Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Google Books Library van de baan

  •  
23-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Library_google_300.jpg
Google mag van rechter geen boeken meer kopiëren zonder toestemming van auteurs
Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Google niet meer langer boeken mag kopiëren voor haar zogeheten Google Books Library Project. Sinds 2004 legde het internetbedrijf meer dan 15 miljoen boeken onder de scannen, maar de rechter heeft nu bepaald dat Google onterecht de exploitatie van de boeken in handen krijgt omdat ze geen toestemming heeft van de auteurs.
De Amerikaanse auteurs- en uitgeversvereniging kwamen in 2008 tot een schikking van 125 miljoen dollar om boeken te mogen kopiëren. Daarin werden onder meer afspraken gemaakt over de verdeling van advertentie-inkomsten.
Met Google Books Library wil Google zo veel mogelijk informatie beschikbaar en inzichtelijk maken voor mensen, maar de rechter heeft nu bepaald dat de schikking die is getroffen niet ‘eerlijke, adequaat en redelijk’ was. Een flink aangepast schikkingsvoorstel zou juridisch mogelijk wel goedgekeurd worden, schrijft De Volkskrant.
Britse en Amerikaanse schrijvers kwamen van begin af aan in opstand tegen die schikking tussen Google en de auteurs- en uitgeversvereniging. Auteurs konden voor 28 februari 2010 bewaar maken tegen het inscannen van hun boeken en vele bekende auteurs maakten daar gebruik van.
cc-foto: vblibrary

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Michiel Online
Michiel Online23 mrt. 2011 - 10:10

Schrijvers verdienen vergoedingen. Maar de vraag is en blijft of de toegevoegde waarde ligt in het schrijven of in het gebruik van het geschrevene. Als je een boek schrijft, en het wordt openbaar, en gelezen en beoordeeld door de lezer, zou er dan niet beter een vergoeding achteraf gegeven kunnen worden? Het kan nu allemaal via internet. Bijvoorbeeld, als schrijver, of mens, of wat dan ook, krijg je een basisinkomen. Je schrijft je boek, publiceert het gratis op internet. Mensen lezen het en beoordelen het. Een betere beoordeling betekent een hoger bedrag. Bijvoorbeeld, je hebt een boek gelezen en geeft het een 8. Die 8 resulteert dan bijvoorbeeld erin dat je 8 euro extra betaald, als winstuitkering. Dan heb je mensen die dan allemaal enen geven, tsja, dan hadden ze in het begin al het geld er niet voor over, maar dan betalen ze alsnog. Oftewel minstens 1 euro per boek. Wordt het gemiddelde een 5 of 4 dan worden bijvoorbeeld de kosten gedekt (verrekend met de uitkering). Wellicht zijn er een boel andere manieren of schort er wat aan mijn opzet, maar ik bedoel maar te zeggen dat het kán, en dat kwaliteit pas is toegevoegd na het lezen en niet ervoor en daardoor mogelijkerwijs beter beloond kan worden.

JanB2
JanB223 mrt. 2011 - 10:10

Goede zaak. Ranzig van Google, een beetje verdienen aan andermans geestelijke arbeid. Het ondermijnt het schrijverschap en is daarmee uiteindelijk funest voor de kwaliteit. Bovendien heb ik iets tegen e-books.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mrt. 2011 - 10:10

Eindelijk gerechtigheid! Gefeliciteerd rechthebbenden van het copyright! Nou moet Google ook nog eens leren caches na een jaar of wat te legen, en dan zijn we langzamerhand op de goede weg om de alleenheerschappij van Big Brother Google 'n ietsiepietsie terug te dringen.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online23 mrt. 2011 - 10:10

"Gefeliciteerd rechthebbenden van het copyright!" Het zit alleen maar vrijheid van informatie in de weg, als we boeken gewoon zouden delen online zou het leven er zoveel beter op worden. Waarom zou tekst uberhaupt verboden moeten zijn? Het is mij een raadsel.

Michiel Online
Michiel Online23 mrt. 2011 - 10:10

"Ga zelf dan maar een boek schrijven!" Heb ik over zitten denken! Het klinkt natuurlijk ook heel krom. Sorry ik bedoelde niet dat ze het alleen maar voor boeken zouden moeten invoeren... Weet je wat wel het aparte is? Dat als je achteraf pas betaald wordt, dat je dan een zo goed mogelijk product gaat afleveren omdat je dan wel twee keer nadenkt voordat je iets produceert. @Aert: zou dan inderdaad natuurlijk ook voor Hommen moeten gelden. (ik ben juist een man van principes) Dat gaat dan wel de massaproductie tegen, waar momenteel mensen, ook in Nederland, in fabrieken werken met een gebrek aan veiligheidsnormen ;), waarvan ik me afvraag of die normen wel ooit goed nageleefd gaan worden. En het antwoord is nee, dat weten jullie en dat weet ik :P. Dus in massaproductie zouden werknemers ook meer hun zegje moeten kunnen doen... Oftewel je moet dan dus kunnen instaan niet alleen voor jezelf maar ook voor elkaar. Hmm, beetje idealistisch?

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online23 mrt. 2011 - 10:10

was in reactie op Fatima, Aert en Tom.