Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Goh, zomaar een asielcrisis uitroepen blijkt helemaal niet te kunnen

  •  
10-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7525 keer bekeken
  •  
faber

Deskundigen zeiden dat het niet kon, maar de vier coalitiepartijen die het ultrarechtse kabinet Wilders I formeerden, wisten het zeker: ze zouden direct een asielcrisis uitroepen “met crisismaatregelen om de acute asielinstroom en -opvangcrisis voor de komende tijd te bestrijden”.

De deskundigen blijken gelijk te hebben. Je kunt niet zomaar een asielcrisis uitroepen, zo laat de Europese Commissie woensdag weten. Het opschorten van asielaanvragen is ook niet mogelijk, meldt het ANP. Eurocommissaris Ylva Johansson (Migratie) schrijft dat Nederland eerst met een goede onderbouwing moet komen voor de door het kabinet gewenste maatregelen.

BNR schrijft: “Johansson waarschuwt ook dat Brussel kan ingrijpen als Nederland eenzijdig, zonder adequate toelichting, een asielcrisis invoert. Dan kan er een zogeheten inbreukprocedure worden gestart, een waarschuwing, wat uiteindelijk kan leiden tot een rechtszaak bij het Europese Hof.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.