© cc-foto: Walkerssk
Antwoord op de frame: nee, ik ben niet rancuneus. Heb wel gewezen op historische context en de beginselen van territoriale integriteit en de zelfbeschikking van volkeren - laatste deel van mijn eerdere reactie is wat provocatef.
Natuurlijk is dit toegeven aan reliwaanzin fout. Even fout als het gegeven dat weldenkende mensen niet naar Mekka mogen. Het laat enkel zien dat de wereld toegeeflijker is voor mensen die aan wanen leiden dan voor geestelijk gezonde mensen. Helaas het lot wat wijsheid door de eeuwen beschoren is...
Uluru is geen publiek terrein. Als er een stukje van de Efteling gesloten is voor het publiek, alleen te betreden als de eigenaaren het zouden toelaten, zou je het dan ook reliwaanzin vinden? Vreemd mischien. Maar 'fout'?
@Paulus, Toegeven aan reliwanen is altijd fout. De wereld is van iedereen toch?
Wat een arrogantie. Atheïsten zijn vaak zo onverdraagzaam...het is maar wat je geestelijk gezond noemt. Je kunt toch gewoon respect opbrengen voor iemands levenshouding, zoals je dat ook voor zijn eigendommen doet... Of banjer jij ongegeneerd door de tuin van je buurman als je daar zin in hebt? Disclaimer: ik ben niet gelovig
@Karingin, Ik heb alle respect voor iemands eigendom, maar niet voor hun wanen.
Jan Zouden andere mensen dan wel respect moeten tonen voor wat ze dan uw wanen noemen? Ik zou wanen in het algemeen wa(an)trouwenen bestrijden. Ik ben bang, dat er wel meer zaken - en ook die niets met religie te maken hebben - niet 'ontheiligd' mogen worden. (Zou zwartepiet daar ook onder kunnen vallen?)
@Gerrit, is het niet hebben van (reli)wanen ook al een waan dan? Verder heeft u gelijk, er mag, nee moet veel meer ontheiligd worden, aan alle kanten van het spectrum.
Uluru werkt nog prima op mijn Street View. Zowel de wandeling er naast als de klim. Het is alleen de klim die zou verdwijnen.
Dit bericht staat model voor wat overal, dus ook niet Nederland gebeurt: Wie als een vorst op eigen erf wil zijn wijst op de onaantastbaarheid van het geen hij zich heeft toeëigend en vent die gedachte breed uit. Dat doet mijn heer Wilders dus, maar er zijn er nog meer. Zelfs hier op JOOP kom je het steeds tegen. . Het kan pas kwaad,, mits je de gelegenheid onthoudt om weerwoord te geven. Het is dus goed dat dat kan en mag op Joop. Wat de regering van Australië doet is luisteren naar een groep uit de bevolking en andere groepen negeren. Ook al doe je dat uit pragmatische overwegingen, het blijft ongemakkelijk schuren. Het is namelijk niet zorgvulig democartisch Het uitgangspunt van democratie is inderdaad dat er geluisterd wordt naar andere partijen, dat er met ze rekening gehouden wordt . . Dat je naar consensus streeft mits at redelijk en mogelijk is. Maar niet dat je de vlag strijkt en alle klachten maar inwilligt. Stel je voor dat je meteen de grenzen zou sluiten, minder mensen van elders zou realiseren of de EU verlaten als dat door een individu, een groep of een partij met nadruk geëist wordt. De afweging tussen belangen dient altijd zorgvuldig te gebeuren. De overwegingen tussen partijen diepgaand onderzocht. Dat kan een langdurig proces zijn, maar het is dat volledig waard. Hier in Nederland is dat allemaal gewaarborgd. Nederland is een democratie en met name een rechtsstaat. De meeste landen in de EU zijn dat ook. Dus alsjer ernstige twijfel is over rechtstatelijkheid dan mag en moet je daartegen in het geweer komen.op principiële gronden Dan moet je in geval van de EU haar uit overtuging steunen. Want de EU is niet best belangrijk, maar essentieel.
Wat zou je vinden als doorgang in and door je huis besloten zou worden door zgn democatiesche consensus? Of je moet bedoelen wetten opemaakt door parliament die rechten geven aan de bezitter om dat te beslissen. Nou, die tellen ook voor Uluru.
Ik denk dat ze de streetview vanaf de bovenkant van Ayers Rock hebben verwijderd. Dus dat je er niet meer virtueel bovenop kan lopen. Rondom is alles gewoon nog te zien.
Wordt eerst hun land ingepikt en worden ze lange tijd als 2e rangs burgers behandeld, vertrappen vervolgens meutes toeristen hun heiligdom - goed zo ook virtuele indringers opzouten.
"Het verbod op het beklimmen van de Uluru in het nationaal park Uluṟu-Kata Tjuṯa is ook vanuit het oogpunt van veiligheid een verstandige beslissing. In de loop der jaren zijn er zeker 37 doden gevallen bij het opklauteren van de rotspartij." Zonder context lijkt me dit een volstrekt onzin argument. Met die redenatie kan je alles wel gaan verbieden. Elk jaar verdrinken er in Nederland meer dan 100 mensen, dan maar het strand-bezoek verbieden? Uiteraard snap ik dat de aboriginals een onderdrukte minderheid zijn, maar dan mag je nog steeds best een beetje kritisch zijn wanneer deze mensen doordraaien. Dit slaat nergens op. Er zijn honderden foto’s en video’s van deze rots en google-street view is echt niets anders dan dat. Praten over "virtueel beklimmen" of "virtueel bovenop de formatie staan" zijn niets meer dan makkelijke smoesjes voor wat het is: censureren en het misbruiken van macht.
Het is me niet duidelijk hoe het machtsmisbruik is. Het word niet opgelegt. Het is me ook niet duidelijk hoe het censureren is. Betekend dat dat elke verwijdering van graffiti op de muren van je huis 'censuur' is? Het is een vreemde vroomheid, dat wel. Daar krijgen we een hoop van. Een zegje ter erkenning van de 'eigenaren' van het plaatselijk stukje land bij elke vergadering en zo. Het zou het leuk zijn geweest als de overheids functionarisen die dit Street View ding hebben verhandelt iets minder symboliesch en iets meer constructiefs hadden gedaan voor de rechten van de eerste Australiers. Een representieve nationale organisatie die door parliament geraadpleegt kan worden, bv.
Wat een politiek correcte waanzin toch tegenwoordig. Een minderheid(je) hoeft maar een wind te laten of iedereen springt in de houding om alles te doen de minderheid hun zin te geven. Tot het absurde toe. Nu mag zelfs een berg al niet meer getoond worden. De gekte ten top. Alles in het kader van doorgeslagen en totaal misplaatst schuldgevoel jegens Aboriginals en minderheden in het algemeen. Het wordt tijd dat deze idiote hype heel snel tot het verleden behoort.
@Nederlander1965: Wat een politiek correcte uitspraak van jou dat als een bedrijf een KEUZE maakt waar jij het niet mee eens bent, dat je dan meteen maar weer politiek correcte kreten als "niets mag meer" en "minderheden hebben alle macht" of varianten daarvan te roepen. Google kreeg hier gewoon een verzoek en heeft zelf besloten dat te honoreren. Ze werden helemaal niet gedwongen. Het is dus hun eigen keuze en heeft dus niets te maken met dat het niet zou mogen zoals jij loopt te roeptoeteren. Bedrijven staan gewoon in hun recht deze keuze te maken, of je het er nu mee eens bent of niet. En waarom dit een misplaatst schuldgevoel zou zijn snap ik al helemaal niet, aangezien Google een Amerikaans bedrijf is en dus helemaal niets te maken heeft met de hoe de Aboriginals (in het verleden) behandeld zijn. Wat jij hier eigenlijk lijkt te suggereren is dat je dus nooit naar de gevoelens en belangen van minderheden mag luisteren, laat staan die respecteren (want daar ageer je nu immers tegen). Dat is niet anders dan een tirannie van de blanke meerderheid, of zoals de Engelstaligen dat noemen: white supremacy.
MIspláátste schuldgevoelens? Er is verdomme zowat genocide op die mensen gepleegd en tot zeer recent werden ze niet alleen stelselmatig achtergesteld, maar ook gedwongen tot westers onderwijs en zelfs tot abortus en sterilisatie...praktijken die overigens in de meeste zogenaamd beschaafde landen opgelegd werden aan de inheemse bevolking en nog steeds niet helemaal zijn uitgeroeid. Het idee dat het om minderwaardige mensen gaat is dan ook nog zeer wijdverbreid, al dan niet bewust. En jij vindt het misplaatst als er nu een klein beetje extra aandacht is voor de wensen van die bevolkingsgroepen? Ga je schamen.
Hoezo misplaatst? Zij die overgebleven zijn, van degenen die van het gestolen land afgeschoten zijn, hebben nog lang niet hun rechten terug. Daarom zijn velen armer, zieker, gaan ze vroeger dood, worden ze makkelijk in de nor gegooid, is huisvesting and onderwijs niet op orde, etc. Ze worden achter gehouden en dat is al zo sinds kolonisatie.
Ik ben voor voor vrijheid van godsdienst (=meningsuiting). Maar ook voor vrijheid van niet-godsdienst (=meningsuiting). Uluru is voor aboriginals een heilige plaats, en mag als zodanig gerespecteerd worden, zegmaar als democratisch besluit. Rekening houden met minderheden immers. Maar Uluru is als Ayers Rock ook een bezienswaardigheid, al mogen toeristen hem niet meer beklimmen. Het zou echter idioot zijn om er niet meer naartoe te kunnen. Maar om er naartoe te willen, moet je eerst weten hoe hij eruit ziet. Daar heb je plaatjes in toeristengidsen voor. Maar ook op Google. Ik vind dat niet alleen godsdienstigen vrijheid van meningsuiting mogen hebben, maar in dit geval ook toeristen of reizigers. Rekening houden met meerderheden immers. De wereld is (inmiddels) van iedereen. Misschien niet om alle plekjes te betreden (beklimmen), maar zeker om te bekijken, ook op plaatjes. Dus die aboriginele claim aan Google gaat m.i. te ver. Raar dat Google is gezwicht.
"Raar dat Google is gezwicht." Google volgt de instructie van de Australische overheid en die kreeg het verzoek van de Aboriginals. Vermoedelijk is dit ook afgesproken bij het maken van de streetviews. Er zijn echter ook enkele (kleinere) open initiatieven voor kaart-diensten. Nu weet ik niet of daar ook open-versies van street-view bij zitten, maar ben benieuwd wat die mensen zouden doen. De meeste mensen gaan echt niet hun vakantie-kiekjes van Facebook halen, alleen maar omdat anderen het heiligschennis vinden.
"Maar om er naartoe te willen, moet je eerst weten hoe hij eruit ziet. Daar heb je plaatjes in toeristengidsen voor. Maar ook op Google." Iets te snel gereageerd. Het gaat alleen over afbeeldingen van de route van de beklimming. Vind ik ook raar, maar dat raakt wel aan de religieuze beleving van de aboriginals. Kan ik dus nog wel inkomen. Mijn reactie ging over het niet meer mogen laten zien van de berg als geheel. Sorry.
Geen feestvierders e.d. dat kan ik mij voorstellen. Maar verdwijnen van Google Maps? Dus nu vinden we het wel normaal dat een groep mensen zich uit geloofsoverwegingen een natuurlijk fenomeen mogen toe eigenen?
Dat vonden we al normaal als die groep de meerderheid in dat land vormde.... Ben het verder ook niet eens dat Google het verwijderd, maar het is hun keuze.
Dit lijkt me een kolfje naar de hand van Greet. Achterlijke cultuur die de vooruitgang fnuikt.Toch? Niet waar? Niks is heilig, behalve Greet zelve, en Orban en de pluche stoel die aan Greets schonkige kontje kleeft, dat spreekt. Kom, Greet, laat je kennen, laat die hufter eruit, kom met die tweet!
@ Grietje Vleeshart Pas op dat het geen obsessie wordt. Dit gaat over een stuk steen aan de andere kant van de wereld. Misschien dat dhr. Wilders zich nog laat kennen, zoals u dat nu ook doet. U zegt niets wat u zelf vindt, maar neemt wel bij voorbaat anderen de maat.
Sam V heeft geen ongelijk. Nee, 't zijn verstandige woorden. Maar ik denk niet dat Geert zich daarvan iets aan zal trekken.
Snap ik niet, is toch een prima manier om de berg te bekijken zonder er ook werkelijk heen te gaan? Bespaar je co2 mee en scheelt een bult afval.