Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Golf van racistische incidenten in VS na winst Trump

  •  
10-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
racist
De uitkomst van het Brexit-referendum leidde in juni in Groot-Brittannië tot een golf van racistische incidenten in Engeland en Wales. Nu Donald Trump in de Verenigde Staten de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, vreest men een soortgelijke reactie. Bijvoorbeeld onder moslims, die door Donald Trump zijn gemarginaliseerd en tot zondebok van zijn campagne gebombardeerd: geen moslim zou het land meer in mogen en alle moslims zouden als zodanig moeten worden geregistreerd.
BLACKFACE
De angst voor racistische en islamofobe reacties vanuit het Trump-kamp is geen irreële, zo blijkt daags na de verkiezingen al. Insanul Ahmed houdt op Twitter de berichtgeving over racistische en soms ronduit gewelddadige incidenten bij waar niet-witte Amerikanen sinds de uitkomst van de verkiezingen mee te maken hebben gekregen. Van studenten die zichzelf zwart verven en voor de confederate vlag, hét stijdsymbool van het racistische zuiden ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog, poseren, tot een Afro-Amerikaan die van een klasgenoot te horen krijgt dat hij moet oprotten en maar katoen moet gaan plukken.
Op de middelbare school, Southern Lehigh High School , werden studenten door schoolgenoten “begroet” met de Hitlergroet. Ze werden uitgescholden voor ‘nigger’, ‘katoenplukkers’ of kregen homofobe scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd. De directeur van het district van de middelbare school, Kathleen Edison, heeft het incident inmiddels bevestigd, de studenten zouden een gepaste straf krijgen.
In Louisiana en Californië doet de politie onderzoek naar tenminste drie incidenten waarbij moslima’s werden aangevallen. Op de campus van San Jose State University werd een studente van achter aangevallen en bij de keel gegrepen, terwijl haar aanvaller aan haar hoofddoek trok. Een andere studente aan de University of Louisiana liep over straat toen twee mannen uit een auto naast haar stapten en haar aanvielen. Eén van hen droeg een pet met ’Trump’ erop. Ze werd met een metaal voorwerp geslagen, waarna de mannen haar hoofddoek aftrokken en haar portemonnee stalen. Die islamofobe incidenten staan niet op zichzelf:
tweets
Een andere zwarte vrouw werd door witte mannen lastiggevallen terwijl ze stond te tanken. Eén van de mannen zou zelfs zijn geweer hebben gepakt en hebben gezegd dat ze geluk had: als er geen getuigen bij waren geweest zou hij haar hebben neergeschoten. De vrouw heeft de politie onmiddellijk ingeschakeld.
neerschieten.jpg
Of wat dacht je van seksuele intimidatie? Geïnspireerd op Donald Trumps eigen ‘grab em by the pussy’.
pussy.jpg
Auto’s bekladden, ook heel gewoon voor Trump-aanhangers:
Whoever did this I’m throwin’ hands pic.twitter.com/9Xn1YaCFmK
— Chris Weatherd ™ (@Chris_Weatherd) 9 november 2016
Het homohuwelijk, daar houden Trump-aanhangers ook niet van:
gaymarriage
Voor meer “incidenten”, kijk hier.
Update zondag 13 november 20.00 uur De 18-jarige vrouw die eerder beweerde aangevallen te zijn door twee mannen, waarvan één een Trump-petje droeg, zegt nu dat het voorval nooit heeft plaatsgevonden. De studente aan de universiteit van Louisiana, beweerde eerder dat haar hoofddoek en haar portemonnee door de Trump-aanhangers waren gestolen. Dat blijkt nu niet waar. Ze is aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte.
The New York Times: Police Investigate Attacks on Muslim Students at Three Universities
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.