Joop

Google bedroog gebruikers die hotels zochten: 1,1 miljoen euro boete

  •  
15-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
parijs
Google, de populairste zoekmachine ter wereld en daarnaast zeer bedreven in belasting ontwijken, moet aan de Franse staat een boete van 1,1 miljoen euro betalen. De autoriteiten stellen vast dat het Amerikaanse bedrijf gebruikers die zochten naar hotels misleidde. Het AD schrijft :
"De zaak kwam aan het rollen na klachten van hotels. In het onderzoek werden de beoordelingen van 7500 hotels op Google vergeleken met de officiële ranglijsten die door het Franse toerismebureau Atout France werden uitgegeven. Daaruit bleek dat Google op zijn eigen manier ook één tot vijf sterren uitdeelde aan accommodaties, maar die kwamen niet overeen met de officiële cijfers."
De Franse fraudewaakhond met de welluidende naam Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes, oftewel DGCCRF, constateert dat de praktijk van de zoekgigant niet alleen zeer schadelijk is voor consumenten maar ook dat hotels onterecht benadeeld werden. Google, dat met Facebook tot de grootste advertentiebedrijven ter wereld behoort, zou de praktijk in Frankrijk in 2019 gestaakt hebben.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

voorburg2
voorburg216 feb. 2021 - 10:02

Koopt een bedrijf groene stroom, is het weer niet goed. Je kunt zelf gewoon groene wind/zonnestroom blijven kopen hoor, er is genoeg te koop in Nederland.

JasDon
JasDon16 feb. 2021 - 7:50

Tja, de vraag is wie er uiteindelijk dichter bij de waarheid zat qua beleefde sterren. Het sterrensysteem is namelijk best wel zinloos qua beleving. Sommige 4-5 sterrenhotels stellen weinig voor, andere overnachtingsplekken zonder sterren bieden soms zoveel service dat je zo ongeveer plaatsvervangende schaamte ervaart.

1 Reactie
Ryan2
Ryan216 feb. 2021 - 22:01

Precies wat ik bedoel. Er zijn bedrijven bij, die investeren in Public Relations. In gewoon Nederlands heet dat gewoon smeergeld. Blijkbaar is Google minder corrupt dan het Franse systeem :)

Ryan2
Ryan216 feb. 2021 - 0:08

Tja, bij Google wordt je in de gelegenheid gesteld om bepaalde bedrijven die je bezoekt te beoordelen. Winkels, restaurants hotels, en noem maar op. Op zich is daar weinig mis mee. Je hoeft er ook niet op in te gaan, als je zo'n vraag krijgt. Aan de andere kant, krijg je wel een kans, om ongezouten je mening te geven. Ook als de indruk wat minder is. Maar in Frankrijk is dat misschien tegen het zere been. :) Ik ken in Nederland ook wel bedrijven, zoals Campings, die hoog van de toren blazen, maar als je ze van dichtbij meemaakt nogal tegenvallen. Tja, het doet wel zeer als je van mensen tegengas krijgt :) Geef Google maar de schuld. Het mag ruiken, maar niet stinken. Maar in Frankrijk lijkt er een beerput open getrokken...