Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Google ontwijkt miljarden belasting en Nederland helpt

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-18-om-17.01.54
Ook internetreus Google heeft dankbaar ‘gebruik’ gemaakt van de Nederlandse belastingroute. Uit het jaarverslag van 2014 blijkt dat Google via een Amsterdamse brievenbus ruim 2,5 miljard euro verdiende. Dat meldt de NOS.
Op het Amsterdamse kantoor van Google werken welgeteld nul mensen. Op papier zijn er twee directeuren, die niks krijgen voor het plaatsen van hun handtekening. Over de in totaal bijna 11 miljard euro aan inkomsten, werd door Google iets meer dan 2,7 miljoen euro aan Nederlandse vennootschapsbelasting betaald. Duizend keer minder dan de 2,67 miljard euro die het volgens het gangbare belastingtarief had moeten zijn.
Er is vanuit Europa, maar ook vanuit meerdere partijen in de Tweede Kamer veel kritiek op het Nederlandse beleid dat de brievenbusfirma’s mogelijk maakt. Vorige week kwam naar buiten dat IKEA in vijf jaar tijd meer dan een miljard euro aan belasting heeft ontweken via de lucratieve brievenbusroutes. Naar aanleiding van dat bericht eiste GroenLinks dat staatssecretaris Wiebes (VVD) nu in actie komt tegen de schadelijke belastingmoraal.
‘Nederland moet echt zelf aan de bak. Het mag niet zo zijn dat andere landen hun fair share belasting niet kunnen innen, omdat Nederland dubieuze belastingvoordelen uitdeelt aan multinationals,’ aldus GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.