Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gorbatsjov: 'De wereld lijkt zich op te maken voor een nieuwe oorlog'

  •  
15-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
AMSTERDAM-CLUB VAN ROME-GORBATSJOV

© 2009-10-26 15:09:45 AMSTERDAM - De voormalig president van de Sovjet-Unie , Mikhail Gorbatsjov maandag tijdens zijn toespraak. In Amsterdam vindt de jaarlijkse bijeenkomst van de Club van Rom

De wereld lijkt zich op te maken voor een nieuwe oorlog. Dat zegt Michail Gorbatsjov in de Duitse krant Bild. Volgens de voormalige Sovjet-president is er een nieuwe wapenwedloop gaande tussen Rusland en het Westen.
De Russen en de NAVO komen met zwaar materieel en troepen steeds dichter bij elkaar te staan in Europa, zegt Gorbatsjov. ‘Niet lang geleden waren die troepen vrij ver van elkaar gestationeerd. Nu staan ze bijna met de neuzen tegen elkaar.’ Volgens Gorbatsjov moet de schuld hiervoor worden gezocht bij politici en militaire leiders die zich steeds militanter naar elkaar opstellen. Maar ook de media krijgen er van de 86-jarige oud-president van langs, die zouden maar al te gretig wijzen op het ontstaan van een nieuwe Koude Oorlog.
Volgens Gorbatsjov heeft het Westen, maar bovenal de Verenigde Staten, de afgelopen tijd alle bestaande afspraken naast zich neergelegd. Ook wijst Gorbatsjov erop dat zowel de Russen als de Verenigde Staten na de Koude Oorlog hun wapenarsenaal hebben verkleind, maar dat daarna het Westen zichzelf te enthousiast tot winnaar van het conflict heeft uitgeroepen. Iets dat aan de kant van de voormalige Sovjetunie veel kwaad bloed heeft gezet.
Wat Gorbatsjov het meest steekt, is de verslechterde relatie tussen Rusland en Duitsland. Iets dat volgens hem ook ‘niet de wil van het Duitse volk’ is:
"Wij, Russen en Duitsers, delen een unieke combinatie van kwaliteiten en vaardigheden: Russen hebben nodig wat Duitsers te bieden hebben, en de Duitsers profiteren weer van wat de Russen bieden, dus we vullen elkaar op die manier aan op een geweldige, unieke manier."
De relatie tussen Rusland en het Westen is uiterst gespannen sinds de Russen in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerden. Lange tijd was het Kremlin geen grote speler in de internationale politiek. Daar kwam verandering in toen Vladimir Poetin zich in het kamp van de Syrische dictator Assad schaarde.
Wapenwedloop Dat de Russen en Amerikanen weer volop strijden om wie de grootste wapens heeft, werd deze week goed zichtbaar. Vrijdag gooide de Amerikaanse luchtmacht de “ mother of all bombs ” op een vermoedelijk ondergronds stelsel van IS-tunnels in het oosten van Afghanistan. Bij dat bombardement met de grootste niet-nucleaire bom die de VS ooit afwierp, kwamen bijna honderd mensen om het leven.
Ook in Rusland kwam het Amerikaanse bombardement in het nieuws, zij het met een iets andere invalshoek. Daar werd toch vooral gewezen op het feit dat de Russen over een veel grotere bom beschikken. Op de site van het door het Kremlin aangestuurde nieuwszender Russia Today verscheen een artikel waarin de vernietigende kracht van die bom uitvoerig werd geprezen. Boven het artikel stond de kop: ‘Vergeet de moeder van alle bommen, hier is de Russische vader’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.