Joop

Google werkt niet langer mee aan Chinese censuur

  •    •  
13-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kathedraal.jpg
De zoekmachine dreigt met vertrek uit China
Die beslissing komt na de ontdekking dat de gmail-accounts van dissidenten op ‘uiterst geavanceerde wijze’ waren gehackt.
Dat meldt de NRC. Dit incident lijkt de druppel die de emmer deed overlopen, want Google zat al langer in zijn maag met de vier jaar geleden door de Chinese overheid afgedwongen censuur. Google mocht toen alleen de Chinese markt op als ze zelf een door de Chinese overheid doorgegeven lijst aan zoektermen censureerden. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om te zoeken op ‘Tibet’ in combinatie met ‘vrijheid’. Er is altijd veel kritiek op Google geweest dat ze daarmee hadden ingestemd. Google stopt nu per direct met die censuur en dreigt China te verlaten.
In het Nederlands Dagblad staat de reactie van een van de advocaten van Google:
Mensen in China meer toegang tot informatie geven vonden we toen zwaarder wegen dan het ongemak dat we voelden door akkoord te gaan met het censureren van zoekresultaten”, schrijft Google-advocaat David Drummond op het bedrijfsblog. ,,Op dit moment zijn we niet langer bereid door te gaan met die censuur.
Op de foto is te zien hoe Chinezen een bloemetje hebben gezet bij het Chinese hoofdkantoor van Google om ze te bedanken voor het opheffen van de censuur.
Luister hier naar Radio 1-correspondent Wouter Zwart.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

multiplayer
multiplayer13 jan. 2010 - 9:08

Goh, CEOs met gewetensbezwaren die mensenrechten toch preferen boven winstaccumulatie. Zou de jarenlange druk van mensenrechtenorganisaties toch effect hebben gehad? De move van Google verrast me wel, alhoewel....zo groot was hun aandeel nou ook weer niet. Ik geloof dat zij slechts een tiende van de Chinese internetmarkt in handen hadden. Chinezen zoeken vooralsnog via hun eigen zoekmachine Baidu naar andere websites. Peking zal dus niet wakker liggen van Google's vertrek.

Nikos2
Nikos213 jan. 2010 - 9:08

China blij, een spyware bedrijf minder in dat land.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek13 jan. 2010 - 9:08

En terecht! Geen enkel zichzelf respecterend mens zou mee moeten helpen aan dit soort verwerpelijke praktijken waarin mensen bespioneerd, beknot en ingeperkt worden. Aanschouwt uw voorland, voorstanders van de staatscensuur!

1 Reactie
xatr0z
xatr0z13 jan. 2010 - 9:08

Google heeft heus niet opeens het licht gezien. Dit zijn tactische overwegingen, zal wel een of ander bijkomend voordeel bij zitten. Zoals verderop al gezegd: google censureert in bijna alle landen en is nooit te vertrouwen voor activisten.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2010 - 9:08

gek genoeg helpt google andere overheden zonder discussie wel incl de amerikaanse meer less evil dan no evil en zeker niet good.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek13 jan. 2010 - 9:08

Oe! Vertel! Wat weet de wereld niet wat jij wel weet? Op welke manier maakt de VS misbruik van (het bedrijf) Google?