dus. Daar stond nog een foto van in de NRC. Want het was me toch een enorme berg troep die er allemaal uit kwam. Nationaal record, dat stond er bij.

2 Reacties
OlavM
OlavM16 sep. 2021 - 22:06

Dat verheldert weer een hoop wat betreft het zoveelste liegende lid van het kabinet-Rutte....

De Lieve Heer
De Lieve Heer16 sep. 2021 - 23:26

Een dominee die in een pastorie woont, de biecht afneemt en als zijn inspiratiebron de Baron van Munchausen heeft.

Pfff
Pfff16 sep. 2021 - 17:17

Het gaat maar door...

ton14024
ton1402416 sep. 2021 - 17:09

´´Facebook, Instagram en Twitter´´ Daar delen mensen vrijwillig hun data ook al weten ze dat het de wereld rond gaat, dus niets mis mee.

4 Reacties
Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 17:14

Ton Daar is niets mis mee. Maar met de wet overtreden wel. Of vindt u in uw eenlijnige stijl van niet?

rvb2
rvb216 sep. 2021 - 17:28

Wat je op straat doet is openbaar. Dat wil nog niet zeggen dat de politie zomaar iemand op straat mag achtervolgen.

Gaz Typari
Gaz Typari16 sep. 2021 - 18:12

Nee inderdaad, niks mis met activiteiten die in strijd zijn met de wet.

ton14024
ton1402417 sep. 2021 - 18:11

Z, juristen zijn nog geen rechters. Juristen beoordelen, rechters vonissen of de wet is overtreden. R, ik lees niets over achtervolgen. G, onzin.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 17:08

Dat is een goed, liberaal, criterium, om maar door te gaan in Rutte IV.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 sep. 2021 - 17:08

Liegen, bedoel ik dan natuurlijk.