Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gouden Koets behoudt omstreden 'slavenpanelen'

  •  
16-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
15236325606_4a1821a4e9_k
De omstreden ‘slavenpanelen’ die de zijkant van de Gouden Koets bedekken, zullen daar ook na de restauratie gewoon te zien blijven. Dat hebben bronnen rondom de restauratie van de koets laten weten, aldus het AD. De verwachting is dat de Gouden Koets over een jaar of vijf weer in gebruik wordt genomen.
Op een van de zijpanelen van de koets is een schilderij te zien met daarop ontklede inwoners van de voormalige koloniën die zich dienstbaar opstellen ten opzichte van de ‘Nederlandse Maagd’. Een herinnering aan het slavernijverleden van Nederland. Over in hoeverre het wenselijk is dat met een dergelijk schilderij over straat geparadeerd wordt in plaats van dat het in een museum hangt, wordt al enkele jaren debat gevoerd. Al in 2011 riepen toenmalig Kamerleden Harry van Bommel en Mariko Peters op om de afbeelding van de koets te verwijderen. In 2014 werd door actiegroep De Grauwe Koets’ een demonstratie georganiseerd tegen het gebruik van de koets.
In 2015 was de Goude Koets voorlopig voor het laatst te zien tijdens Prinsjesdag. De antieke koets is toe aan een grootschalige restauratie en is inmiddels grotendeels ontmanteld. De verwachting is dat de koets in totaal zo’n zeven jaar uit de roulatie is. Die tijd zou een mooie overbrugging zijn om de afbeelding naar een museum te verplaatsen, zo vonden tegenstanders van het gebruik van de koets. Maar dat gaat niet gebeuren, laten bronnen rond het hof nu weten. In plaats daarvan hoopt men in Den Haag dat gedurende de afwezigheid van de koets de discussie simpelweg verstomt.
Volgens de mensen betrokken bij de restauratie kan ‘het paneel moeilijk zwart geschilderd worden’. Ook zeggen ze: ‘Het is nu eenmaal een rijdend museaal object. Als we dit weghalen kunnen we de halve collectie van het Rijksmuseum eigenlijk niet meer tonen.’ Eerder al had Mark Rutte ook al gezegd dat wat hem betreft de koets niet ‘vernield’ zou worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.