Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Google Images bevestigt vooroordelen over Thaise en Braziliaanse vrouwen

  •  
08-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
googlebraz

© Screenshot: Google Images

Wie via Google Images zoekt naar Thaise, Oekraïense of Braziliaanse vrouwen, krijgt sneller pikante foto’s voorgeschoteld dan wie bijvoorbeeld naar Amerikaanse of Duitse vrouwen zoekt. Dat blijkt uit een onderzoek van Deutsche Welle.
Terwijl een zoektocht op Duitse vrouwen vooral foto’s oplevert van Duitse politici en atleten, leidt het zoeken naar Braziliaanse vrouwen hoofdzakelijk tot afbeeldingen van vrouwen die poseren in bikini’s en sexy poses. Meer dan 40 procent van de foto’s in de zoekresultaten van Braziliaanse vrouwen valt aan te merken als pikant, becijfert Deutsche Welle. Dat percentage ligt zeker acht keer zo hoog als bij Duitse vrouwen.
Google Images lijkt vooral buitenlandse vooroordelen in stand te houden. Zo daalt het percentage gewaagde foto’s van Braziliaanse vrouwen bij een zoekopdracht in het Portugees naar 9 procent.
In Europa toont Google Images relatief vaak gewaagde foto’s van Sloveense, Griekse en Hongaarse vrouwen, terwijl in Azië een zoekopdracht naar Thaise, Filipijnse en Taiwanese vrouwen relatief veel pikante afbeeldingen oplevert.
Afbeeldingen van Oost-Europese, Latijns-Amerikaanse en Zuidoost-Aziatische vrouwen zijn vaak afkomstig van websites die vrouwen objectiveren, aldus Deutsche Welle. Met name afbeeldingen van Oekraïense en Tsjechische vrouwen leiden door naar sites waar vrouwen worden gereduceerd tot lustobjecten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om websites met ‘postorderbruiden’.
Sirijit Sunanta, hoogleraar multiculturele studies aan de Universiteit van Bangkok, wijst er tegenover Deutsche Welle op dat de door Google Images gereproduceerde vooroordelen ten koste gaan van de gelaagdheid van vrouwen met een bepaalde nationaliteit. “Thailand wordt gezien als een soort Disneyland voor prostitutie en sekstoerisme.”
Screenshot: Google Images
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Mokker
Mokker9 mrt. 2021 - 7:03

Mensen die op internet op 'vrouwen' zoeken zijn blijkbaar meestal op zoek naar lustobjecten, Google weet heel goed wat de mensen willen zien... De conclusie lijkt me niet dat het racistisch is, maar dat de mensheid veel interesse heeft in sex. Niets nieuws eigenlijk.

de passie preker
de passie preker9 mrt. 2021 - 6:16

De meeste mensen die deze zoektermen intypen willen ook dat Google met deze seksistische plaatjes op de proppen komt. Als Google het algoritme zou aanpassen, ben je helaas niet aan het ‘bijsturen op vooroordelen’. Die vooroordelen verminderen namelijk niet, men gaat massaal een andere zoekmachine gebruiken. Dat is trouwens – om heel andere redenen - sowieso een goed idee.

Jaco38
Jaco388 mrt. 2021 - 19:56

Hoe de algoritmes precies werken weten we niet, dat is niet oké. Om te zeggen dat het voordelen bevestigt is ook een misverstand, het is een weerslag van ons - soms naargeestige - zoekgedrag. Een algoritme zorgt ervoor dat je bij een zoekvraag de resultaten krijgt die daar waarschijnlijk bij passen. Als de gemiddelde internetgebruiker met zoekvraag “auto” bijv uit wil komen bij een cabriolet zal het resultaat zich daarop aanpassen.

Rutger Groot
Rutger Groot8 mrt. 2021 - 18:58

Haha wat een onbenulligheid weer. Het heeft inderdaad te maken met zoek en klikgedrag. Probeer maar eens op Eskimo te zoeken, dan krijg je het meest stereotype beeld. En voor dat enkelen hiervan in de kramp schieten, zoek maar eens op dutch girl. Oh schande, een blank blond kaasmeisje!

1 Reactie
Draco2
Draco28 mrt. 2021 - 19:58

Het heeft inderdaad helemaal niets met vooroordelen of seksisme te maken. Google geeft je gewoon het antwoord waarvan de kans dat je het zoekt het grootste is. Het Google algoritme geeft jou pagina's met antwoorden op jouw zoekopdracht. De resultaten waar in het verleden het meeste op is geklikt (populaire resultaten) staan bovenaan. Dat zijn namelijk de resultaten die waarschijnlijk het beste bij jouw zoekopdracht passen. Als ik zoek op "Duitse man", dan krijg ik een Duitser met lederhosen aan. Dat is ook wat ik verwacht, als ik op "Duitse man" zoek, anders had ik dat Duitse wel weg kunnen laten. Zoek ik op "Duitse vrouw", dan krijg ik foto's van rondborstige dames met pullen bier op een Oktoberfest. Zoek ik op "Braziliaanse vrouw", als Nederlander, dan krijg ik vrouwen in bikini op een strand te zien. Aangezien Brazilië voor ons als Nederlanders een vakantiebestemming is, is het heel waarschijnlijk dat mijn voorgangers strand/bikiniplaatjes hebben aangeklikt na hun zoekopdracht. Google onthoudt dat en laat mij die dus ook zien. Zo werkt een slim algoritme. Zoek ik op "Braziliaanse man", dan krijg ik ook een aantal ontblote bovenlijven te zien van Braziliaanse (neem ik aan) hunks. Hier is dus niets seksistisch aan, het is gewoon een goede zoekmachine die jou de resultaten laat zien waar je naar op zoek bent.

Berend5
Berend58 mrt. 2021 - 17:52

Google toont ondermeer resultaten gebaseerd op je eigen zoek geschiedenis. Misschien dat dit meer zegt over de onderzoekster

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:51

Als je nou zo'n item als dit tegenkomt en je denkt: wat is hier nou mis mee? Dan betekent dat niet - ik herhaal: níet - dat er nix aan de hand is, maar dat jouw beperkte blik het niet ziet. Misschien eerst even uitzoeken wat het probleem precies is voordat je je bek opentrekt. Als je dan denkt: tja, zo is 't nou eenmaal, dan zie je de oorzaak hoogstwaarschijnlijk over 't hoofd. En anders ben je gewoon een luie flikker die nix wil doen aan issues die jou niet raken

4 Reacties
Jozias2
Jozias28 mrt. 2021 - 18:33

Wat is het probleem dan volgens jou Karingin?

thedevelmoene
thedevelmoene8 mrt. 2021 - 18:47

Ik weet niet wat ik erger vind. Een zoekalgoritme dat een bepaalde bias blootlegt, of iemand die meent dat een zoekmachine alleen goedgekeurde plaatjes mag laten zien, omdat het domme volk anders verkeerde ideeën krijgt. Dat er biases en vooroordelen zijn en dat dat een probleem is, wil ik wel geloven. Dat het opgelost kan worden met voorschrijven van hoe een zoekmachine werkt niet.

Poeha
Poeha8 mrt. 2021 - 18:47

Volgens mij is de oorzaak dat Google op basis van diverse factoren zo goed mogelijk inschat wat de gebruiker gewoon wil zien. Als 90% van de mensen die zoekt op “Thaise vrouw” eigenlijk op zoek is naar de visie van de Thaise minster op het verkeerscirculatieplan, dan wordt het zoekresultaat echt wel aangepast.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2021 - 19:58

'Ik weet niet wat ik erger vind. Een zoekalgoritme dat een bepaalde bias blootlegt, of iemand die meent dat een zoekmachine alleen goedgekeurde plaatjes mag laten zien, omdat het domme volk anders verkeerde ideeën krijgt.' Wat is het ergste vind in discussies is mensen die de hele boel lopen te verdraaien vanwege het eigen standpunt, en daar heb jij dan weer helemaal geen probleem mee.

Donutz
Donutz8 mrt. 2021 - 17:28

Tja, waarschijnlijk alles te maken met het zoek en klik gedrag van bepaalde mannen. Die denken bij die landen aan exotische, erotisch, sexy. Zoeken ze naar een bepaald type Nederlandse vrouw dan zullen ze dat eerder specificeren ('blonde dame dikke ..') , maar als uit die 'exotische landen' je meteen eigenlijk alles onder de noemer sexy stopt en op die foto's klikt dan zal het algoritme dat zo voorschotelen. Dat die landen en vrouwen er niet echt blij mij zijn weet ik ook. Tenminste wat Thailand betreft. Zo probeert een van de meest bekende badplaatsen daar, Pattaya, al jaren van het imago af te komen dat de plek voor sekstoerisme is. Er moeten families enzo komen. Lukt maar in bepaalde mate... En de vrouwen zitten er ook niet op te wachten dat die westerse mannen zo'n beetje elke dame als pleziertje zien. Niet alleen de dames bardames maar ook die achter de kassa van de supermarkt (7/11) of die gewoon ergens op een terras een drankje doen... die zitten niet te wachten op wat gestaar en de vraag "how much?". Dan duurt het soms even voordat het kwartje valt wat die man bedoelt... En dat geeft dan weer een negatief imago voor de willekeurige westerse man die daar tijd door brengt, alsof die vooral met hun pielemans denken en geen respect kennen. Maar hoe verlos je het type man dat hier in Nederland nog geen damesfiets kan versieren van het waanidee dat in 'exotische landen' de vrouwen gewillig zijn? Die zien het toch als het land waar "vrouwen nog vrouw zijn" en "hun plek nog kennen". Zielig en lachwekkend. Ik heb een boel Thaise vrienden en vriendinnen en ik kan je wel vertellen dat de vrouw thuis vaker de broek aan heeft dan de man. Niets geen onderdanige, gewillige vrouwtjes. Maar die illusie is wel te koop in bepaalde straten, waar voor wat poen een beperkt deel van de dames het die mannen maar al te graag wijsmaakt in ruil voor poen. Dat werkt sloopt menig van die dames (zoek maar op rapporten wat het de dames en handjevol heren in die sector doet, het is niet even op je rug liggen voor een pak geld).

3 Reacties
Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 18:04

Google zou kunnen beginnen met het aanpassen van hun algoritme, zodat niet elke zoekterm die een beetje die richting op wijst, tot dit soort resultaten leidt. Ze zijn niet verantwoordelijk voor die praktijken of de vooroordelen die erbij horen. Maar ze helpen het wel in stand te houden

Jozias2
Jozias28 mrt. 2021 - 18:35

@karingin Google heeft maar 1 belang en dat is voorschotelen wat de mensen zoeken.

Donutz
Donutz8 mrt. 2021 - 18:55

Het zou Google sieren wat te sleutelen aan het algoritme. Wie afvraagt wat een opdracht in de Thaise taal geeft (maar volgens mij speelt er meer mee: ook je locatie enzo): ผู้หญิงไทย = Thaise vrouw & สาว = jongedame. Zoek je liever op blanke man, tik dan นายฝรั่ง in. Of gewoon ฝรั่ง want veel witneuzen bezoekers zijn blanke mannen.

Mokker
Mokker8 mrt. 2021 - 16:58

Het is toch inmiddels wel bekend dat Google resultaten door je eigen surfgedrag/interesses wordt beïnvloed. Wordt uiteindelijk ook bepaald door het beschikbare beeldmateriaal en de koppelingen en associaties die worden gemaakt. Bij reclame voor Beieren (DE) krijg je immers ook vaak dames in Dirndl voorgeschoteld. Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat de resultaten misschien toch een beetje representatief zijn voor de werkelijkheid, of is dat uitgesloten?

3 Reacties
Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:57

Aha, dus jij wilt graag de werkelijkheid van postorderbruiden en hoeren in stand gehouden zien, en dat vrouwen die zich daar niet voor lenen constant geile idioten van zich af moeten slaan, omdat die niet snappen dat niet iedere Thaise/Oekraïense/Filipijnse/enz. op ze zit te wachten. Want dat is wat er gebeurt. Niet dat het fenomeen meteen weg is als je zoekresultaten aanpast, maar andersom heeft 't wel een versterkend effect; vooroordelen worden niet alleen in stand gehouden, ze worden aangewakkerd, en dat wakkert de praktijk weer aan - loopdiloop, zo werkt dat

Mokker
Mokker8 mrt. 2021 - 18:49

Daar hebben we Karin weer probeert te framen in voor haar overzichtelijke hokjes. Waar het mis gaat is dat jij denkt dat je al weet hoe het zit, maar een aantal relevante factoren bewust buiten beschouwing laat. Dit is gewoon een prut onderzoek, maar omdat het resultaat en voorbarige conclusies jouw onderbuikje aanspreken ga je er vol in mee zonder kritisch te kijken naar hoe het onderzoek is uitgevoerd.

EenMening
EenMening9 mrt. 2021 - 12:51

@Mokker Karin bedoelt het goed, ze wil het onrecht uit de wereld laten verdwijnen en dat is zeer te prijzen. Maar om dit loffelijke doel te bereiken zijn vele verboden en vrijheidsbeperkingen nodig, waarbij zij het risico loopt om met het badwater van het onrecht, het kind van de vrijheid weg te gooien. Het kapitalisme heeft behalve grote voordelen ook ernstige nadelen. Maar het medicijn dat daar tegen ingezet is - het marxisme - was veel erger dan de kwaal en heeft complete maatschappijen verwoest.

Visionair NL
Visionair NL8 mrt. 2021 - 16:24

Google toont de inhoud van internet. Internet wordt vormgegeven door gebruikers, die vaak behoorlijk seksistisch en racistisch zijn. Dus is Google in deze wel iets te verwijten?

7 Reacties
Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:28

Godallemachtig. JA natuurlijk, het is hun algoritme en ze bepalen op allerlei andere gebieden precies wat jij te zien krijgt, dus als dit in stand gehouden wordt dan zijn 't zelf een stelletje smeerlappen

Berend5
Berend58 mrt. 2021 - 17:37

Nee, als Google wel sturend zou zijn en hun resultaten aan zouden passen aan de “norm” zouden ze fout zijn. Nu laten ze slecht het klik gedrag van de gebruikers zien. Niet de boodschapper de kwaaie aap maken hierzo.

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:59

Ach Beertje toch, hoe naïef ben je..? Denk je nou echt dat het zo werkt? Natuurlijk niet! Google is geen onpartijdig doorgeefluik, die bepaalt in hoge mate wat jij te zien krijgt, welke merken, welke mensen, welke boodschap. Dat is namelijk hun verdienmodel, digibeet

Berend5
Berend58 mrt. 2021 - 18:07

@karingin ik heet Berend en geen Beertje, zo jammer dit. En ik weet heel goed hoe Google werkt.

Visionair NL
Visionair NL8 mrt. 2021 - 21:49

@Karin Sorry, Berend heeft hier gelijk. Google heeft geen belang bij het tonen van seksistische resultaten. Het is ook extreem lastig om high level bias als dit uit te filteren.

EricDonkaew
EricDonkaew9 mrt. 2021 - 10:15

@Berend: zo jammer dit. ------------------------------------------- Valt wel mee. Karingin gebruikte minder dan drie scheldwoorden en dat is ver onder haar gemiddelde.

EenMening
EenMening9 mrt. 2021 - 12:58

Als iemand krachttermen en scheldwoorden nodig heeft om haar punt te maken, zijn de gebruikte argumenten per definitie zwak. Karin komt over als een kwetterend woke persoon met een utopistische inslag en nogal irreeële ideeën.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -8 mrt. 2021 - 15:55

en Nederlandse dames ? Die Welle slaat dat hoofdstuk zeker uit onkunde over ... dit soort onderzoeken hoort m.i. thuis in het rijtje van IG-Nobel prijs.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen8 mrt. 2021 - 15:42

Als ik op "Vrouwen in de buurt" zoek krijg ik ook heel wat pikantere opnamen te zien als dat ik voor "Vrouwen ver weg" zoek.

2 Reacties
Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:26

Ach flikker toch op als je het niet serieus kan nemen. Ik herhaal wat ik hieronder zei; je vindt 't dus geen punt als het jouw dochter is die constant moet uitleggen dat ze niet altijd geil is en ook niet te koop is...?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen10 mrt. 2021 - 10:48

Ik heb geen kinderen.

Leontrotsky
Leontrotsky8 mrt. 2021 - 15:33

Sommigen (die het totaal niet begrijpen) zullen zeggen dat het met het weer in die landen waar veel pikante foto's van de vrouwen aldaar circuleren. Dit is uiteraard totaal onwaar omdat ook Hongarije (een land met hetzelfde klimaat als Duitsland) hoort bij de landen waar veel onderdrukkende foto's van vrouwen vandaan komen. Volgens mij komt het doordat in die landen vrouwen nog een zeer onderdrukte positie innemen en nog niet of nog veel te weinig zijn geëmancipeerd. Dit betekent overigens niet dat in landen als Nederland en Duitsland de emancipatie al gelukt is nee ook hier zijn we nog maar 20% in de goede richting, we hebben nog steeds 80% te gaan.

2 Reacties
ZonderNaam2
ZonderNaam28 mrt. 2021 - 16:12

Het zou best kunnen dat je bewering waar is, maar je begint wel met een uitspraak is die feitelijk onjuist is, namelijk dat Duitsland en Hongarije hetzelfde klimaat zouden hebben. Hongarije heeft significant koudere winters en warmere zomers dan Duitsland.

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:24

Het komt door de achterlijke vooroordelen van met name de westerse man, die natuurlijk ook niet uit de lucht komen vallen. Want het zijn voornamelijk landen die niet uitblinken in welvaart en dat maakt het een stuk makkelijker om vrouwen te kopen

Jozias2
Jozias28 mrt. 2021 - 15:27

Wat ik mis is de onderbouwing dat er hier sprake is van vooroordelen. Als Braziliaanse vrouwen vaker in bikini lopen en dergelijke afbeeldingen posten dan Duitse vrouwen dan is het logisch dat die beelden meer naar boven komen. En klopt het niet dat Thailand bekend staat om het sekstoerisme? Ik heb ook het beeld dat er relatief veel sekstoerisme is in Thailand in vergelijking tot laten we zeggen Luxemburg https://nl.wikipedia.org/wiki/Prostitutie_in_Thailand Overigens: als ik google op "coca cola light break' krijg ik ook hele andere en man onvriendelijke resultaten dan wanneer ik google op '4 uur cup a soup' . Alsof alle glazenwassers er zo bij lopen.

5 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r8 mrt. 2021 - 16:32

Ik denk eerder dat de achterliggende algoritmes kijken naar waar de zoeker op klikt, en daarop voorselecteert. Als een niet-braziliaan op Brazilian Women zoekt, dan is de kans redelijk aanwezig dat diegene om wat voor reden dan ook op zoek is naar een stereotype. En ik durf te voorspellen dat de hoofdreden om op een dergelijke term te zoeken, erotisch van aard is. Om het netjes te zeggen. Ennn men zoekt omdat het stereotype heerst. Het is een beetje een self-fulfilling prophecy. Zelfde geldt voor landen voor postorderbruiden.

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:17

Het staat er nota bene bij; als je in het Portugees zoekt krijg je hele andere resultaten. En da's inderdaad het algoritme die ziet dat zoektermen in 't ene land zus en in 't andere land zo zijn, en die past zich daarop aan. Daarom moet je die dingen regelmatig doorlichten en aanpassen. En ja dat moet, als je dat censuur vindt dan heb je 't niet begrepen. De vooroordelen die hieraan ten grondslag liggen zijn ontzettend schadelijk. In tegenstelling tot de outfit van jouw glazenwasser sneuneus. Of zou jij 't geen probleem vinden als je dochter constant moet opboksen tegen het vooroordeel dat ze bijv. een hoer is?

Berend5
Berend58 mrt. 2021 - 17:41

@Karingin Dus Google moet als politie en rechter gaan optreden en bepalen wat goed en slecht is?? Lijkt me een hele kwalijke zaak.

Satya
Satya8 mrt. 2021 - 18:29

Berend dat doet Google al. Gebruik duckduckgo maar eens.

DanielSchie
DanielSchie8 mrt. 2021 - 22:36

@karingin je zou een goede moderator zijn voor Google. Dan vinden mensen geen één plaatje meer waarnaar ze op zoek zijn.

MG1968
MG19688 mrt. 2021 - 15:24

Dacht ik even slim te zijn door te stellen dat google op 'zandvoort vrouwen' ook minder verhullende plaatjes opleverde dan 'sittard vrouwen'. Fout. Maar hoewel het leer lijkt, zo pikant zijn die racepakken nou ook weer niet.

Djennica
Djennica8 mrt. 2021 - 15:23

Foei Google, niet zo maar aansluiten op het zoekgedrag van de meerderheid van de personen die op deze termen zoekt.

1 Reactie
Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 17:06

Ik neem aan dat dat sarcastisch bedoeld is. Maar dan begrijp je niet dat dit een zelfversterkend effect heeft en als je stigmatisering een probleem vindt moet je dat dus bijsturen. Doen ze ook met andere zaken die als racistisch worden gezien