Joop

Gouden Koets behoudt omstreden 'slavenpanelen'

  •  
16-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
15236325606_4a1821a4e9_k
De omstreden ‘slavenpanelen’ die de zijkant van de Gouden Koets bedekken, zullen daar ook na de restauratie gewoon te zien blijven. Dat hebben bronnen rondom de restauratie van de koets laten weten, aldus het AD. De verwachting is dat de Gouden Koets over een jaar of vijf weer in gebruik wordt genomen.
Op een van de zijpanelen van de koets is een schilderij te zien met daarop ontklede inwoners van de voormalige koloniën die zich dienstbaar opstellen ten opzichte van de ‘Nederlandse Maagd’. Een herinnering aan het slavernijverleden van Nederland. Over in hoeverre het wenselijk is dat met een dergelijk schilderij over straat geparadeerd wordt in plaats van dat het in een museum hangt, wordt al enkele jaren debat gevoerd. Al in 2011 riepen toenmalig Kamerleden Harry van Bommel en Mariko Peters op om de afbeelding van de koets te verwijderen. In 2014 werd door actiegroep De Grauwe Koets’ een demonstratie georganiseerd tegen het gebruik van de koets.
In 2015 was de Goude Koets voorlopig voor het laatst te zien tijdens Prinsjesdag. De antieke koets is toe aan een grootschalige restauratie en is inmiddels grotendeels ontmanteld. De verwachting is dat de koets in totaal zo’n zeven jaar uit de roulatie is. Die tijd zou een mooie overbrugging zijn om de afbeelding naar een museum te verplaatsen, zo vonden tegenstanders van het gebruik van de koets. Maar dat gaat niet gebeuren, laten bronnen rond het hof nu weten. In plaats daarvan hoopt men in Den Haag dat gedurende de afwezigheid van de koets de discussie simpelweg verstomt.
Volgens de mensen betrokken bij de restauratie kan ‘het paneel moeilijk zwart geschilderd worden’. Ook zeggen ze: ‘Het is nu eenmaal een rijdend museaal object. Als we dit weghalen kunnen we de halve collectie van het Rijksmuseum eigenlijk niet meer tonen.’ Eerder al had Mark Rutte ook al gezegd dat wat hem betreft de koets niet ‘vernield’ zou worden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (78)

johannn2
johannn218 sep. 2017 - 11:02

Als Willem Alexander in deze koets gaat zitten, nadat er deze uitgebreide aandacht aan is besteed, en nadat er over de koets had kunnen worden beslist, dan doet hij dat in het bewustzijn daarvan. Dan accepteert hij daarmee de verheerlijking van dat verleden. .

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 sep. 2017 - 11:53

Kom, kom hij geeft ook staatshoofden als Nedenyahu een hand, wat is er nu meer belast? Het is de regering, in casu Rutte died

Klaas Punt
Klaas Punt18 sep. 2017 - 11:56

sorry, die reactie ontsnapte mij op een heel raar punt. Nee Rutte is springlevend, maar die beslist over dit soort zaken net zoals de Troonrede. Je denkt toch niet dat de Koning die zelf schrijft?

Lodewijk2
Lodewijk218 sep. 2017 - 12:13

Onzin, de koning besluit dat soort dingen niet.

johannn2
johannn218 sep. 2017 - 18:32

Klaas, Lodewijk, Over de inhoud van het regeringsbeleid en (dus) de troonrede beslist hij niet. Daar is de grondwet duidelijk over. Maar het vervoer erheen is een heel andere kwestie. Het lijkt me toch duidelijk, dat dit geschenk van de gemeente Amsterdam geen grondwettelijke verplichting voor hem kan zijn. Overigens heeft deze koets slechts geleidelijk de glazen koets verdrongen. Ik maak me sterk, dat als Willem Alexander aangeeft dat hij het niet langer wil, dat er dan iets anders wordt geregeld. Het zou toch bespottelijk zijn als de koning gebonden is aan zijn vervoermiddel. Daar is de grondwet niet voor bedoeld. Persoonlijk vind ik de glazen koets veel mooier. .

omaoeverloos
omaoeverloos18 sep. 2017 - 9:06

Misschien toch maar vervangen door een VW Käfer.

1 Reactie
johannn2
johannn218 sep. 2017 - 11:06

Dat ligt natuurlijk helemaal aan wat er op die Kever is geschilderd. .

Lodewijk2
Lodewijk218 sep. 2017 - 8:19

De panelen verdienen geen eervolle plaats op de koninklijke koets. Als aandenken aan historische gebeurtenissen horen ze in een museum thuis. De koets zelf ook trouwens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2017 - 8:15

Van mij mag die hele polonaise ophouden te bestaan. Ik heb dan ook niets met het koningshuis en vind het haast beschamend als ik al die' volwassen; mensen met vlaggetjes langs de route zie staan vanuit een voor mij haast blinde bewondering.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach17 sep. 2017 - 17:49

Om de herinnering aan het koloniale verleden van Nederland levend te houden is het totaal niet nodig om er elk jaar mee over straat te rijden. Dat geeft terecht aanstoot. Dat we zonder die jaarlijkse parade de geschiedenis zouden vergeten is niet meer dan een uiterst zwakke drogredenering. Omgeven met de juiste, antikoloniale context kan het een nuttig kijkje in de geschiedenis geven. In principe zou een digitale kopie daarvoor genoeg zijn en kan het origineel in de prullenbak.

jandebakker
jandebakker17 sep. 2017 - 17:28

Ik snap de term "slavebpanelen" niet helemaal. De panelen zijn een verwijzing naar het koloniale rijk maar niet naar de slavernij. De koets dateert namelijk uit de periode van na de afschaffing van de slavernij.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 sep. 2017 - 14:58

De lieden die er voor pleiten dit soort 'foute' voorwerpen naar het museum te verplaatsen gaan, ben ik bang, zelden naar een museum. Het museum is een tussenstation. Naar de vuilverbranding ermee is een stap te ver, dat riekt naar de Taliban en ander onverdraagzaam volk, maar met een museum bereik je ook je doe: het is uit het zicht en zal worden vergeten.

Twistappel
Twistappel17 sep. 2017 - 12:56

Deze slavenpanelen zijn net zomin omstreden als het feit dat destijds iedere Nederlandse burger ondergeschikt was aan het Koningshuis en vele Nederlanders zwaar uitgebuit werden. Dat waren destijds in Nederland en grote delen van het westen de feiten die niet zo waren en inmiddels anders zijn dan in rest van de wereld die nog steeds niet zover zijn.

joloe
joloe17 sep. 2017 - 11:38

Hoe zielig is Nederland aan het worden.

donqshot
donqshot17 sep. 2017 - 8:01

Ook balen, nu staat er op website van het FD een bijzonder interessant stuk over de gouden koets waar niemand iets van begrijpt, heb je nog zo je best gedaan om snugger over te komen. Wel goed om te weten dat ze in China en de VS ook lekker bezig zijn.. Dank!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 sep. 2017 - 22:34

Deze panelen zijn niet omstreden, ze zijn een historisch gegeven. Dat ze samenhangen met een zwarte episode uit de geschiedenis is een feit dat best onder de aandacht gebracht mag worden. Een mooi kanaal daarvoor zou de TV uitzending van de derde dinsdag kunnen zijn. Dat gebeurd te weinig, maar gelukkig bestaat een site als joop om dat te compenseren. Zouden de panelen verwijdert worden dan is de aanleiding om rond prisnjesdag aandacht aan ons slavernijverleden verdwenen. En of het ontbreken van die aanleiding een goed idee is, daar zou je als tegenstander van die panelen eens goed over na moeten denken. Voor je het weet bestaat er geen enkele aanleiding om het over het slavernijverleden te hebben terwijl dat verleden daarmee echt niet weg is.

OlavM
OlavM16 sep. 2017 - 19:41

Degenen die het artikel "Leve de gouden koets!" van Han van der Horst (Joop, 15 september 2015) erbij halen om "aan te tonen" dat de bewuste schildering op de gouden koets niets met slavernij te maken heeft, slaan de plank mis. Het paneel heet niet toevallig "Hulde der koloniën". Ik citeer Van der Horst: “De inwoners van die koloniën leggen hun schatten aan de voeten van de Nederlandse maagd en zij krijgen er ook iets voor terug. Een meneer reikt een boek aan. Zij ontvangen kennis.” Mijn reactie was toen: "Nou, geweldig, die kennis, hoor! Welk een grandioze volksverheffing! De kolonialistische geest met de paplepel ingegoten. Gelukkig was de heer Soekarno wel zo slim om zijn talenten te gebruiken voor juist het opbreken van de kolonie “Nederlandsch” Oost-Indië"! Het desbetreffende paneel beeldt wel degelijk slavernij uit, want de onderdanigheid van inlanders en afstammelingen van slaven wordt als vanzelfsprekend voorgesteld. En ook dat zij dus “dankbaar” zouden zijn “voor al het goede dat Nederland bracht”. Dat is natuurlijk inderdaad onzin, maar ook wel degelijk volkomen kolonialistisch. Het is onzin te beweren dat de Nederlandse bourgeoisie niet zou weten wat er gaande was in de koloniën! Hoezo zouden inlanders welke vorm van “hulde” dan ook moeten brengen aan de uitbuitende Nederlanders?" Dit vind ik nog steeds juist. Waarom zou je pijnlijke geschiedvervalsing in de huidige tijd nog ten toon willen spreiden?

4 Reacties
MollySweet3
MollySweet317 sep. 2017 - 13:18

OlavM: het wordt pas geschiedvervalsing als we die panelen weghalen, waarom snap je dat niet? Dan doen we net alsof er niets is gebeurd in het verleden waar we iets van zouden kunnen leren. Dat lijkt me meer dan een beetje dom. Bovendien garandeer ik je dat wij, als belevers van ons tijdvak, daar weer voor veroordeeld zullen worden door toekomstige generaties die hoogstwaarschijnlijk niet snappen waarom wij politieke correctheid lieten prevaleren boven een juiste weergave van feiten. En zo blijven generaties elkaar veroordelen. Aanpassen heeft geen zin, want dan blijf je bezig. Het verleden is wat het is - we zullen er gewoon mee moeten dealen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2017 - 7:14

Wij leggen met z'n allen heden ten dage onze gaven ook voor de voeten van de vorst neer. En wat krijgen we ervoor terug?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2017 - 7:15

Molly Ik ben het niet altijd met je eens maar hier wel! Ik weet dat anderen er anders over denken dat mag!

OlavM
OlavM20 sep. 2017 - 1:49

@ Molly Sweet: Ik herhaal mijn laatste zin nog maar eens: "Waarom zou je pijnlijke geschiedvervalsing in de huidige tijd nog ten toon willen spreiden?" Wat ik aangeef is dus dat die uitbeelding op zich al een vervalsing is, en geen juiste weergave van de werkelijke omstandigheden destijds. Toentertijd dus al. "Waarom snap je dat niet? "

OlavM
OlavM16 sep. 2017 - 19:14

[ In plaats daarvan hoopt men in Den Haag dat gedurende de afwezigheid van de koets de discussie simpelweg verstomt.] Wat een naïviteit! Die discussie komt, als de gouden koets weer wordt gebruikt met dezelfde panelen, in alle hevigheid terug, zo niet nog heftiger. Daarvoor hoef je echt geen glazen bol te hebben. Trouwens, wat mij betreft gaan álle koetsen (goud of glas, maakt niet uit) naar het museum. Dan kunnen Willem-Alexander en Máxima op een Segway naar de Ridderzaal. Dan tonen ze ook nog eens dat ze écht bij de tijd zijn.

2 Reacties
tempest
tempest17 sep. 2017 - 10:35

Moeilijk te zeggen of het naïef is. Wellicht zijn we over een paar jaar al die polarisatie beu of zijn er belangrijkere dingen waar we ons druk over maken of wie weet is er uberhaupt geen koningshuis meer. De framing van "slavenpanelen" is op z'n zachts gezegd open voor discussie. Je kan het een koets niet meer van deze tijd vinden, maar in de context van "koning en zijn onderdanen" gezien...

OlavM
OlavM20 sep. 2017 - 1:43

@ tempest: [....of wie weet is er uberhaupt geen koningshuis meer.] "Over een paar jaar"? Dat lijkt me ook nogal naïef om te veronderstellen, of in mijn optiek: al te optimistisch.

Lodewijk2
Lodewijk216 sep. 2017 - 18:03

Een mooie Mondriaan op de deurtjes zou het ook goed doen.

6 Reacties
Edel2
Edel217 sep. 2017 - 9:10

Maar hoe zal men daar over 100 jaar overdenken?

Edel2
Edel217 sep. 2017 - 9:12

over denken

tempest
tempest17 sep. 2017 - 10:39

Bij Mondriaan krijg je de discussie of alle kleurtjes wel voldoende zijn vertegenwoordigd :) Teveel witte vlakken -> White Supremacy!!!

Lodewijk2
Lodewijk217 sep. 2017 - 21:38

Beste tempest, men verwijt de zon niet dat deze racistisch is. Ze omvat alle kleuren en is daarom wit. Mensen zijn niet wit. De kleuren wit en zwart om rassen aan te duiden zijn vooral een kaukasische vinding.

tempest
tempest18 sep. 2017 - 9:25

Lodewijk, heb je gelijk in hoor. Het was ook maar een flauw grapje. Ik snap de kritiek op deze panelen. Het is best raar dat we nog steeds actief gebruik maken van de koets die met die afbeeldingen een koninkrijk toont dat niet meer bestaat. De voormalige koloniën zijn immers onafhankelijk geworden. We stoor ik me aan bewoordingen als "slavenpanelen". Dat klopt gewoon niet, dat wordt helemaal niet afgebeeld. Het zijn de onderdanen uit het gehele koninkrijk. (wat überhaupt best al ouderwets is.) Dat overdrijven en er gelijk "slaven" ervan maken om extra emotie op te wekken is zo ontzettend Amerikaans. In mijn optiek onnodig polariserend, maar wellicht wordt er anders niet geluisterd. Niet alleen over dit onderwerp trouwens en zeker niet enkel "linkse onderwerpen", op rechts is overdrijven ook een doel op zich geworden.

Lodewijk2
Lodewijk218 sep. 2017 - 16:30

"Het zijn de onderdanen uit het gehele koninkrijk. " https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Koets_(Nederland)#/media/File:Gouden_Koets_-_Prinsjesdag_2014_(15236325606).jpg Maar sommige onderdanen zijn onderdaniger dan andere onderdanen. Maar het waren inderdaad geen slaven, want de slavernij was afgeschaft op het moment dat de panelen werden geschilderd.

Anoniempje5
Anoniempje516 sep. 2017 - 16:01

@Tjitske; “Enig idee?” Ja maar ben zeker geen expert China wil dat de Yuan de Dollar als wereld valuta gaat vervangen en daar zijn ze al een hele tijd mee bezig. Dus met de val van de petro dollar hebben ze rekening gehouden. U weet dat de Yuan al in 2015 van het IMF de wereld reserve valuta status heeft gegeven? In 3 jaar van 13e naar 4e meest gebruikte valuta. De experts in de VS waren tegen het plan van van China om de Yuan los te koppelen van de dollar. De waarde zou 30% daardoor stijgen waardoor de export van China zou instorten. De Yuan zakte echter in waarde. Daarmee wil ik ook zeggen dat experts er naast zitten of domweg liegen om de dollar te beschermen en het ook niet uitmaakt dat ik geen expert ben en toch gelijk kan hebben Als internationale deals ook in Yuan geprijsd mogen worden is het belang van een val van de Dollar minder. En dat de dollar ooit moet gaan vallen is een zekerheid, vraag is alleen hoe lang ze het kunnen rekken. De koppeling met goud gezien ook de hoeveelheid goud China heeft verzameld de laatste jaren is onderdeel van hun masterplan. De samenwerking met de Russen en Iran verklaart ook de hekel aan die 2 landen en waarop Trump nu opeens weer Iran wil gaan aanpakken. Inderdaad was de Euro toen wij nog de grootste economie hadden voor beide kanten een bedreiging maar dat probleem hebben we zelf wel opgelost door onderlinge stammenstrijd te zijn begonnen. De vluchtelingenstroom uit het M-O komt dus ook prima uit. De meeste pijn die China kan gaan voelen van de strijd tegen het vallen van de dollar is wanneer wij mee gaan doen en China gaan boycotten of een directe fysieke aanval van de VS als alle andere opties zijn vervlogen(en die wil uiteraard dat de VN het met hun eens is). Wij moeten oppassen dat we niet de pineut worden alleen maar om de dollar te beschermen want dat is niet in ons eigen belang. EU moet ook vol voor zichzelf gaan want de anderen zien het liefst een verdeeld uitelkaar vallende zwakke EU die gebruikt als een handpop kan worden.

1 Reactie
Kilted
Kilted16 sep. 2017 - 23:12

Beetje off-topic?

Prikkeldraad2
Prikkeldraad216 sep. 2017 - 15:58

Moeten we dan net als in 1984 van George Orwel steeds de geschiedenis gaan herschrijven als er zaken voorgevallen zijn die ons niet welgevallig zijn?

Anoniempje5
Anoniempje516 sep. 2017 - 15:35

Is iedereen die tegen het wegpoetsen is van het verleden dus ook van mening dat Baudet z'n deur niet had mogen laten schoonmaken? Of minimaal in een museum had moeten worden gehangen? Dat is inmiddels al een gegarandeerde historische gebeurtenis want we zullen het nog jaren horen. Nu is het nageslacht berooft van onze geschiedenis want die is gewist en veranderd? O ja en als we af willen van slavernijtijd verheerlijkende afbeeldingen of standbeelden is dat niet het wissen of veranderen van de geschiedenis. Of leren jullie alleen van wat er in de wereld is gebeurd aan de hand van schilderijen en standbeelden? Hoezo elitair en zeer inefficiënt. Ik meen dat de meeste tot alle fysieke nazi verheerlijking in Duitsland uit de openbare ruimte is verwijderd na de oorlog en dat heeft niks eraan veranderd of gewist aangezien we het nog steeds niet vergeten zijn. Hoe hard het nu word geprobeerd door sommige partijen/personen

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje516 sep. 2017 - 15:37

en daarnaast wil iedereen het niet vernietigen maar ophangen in een museum dus hoe kom je überhaupt op wissen en veranderen van de geschiedenis.

H.Witte
H.Witte16 sep. 2017 - 15:34

Voortaan maar gewoon op de tandem.

1 Reactie
MollySweet3
MollySweet317 sep. 2017 - 13:34

:)

Paddy3
Paddy316 sep. 2017 - 15:23

Wanneer is in Nederland de slavernij afgeschaft en wanneer is de gouden koets gemaakt?

Philip Tielsen
Philip Tielsen16 sep. 2017 - 14:19

Opslaan in het Rijksmuseum is ook niet meer veilig.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 sep. 2017 - 14:06

Niemand wil de geschiedenis uitwissen: de vraag is of je niet een einde moet maken aan het eerbetoon van dieven en moordenaars. Dat kan ook heel gemakkelijk: verhuis dat spul naar een museum. Natuurlijk is rechts er op tegen dat hun helden uit de vaderlandse geschiedenis uit het straatbeeld worden verwijderd. Het liefst zouden ze een standbeeld voor Anton Mussert op de Dam plaatsen. Als WA verstandig is, dan zou hij weigeren om nog langer in dat ding plaats te nemen.

6 Reacties
Snoekie2
Snoekie216 sep. 2017 - 15:33

Klaas Vaak 16 september 2017 at 16:06 Niemand wil de geschiedenis uitwissen: de vraag is of je niet een einde moet maken aan het eerbetoon van dieven en moordenaars. Dat kan ook heel gemakkelijk: verhuis dat spul naar een museum. U heeft de discussie over het rijksmuseum gemist?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 sep. 2017 - 16:01

Als WA verstandig zou zijn, waren we allang gestopt met die poppenkast op de dinsdag. Overbodige pracht en praal, kostenverslindend en uiteindelijk ter glorie van een achterhaald instituut.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 sep. 2017 - 16:08

Ha, mee eens - en de hint naar Mussert is meer dan verdiend. Het advies aan Willem-Alexander is heel wijs. Als wijlen vader Zorreguieta niet op het huwelijk mocht komen, dan zou onze koning om een analoge reden deze stap kunnen zetten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2017 - 8:12

Cliff Zorreguieta is anders al aardig 'ingeburgerd'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2017 - 8:17

Klaas Vaak Bedoel je met 'dat spul' ook het koningshuis?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 sep. 2017 - 10:59

Wat mij betreft rijden ze eenmaal per jaar in die koets. Past goed bij de ornamentele functie van het koningschap.

rbakels
rbakels16 sep. 2017 - 14:02

In een museum in Riga zag ik de zes ton zware gepantserde limousine waarin Stalin zich velig voelde. Misschien kunnen ze die lenen. Het Haagse Voorhout zal dan wel verzakken maar het is goed voor de werkgelegenheid als de koning een spoor van vernieling achterlaat.

rbakels
rbakels16 sep. 2017 - 13:57

Ik vind de bezwaren extreem vergezocht. Je moet al heel precies kijken om daar donkere mensen op te zien, en nog preciezer om daar een verheerlijking van slavernij in te zien. Het wordt tijd dan we onze nationale behoefte aan verontwaardiging een beetje intomen, al was het maar omdat het zoeken van spijkers op laag water kan suggereren dat we geen echte problemen meer hebben Zoals griezels die discriminatie verheerlijken door met dure termen te smijten als "cultuurmarxisme". Ik wacht op het moment dat de vreselijke Baudet roept dat die panelen terecht de minderwaardigheid van de gekleurde mens ten opzichte van de superieure blanken toont. Nee dat is geen reden ze toch weg te halen, maar om de vreselijke Baudet te negeren. Deze aandachsjunk negeren zal hem tot wanhoop drijven, en dat gun ik hem.

johannn2
johannn216 sep. 2017 - 13:18

Citaat: " Volgens de mensen betrokken bij de restauratie kan ‘het paneel moeilijk zwart geschilderd worden’. Ook zeggen ze: ‘Het is nu eenmaal een rijdend museaal object. Als we dit weghalen kunnen we de halve collectie van het Rijksmuseum eigenlijk niet meer tonen.’ " Je kunt het wel degelijk tonen, net zoals het halve Rijksmuseum onverkort toonbaar blijft, namelijk: in een museum. Toon het "rijdende museale object" daar waar het thuishoort. .

Bickle
Bickle16 sep. 2017 - 13:05

@Nonkel En over welke fractie heb je het dan Nonkel?

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer16 sep. 2017 - 12:47

Het verleden moet je niet willen veranderen.

6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 sep. 2017 - 16:09

Nee, Bobby - maar erin plaats nemen hoeft nu ook weer niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 sep. 2017 - 16:47

Nou Bob, dat treft, want het verleden kunnen we niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe je vandaag met het verleden omgaat. En het in de schijnwerpers zetten van duistere kantjes van die geschiedenis (jsa, een eufemisme) toont geen respect voor de slachtoffers van die geschiedenis. Als je dan iets wil herdenken, herdenk dan de slachtoffers in plaats van de aanstichters.

MollySweet3
MollySweet317 sep. 2017 - 13:35

Cliff: 'maar erin plaats nemen hoeft nu ook weer niet.' Hoe zie je dat? Omdat de koning in die koets zit, verheerlijkt hij slavernij?

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 sep. 2017 - 15:43

@Molly Verheerlijking in een groot woord. Wat vind jij dat dat uitstraalt?

johannn2
johannn217 sep. 2017 - 17:26

Molly, Nee, hij accepteert verheerlijking van slavernij. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2017 - 7:19

Dat verheerlijken van slavernij gebeurt sowieso als je al die vlaggetjes-zwaaiers ziet....staan!

Jan Vries2
Jan Vries216 sep. 2017 - 11:55

We zullen moeten leren leven met ons afschuwelijk VOC verleden. Juist dit soort dingen herinneren ons eraan hoe het vroeger was. Hypocriet dat met name vanuit links correcte hoek een boegbeeldenstorm is ontstaan over dit soort zaken. Mariko Peters van GroenLinks miet zich helemaal snel de mond dichthouden. Mevrouw kwam in opspraak vanwege het verorberen van champagne en rode kreeften op zeer luxueuze BBQ feestjes van haar missie in Afghanistan, een plek waar mensen van de honger omkomen. En ze had haar intieme vriend die een eigen bedrijf heeft, geholpen aan lucratieve contacten aldaar. Mariko Peters is een boegbeeld van het oude VOC corruptie in tegenstelling tot van Bommel, die ik respecteer. Maar indien mensen elk oud spoor naar slavernij verleden willen uitwissen, waarom dan ook niet bijbelse voorstellingen waarbij spake is van slaaf en meester?? Verbrand alle Bijbels en laten we elke verwijzing van slavernij in het oude Egypte ook maar weg beitelen in het dal der Koningen en dat brengt me tegelijk op de stelling dat slavernij bepaald geen uitvinding is van "de witte" mensen. Ik ben echter meer bevreest voor de moderne vorm van slavernij die sluipender wijze zich in Nederland manifesteerd via de zogenaamde participatie doctrine van partijen als de VVD, maar helaas naadloos overgenomen door de PvdA en daarmee ook correct links. Aan de ene kant oude getuigenissen van die afschuwelijke tijd weg halen en tegelijk de slavernij weer invoeren.

Wittemuis
Wittemuis16 sep. 2017 - 11:50

Nog even Han zijn stuk erop nagelezen , zoals eerder hier beneden geschreven dat het weinig met slavenhandel heeft te maken . Verbaas mij wel dat zo' n opknapbeurt jaren moet duren .

Zandb
Zandb16 sep. 2017 - 11:13

Niets mis mee, toch? Iedereen kan dergelijke zaken op een manier interpreteren, die hen aanstaat. Ik denk niet dat het koningshuis hiermee een punt wil maken. Ik zou er liever niet in gezien worden maar ja, daar ligt niemand van wakker, natuurlijk.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus17 sep. 2017 - 1:01

"Ik zou er liever niet in gezien worden" En dan ook nog verplicht de hele rit vriendelijk lachend zwaaien naar allerlei volk in Urker en Zeeuwse klederdracht!

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2017 - 21:19

"En dan ook nog verplicht de hele rit vriendelijk lachend zwaaien naar allerlei volk in Urker en Zeeuwse klederdracht! " Ja, mij lijkt het vreselijk. Maar hij heeft ervaring met dit soort gedoe.

Robert3
Robert316 sep. 2017 - 11:03

Het enige dat ik kan bedenken hierbij is: En terecht.

Anoniempje5
Anoniempje516 sep. 2017 - 10:50

Ermee rond paraderen of opgehangen in een museum vind ik een groot verschil. In een museum zou je er nog uitleg bij geven. Han z'n idee om overal een plaque op te hangen bij eventuele foute standbeelden is een beetje lastig lezen zo op een rijdende koets als je al dichtbij genoeg kan komen zonder in de kraag gegrepen te worden. Als ik de Koning zou zijn geweest zou ik met te opgelaten voelen om nog met die afbeeldingen tentoongesteld te worden aan het publiek. Dat geeft toch meer het idee dat je er wellicht trots op bent dat we slaven hielden vroeger dan wanneer het in een museum hangt. Daarnaast is het tegenover de mensen die heel weinig te besteden hebben na een dikke crisis waar we op de allerrijksten na flink voor hebben moeten bloeden een beetje te decadent om in een gouden koets waaraan ze wel moeten meebetalen te gaan toeren. Ik meen dat de duurste Rolls een stuk goedkoper is dan de ondehoudskosten van die koets. Een grote beurt duurt bij een Rolls ook niet 7 jaar en dus al snel kosten effectiever.

2 Reacties
Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri16 sep. 2017 - 12:08

''Dat geeft toch meer het idee dat je er wellicht trots op bent dat we slaven hielden vroeger dan wanneer het in een museum hangt. '' That's all in the eye of the beholder. Persoonlijk denk ik dat een overgrote meerderheid van de bevolking niet dat idee heeft bij het zien van de gouden koets. Als ik voor mijzelf spreek heb ik nog nooit trots gevoeld m.b.t. het slavernij verleden bij het zien van de gouden koets. Ook niet zonder het zien van de gouden koets trouwens, maar dat terzijde.

Anoniempje5
Anoniempje516 sep. 2017 - 15:51

@Phimosis; Ik ook niet :-) maar dan ook nooit geweten dat er überhaupt een schildering op stond. Maar alleen al om de schijn te voorkomen zou je niet moeten willen dat onze mascotte, ehh sorry koning daarin wordt rondgereden. Het buitenland kijkt al raar naar Nederland vanwege en niet tot ver na de 'zomer' te noemen sprookjes figuur die onbedoeld een wat ongelukkige fout stereotypische gelijkenis heeft ontwikkeld en het fanatisme waarmee het geprobeerd wordt te behouden. Alleen al voor de economie zouden we, ook al klopt het wel of niet, niet onze afhankelijkheid van internationale handel een risico moeten laten lopen door ons imago met zoiets onbelangrijks te doen betwijfelen. Het is echt niet uit te leggen aan buitenlanders, en daar zijn er een hoop meer van dan ons.

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl16 sep. 2017 - 10:39

Zoals als Han al eerder had vastgesteld gaat het paneel niet over de slavernij. Dat er nu mensen zijn die dat anders willen zien is eerder hun probleem. Daarnaast is het (letterlijk) wegpoetsen van onze geschiedenis een slechte idee. We kunnen beter leren omgaan met een fout verleden dan proberen het te verbergen.

2 Reacties
Bickle
Bickle16 sep. 2017 - 13:04

@anna Ben het volledig met je eens.

Klaas Punt
Klaas Punt17 sep. 2017 - 11:14

En het verleden kan je niet wegpoetsen, misschien verbergen zoals sommige mensen hier willen. Het heden en de toekomst zijn veel belangrijker en als ik dan zie dat de deelname aan de bezetting van Afganistan nog steeds volop gesteund wordt, de bommenwerpers klaar staan om bommen op allerlei plekken te gooien en we notabene ook nog een stel van de best bommenwerpers aanschaffen om nog meer onschuldige slachtoffers te maken dan vrees ik dat ons land over enige tijd een nieuw bezwaard verleden heeft.

spagaat
spagaat16 sep. 2017 - 10:37

Ik ben tegen het wegpoetsen van het verleden.

Middelkoop2
Middelkoop216 sep. 2017 - 10:28

Het lijkt me het ideale antwoord op alle verwijten dat het slavernij verleden van Nederland wordt weggestopt. Een prominente plaatst op een van de belangrijkste vervoermiddelen van een van de belangrijkste mensen op een belangrijke dag met maximale media aandacht.

Sloet
Sloet16 sep. 2017 - 9:46

Then the koets must go to the stables at Paleis Het Loo. If you want to compare it with art in musea, then leave it there.

Django3
Django316 sep. 2017 - 9:25

Het zijn dan ook geen 'slavenpanelen' maar verzinnebeeldingen van de Amsterdamse stedenmaagd en het 'respect' dat uit het 'gansche rijck' haar ten beurt viel. Het zijn uitingen van koloniale arrogantie/suprematie, maar met slavernij an sich hebben ze zeker niks van doen. Niet elke antieke kunstuiting met een gekleurd persoon erop is een uiting of een verheerlijking van de slavernij. Deze panelen zijn trouwens ook jonger dan de afschaffing van de slavernij...

Palladium
Palladium16 sep. 2017 - 9:22

Ik hoop dat de discussie rondom de Gouden Koets nog jaren duurt. Dat betekent namelijk dat het in Nederland heel goed gaat en dat dit zo'n beetje hee grootste probleem is.

frankie48
frankie4816 sep. 2017 - 9:09

En beeld je eens in, dat wij al die mooie voorgevels aan de Amsterdamse grachten moeten gaan weghalen, of bedekt gaan worden met oranje zeildoek!

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz16 sep. 2017 - 8:55

Alles het aan de geschiedenis uitpoetsers ligt wordt de halve vaderlandse geschiedenis witgewassen, eh schoon gewassen. Alles wat aanstoot kan geven, waar tere zielen pijn van krijgen, waar moraalridders mee kunnen scoren moet door de wasstraat. We hebben nu eenmaal dat verleden, je doet er nu niks meer aan en het laten zien kan bijdragen aan discussie, of - gewoon - acceptatie. Laten zitten die panelen, laten hangen die oude meesters en laten blijven, die straatnamen en standbeelden.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr16 sep. 2017 - 13:38

Doof, Mee eens! Juist door historische afbeeldingen kan men zich in de achtergronden van onze geschiedenis verdiepen en er veel van leren. Het is belangrijk dat ieder zich zelf een mening leert vormen over het verleden. Delen ervan uitwissen is veel schadelijker, want dat leidt tot vergeten en ontkenning. Door de term "ontklede inwoners" in de tekst wordt er naar mijn mening ten onrechte iets normaals negatief beoordeeld. In werkelijkheid was het Nederlandse gebruik van volledig in pak gekleed (als in Holland) gaan te bizar voor woorden. In de film: "Hoe duur was de suiker?" waren hier grappige scenes aan gewijd.