Joop

Google ontwijkt miljarden belasting en Nederland helpt

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-18-om-17.01.54
Ook internetreus Google heeft dankbaar ‘gebruik’ gemaakt van de Nederlandse belastingroute. Uit het jaarverslag van 2014 blijkt dat Google via een Amsterdamse brievenbus ruim 2,5 miljard euro verdiende. Dat meldt de NOS.
Op het Amsterdamse kantoor van Google werken welgeteld nul mensen. Op papier zijn er twee directeuren, die niks krijgen voor het plaatsen van hun handtekening. Over de in totaal bijna 11 miljard euro aan inkomsten, werd door Google iets meer dan 2,7 miljoen euro aan Nederlandse vennootschapsbelasting betaald. Duizend keer minder dan de 2,67 miljard euro die het volgens het gangbare belastingtarief had moeten zijn.
Er is vanuit Europa, maar ook vanuit meerdere partijen in de Tweede Kamer veel kritiek op het Nederlandse beleid dat de brievenbusfirma’s mogelijk maakt. Vorige week kwam naar buiten dat IKEA in vijf jaar tijd meer dan een miljard euro aan belasting heeft ontweken via de lucratieve brievenbusroutes. Naar aanleiding van dat bericht eiste GroenLinks dat staatssecretaris Wiebes (VVD) nu in actie komt tegen de schadelijke belastingmoraal.
‘Nederland moet echt zelf aan de bak. Het mag niet zo zijn dat andere landen hun fair share belasting niet kunnen innen, omdat Nederland dubieuze belastingvoordelen uitdeelt aan multinationals,’ aldus GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Blitskikker
Blitskikker19 feb. 2016 - 8:45

Maak gewoon slimmere boekhoudregels. Als Google die 11 miljard niet in Nederland maar in de VS heeft verdient, geef ze dan niet de boekhoudkundige ruimte om die winsten naar Nederland weg te sluizen. Of schaf de vennootschapsbelasting gewoon helemaal af, en verhoog ter compensatie de BTW of de inkomstenbelasting. Want uiteindelijk is het toch de eindklant die de belastingrekening betaalt.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!19 feb. 2016 - 8:18

Gelijke rechten. Ik wil ook mijn salaris en mijn inkopen via die weg laten betalen en zo 1000x minder belasting afdragen dan ik eigenlijk zou moeten. Wat ik daardoor niet meebetaal aan bv openbare infrastructuur waar ik wel gebruik van maak kan wel opgeteld worden bij de belasting van sukkels die niet van deze mogelijkheid gebruik maken.

rbakels
rbakels19 feb. 2016 - 7:57

Het Nederlandse belang is dat het kleine beetje belasting dat Google dan nog wel betaalt in Nederland wordt betaald. Te midden van allerlei geavanceerde technologie zijn "hoofdkantoren" officieel aangemerkt als "topsector". Er wordt gezegd dat het geld dat wij ontwikkelingslanden door de neus boren met onze fiscale politiek een veelvoud is van de ontwikkelingshulp (die echt wel nuttig is mits goed ingezet bijv. voor infrastructurele werken waar orivate financiers niet aan beginnen omdat de opbrengsten te ver in de toekomst liggen).

L.Brusselman
L.Brusselman19 feb. 2016 - 7:36

Kleine diefjes worden gestraft.Voor de grote smeerlappen neemt men de hoed af in dit land van middenstanders en dominees

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2016 - 7:17

Wat zijn eigenlijk de effectief betaalde belastingen van de multimationals in de AEX of Duitsland of Frankrijk of ... In de US zijn deze rates (zoek ETR in de 10-K van de gote nieuwe US bedrijven) Juist. Eerst de feiten, dan de meningen. Behalve voor politici natuurlijk die mogen van alles roepen. Maar kijk ook eens in dit rapport van de OECD zelf, Uit het hoofdstuk over data: Although the scale of revenue losses through BEPS (Base Erosion Profit Shifting) may not be extremely large in relation to tax revenue as a whole, the issue still rains relevant in monetary terms and may also be of wider relevance of its effects of the perceived integrity of the tax system' de link (citaat van blz 15) http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/taxation/addressing-base-erosion-and-profit-shifting_9789264192744-en#page17 Op deze blz staat ook het percentage winstbelasting als onderdeel van de totale belastingopbrengst: 1965: 8.8% 1975: 7.6% gelijkmatig hoger aandeel winstbelastingen tot aan 2007: 10.6% 2008: 10% 2009: 8.4% 2010: 8.6% Dat de US grote bedrijven heeft die snappen hoe je met internet geld kunt verdienen en Europa niet, dat is het echte probleem.

Andy1971
Andy197119 feb. 2016 - 7:09

Fair share belastingen bestaan niet. Belastingen op de manier waarop het nu uitgevoerd wordt is gewoon diefstal en er wordt niet ontweken er wordt keurig gebruik gemaakt van de wetten die binnen de EU democratisch zijn besloten.

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus19 feb. 2016 - 9:05

en gelukkig gaan we die wetgeving keurig aanpassen om verder misbruik te voorkomen. overigens, niet alles wat mag, moet.

Minoes2
Minoes219 feb. 2016 - 4:29

Met dank aan wederom de PvdA.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2016 - 22:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus19 feb. 2016 - 9:06

Nederland verdient er amper wat aan. Het is een service voor externe oligarchieën.

Uitgekleed
Uitgekleed18 feb. 2016 - 21:44

Het volgende bericht in de krant AD op 201-11-2015 Brussel: De voortzetting van het Europees onderzoek naar belastingontduiking in vooral Nederland en Luxemburg is onverwachts getorpedeerd. De sociaal-democraten in het Europese Parlement geven toch geen steun aan verlenging van het onderzoek, terwijl ze daar maandag nog mee instemden. Dat leidde gisteravond tot een knallende ruzie. De Groenen en radicaal links zeggen dat de sociaal-democraten, bij monde van Parlementsvoorzitter Schulz en fractieleider Pittella, het onderzoek nu de nek omdraaien, Links in het parlement wil een halfjaar extra omdat de commissie veel moeite had om in Brussel en bij de lidstaten haar informatie los te peuteren; Rechts wil dat niet. de onderzoekscommissie bekritiseert in haar rapport de medewerking van de lidstaten – Luxemburg en Nederland voorop – om multinationals met brievenbusconstructies en belastingafspraken op het randje van de wet miljoenenbedragen cadeau te doen.

Spelchecker2
Spelchecker218 feb. 2016 - 18:43

Waarom dwingen we multinationals niet om zich op te delen in kleinere bedrijven die ieder voor zich geen bedreiging meer vormen voor de democratie van een land? Dat hebben de VS in het verleden wel gedaan - en succesvol - met oliebedrijven en met een telecombedrijf. Wat waren ze toen verstandig en waar/wanneer/waarom is dat gezonde verstand beneveld geraakt?

Ulltrafox
Ulltrafox18 feb. 2016 - 16:50

De EU is juist mede oorzaak van deze praktijken want de financiele markten en banken zijn de drijvende kracht achter Brussel. Ik snap iets niet.....waarom stuurt die Dijsselbloem dan geen blauwe envelop richting Google zoals wij ook dit krijgen! Of waarom zijn we hier dan een soort Cayman eilanden geworden binnen Europa? Hoe is dit alles mogelijk?

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus18 feb. 2016 - 18:34

"De EU is juist mede oorzaak van deze praktijken" Kletskoek. Double Irish with a Dutch sandwich is mogelijk dankzij bilaterale verdragen en daar komt geen EU aan te pas. "Ik snap iets niet" Laat dat het hebben van een stevige mening vooral niet in de weg staan.

JanB2
JanB219 feb. 2016 - 6:13

@ Piet de Geus Je kunt de EU verwijten dat ze hier niet op europees niveau hebben ingegrepen en dit soort constructie's aan banden hebben gelegd.

Piet de Geus
Piet de Geus19 feb. 2016 - 8:43

"Je kunt de EU verwijten dat ze hier niet op europees niveau hebben ingegrepen" Zoals je weet is het de anti-EU brigade die dat tegenhoudt, omdat die tegen Brusselse regeltjes en het 'opgeven van autonomie' zijn. Het zijn de 'eurofielen' die voor dat soort ingrepen ijveren maar de nationaal-populistische eurofoben zitten dat in de weg. Je moet het de tegenstanders van de EU dan ook verwijten en niet de EU.

Mark Gh
Mark Gh18 feb. 2016 - 16:50

Waarom zouden wij ons belastingtarief laten beïnvloeden door eventuele nadelige gevolgen voor andere landen?

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus18 feb. 2016 - 18:36

Laten we ons dan focussen op de nadelige gevolgen voor Nederland. Want welke winst ook langs de Zuidas gaat, niet die op de Nederlandse activiteiten van Google. De betalingen daarvoor gaan allemaal naar Ierland en daarover wordt in Nederland geen cent btw afgedragen, laat staan andere belastingen.

Sol Invictus
Sol Invictus18 feb. 2016 - 18:44

je steelt geld van Amerikaanse burgers, die de arpanet/internet voor jou en google hebben gefinancierd maar daar mede dankzij jou niets voor terug krijgen. dat maakt jou, en mij en de rest van Nederland criminelen in een crimineel plot tegen de bevolking van (oa) amerika en ten gunste van de oligarchie die daar de scepter zwaait, in ruil voor enkele miljoentjes - die we makkelijk kunnen missen. we doen dit niet omdat we er puissant rijk van worden, we doen dit omdat 'pro-amerikaans' betekent: voor de belangen van de aldaar heersende oligarchie, tegen de belangen van Amerikaanse burgers. ik ben ondernemer, en ik betaal veel hoger percentage vennootschapsbelasting dan google. het belastingtarief wordt nu dus juist beïnvloed, omdat voor Google andere regels gelden - 1000x minder. Dat is niet legaal natuurlijk, gezien naar Europees recht waar ook jouw handtekening onder staat. We moesten ons als Nederland kapot schamen, om onze vrienden en bondgenoten zo te bestelen, om onszelf te etaleren als een normenloos piratennest dat meestrijd in het gevecht tegen westerse democratieën. daarom.

Mark Gh
Mark Gh19 feb. 2016 - 18:16

Spitjm, volgens die redenering zou de groenteboer in het volgende dorp die zijn bloemkolen voor een halve euro minder verkoopt dan zijn concurrent hier ook een dief zijn. Niets is minder waar. Niets staat die Amerikaanse burgers in de weg om hun belastingtarieven op zo'n manier aan te passen dat het voor multinationals niet meer aantrekkelijk is om dit soort constructies op te zetten.

Buzzer
Buzzer18 feb. 2016 - 16:13

Het is en blijft een schandelijke zaak dat Nederland aan dit soort constructies meewerkt. Gelukkig begint de EU wakker te worden op dit gebied.