Joop

Grammatica eerste slachtoffer bij sms'jes

  •  
09-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zal berichtjescultuur de gesproken taal ook beïnvloeden?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Wat mensen met een flinke dosis gezond verstand al wel hadden kunnen vertellen wordt nu door wetenschappers bevestigd. Het sturen van tekstberichtjes schaadt de grammaticale ontwikkeling van jongeren. 
Het onderzoek werd gedaan met een groep jongeren tussen 10 en 14 jaar oud. Dat de spelling eronder lijdt hoeft misschien niet eens onderzocht te worden, maar de grammaticale vaardigheden blijken ook niet zo best. Voor berichtjes sturen valt men immers terug op een soort steno. Hoe meer berichtjes de kinderen verstuurden des te meer problemen ze met grammatica bleken te hebben. Dat geldt in even sterke mate voor jongens als voor meisjes.
Men denkt dat het ook komt doordat jongeren elkaar imiteren en dat zo ook het risico bestaat dat het op den duur ook de officiële taal beïnvloedt. Is het erg als kinderen de grammatica niet meer goed beheersen? Dat is de vraag. Wat willen we ermee? Effectief communiceren? Nou, in dat geval hebben al die ouderen die nog keurige volzinnen op hun iPhone maken een behoorlijk nadeel. Dat kost veel te veel tijd.
Het gezonde weetje van woensdag nalezen: Waarom verliefde mensen zo veel lachen
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

jobberlijn1
jobberlijn19 aug. 2012 - 11:36

Niet alleen de grammatica van de jeugd rammelt wel eens, maar nu ook al die van hoogleraren. Ene Ivan Wolffers die zich hoogleraar noemt durft met zijn geleerde bol te constateren dat de spelling er onder 'leidt'... Ja als een hoogleraar zo'n intens primaire domme fout maakt, 'lijd' ik daaronder.

Marc van Oostendorp
Marc van Oostendorp9 aug. 2012 - 11:36

Wat een merkwaardig stukje. De link onder het woord 'onderzoek' verwijst naar een blogpost waarop de taalkundige Mark Liberman terecht gehakt maakt van het desbetreffende onderzoek en de conclusies. Desalniettemin presenteert u het hier alsof die conclusies gewoon staan, waarschijnlijk omdat het in overeenstemming is met uw 'gezonde verstand'. Het resultaat zou echter in strijd zijn met vrijwel alle bestaande onderzoek; ook dat wordt door Liberman aangetoond, met een lange lijst verwijzingen aan het eind van zijn artikel.

eeweew
eeweew9 aug. 2012 - 11:36

Kan het niet andersom zijn? Leerlingen die meer berichtjes sturen zijn slechter in grammatica.

MollySweet
MollySweet9 aug. 2012 - 11:36

Ach, ik heb altijd het gevoel dat grammatica vooral op journalistieke opleidingen als eerste de deur uit gaat. Als je ziet hoe sommige journalisten schrijven - en geen krant die aan correctie doet. Ik erger me dood aan een aantal standaardfouten die iedereen maakt, zoals een hoofdletter na een dubbele punt. Ook bestaan er voor de journalist blijkbaar niet meer leestekens dan de punt en de komma en de dubbele punt. Samengestelde zinnen zijn vrijwel altijd fout - de tweede komma wordt standaard vergeten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus kinderen leren niet alleen van sms-jes slechte spelling; ze hoeven het internet of een krant maar te lezen om overstelpt te worden met slecht Nederlands.