Joop

Google Translate voor politieke vaagtaal

  •  
06-03-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Kan Google ook een vertaalmachine maken voor de verkiezingsprogramma's?
Zo lang deze app er niet is: wees op je hoede bij woorden als ‘participatie’, ‘zachte landing’ en ‘in hun kracht zetten’. Informeer naar het echte verhaal!
De gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart zijn misschien wel de belangrijkste ooit. De mannen en vrouwen op wie wij stemmen, nemen straks zwaarwegende beslissingen over de zorg aan onze ouderen, kwetsbare kinderen, gehandicapten en zieken. We hebben mensen in de gemeenteraden nodig, die ervan doordrongen zijn dat goede zorg nodig is, en dat het geld dat wij met zijn allen in Nederland voor de zorg betalen, ook echt naar de zorg gaat.
Uit onderzoek bleek onlangs dat de zorg het belangrijkste onderwerp is van de verkiezingen. Ik roep de mensen thuis op om ook écht te kiezen voor zorg. Neem geen genoegen met goede-sier-plannetjes en lege-huls-uitspraken!
Ook aan de politici doe ik een oproep: vertel het echte verhaal. Laatst hoorde ik iemand van een regeringspartij zeggen dat hij boos is over massaontslagen in de zorg. Terwijl hij die nota bene zelf veroorzaakt! Een collega van hem had het lef te zeggen dat ouderen onterecht bang zijn dat zij uit hun verpleeghuis moeten verhuizen. Mijn twitter-tijdlijn ontplofte na die uitspraken, net als ik trouwens. Ik hoop dat anderen ook gealarmeerd zijn. Want het tegendeel is waar. En dan nog als klap op de vuurpijl staatssecretaris van Rijn over het plan om gemeenten een tegenprestatie te laten vragen voor thuiszorg. Ouderen zouden volgens hem heel graag willen voorlezen op een peuterspeelzaal, omdat zij anders vereenzamen. Ja ja. Het wordt tijd dat we een leuke tegenprestatie voor Van Rijn gaan verzinnen voor laten we zeggen: het rijden in een dienstauto. Wie heeft er een goed idee?
Dit is het echte verhaal:
– de komende tijd gaan steeds meer verzorgingshuizen dicht. Op zich is er niets mis met de gedachte dat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar trap niet in de mooipraterij van de kille bezuiniging! Want er wordt helemaal niets gedaan om de zorg thuis goed te regelen. Dat moet echt snel gebeuren! In totaal wordt er drie miljard bij de langdurige zorg weggehaald. En dat gebeurt nu aan twee kanten: in de verzorgingshuizen en bij de zorg thuis. Gevolg: meer dan 100.000 zorgwerkers verliezen hun baan, en 100.000-en mensen die zorg nodig hebben, zitten straks nog meer in de problemen. Terwijl echte zorg gewoon nodig blijft!
– Gemeenten krijgen er veel taken bij en moeten die met steeds minder ambtenaren uitvoeren, want die zijn ze in rap tempo aan het ontslaan. Er komt een enorme zorgverschuiving op gang. Denk aan ouderenzorg, de jeugdzorg en aan het werk helpen van mensen met een handicap. Allemaal extra taken die gemeenten met miljarden euro’s minder moeten doen. We willen dat mensen met een arbeidshandicap zo veel mogelijk bij ‘normale werkgevers’ aan de slag gaan. Nu doen zij nog mee door een zekere baan in de sociale werkvoorziening (SW). We moeten echt oppassen dat de sw niet te snel wordt afgebouwd, terwijl nog onzeker is of er wel banen in de markt voor terugkomen. Pas op dat we arbeidsgehandicapten geen enkele-reisjes naar de bijstand geven! En je ziet nu al dat gemeenten plannen hebben om bijvoorbeeld in de thuiszorg mensen te ontslaan, en het werk te laten doen door mensen tegen bijstandsniveau. Dit is de natte droom van werkgevers, want de kosten van werk zijn voor hen heerlijk laag.
– Het gaat echt wat uitmaken waar je woont. Dat is nu al zo, maar als we het niet goed regelen, wordt dat alleen maar meer. Kijk maar naar ons onderzoek over de thuiszorg, waaruit bleek dat je in Hilversum betere zorg krijgt dan in Emmen. Ook in de jeugdzorg vrezen medewerkers dat er grote verschillen gaan ontstaan in de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare kinderen. Als je wilt dat het in jouw gemeente goed wordt geregeld, bemoei je er dan mee! Op zijn minst door op mensen te kiezen die het goed voor hebben met de zorg.
Goed nieuws: het echte verhaal dringt tot steeds meer mensen door. Ik ken genoeg medewerkers uit de zorg en bij gemeenten bijvoorbeeld, die goede ideeën hebben hoe het beter kan, en die daar voor opkomen. En kijk ook naar protest vanuit de gemeenten – die hoor je steeds vaker zeggen dat ze de bezuinigingen te fors vinden en dat de plannen te snel worden doorgevoerd. De roep aan het kabinet om uitstel van de plannen om nóg meer taken naar gemeenten te verschuiven – en om de bezuiniging te stoppen – wordt steeds luider. De wil om voor goede zorg te kiezen, die is er. Want goede zorg voor ouderen, gehandicapten en kwetsbare kinderen; dat is wat Nederland zo’n prettig land maakt om te wonen. 

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

rbakels
rbakels6 mrt. 2014 - 10:21

Doet me denken aan een spelletje met een lijst van zinsfragmenten in "beleidstaal" die je naar believen achter elkaar kon zetten, met een uiteraard volstrekt onzinnig en onbegrijpelijk resultaat, dat er echter wel zeer realistisch uit zag. is geloof ik ook nog eens een keer geautomatiseerd in een computerprogramma (met een "random generator").

Martin007
Martin0076 mrt. 2014 - 10:21

In de komende 5 jaar gaan 800 verzorgingstehuizen dicht. Ik vind dat ze allemaal dicht moeten. Er is geen enkele bevolkingsgroep die zo veel op rechtse partijen stemt als 65 plussers. Tijdens hun werkzame leven hebben ze flink geprofiteerd van het sociale karakter van ons landje, en nu ze allemaal een vet pensioen en een afbetaalde woning hebben, mag alles worden afgeschaft. Wat mij betreft mogen alle voorzieningen voor ouderen per direct op de schop onder het motto: wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Kortom, wie op een rechtse partij stemt, moet niet klagen als hij geen (gratis) thuishulp meer krijgt. eigen schuld, dikke bult. Om precies diezelfde reden vind ik ook dat PVV stemmers geen recht op huur/zorg toeslag of een uitkering hebben en rechts stemmende tweeverdieners geen recht op HRA of kinderopvangtoeslag. Wat gij niet wilt dat u geschiedt..... Doe normaal, stem sociaal. Geen gratis uitkering, maar de werkgevers dwingen om eerst de mensen met een uitkering aan het werk te zetten.

DikBrix
DikBrix6 mrt. 2014 - 10:21

Over 'politieke vaagtaal' gesproken: dit artikel excelleert daar m.i. ook in. Een optelsom van algemeenheden, zonder concreet te worden. Als Corrie van Brenk zoveel mensen kent die het goede voorhebben met volgens haar de juiste ideeën, benoem die dan met naam en toenaam, waar ze zitten, op wie je zou moeten stemmen en vooral waarom. Welke ideeën die mensen hebben. Stuur die lijsten rond, publiceer ze, neem stelling. Dan doe je iets concreets, dan zet je misschien iets in beweging. Maar zo'n algemeen verhaal vergeet je net zo snel als dat je het leest, want dat wist je al.

[verwijderd]
[verwijderd]6 mrt. 2014 - 10:21

Ik denk dat we hier een hele dure externe manager op moeten zetten die doormiddel van een spreadsheet in Excel de problemen zo zou kunnen oplossen. Om deze man/vrouw te kunnen betalen hoeven er niet meer dan 50.000 handen van aan het bed worden ontslagen.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 mrt. 2014 - 10:21

Ik mag dat soort cynisme wel...

Reiger2
Reiger26 mrt. 2014 - 10:21

Het eerlijke verhaal is dat we op nationaal niveau gekozen hebben voor VVD en PvdA, die zich gehouden zien aan stabiliteitspact, dat door eerder democratisch gekozen regeringen ondertekend is. Het eerlijke verhaal is immers dat geld lenen geld kost. Het eerlijke verhaal is dat de middenklasse het woord 'solidariteit' niet meer kan horen, omdat dat in de regel betekent dat zij mogen dokken. Het eerlijke verhaal is dat de democratisch gekozen politici in Den Haag de eigenlijke overwegingen achter hun keuzes ("we vinden het gewoon te duur") uit electorale overwegingen niet zullen uitspreken en de zwarte piet dus uitbesteden. Aan marktpartijen zoals zorgverzekeraars, aan lagere overheden. Die zelf dan maar de vraag moeten beantwoorden: beknibbelen of lastenverzwaring? Het eerlijke verhaal is namelijk dat het uit de lengte moet komen, of uit de breedte. Het eerlijke verhaal is dat de vakbond, nu bij monde van Corrie van den Brink, weer eens doet alsof geld gratis is. "En dan vraag jij je nog af of je lid moet worden van de vakbond?!" Nou, nee dus.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 mrt. 2014 - 10:21

Was het niet zo dat vorig jaar ons land kon leven wat het wilde en eigenlijk nog bijna geld toe kreeg ook? Zo laag als die rente was? Maar dát wordt nooit meer genoemd. Opvallend.