Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Goh, niemand wil geld steken in rechtse kerncentraledroom

  •  
09-09-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5266 keer bekeken
  •  
koeltorens

Kernenergie is heel duur. Veel duurder dan de alternatieven. Dat is al jaren bekend, maar rechtse fans van atoomstroom proberen deze ongemakkelijke waarheid al net zolang te negeren. Nu het kabinet-Wilders weer fanatiek inzet op de bouw van nieuwe kerncentrales blijkt de financiering toch een groot probleem te worden. Het lijkt erop dat de belastingbetaler mag opdraaien voor de kosten van de bouw, schrijft NRC.

De coalitie houdt er sterk rekening mee dat de staat de bouw van twee nieuwe kerncentrales grotendeels zelf moet bekostigen. Dat is nodig omdat private partijen, zoals energiemaatschappijen en pensioenfondsen, de miljardeninvestering financieel te riskant vinden.

Terwijl private investeerders andere nieuwe energiecentrales of windparken op zee wel willen financieren, menen ze dat de risico’s bij de bouw van nieuwe kerncentrales veel te groot zijn. De bouw duurt lang en de kosten zijn enorm. De schattingen lopen flink uiteen: van 8 miljard tot meer dan 20 miljard euro.

Bij de paar centrales die in andere Europese landen worden gebouwd, zijn de kostenoverschrijdingen telkens onthutsend. NRC geeft enkele voorbeelden: “In Finland is vorig jaar een centrale in gebruik genomen na veertien jaar vertraging, waarbij de kosten waren opgelopen van 3 tot 11 miljard euro. Het Franse project Flamanville 3 is na twaalf jaar uitloop bijna af. Kosten: niet 3, maar 13 miljard euro.

Sophie Hermans (VVD) heeft verschillende locaties op het oog voor de nieuwe kerncentrales: Borsele, Terneuzen en de Maasvlakte.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Robvano
Robvano
10 sep. 2024 - 16:30
Een kilowattuur opgewekt door kernenergie is aanzienlijk duurder dan door wind en zonne energie en fossiel. Zijn de afnemers bereid die hogere prijs te betalen.?
gert41jan
gert41jan
10 sep. 2024 - 8:26
Natuurlijk wil zakelijk, bouwend Nederland dit want het is simpelweg een verdienmonster. Laat het puur zakelijk doen en iedereen haakt af. Gewoon net zoals andere infrastructuur - wegen, ziekenhuizen, scholen, etc. - de staat dus de burger voor de heerlijk hoge marges laten opdraaien. EN boekhoudkundig kun je het altijd doen lijken dat het tegenvalt...
1 Reactie
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 13:35
"Natuurlijk wil zakelijk, bouwend Nederland dit...." Misschien bedoel je wat anders. Het gaat er hier om dat er géén interesse is door de markt om kerncentrales te bouwen. Ze zien er geen brood in. Zij die het willen, is rechts Nederland. Zij die links Nederland altijd zo graag beschuldigen geld van anderen uit te geven als die de zwakkeren in de samenleving willen beschermen. Dus: waarom in hemelsnaam? Alleen maar om de klimaatvriendelijken dwars te zitten?
Cahan
Cahan
9 sep. 2024 - 18:18
Het bijna religieuze verlangen van rechtse lieden naar kerncentrales is kenmerkend voor hun gestoordheid.
5 Reacties
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 20:04
Dat is het inderdaad. Net zoals de bijna religieuze afkeer ertegen van de tegenstanders. Lekker gepolitiseerd is het. Laten we vooral proberen er met een objectieve redelijkheid naar te kijken.
Cahan
Cahan9 sep. 2024 - 20:26
Robin, tegenstanders gaan uit van de feiten.
Bert vd Neut
Bert vd Neut10 sep. 2024 - 7:43
@Cahan, Robin, tegenstanders gaan uit van de feiten. Niet volgens de reacties hieronder en van jouwzelf.
Robbin_T
Robbin_T10 sep. 2024 - 8:16
@Cahan "Robin, tegenstanders gaan uit van de feiten." Precies dit is wat ik bedoel met religie. "Mijn kamp heeft gelijk en alles wat de ander zegt in onwaar."
Cahan
Cahan10 sep. 2024 - 15:29
Robin, de feiten spreken voor zich, voorstanders zijn ideologisch gedreven. Lees het artikel even.
MadX
MadX
9 sep. 2024 - 14:41
Reactie op @Vuurrood Er zijn inderdaad meer voor en nadelen ook voor zon en wind. - Een kerncentrale gaat 60 a 80 jaar mee. Windmolen parken, met name die op zee maar zo'n 25 a 30 jaar. Je moet 2 keer een windmolenpark helemaal vernieuwen om dezelfde levensduur van een kerncentrale te halen. En natuurlijk ook een kerncentrale heeft onderhoud nodig, maar windmolens ook. - Ontmanteling is inderdaad een ding. Bij SMR's is dat denk minder een ding. Ik weet bv van Thorcon dat alle radioactieve onderdelen in een pot zitten die er by design gewoon uit getakeld kan worden. Ontmanteling van een windmolenpark is overigens ook wel een ding, ook die staan niet voor de eeuwigheid. - Deskundigen zien kernafval niet als probleem, het is maar heel weinig afval. Met gesmolten zout centrales wordt dat afval probleem nog veel kleiner. Niet vergeten dat zon en wind nog heel veel grotere bergen problematisch afval produceren. - Delving van grondstoffen levert inderdaad milieu schade op. Zon, wind en accu's vergen echter factoren meer grondstoffen en veroorzaken dus ook veel milieuschade. Ik weet zeker dat als we vandaag vol inzetten op kernenergie we tegen 2040 alle elektriciteit CO2 vrij kunnen hebben. Was dat niet het ultieme doel? Met zon + wind + backup ga je 2040 niet halen. We weten niet eens hoe de backup moet. Ik mis in het publieke debat de rationele afweging. Zet al die punten die jij en ik noemen nou eens goed op een rij en laten we dan plussen en minnen.
1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2024 - 18:17
@Mad - 'Ik mis in het publieke debat de rationele afweging. Zet al die punten die jij en ik noemen nou eens goed op een rij en laten we dan plussen en minnen.' Zoals jij dat wilt, is dat niet mogelijk. Als je bijvoorbeeld afval van kernenergie wilt wegstrepen tegen afval van windenergie, hoeveel afgedankte molenwieken staan er dan tegenover een kilo plutonium? Onvermijdelijk ga je appels vergelijken met peren. Wat wel mogelijk is -en waar het artikel over gaat- is kijken naar de kosten. De allerduurste vorm om energie op te wekken is met kernenergie. Zo kost een Mwh kernenergie €165,- en een Mwh zonne-energie €35,-. Bovendien stijgt de prijs van kernenergie, terwijl de prijs van zonne-energie daalt. Ik weet, er zijn complicerende factoren omdat de zon niet altijd schijnt, maar daarvoor zijn oplossingen. Die kosten geld en dat maakt zonne-energie uiteindelijk duurder maar toch blijkt dat als je gaat plussen en minnen, dat het uiteindelijk niet veel uitmaakt. Dat plussen en minnen is al voor ons gedaan door mensen die hiervan verstand hebben. Als het je werkelijk interesseert, lees dit artikel en let goed op als het gaat over het onderzoek van ingenieursbureau Witteveen en Bos. https://decorrespondent.nl/15355/kernenergie-niet-nodig-niet-slim-en-niet-te-betalen/a95a368a-57e8-0a02-3771-a37846ed2fba
Gajes
Gajes
9 sep. 2024 - 14:36
Kernenergie is voor fossiele mensen die absoluut niet tegen veranderingen kunnen en niets willen inleveren qua levenswijze . Máár: - Uranium voorraden zijn eindig, en dan ? En wat gaat dat voor de consument betekenen ? - Kerncentrales zijn ongelooflijk duur om te bouwen , mede omdat ze in een dichtbevolkt land als Nederland gebouwd gaan worden. De beveiliging alleen al. Wat gaat dat voor de consument betekenen. - Wat gaan we doen met het afval aangezien dat enkele honderdduizenden jaren gaat duren voordat het afgebroken is, en hoeveel gaat dat kosten ? - Kerncentrales zijn het eerste doelwit bij oorlog of terreuracties. - Kerncentrales kun je niet zomaar uit of aan zetten. Hier een link die wat berekeningen op een rijtje zet. https://wisenederland.nl/artikel/energiescenarios-van-de-toekomst/
MG1968-2
MG1968-2
9 sep. 2024 - 14:05
Als er géén financiers gevonden kunnen worden dan is kernenergie in elk geval niet de nobrainer zoals die hieronder door nogal wat mensen zo wordt voorgesteld. Integendeel. Waarvoor je dan weer een alfa moet zijn om dat te begrijpen, klaarblijkelijk. Of toch beta?
4 Reacties
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 14:41
Financiers vinden voor kerncentrales is vooral moeilijk omdat niemand vertrouwen heeft in langdurig stabiel beleid van de overheid. Combineer dat met hogere rentes en lange looptijden en je kan je voorstellen dat het voor marktpartijen moeilijk wordt om dit te verantwoorden. Misschien moet de overheid het gewoon zelf gaan financieren. Er zijn immers genoeg mensen die roepen dat privatisering van het energiesysteem een grote vergissing is geweest. Nieuwe kerncentrales als herstel van stroom als een nuts-voorziening.
ValsPlat
ValsPlat9 sep. 2024 - 14:59
Volgens mij de de politieke onzekerheid een belangrijke factor. Je kunt de komende jaren wel investeren in kernenergie, maar is er over bijvoorbeeld 10 jaar een regering is die de centrales sluit, dan heb je geen kans een fatsoenlijk rendement te maken. Energie, opwekking en distributie, is trouwens iets waarvan ik vind dat je niet aan de markt moet overlaten.
Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2024 - 15:03
Tja, als we geen marktpartijen vinden die voor arme Afrikanen opleidingen willen financieren, dan zal het wel geen goed idee zijn om die mensen te scholen. Heb je enig idee welke rechtse, neoliberale ideologie jij aanhangt?
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2024 - 19:58
@Mark @Robbin @Vals Zijn we het er over eens dat het géén nobrainer is. Want dat is wat ik stelde. Dat zegt niets of het uiteindelijk wel of geen goed idee is. Het is géén nobrainer, hoe mensen het ook zo doen voorkomen.
oosterlijker
oosterlijker
9 sep. 2024 - 12:59
Kernenergie is niet 'rechts' of 'links'- ik denk niet dat voor en tegenstanders langs deze lijnen zijn te verdelen, maar wel langs de as 'Beta' of 'Alfa'.
3 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2024 - 13:59
"ik denk niet dat voor en tegenstanders langs deze lijnen zijn te verdelen, maar wel langs de as 'Beta' of 'Alfa'. " Proest. Wat betoog je hier nu mee? Dat Beta's juist een zinnigere of onzinnigere benadering hebben van de casus 'kernenergie'? En waar baseert die dat dan op? Meer kennis? De methode? Zijn voorspellende gave? Mogelijkheid tot kietelen van de eigen onderbuik? De denkwijze? Het zou ook best kunnen zijn dat beta's een voorkeur hebben voor het stemmen op extreem rechts ten opzichte van alpha's en dat dat dan weer de voorkeur voor kernenergie verklaart. Net zo'n onzin redenering die zelfs als die waar is nietszeggend is en dan ook niet anders bedoeld kan zijn dan een hand over je eigen bol te wrijven. Nu overigens beetje puzzled hier. Ben ik nu een alfa of een beta. Een praktisch beroep als 'personeelswerker' op toentertijd de sociaal academie heette geleerd. Daarna nog 'iets' (lol) gedaan met in de menswetenschappen in Utrecht maar ook rechten in Maastricht. Werkzaam enerzijds op het snijvlak van mens/maatschappij/sport en anderzijds (en vooral) op fundamenteel- maar ook realiserend niveau met (de voorwaarden van) generatieve (dus niet de predicatieve) ai. Ben ik nu een alpha omdat ik tegen kerncentrales ben? Of juist een beta door diezelfde reden. Vragen. Vragen....
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2024 - 14:19
Lol. Zo in de war dat ik het verkeerd opschrijf. Taal. Niet zo mijn ding. Predictive Ai (dus niet de generatieve). Alfa dus. Beta's maken deze fout niet ;)
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2024 - 14:19
Nee, niet alfa of beta. Als je de volgende generaties niet met problemen wil opzadelen probeer je kernenergie te vermijden.
JongMHF
JongMHF
9 sep. 2024 - 12:37
De voorstanders van kernenergie schermen altijd met de leverzekerheid. Dan is het fijn om te weten dat daar nogal eens wat aan hapert. De na 14 jaar eindelijk in bedrijf gestelde kerncentrale in Finland is voor de zoveelste keer buiten werking gesteld vanwege een storing. Op zich niks bijzonders maar de heilsverwachting van deze centrales is toch echt een dooie mus verhaal.
1 Reactie
Roodvuur
Roodvuur10 sep. 2024 - 15:35
Hebben die 500 andere centrales dezelfde problemen ?
MadX
MadX
9 sep. 2024 - 12:27
Het zou fijn zijn als eens een betere frame wordt neergezet. Zon en wind is goedkoop voor de producent maar niet voor de burger, immers de burger betaalt alle aanvullende voorzieningen. - Denk aan het stopcontact op zee. Die gaat 40 miljard euro meer kosten, van 50 miljard euro naar 90 miljard euro. De kosten worden 100% via de netbeheerkosten bij ons in rekening gebracht. Deze kosten moet je 100% toewijzen aan de kosten van windenergie want het gaat immers uitsluitend over het aan land brengen van windenergie. - Denk aan de windmolen parken zelf die vele miljarden kosten (en die elke 25 a 30 jaar vervangen moeten worden). - Denk aan de backup voorzieningen waarvan we nog niet eens weten hoeveel het gaat kosten. - Denk aan de subsidies, de SDE++ regeling bijvoorbeeld waar we jaarlijks 10 miljard in stoppen. Nee, zon en wind is echt heel goedkoop hoor. Als zon en wind zo goedkoop is waarom verplichten we dan niet dat de producenten de kosten dragen. Verplicht ze bijvoorbeeld betrouwbaar te leveren, laat hen de backup voorzieningen regelen. Dat moet gemakkelijk kunnen want het is toch zo goedkoop. Kansloos natuurlijk. Die ouderwetse kerncentrales zijn inderdaad duur. Ze zijn zo duur omdat ze maatwerk op locatie worden gebouwd. Volgens mij moeten we echter niet naar die ouderwetse dingen kijken. De toekomst zit volgens mij veel meer in SMR's. Deze kunnen in serie fabrieksmatig worden gebouwd. Volgens mij zit daar de toekomst, maar dan moeten we dat wel een kans geven.
8 Reacties
inktvis75
inktvis759 sep. 2024 - 13:19
Voorlopig zijn de kosten van SMR's nog hoger dan die van de grote, doordat schaalgrootte ontbreekt en de bouwkosten helemaal niet proportioneel lager zijn. Enige vooruitgang hierin is de komende 20 jaar niet te verwachten.
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2024 - 13:29
Madx: Zijn in jouw redenering de kosten van ontmanteling bij einde levensduur meegenomen? Zijn in jouw redenering de kosten van opslag radioactief afval over vele jaren meegenomen? Zijn in jouw redenering de kosten van milieuschade bij de winning van uranium meegenomen? Zijn in jouw redenering de kosten van de fysieke beveiliging van kerncentrales meegenomen? Even iets praktisch. Kerncentrales kunnen niet willekeurig waar in Nederland gebouwd worden. Puur om technische redenen. Denk maar aan koelwater. Dat worden dus clusters van centrales met alle ecologische gevolgen van dien!
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 14:24
@Vuurrood "Dat worden dus clusters van centrales met alle ecologische gevolgen van dien!" Sorry maar juist de lokale ecologische gevolgen van een kerncentrale zijn miniem want ze nemen praktisch geen ruimte in beslag. Even wat cijfers in plaats van alleen een mening. Land oppervlakte per MWh. PV (op de grond): 19 m^2 Wind op land: 99 m^2 Gas: 1 m^2 Nucleair: 0.3 m^2 Born: https://ourworldindata.org/land-use-per-energy-source Een paar kerncentrales op een paar vierkante kilometer kunnen honderden vierkante kilometers landgebruik door wind en solar vervagen. Ook allemaal met hun eigen ecologische impact.
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2024 - 14:38
Robbin: Hoeven in jouw toekomst kerncentrales niet meer gekoeld te worden? Goh, dat is pas een technologische vooruitgang!
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 14:41
Ook als we kerncentrales zouden gaan bouwen zouden we die 40 miljard sowieso moeten investeren omdat we de wind op zee hard nodig hebben. Een kerncentrale levert maar enkele procenten van de hoeveelheid energie die de windparken in 2050 zullen gaan leveren. Prijzen van energieopslag gaan zo snel naar beneden dat langdurige opslag in 2050 een fractie kost van het neerzetten van een kerncentrale. Goed idee die SMR's! Kom vooral terug om te praten als je meer dan 1000 klanten voor je SMR hebt gevonden. Je bent je er wel van bewust dat op basis van resultaten uit het verleden valt te verwachten dat de kans op een serieus reactor incident bij 1000 reactoren eens in de 15 jaar bedraagt? Neem de de 1000 miljard opruimkosten ook mee in de verkoop prijs van deze reactoren?
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 14:45
@Robbin. "Nucleair: 0.3 m^2" Tuurlijk is voor het gemak even vergeten dat enorme gebieden door radioactieve besmetting onbruikbaar zijn geworden. Deze zijn absoluut niet meegenomen in deze onzin lijst. Doe je dat wel, dan doet nucleair het slechter dan wind en zon.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 16:50
@Vuurrood "Hoeven in jouw toekomst kerncentrales niet meer gekoeld te worden? Goh, dat is pas een technologische vooruitgang!" Die moeten zeker gekoeld worden en daar is veel water voor nodig. Gelukkig ligt Nederland aan de kust en hebben we een aantal grote rivieren. Kerncentrales produceren veel warmte en daar moet je iets mee. Bijvoorbeeld de warmtenetten voeden die nu nog vaak worden bijgestookt met aardgas. Of de kassen verwarmen met de restwarmte. Een hele berg gratis warmte kunnen we goed gebruiken om warmtenetten meer rendabel te maken.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 16:52
@JoostdeF "Tuurlijk is voor het gemak even vergeten dat enorme gebieden door radioactieve besmetting onbruikbaar zijn geworden. Deze zijn absoluut niet meegenomen in deze onzin lijst." Welke gebieden? Chernobyl inderdaad maar Fukushima wordt langzaamaan alweer bevolkt. Verder wordt er niets radioactief. En deze onzinlijst komt van Our World In Data. Toch niet echt een onbetrouwbare bron. Maar als je betere cijfers hebt zie ik ze graag.
19682
19682
9 sep. 2024 - 12:02
“Goh,niemand wil geld steken in rechtse kerncentrale droom”Goh niemand wil een windmolen bij zijn huis.De mensen die wonen bij aardgasvelden en zij die bij windmolens wonen kunnen inde toekomst bij de zelfde psychiaters terecht.
12 Reacties
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 13:00
En de mensen in de buurt van een kerncentrale mogelijk bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het specialisme aldaar.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 13:11
@vdbemt "En de mensen in de buurt van een kerncentrale mogelijk bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het specialisme aldaar. " Bij kerncentrales is de omgeving radioactief, zoiets? Of is dit een typische ouderwetse activistische take van iemand zonder enige beta achtergrond.
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2024 - 13:32
Robbin: U heeft een beta achtergrond? Waarom krijgen bewoners in een straal rondom Borssele eigenlijk jodiumpillen uitgereikt?
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2024 - 14:00
@Robbin Volgens mij van hetzelfde laken een pak reactie op hetgeen halve-nick-dief stelt. Maar goed. Je zult wel alfa moeten zijn om dat te herkennen. Of zoiets.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 14:28
@vuurrood "Robbin: U heeft een beta achtergrond? Waarom krijgen bewoners in een straal rondom Borssele eigenlijk jodiumpillen uitgereikt?" Omdat iemand ooit bedacht heeft dat te doen voor het uitzonderlijke geval dat er ooit iets mis mocht gaan niet omdat naast een kerncentrale wonen je extra straling oplevert. En zelfs als er iets misgaat betekent dat nog niet dat iedereen dood neervalt. Kijk naar Fukushima, daar is een volledige reactor in meltdown gegaan en hoeveel slachtoffers heeft dat opgeleverd?
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 14:52
@Robbin_T over menselijke gevolgen van Fukushima: Ongeveer 154.000 mensen moesten hun huizen verlaten om blootstelling aan straling te vermijden. De evacuatie leidde tot veel indirecte sterfgevallen, met ongeveer 2.300 doden door stress, slechte leefomstandigheden en een gebrek aan medische zorg. Deze slachtoffers waren voornamelijk ouderen. Hoewel er geen directe doden door stralingsblootstelling zijn gemeld, blijven de langetermijneffecten op de gezondheid een bron van zorg. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar mogelijke stralingsgerelateerde ziektes, zoals een verhoogd risico op schildklierkanker bij kinderen. De psychosociale gevolgen waren enorm: veel evacuees leden aan depressie, PTSS en andere psychische problemen vanwege het verlies van hun huizen en gemeenschappen. De ramp had ook een aanzienlijke economische impact op mensen in de regio, zoals boeren en vissers, die hun inkomstenbronnen verloren door radioactieve besmetting. Langdurige milieuschade zorgt ervoor dat bepaalde gebieden nog steeds onbewoonbaar zijn, wat een blijvende impact heeft op de levens van de betrokkenen. Samenvattend heeft de ramp vooral indirecte sterfgevallen en psychologische schade veroorzaakt, met blijvende sociale en economische gevolgen.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 16:56
@JoostDeF Allemaal heel vervelend maar als je naar de cijfers kijkt is nucleair gewoon ontzettend veilig. Zeker als je moderne centrales bouwt op plekken waar geen aardbevingen zijn en je ze zo bouwt dat ze inherent veilig zijn en geen meltdown kunnen krijgen. https://ourworldindata.org/grapher/death-rates-from-energy-production-per-twh
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 21:29
@Robbin_T In Nederland worden geen inherent veilig reactoren gepland. De illusie dat centrales buiten aardbevingsgebieden veilig zijn omdat de laatste grote ramp werd veroorzaakt door een aardbeving is best naïef. Hoeveel doden heeft ourworldindata gerekend als gevolg van de rampen in Fukushima en Chernobyl?
Robbin_T
Robbin_T10 sep. 2024 - 8:25
@JoostdeF Chernobyl is discussie over maar de schatting is 300-500. Al wordt er door anderen weer beweerd dat het op zou kunnen lopen tot 60.000. Fukushima is officieel 2314 waarvan 1 door straling en de rest door stress en medische redenen veroorzaakt door de evacuatie. https://ourworldindata.org/what-was-the-death-toll-from-chernobyl-and-fukushima Vreselijke gebeurtenissen natuurlijk maar per opgewekte MWh ongeveer even veilig als zon en wind.
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 8:59
Die Robbin.... HBS-b. Beta genoeg?
Robbin_T
Robbin_T10 sep. 2024 - 9:11
@vdbemt "HBS-b. Beta genoeg?" Zeker. Gedegen klassieke opleiding. Zo maken ze ze niet meer.
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 13:53
@Robbin. Goed. Hoef je daarmee naar mij niet meer aan te komen.
stokkickhuysen
stokkickhuysen
9 sep. 2024 - 11:46
Voor al die mensen die niet weten waar we over 20 jaar ons huis mee verwarmen, google 'stapje voor stapje'. Ik zou zelf meer willen zeggen: geloof de mensen die nu weten hoe het er in 20 jaar voorstaat niet, omdat de stand van vele technieken gewoon niet geweten kan worden op dit moment.
Dr. Znayder
Dr. Znayder
9 sep. 2024 - 10:54
Heb me zelf te weinig in de cijfertjes verdiept, maar ik weet dat er wel wetenschappers zijn die beweren dat op grote schaal kernenergie toepassen wel degelijk een oplossing zou zijn. Met een aantal maren. Zijn genoeg boeken over te vinden. De vraag is natuurlijk ook waarom in tweede wereldoorlog de eerste reactor zo stond en het nu 20 jaar moet kosten. Waarschijnlijk heel veel regulatie vanwege veiligheid, maar misschien ook omdat we in deze tijd van bureaucratische financialicering überhaupt niks meer van de grond krijgen in de fysieke wereld. Dat verklaart ook de kosten. En dat private partijen niet willen financieren kan je ook wel wat aantekeningen bij maken, want wie spekt hun onbelaste kapitaal via een omweg uiteindelijk? Wij natuurlijk. Wat ook wel eens wordt gemeld is dat bij kernenergie een aantal belangen spelen die men liever niet te publiekelijk bespreekt. De macht van de petro-dollar en de angst dat links of rechtsom de technologie en/of kennis in de verkeerde handen valt.
1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2024 - 11:36
Voor ieder standpunt zijn voorstanders te vinden, ook op wetenschappelijk niveau. Hoeveel wetenschappers, en welke perspectief deze wetenschappers hebben is niet duidelijk. Kijken ze naar technische haalbaarheid, kosten, veiligheid, in het geval van kernenergie de commitment voor toekomstige generaties om de troep te blijven opruimen, etc. Volstrekt onduidelijk allmeaal als je niet man en paard noemt. De petro dollar is ook niet gebaat bij windparken.
Campanula
Campanula
9 sep. 2024 - 10:53
Het omslagpunt van zon- en windenergie is al bereikt. Overschotten worden nu zelfs doorberekend aan de klant. Deze groei zal nog wel even doorgaan. Ik zou liever inzetten op groene waterstofcentrales. Stroom omzetten naar waterstof in de zomer en omgekeerd in de winter. Geen uranium, geen radioactiviteit en geen kostbare metalen voor grootschalige opslag met batterijen. Het energetische rendement moet nog wel verbeteren want bij de omzettingen is er behoorlijk wat verlies. Maar het economische rendement zal vlot haalbaar worden. Kernenergie is de doodlopende weg.
JoepJos
JoepJos
9 sep. 2024 - 10:10
Voor kernenergie zijn is niet rechts. Daarnaast, de reden waarom dit een mogelijke oplossing kan zijn voor ons energieprobleem is niet de kosten, maar de veel lagere uitstoot. Uiteraard zijn er ook nadelen betreffende kernenergie. De vraag is echter wat de doorslag gaat geven als je alle voordelen en nadelen naast elkaar zet.
2 Reacties
oosterlijker
oosterlijker9 sep. 2024 - 11:05
En vergeet de betrouwbaarheid niet, wel fijn als we met z'n allen kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van electriciteit. En ja, daar zijn kosten aan verbonden. Wind, zon en kernenergie: een goede mix voor betrouwbare energie. Helaas, deze mix vergt van veel mensen (met name Alfa's) het opgeven van oude dogma's.
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 12:08
Rechtse personen hechten doorgaans meer aan autoriteit en zijn conservatiever. Ze zijn dus eerder geneigd om propaganda van de gevestigde kernenergie lobby te geloven dan progressieve mensen. Ze geloven ook liever misleidende verhalen van een gezaghebbende overheid dan op feiten gebaseerde waarschuwingen van onafhankelijke specialisten. Windmolens, zonnepanelen en energieopslag betekenen een fundamentele verandering van ons energiesysteem en dat vormt een bedreiging voor gevestigde belangen. Dat vinden rechtse mensen ook eng.
Farmer3.0
Farmer3.0
9 sep. 2024 - 10:06
We kunnen beter investeren in zon- en windenergie. Het is misschien een idee om de samenwerking met bedrijven als Tesla op te zoeken. Hoe kunnen we een netwerk van betrouwbare batterijen bouwen om pieken en dalen op te vangen.
7 Reacties
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:15
"Het is misschien een idee om de samenwerking met bedrijven als Tesla op te zoeken." Musk is guurrechts dus daar mogen we geen zaken meer mee doen. Het klimaat is belangrijk maar we hebben wel principes.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 10:23
"Hoe kunnen we een netwerk van betrouwbare batterijen bouwen om pieken en dalen op te vangen". De benodigde metalen zijn er niet en die dingen zijn enorm duur.
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 11:05
Voor batterijen moet je niet bij Tesla zijn. Door onze guur rechtse neo-liberale industriepolitiek heeft China op gebied van batterijen technologisch en economisch wereldleider kunnen worden. Terwijl wij onze industrie lieten kapotsaneren door hedgefunds heeft China ingezet op een langetermijnvisie.
Poeh, poeh
Poeh, poeh9 sep. 2024 - 11:18
Zon en wind krijg je als bron voor 'niks.' Wel is het frustrerend dat, wanneer je ervoor hebt gekozen te investeren in zonnepanelen 'gestraft' wordt als er te veel wordt geproduceerd en je gedwongen wordt de schakelaar op uit te zetten. Verhalen over batterij-opslag zijn mooi, maar als particulier kun je daar niet veel mee. Mocht er een mogelijkheid voor komen, dan wordt het terugverdienmodel van én zonnepanelen én batterij wel iets voor de hele lange (financiële) adem.
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2024 - 11:40
Volgens mij is de batterijtechnologie geen eigendom van Tesla. @Robbin Heerlijk dat cynisme van je. Van kernenergie J/N een principe maken, daar moet je eens over nadenken. Musk is inderdaad guurrechts, dus zo min mogleijk met de man te maken willen hebben is verstandig. Als je je een beetje verdiept in de persoon Musk, dan zie je dat het een hoop opgeblazen lucht is.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 12:46
@stokkickhuysen " Als je je een beetje verdiept in de persoon Musk, dan zie je dat het een hoop opgeblazen lucht is. " Weet ik. In tegenstelling tot verreweg de meeste mensen die menen dat hij het kwaad zelf is heb ik wel meerdere langdurige interviews met de beste man gehoord. Hij is een excentrieke kerel die er af en toe rare ideeen op nahoud maar zeker geen slecht mens en hij heeft meer voor elkaar gekregen en voor de wereld betekent dan iedereen op dit forum bij elkaar.
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2024 - 13:18
Ik denk, dat Musk zijn lesje heeft geleerd. Wie hebben hem gesteund in zijn plannen? Obama of Trump? Wat wil hij bereiken? In zijn vrees voor het uitbreken van de derde wereldoorlog heeft hij besloten raar te doen. En zijn uitingen vallen op! Hoe anders kijken we nu naar de trollenlegers en hun opruiende, misdadige bedoelingen. Een libertariër laat het gebeuren Het moet opgelost in een vrij krachtenveld, tussen belanghebbenden.
Willem D2
Willem D2
9 sep. 2024 - 9:15
Kolencentrales zijn economisch gezien de beste investering, maar gezien de CO2 uitstoot willen we dat niet. Kerncentrales hebben geen / nauwelijks CO2 uitstoot, maar zijn economisch geen goede investering. Wat willen we nu, want met zon en wind komen we er niet. Ik ben van het gas af, maar na 2027 als het salderen vervalt ben ik een godsvermogen kwijt aan elektriciteit. Zal mijn houtkachel weer activeren, want ik ben nu al hout aan het drogen, maar dan verspreid ik natuurlijk weer fijnstof.
12 Reacties
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 10:07
"Kerncentrales hebben geen / nauwelijks CO2 uitstoot, maar zijn economisch geen goede investering." Uranium mijnen geeft steeds meer uitstoot.
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2024 - 10:15
We weten niet wat we willen. We willen ons laten foppen. We willen niet betalen voor steeds duurder wordende energie, terwijl we betalen voor grijze stroom en straf krijgen als we in groene stroom hebben geïnvesteerd. We willen geen windmolens, maar zeker geen energiecentrales in de achtertuin. Degenen, die liever investeerden in het rondsturen van het ontkennen van klimaatverandering veroorzaakt door de mens, het kan hen niets schelen wat we willen…. Egoïsme is foute keuzes maken, omdat daar geld te verdienen valt. Uitstellen is een manier van overleven. Doorschuiven naar een onzekere toekomst niet voor het eerst en het loopt altijd fout af.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:18
@Volrin Life-cycle CO2 emissies van nucleaire energie zijn vergelijkbaar met wind en in ieder geval minder dan dei van solar. Wel bij de feiten blijven. https://en.wikipedia.org/wiki/Life-cycle_greenhouse_gas_emissions_of_energy_sources
EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2024 - 10:35
@Volrin: Uranium mijnen geeft steeds meer uitstoot. ------------------ Bron?
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 11:02
@Gerygrr: als jij inderdaad denkt dat die paneeltjes en molentjes, in een donkere mistige winter het doen met wat trucjes, dan heb je jezelf goed voor de gek laten houden. Ook heb je niet opgelet tijdens je natuur- en scheikundelessen. Staat los van egoïsme.
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 12:12
@Robbin_T Veranderd niks aan het punt dat ik maakte.
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 12:14
@Eric https://wiseinternational.org/nuclear-monitor/886/co2-emissions-nuclear-power-whole-picture
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 12:49
@Volrin "Veranderd niks aan het punt dat ik maakte." "Uranium mijnen geeft steeds meer uitstoot." Dit is geen punt maken dit is een niet onderbouwde blurp plaatsen. In de toekomst wordt alle uranium gemijnd met hernieuwbare energie en wordt de uitstoot dus steeds lager. Zie je, kan ik ook.
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2024 - 13:23
Zoek, Is dat je argument? Hersenmist is er inderdaad en de warmtepomp op mijn dak, die ook in de mist warmte haalt uit de buitenlucht. Gasverbruik is gekelderd.
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 13:54
@Robbin_T "@Volrin [Veranderd niks aan het punt dat ik maakte.] [Uranium mijnen geeft steeds meer uitstoot.] Dit is geen punt maken dit is een niet onderbouwde blurp plaatsen." Onjuist, dat u de context mist van de oorspronkelijke reactie waar ik op reageer waarin in, onjuist, beweert wordt dat kerncentrales niet of nauwelijks voor uitstoot zorgen, is uw probleem. "In de toekomst wordt alle uranium gemijnd met hernieuwbare energie en wordt de uitstoot dus steeds lager. Zie je, kan ik ook." Ik benoem een feit, u roept maar wat.
EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2024 - 16:07
@Volrin: https://wiseinternational.org/nuclear-monitor/886/co2-emissions-nuclear-power-whole-picture ----------------------- Wat een rare website. Nog nooit zoiets vreemds gezien. En dat is dan een bewijs of zo? Goed dat mijn kinderen niet bij jou in de klas zitten, ik zou meteen naar de rector stappen.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 17:00
@ErikDonkaew Ik zou graag de totale cyclus uitstoot per MWh willen zien. En dan van een andere bron dan een site die als titel "Nuclear Monitor The magazine of the global anti-nuclear community. Ten times a year, since 1978." heeft. Klinkt me toch een beetje vooringenomen.
android1984
android1984
9 sep. 2024 - 9:06
Het zou op een gegeven moment wel goed zijn voor het imago van de betrouwbare overheid. Als er minimaal een antwoord zou komen op de vraag "waarmee ga ik in de winter van 2035 mijn huis verwarmen?". Ik weet inmiddels wat er allemaal NIET mag of kan. Dat is fijn.
1 Reactie
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 11:09
Dat weet men niet. Men komt met magische molens en panelen die ook in een mistige winter werken. Dan met waterstof maar hoe dat moet en wat het gaat kosten? Het is altijd makkelijk om doelen te stellen maar niet naar haalbaarheid of naar wenselijkheid te kijken. De werkelijkheid blijkt al weerbarstiger te zijn. Maar stel maar niet dat soort vervelende vragen, dat vinden de machthebbers niet fijn.
oosterlijker
oosterlijker
9 sep. 2024 - 8:58
LOL duurde het eerst te lang, en hebben we in NL het kernenergie debat 25jaar kunnnen rekken, worden nu de hoge kosten opgevoerd als belemmering. Ja kernenergie is duur maar stoot geen CO2 uit en is in 95% van de tijd beschikbaar tegen 35% voor zonnenenergie en wind. Het is daarmee een onmisbare schakel in onze energie voorziening. Kijk naar Duitsland en Belgie: voor de buhne kerncentrales gesloopt met als gevolg dure en onbetrouwbare energie - bedrijven sluiten en trekken weg - en deze landen importeren vuile stroom uit bijvoorbeeld Polen, of nog erger in D worden bruinkool centrales uitgebreid. De voorstanders van het uitgeven van 28Miljard om de temperatuur op aarde met 0,000038C minder te laten stijgen (onmeetbaar), werpen zich nu op om private(!) investeringen in betrouwbare energie tegen te gaan.
12 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2024 - 9:22
Dat kernenergie CO2 neutraal is, is lariekoek. Daarnaast heeft het nog meer nadelen. Werkt men met koeltorens, dan neemt de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer toe. Waterdamp is het grootste broeikasgas. Doet men koeling zoals in Borsele, dan neemt de temperatuur van het oppervlakte water toe wat bijzonder akelige gevolgen heeft voor het leven in het water. Dat kun je bij Borsele goed zien. Kernenergie kan daarnaast alleen bestaan door grondstoffen weg te halen uit landen waar werknemers onder ermbarmelijke omstandigheden moeten werken en vaak erg slecht of niet betaald krijgen, en zeker niet ouder worden dan 40 jaar. Het uranium moet daarna ook nog naar jouw geliefde kerncentrale vervoerd worden wat CO2 uitstoot oplevert. Verder is het gewoon veel te duur waardoor het gesubsidieerd moet worden, en er minder geld beschikbaar is voor openbare voorzieningen.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 9:35
De discussie rondom kernenergie is volledig gepoliticeerd en begint steeds meer religieuze vormen aan te nemen. Ik heb van zowel voor als tegenstanders nog nooit een goede met cijfers onderbouwde visie gezien waarin wordt uitgelegd hoeveel energie wij in Nederland in de komende decennia nodig gaan hebben en waar wij dat, en voor welke prijs vandaan denken te gaan halen als we echt naar nul uitstoot willen.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:02
@Pindklaas "Dat kernenergie CO2 neutraal is, is lariekoek. " Als we zo gaan beginnen geldt dat net zozeer voor windmolens en zonnepanelen. "Kernenergie kan daarnaast alleen bestaan door grondstoffen weg te halen uit landen waar werknemers onder ermbarmelijke omstandigheden moeten werken en vaak erg slecht of niet betaald krijgen" Een groot deel komt uit Kazachstan, Canada en Australie. Over dat eerste land kunnen we een discussie hebben maar die andere twee staan toch niet echt bekent om hun slechte werkomstandigheden. "Het uranium moet daarna ook nog naar jouw geliefde kerncentrale vervoerd worden wat CO2 uitstoot oplevert." Dit geldt net zo goed voor je windmolens en je zonnepanelen. De hoeveelheid brandstof voor een kerncentrale is praktisch niets als je het vergelijkt met hoeveel je van die andere twee de halve wereld over moet slepen voor dezelfde energieproductie. "Verder is het gewoon veel te duur waardoor het gesubsidieerd moet worden, en er minder geld beschikbaar is voor openbare voorzieningen. " Wind en zon waren eerst ook heel duur en blijven ook duur als je naar de systeemkosten kijkt en niet alleen naar de kWh prijs. We hebben immers altijd energie nodig en niet alleen onder gunstige omstandigheden. Dat hiaat van wind en zon moet op één of andere manier gevuld worden. Misschien is kernenergie niet de beste oplossing maar wat dan wel?
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 10:08
"Ja kernenergie is duur maar stoot geen CO2 " Uranium groeit aan bomen?
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:20
@Volrin "Uranium groeit aan bomen?" Nee, maar staal en silicium wel? Alle opwek van energie kent uitstoot en neveneffecten.
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2024 - 10:20
Robbin, Factoren, die onzeker zijn: Inwonersaantallen en gezinsgrootte per woning. De klimaatverandering en warmere winters. Verschuiving van verbruik van elektriciteit, meer opslag voor cloud en andere it? AI bijvoorbeeld en alle andere robotisering? Cryptomunten mijnen is ook al zo’n grootverbruiker. Schaarste en marktwerking… Gaat er gestuurd worden?
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 10:27
@Pindakaas: -Waterdamp wordt afgevoerd door een proces genaamd regen. Het is niet alsof er water, zoals bij koolstof, uit eeuwenoude reservoirs wordt opgepompt en de koolstofkringloop wordt ingeblazen. -De temperatuurstijging van het oppervlakte water. Nauwelijks een probleem. -Canada is een flinke exporteur van uranium.
Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2024 - 10:44
@Robbin_T, blijf vooral in uw eigen droombubbel leven.
Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2024 - 10:46
@ZoekEenVrijeNick, Waterdamp zorgt voor toenemende temperatuur. EN die regen waar je het over hebt, gaat de mensheid wel nekken. Blijf vooral in uw eigen onzin geloven!
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 12:16
@Robbin_T Knap hoe u het punt weet te missen. Er werd beweerd dat kernenergie geen CO2 uitstoot veroorzaakt. Dat is gewoon feitelijk onjuist. Uw whataboutisme over andere energiebronnen veranderd daar niks aan.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 12:52
@Volrin Dat het geen is is natuurlijk onzin en ik neem aan dat oosterlijker dat ook wel snapt. Maar hoe sta jij er tegenover dat over de gehele levenscyclus kernenergie, samen met wind op land het best scoort wat betreft CO2 uitstoot? Kernenergie is niet zaligmakend maar het heeft een aantal grote voordelen als we kijken naar materiaal gebruik en benodigde ruimte.
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 13:55
@Robbin_T "@Volrin Dat het geen is is natuurlijk onzin en ik neem aan dat oosterlijker dat ook wel snapt. " Ik snap niet waarom u dat aanneemt aangezien hij de onjuist bewering deed dat het geen is. "Maar hoe sta jij er tegenover dat over de gehele levenscyclus kernenergie, samen met wind op land het best scoort wat betreft CO2 uitstoot? Kernenergie is niet zaligmakend maar het heeft een aantal grote voordelen als we kijken naar materiaal gebruik en benodigde ruimte." Dat zal allemaal wel, maar heeft niks te maken met het oorspronkelijke punt dat ik maakte.
Jan Wijn
Jan Wijn
9 sep. 2024 - 8:55
Vooral het ontmantelen van oude atoomcentrales is onbetaalbaar en het afval dat ze produceren heeft vele eeuwen nodig om onschadelijk te worden. Al deze kosten op het bordje van de volgende generaties worden niet meegerekend bij de atoomstroom. Zoals we gewend zijn is het weer de rechtse domheid die kernenergie verdedigen.
Markzelluf
Markzelluf
9 sep. 2024 - 8:30
Wat is er rechts aan kerncentrales? En is een kwh van een kerncentrale duur? Nou, gezien de externe effecten, is het goedkoper dan diesel, gas en benzine. Neem gas, dat leek een goedkope energiebron. Krijgen we ineens een fikse rekening uit Groningen of we even miljarden over willen maken wegens allerlei schades die het winnen met zich meebracht. En benzine: dat we enorme schade lijden door opwarming van de aarde, gezondheidsproblemen en verminderde biodiversiteit laten de kortzichtige tegenstanders van kernenergie wijselijk achterwege om te vermelden. Maar goed, domme, kortzichtige tegenstanders hebben weer een argument gevonden om tegen kernenergie te zijn: beleggers willen er niet in investeren. Tja, die steken hun geld liever in Shell, Exxon en bijvoorbeeld ING omdat laatstgenoemde lekker verdient met het financieren van traditionele oliemaatschappijen. Daar zijn die linkse sukkels ook tegen hoor: dat was de reden dat ze de toegang tot het Rijks blokkeren. Maar intussen houden ze het verdienmodel van oliemaatschappijen lekker in stand door veel betere alternatieven te blokkeren.
12 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten9 sep. 2024 - 8:55
"Tja, die steken hun geld liever in Shell, Exxon en bijvoorbeeld ING omdat laatstgenoemde lekker verdient met het financieren van traditionele oliemaatschappijen." Dan heb je de afgelopen vijftig jaar niet goed geluisterd. Links wil echt duurzaam, geen kenenergie dat ons: 1) Opzadelt met kernafval 2) Enorm duur is 3) Riskant is bij ongelukken 4) Het enorm lang duurt voordat de centrale in bedrijf is, waarschijnlijk ingehaald door andere technologieen en voor zo veel geld dat het alleen maar een verliespost is. 5) Ons afhankelijk houdt van schaarse grondstoffen, nog steeds uit nare dictaturen. 6) En daardoor dus lang niet zo betrouwbaar is als ons wordt voorgehouden. Het is echt veel beter om op echte duurzame energie in te zetten.
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2024 - 8:55
Markzelluf: Zoals gewoonlijk weer eens regelrechte onzin!
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 9:00
Die domme kortzichtige tegenstanders ook. Beweren dat kernenergie goedkoper is dan gas, benzine en diesel. En tegelijkertijd melden dat beleggers juist dáárin blijven investeren en niet in kernergie (de bevestiging van jouw ongelijk) is intelligent?
inktvis75
inktvis759 sep. 2024 - 9:14
Wat ik niet snap is dat je dus echt geen flauw benul hebt van hoe onbetaalbaar kernenergie is. Je lijkt wel de Duitse regering die een fantasie verhaal hield over we stoppen ermee ivm klimaat ofzo. En inclusief de groenen daar die daar volledig intuinen. En nu de extreem rechtse en radicale en andere idioten in Duitsland de regering verwijten dat ze gestopt zijn. De waarheid is dat de ontwikkeling van de kernenergiesector sinds het midden van de jaren vijftig heeft geleid tot meer dan € 1 biljoen aan kosten voor de Duitse samenleving, en dat men verwachte dat ongeveer hetzelfde bedrag in de komende 20 jaar nog eens neergelegd moest worden voor onderhoud. Het was op geen enkele manier nog haalbaar. De enige reden dat het huidige kabinet het nu 'onderzoekt' omdat er mensen verdienen aan dit 'onderzoek'.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 9:31
@SpijkerMaarten "Het is echt veel beter om op echte duurzame energie in te zetten." Helemaal mee eens maar ik zou graag eens uitgelegd (en voorgerekend) willen zien wat echt duurzame energie is op de volgende momenten: 1. 's Nachts. Huishoudens kunnen dat met een accu nog wel overbruggen maar geldt dit ook voor straat-/snelwegverlichting, industrie, distributiecentra, ziekenhuizen, transport etc? 2. 's Winters. Als het eens een weekje amper waait maar we gaandeweg wel massaal alles hebben gelektrificeerd en we geen gas meer willen verbranden. Waar halen we dan energie vandaan?
Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2024 - 9:50
Dag heren, Laat ik even beginnen met Bemt: heb je enig idee waarom investeren in fossiel veel lucratiever is dan in kernenergie? Ik verklap het: omdat we de werkelijke kosten ervan helemaal niet betalen als we bijvoorbeeld een eindje vliegen of in de dieselauto rijden. Doen we dat wel, dan ziet het verhaal er ineens heel anders uit en dan wordt kernenergie zo'n gekke optie nog niet. Jij denkt toch niet dat die € 2 per liter die je aan de pomp betaalt voldoende was om de milieuschade te herstellen, hoop ik. En dan besteden we dat geld dat we krijgen trouwens ook nog eens aan heel andere zaken, zoals uitkeringen, landbouwsubsidies en defensie. Maarten, ik ken ze hoor, al die bezwaren. En ik verklap het hier ook: ze kloppen. En hoe langer je rekt dat we een goed alternatief krijgen, des te langer het duurt. Is kernenergie een ideale oplossing? Tuurlijk niet, maar jij hebt nog geen beter alternatief aan gedragen. En hoeveel fossiele brandstof heb jij dit jaar al verbruikt? Wordt toch tijd daar wat aan te doen, of niet? Want welke duurzame energie is er altijd beschikbaar? En Vuurrood? och... bedankt voor je constructieve bijdragen elke keer. Dat helpt de discussie verder. Echt, als er betere keuzes zijn dan kernenergie, helemaal goed. Waterstof is dat bijvoorbeeld niet, dat is slechts een energiedrager, dus daar heb je niet gek veel aan in dit kader. En we kunnen lekker neuzelen over links en rechts en treuzelen met beslissen, maar intussen verpest je het klimaat.
Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2024 - 10:40
Dag Inktvis, wellicht is de zin: 'Wat ik niet snap is dat je dus echt geen flauw benul hebt van hoe onbetaalbaar kernenergie is' voor mij bedoeld. Geen idee of je werkelijk denkt dat het onbetaalbaar is, maar tot op heden hebben 30 landen kerncentrales en in totaal staan er daar 448. Daarvan staan er trouwens 100 in de VS, een land waar het begrip aandeelhouderswaarde is uitgevonden. Dus ik heb geen idee waarom je het nodig vindt om die zin zo te formuleren. Maar mag ik ervan uitgaan dat jij alleen schone energie gebruikt en anders de uitstoot van schadelijke stoffen keurig compenseert? Voor een gemiddelde auto moet je elk jaar ongeveer 20 bomen planten om de co2 te compenseren. Daarnaast zijn wonen, kleden en eten ook allemaal zaken die co2-uitstoot veroorzaken. Kom je jaarlijks zeker op 50 bomen. https://treesforall.nl/plant-een-boom/?mtm_campaign=GoogleAds-Planteenboom&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIg4WH89S1iAMVebKDBx05tAoUEAAYASAAEgK2RvD_BwE
inktvis75
inktvis759 sep. 2024 - 13:14
Uit elk onderzoek blijkt dat het nergens ter wereld financieel goed afloopt met kernenergie. En dat veel landen zoals bijv Frankrijk grote problemen hebben met de financiering van zelfs het hoognodigste onderhoud. In de door jouw genoemde USA zijn er ook grote problemen, zo zelfs dat ze "ratepayer-financed subsidies" aan het opzetten zijn om dat op te lossen, en dat gaat ook bij lange na niet voldoende zijn.
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 13:21
@Markzelluf. "Laat ik even beginnen met Bemt: heb je enig idee waarom investeren in fossiel veel lucratiever is dan in kernenergie? Ik verklap het: omdat we de werkelijke kosten ervan helemaal niet betalen als we bijvoorbeeld een eindje vliegen of in de dieselauto rijden." Als we de werkelijke kosten zouden betalen, als gebruiker, dan zou het NOG lucratiever worden voor de fossiele industrie. " Jij denkt toch niet dat die € 2 per liter die je aan de pomp betaalt voldoende was om de milieuschade te herstellen". Ik denk zelfs geen moment dat daar IETS van naar herstel van milieuschade gaat. Daar denkt die hele industrie toch totaal niet aan? "Maarten, ik ken ze hoor, al die bezwaren. En ik verklap het hier ook: ze kloppen. (Toe maar: ze kloppen !) En hoe langer je rekt dat we een goed alternatief krijgen, des te langer het duurt." Weet je: we zijn NU druk bezig met dat alternatief. Dat van jou, daar kunnen we pas over tussen de 15 en 30 jaar gebruik van maken. In 2023 is het aandeel stroom uit groene bronnen gestegen tot 50 procent, in 2022 was dat nog 41 procent. Zonne-energie leverde de meeste stroom (17,6 procent), gevolgd door windmolens op land (15,1 procent), windmolens op zee (9,9 procent), biomassa (7,3 procent) en waterkracht (0,1 procent).2 jan 2024
Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2024 - 14:33
Bemt, wat je niet lijkt te begrijpen is, dat het extra bedrag dat in rekening wordt gebracht als we de real price zouden vragen te eerste niet bij de verkoper terecht komt. En ten tweede, de producten worden dan dusdanig duur dat klanten er minder van kopen of op zoek gaan naar alternatieven. Je kunt echt prima met nul op de meter krijgen, maar vooralsnog zijn de financiële kosten hoger dan de investeringen. En ik gok dat jij er dan niet aan begint. Of wel?
Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2024 - 14:35
Inktvis, natuurlijk is de businesscase lastig rond te krijgen. Niet omdat kernenergie zo duur is, maar omdat fossiel veel te goedkoop op de markt komt. Dat snap jij toch ook wel?
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 9:05
@Markzelluf. Zeker. Daar heb je een punt. Maar dan hebben we het over NOG lucratiever. Dat valt dus te betwijfelen. Maar we staan nog altijd voor het feit dat de investeerders fossiel lucratiever vinden dan kerncentrales. Welke bocht jij er ook aan wilt draaien.
Van Tax
Van Tax
9 sep. 2024 - 8:04
Waarom zou co2 reductie rechts moeten zijn? En wat is dan dat alternatief? Het is nu al zo dat er of veel te veel stroom is en dat de prijs negatief is (op een mooie zonnige dag met wind) of veel te weinig (koude mistige windstille dag in de winter) en dus erg duur. Omdat er niet een duidelijke voor de hand liggende optie is, is spreiden van risicos erg belangrijk. Er is gewoon (nog) geen mogelijkheid om het energieoverschot in de zomer op te slaan voor de winter. Met een thuisaccu hou je het misschien een dag of twee uit, maar geen koude maanden. Het grootste voordeel van kernenergie is géén co2 uitstoot, waar andere alternatieven (kolen, gas) dat wel hebben, en alleen al daarom de moeite waard om in te investeren.
1 Reactie
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 10:12
"Het grootste voordeel van kernenergie is géén co2 uitstoot" Hoe denkt u dat uranium gewonnen wordt?
Molly Veenstra
Molly Veenstra
9 sep. 2024 - 7:58
Jesse Frederik heeft in de correspondent een interessant artikel geschreven over de kosten van kernenergie ten opzichte van andere vormen van energieopwekking. Iedereen die wil reageren raadt ik aan eerst dit artikel te lezen. https://decorrespondent.nl/15355/kernenergie-niet-nodig-niet-slim-en-niet-te-betalen/a95a368a-57e8-0a02-3771-a37846ed2fba
6 Reacties
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 8:45
Een goed stuk van Jesse Frederik. Waar ik echter nog steeds geen bevredigend antwoord op heb is hoe we het enorme aandeel gas in onze energiemix gaan ondervangen met hernieuwbare energie. We zitten nu op 50% hernieuwbaar van onze stroom en dat is maar 20% van het totaal. Als we van die overige energie de helft zouden weten te besparen en de rest grotendeels te elektrificeren dan zou het opwekvermogen van duurzame stroom 6 keer zo groot moeten worden als het nu is. Kan misschien best als we er werk van maken maar dan moet er enorme opslagcapaciteit komen. Kan misschien ook nog wel. De vraag is alleen wat dan de systeemkosten zullen zijn en of daarmee vergeleken kernenergie echt zo duur is?
Willem D2
Willem D29 sep. 2024 - 9:09
Goed artikel, zo lees je er maar weinig. Duidelijk dat kernenergie op kosten niet kan concurreren met fossiele brandstoffen. Het verwacht teveel van waterstof dat door zijn structuur nauwelijks geschikt is om aardgas te vervangen. De vraag is hoeveel mag het kosten om de CO2 uitstoot substantieel te verminderen?
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 11:01
Nee Willem. Kernenergie kan niet concurreren met duurzame energie. Zeker niet in 2040, tegen de tijd dat de bouw van de eerste kerncentrale op zijn einde zou lopen.
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2024 - 14:00
@Robbin - 'De vraag is alleen wat dan de systeemkosten zullen zijn en of daarmee vergeleken kernenergie echt zo duur is?' Die vraag wordt beantwoord in het artikel. De kosten van een systeem dat is gebaseerd op kernenergie is bij de huidige stand van de techniek ongeveer net zo duur als de kosten van een systeem zonder kernenergie. Zie het onderzoek van bureau Witteveen en Bos. Bedenk echter dat kernenergie steeds duurder wordt, en zonne-energie en batterijen steeds goedkoper worden.
Willem D2
Willem D29 sep. 2024 - 14:04
Joost Mijn vraag is hoeveel heb je over voor een stabiele co2 vrije stroomvoorziening? Van November tot en met februari brengen mijn zonnepanelen maar 10 a 15% op wat ik nodig heb om mijn gasvrije huis te verwarmen accu s gaan mij niet helpen en waterstof is een sprookje leuk voor enkele niche oplossingen. Kernenergie kan op kosten niet concurreren maar ik hoor van de klimaatfanatici dat geld geen belemmering mag zijn voor co2 vermindering wat wilt u nu?
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 15:35
@Willem Ik lees rapporten waaruit blijkt dat in een toekomstig energiesysteem kernenergie niet nodig is. Overigens doen de meeste doorrekeningen die betrekking hebben op kernenergie onrealistische aannames. Ruim in het voordeel van kernenergie, ruim in het nadeel van alternatieven. Dat jou panelen in de winter niet genoeg opbrengen betekent natuurlijk niet dat je in de winter zonder duurzame energie komt te zitten. Een eerste centrale zou pas na 2040 gaan draaien. Hoe denk je tot die tijd je energiebehoefte te verduurzamen?
Phantom3
Phantom3
9 sep. 2024 - 7:56
Logisch. Mensen kunnen beter meer betalen voor hun zonnepanelen. Is veel minder riskant voor de omgeving.
1 Reactie
Jozias2
Jozias29 sep. 2024 - 8:55
@phantom U verbruikt in de winter of ‘s nachts geen energie?
Wil van Batenburg
Wil van Batenburg
9 sep. 2024 - 7:32
En dan wordt het probleem van kernafval nog niet eens benoemd. Niet qua kksten en niet qua risico’s.
Willem D2
Willem D2
9 sep. 2024 - 7:32
Denk dat geen enkele partij wil investeren omdat je eerst 20 jaar bezig bent met procedures en processen. Na die 20 jaar is de wereld weer zo anders dat je niet weet of het dan nog uit kan. Als je als overheid de garantie zou kunnen geven dat je over 2 jaar kan starten met de bouw dan zijn er best wel investeerders te vinden.
PVDB2
PVDB2
9 sep. 2024 - 7:23
Wat een verassing. Onlangs is, na vele jaren, een nieuwe centrale in de VS in productie gegaan. En zoals verwacht, met een twee zoveel kosten als gepland, veel langere bouwduur. Degene die het product mag afnemen, de consument of bedrijf, mag meer voor de stroom betalen. Wat een bedrijf liefst niet doet. Waardoor de overheid het zal moeten subsidiëren om het marktprijs competitief te maken. En de dus de rekening alsnog bij de consument/belastingbetaler komt. We kennen de rechtse plannen en oplossingen van de afgelopen 15 jaar en weten wat voor crises deze veroorzaakt hebben. Dat we een transitie in energie in de westerse wereld, veruit grootste gebruiker en vervuiler, nodig is, de wetenschap en economen het wel over eens. Maar rechts steekt de kop in het zand en wijst naar anderen. Het is alsof je huis brandt en dan wijst naar de buurman wiens huis nog harder brand. Laat hem die eerst maar eens blussen. Of wachten tot na een betalingstermijn en dan alsnog moeten betalen + rente. Die transitie zal veel geld kosten. Maar een verwezenlijkt netwerk kan goedkoper en schoner produceren. In tegenstelling tot olie, welke je elk jaar weer zal moeten oppompen, voornamelijk uit landen waar (extreem) rechts een hekel aan heeft. Net als de politiek leider, maar van het exportproduct wel erg graag gebruik van maakt (olie-> benzine diesel/kerosine). De bekende rechtse hypocrisie. Juist die transitie kan ervoor zorgen dat men minder afhankelijk is van dergelijke landen.
2 Reacties
Joep van den Bosch
Joep van den Bosch9 sep. 2024 - 7:45
En als het mooi weer is of hard waait of beide, mag Jan met de Korte Achternaam zijn zonnepanelen uitzetten omdat er een te groot energieaanbod is en je een kerncentrale niet uit kunt zetten. Mag Jan nog een keer betalen voor die dure stroom. Wordt tijd dat de overheid de thuisbatterijen flink gaat subsidiëren.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 8:59
@Joep: kerncentrales kan je prima op een laag pitje zetten. Heb je trouwens al een keer berekend wat een thuisbatterij kost waarmee je een maandje kan draaien als het seizoen en weer, panelen en molentjes uit zetten. Kan geen subsidie tegen op. En waar moeten die elementen voor die batterijen vandaan komen?
W.Knudde
W.Knudde
9 sep. 2024 - 7:18
Deze reactie is verwijderd
9 Reacties
Joep van den Bosch
Joep van den Bosch9 sep. 2024 - 7:51
Volgens mij worden windmolens al een tijdje niet meer gesubsidieerd. En de levensduur van windmolens en zonnepanelen is wel wat langer dan 10 jaar. Een staaltje van jezelf rijk rekenen.
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2024 - 7:57
'Windmolens e.d. die dik gesubsidieerd worden door de overheid want anders is er geen cent aan te verdienen. ' Alle vormen van energieopwekking worden direct of indirect gesubsidieerd door de overheid.
HerbertA
HerbertA9 sep. 2024 - 8:48
Wind en zon zijn inmiddels ook rendabel zonder subsidie. De opslag van de op deze manier verkregen energie moeten we nog regelen, maar dan zijn we er ook wel. Kerncentrales zijn niet meer nodig, naast dat ze te duur zijn om te bouwen. Tot slot maak je je afhankelijk van leveranciers van splijtstof (Kazachstan, Namibië en Rusland), en we weten waar deze afhankelijkheid toe leidt.
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 9:03
"Windmolens e.d. die dik gesubsidieerd worden door de overheid want anders is er geen cent aan te verdienen. " Wel een beetje bij blijven, hoor. Bij aanvang zijn de windmolens gesubsidieerd. Maar dat is al geruime tijd niet meer zo. Omdat er steeds meer aan verdiend kan worden.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:05
@vdbemt Niet meer gesubsidieerd? En waar denk je dat dit geld de komende jaren vandaan gaat komen? https://nos.nl/artikel/2494399-stroom-op-zee-tientallen-miljarden-duurder-dan-verwacht
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 13:29
@Robbin. Ja. NIET meer gesubsidieerd. Wie die hogere kosten gaat betalen. Jij DENKT dat dat subsidie gaat worden. In dit stuk gaat het over: " De kosten komen uiteindelijk deels bij huishoudens terecht die via hun energierekening meebetalen aan de transportkosten." EN de investeerders: "Voor het ophalen van kapitaal dat netbeheerder Tennet nodig heeft voor de investeringen moet er fors meer rente worden betaald dan een jaar geleden." Het tijdperk van subsidie voor windmolens is voorbij.
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 13:36
@Robbin. De afbouw voor subsidie begon al in 2018: https://www.change.inc/energie/vattenfall-wint-tender-voor-eerste-subsidievrije-windpark-van-nederland-27771 Het hele verhaal: https://windopzee.nl/onderwerpen/wind-zee/kosten/kosten-windparken/ Daarin is te lezen: Waar de windparken uit de eerste twee tenders nog subsidie ontvangen voor de geproduceerde elektriciteit, moeten alle opbrengsten van de daarna vergunde windparken komen uit de verkoop van de elektriciteit op de energiemarkt.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 14:36
@vdbemt "Waar de windparken uit de eerste twee tenders nog subsidie ontvangen voor de geproduceerde elektriciteit, moeten alle opbrengsten van de daarna vergunde windparken komen uit de verkoop van de elektriciteit op de energiemarkt." Ik ben erg benieuwd hoe dit in de toekomst uit gaat pakken. Immers met elk extra windpark wordt de capaciteit van windenergie groter en dus ook het gelijktijdige aanbod en dus wordt de waarde van de stroom op dat moment steeds lager. Een beetje wat je nu ook ziet gebeuren met zon. We zullen zien of we alle kavels zonder subsidie gevuld krijgen met marktpartijen.
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 13:48
@Robbin. "Ik ben erg benieuwd hoe dit in de toekomst uit gaat pakken" Tja. Wie kan er in de toekomst kijken? De investeerders zijn optimistisch.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick
9 sep. 2024 - 7:03
Bij de klassieke prijs per kWh, is kernenergie niet goedkoop. Maar laat die prijs nu net niet meer van toepassing zijn als je inzet op zon en wind. Gezien aanbod, per moment varieert, zal de prijs dat ook doen. Die prijs kan zelfs negatief zijn (geld toe per levering) en dan kan je kerncentrales op een lager pitje zetten. In een donkere, mistige winter gaat die prijs astronomisch hoog zijn, er is dan nauwelijks opbrengst dus gaat die zo hoog zijn dat mensen moeten afhaken. Dan is kernenergie dus spotgoedkoop. Zeker als elektrische auto's en warmtepompen het verbruik omhoog gaan jagen. De alternatieven: Thuisbaterijen: de normale batterij, om een paar wolkerige zomerdagen door te komen, is al peperduur. Pak het gemiddelde stroomverbruik voor een huishouden, zonder gas. Deel dat door 12 en reken maar uit hoe veel geld zo een accu kost. Waterstof: dat kan een dure viertrapsrakket zijn. Ten eerste moet je die stroom hebben en wel 2,5 keer zo veel (rendament 40%). Dat mag overcapaciteit in de zomer zijn maar die moet er wel zijn. Ten tweede mag je electrolyse fabrieken neer gaan zetten voor de waterstof. Ten derde mag je die waterstof opslaan. Oude gasvelden zijn mogelijk een oplossing maar mogelijk. Want waterstof is een ander molecuul dan methaan. Ten vierde mag je in een klassieke centrale er weer stroom van maken. Vier stappen, waar je in een kerncentrale alleen stap vier moet doen. Waterstof gaat duur zijn.
3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2024 - 7:49
@Nick - '(...) en dan kan je kerncentrales op een lager pitje zetten.' De kosten van kernenergie zitten niet zozeer in de brandstof, maar in de bouw. Als een kerncentrale eenmaal is gebouwd is het dus helaas enorm inefficiënt om de centrale op een laag pitje te laten draaien. De prijs voor kernenergie per Kwh gaat er alleen maar van omhoog.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 8:56
@Molly: het blijft nog steeds rendabel. Dit omdat je tijdens mistig winterweer (wat we hier regelmatig hebben) zonnepanelen en windmolen nauwelijks iets doen. Er zijn dan maar twee opties: fossiel en kernenergie.
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2024 - 13:51
@Nick - Rendabel is niet het juiste woord bij een stijgende prijs van meer dan €165 per Mwh voor kernenergie. Zon en wind kosten rond de €40,- per Mwh, waarbij de prijs van zonne-energie ook nog eens steeds verder daalt. Uiteraard geeft dit een vertekend beeld, daarin moet ik je gelijk geven. De extra kosten die moeten worden gemaakt omdat er ook dagen zijn dat de zon niet schijnt en de wind niet waait moet je meerekenen. Je moet de kosten van een totaal systeem nemen dat is gebaseerd op kernenergie en dat vergelijken met een systeem zonder kernenergie dat is gebaseerd op zon en wind, inclusief het onrendabele waterstof en batterijen plus fossiel. Die vergelijking is gedaan voor heel noordwest Europa en wat blijkt: Men kwam ruwweg uit op dezelfde prijs. ( onderzoek door ingenieursbureau Witteveen en Bos, zie het artikel van Jesse Frederiks waarnaar ik hierboven heb gelinkt) Bedenk bovendien dat kernenergie steeds duurder wordt en batterijen en zonnecellen steeds goedkoper worden. De keuze voor kernenergie die het huidige kabinet wil maken is een ideologische keuze. Wat ook meespeelt is rancune tegen alles en iedereen die zichzelf links en alternatief vindt. Ze heeft weinig te maken met financieel realisme.
weereenmening
weereenmening
9 sep. 2024 - 7:00
Een kerncentrale heeft een levensduur van 40 tot 60 jaar. De terugverdientijd van zo’n project is lang, wat particuliere investeerders afschrikt. Zij richten zich liever op projecten die binnen vijf jaar winst opleveren. Deze korte termijn visie is echter een tekortkoming, zeker gezien de dringende noodzaak voor stabiele en duurzame energieoplossingen. Juist daarom is het cruciaal dat de overheid, met haar langetermijnvisie, de verantwoordelijkheid neemt en deze essentiële investering doet.
9 Reacties
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2024 - 7:22
Kerncentrale Borssele heeft nog nooit winst gemaakt. In de Kw/uur prijs zijn de kosten van ontmanteling nooit meegenomen!
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 7:22
Er is geen terugverdienen bij kerncentrales. De eerste centrale is pas tussen 2035 en 2040 gereed. Prijzen van andere stabiele duurzame energieoplossingen dalen al jarenlang exponentieel en liggen tegen die tijd zo laag dat de centrale nooit rendabel zal draaien. Elke kilowattuur moet door de overheid tegen een hoge prijs worden ingekocht en met verlies worden doorverkocht aan de markt. Wij Nederlanders moeten zwaar dokken voor kernenergie. Voor de bouw, voor de exploitatie, voor de sanering, voor de opslag van afval en de astronomische kosten bij een ongeval, aanslag of sabotage.
weereenmening
weereenmening9 sep. 2024 - 7:48
@JoostdeF Stel je voor dat je een auto hebt die vier dagen per week betrouwbaar werkt, maar op de vijfde dag niet. De kosten voor het onderhoud en de brandstof van deze auto zijn laag op de dagen dat hij goed functioneert, maar de kosten van het missen van werk op de vijfde dag zijn hoog als je hierdoor je baan verliest. Dit is vergelijkbaar met wind en zonne-energie. Wind en zonne-energie kan zeer kosteneffectief zijn op de dagen dat er veel wind en zon is en de turbines efficiënt draaien, vergelijkbaar met de vier dagen dat je auto goed functioneert. Echter, net zoals de auto niet functioneert op die vijfde dag en je problemen oplevert, kunnen windturbines op windstille dagen geen energie produceren. Dan valt het land dus stil. Hoe bereken je de kosten in zo'n model? Daar heb je speltheorie voor. Deze laat zien dat wind en zonne-energie alleen winstgevend zijn mits gecombineerd met kernenergie, en zeer verliesgevend indien dat niet gebeurt.
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 9:08
Het niet willen bouwen van kerncentrales zie jij als korte-termijnvisie. kun je een termijn van uiteindelijk ca 30 jaar (ca 15 jaar planning + 12 a 15 jaar uitloop) korte termijn noemen? De korte-termijn visie is juist denken dat je met het bouwen van kerncentrales het probleem dat we NU hebben, oplost.
weereenmening
weereenmening9 sep. 2024 - 9:26
@vdbemt De lange termijnvisie is om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Momenteel zijn de kosten voor de opslag van duurzame energie in milieubelastende batterijen extreem hoog, en waterstof heeft een laag rendement. Omdat er wellicht nieuwe ontwikkelingen zullen zijn die de opslag goedkoper maken, zou ik niet meteen de benodigde zes kerncentrales laten bouwen. Het risico echter dat we over 20 jaar nog steeds gas en kolen verbranden, is te groot om te blijven wachten en niets te doen. Het is daarom belangrijk om dit risico te spreiden door te investeren in zowel waterstof, kernenergie als opslagtechnologieën.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:08
@Vuurrood "Kerncentrale Borssele heeft nog nooit winst gemaakt. In de Kw/uur prijs zijn de kosten van ontmanteling nooit meegenomen!" Waarom maken we ons opeens zo druk over winst maken? We willen met zijn allen naar een toekomst waar we geen CO2 uitstoten en daar zullen we met zijn allen geld voor over moeten hebben. Als het gaat om de winst dan stoken we lekker door op goedkope kolen.
EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2024 - 11:22
@Vuurrood: Kerncentrale Borssele heeft nog nooit winst gemaakt. -------------------------- Zozo, van links (van vuurrood zelfs) moet er opeens per se winst gemaakt worden. Dat is toch iets van rechts? Waarom mag de overheid kernenergie, sowieso energie, niet regelen? Dat is in 'deze tak van sport' toch juist gewenst? Het is ook een generatiekwestie. Van (zeer) oude mannetjes die al 50 jaar tegen kernenergie zijn, kun je ook niet verwachten dat ze opeens vóór zijn. En dan worden er allerlei redenen bijgehaald als 'CO2-uitstoot bij transport van uranium' en daarnaast dus dat private partijen niet geïnteresseerd zouden zijn. Nou, wat een drama, dat laatste. Het zijn gewoon argumenten vanwege de argumenten die soms ter plekke verzonnen worden. Jonge linkse mensen, die je bij D66 en VOLT tegenkomt, staat in ieder geval open voor kernenergie en bij VOLT zijn ze zelfs onomwonden vóór. Ze hebben er gewoon nog eens naar gekeken en zijn tot andere conclusies gekomen dan die de rondte ingingen na de Tsjernobyl-ramp. Ja, ik was in die tijd ook niet meer voor kernenergie. Laten we kernenergie benaderen met de kennis van 2024, en daar zijn jonge mensen en mensen van middelbare leeftijd gewoon beter in.
Karingin
Karingin10 sep. 2024 - 6:34
Donkey: Nog los van het feit dat linkse denkers niet per se tegen winst maken zijn (wel tegen woekerwinsten en andere graaipraktijken), heb je als linksmens gewoon te dealen met het huidige economische klimaat. En als je investeerders nodig hebt, dan moet er wel winst in het verschiet liggen hè. Duh. Tenzij je de financiering volledig bij de belastingbetaler neer wil leggen, nou succes daarmee, dat krijg je al helemáál nooit verkocht. Ik ben niet zozeer tegen kernenergie an sich, al ben ik ook geen voorstander, maar je kan op je klompen aanvoelen dat de bouw van een centrale een enorme, jarenlange, dure bak ellende wordt
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 13:46
@wem. Ik ben blij te zien dat je niet meteen 6 kerncentrales wilt bouwen. " Het is daarom belangrijk om dit risico te spreiden" heel verstandig! ".. door te investeren in zowel waterstof, kernenergie als opslagtechnologieën." zou ik persoonlijk veranderen in: ..door te investeren zowel waterstof als zonne- en windenergie, (echte) biomassa, waterkracht, bodemwarmte.
Frits Jansen
Frits Jansen
9 sep. 2024 - 6:56
Sinds Запоріжжя is het duidelijk: een kerncentrale is een kant en klare kernbom: één (conventionele) bom erop, en klaar is kees. Het moet ook nog maar eens gezegd worden dat een kerncentrale net zoveel thermische verontreiniging geeft als een kolencentrale: met de warmte van de kernreactie wordt uiteindelijk ook in een kerncentrale water aan de kook gebracht om stoomturbines aan te drijven. Al in de 19de eeuw hebben fysici (met name Carnot, 1753-1823), uitgerekend dat het rendement van een thermische centrale begrensd is. Dat kan verhoogd worden door met hetere stoom te werken. De restwarmte kan gebruikt worden voor standsverwarming, maar dat vereist investeringen en organisatie. Dus hebben wind en zon de voorkeur. En de "Dunkelflaute" dan? Tegenwoordig komen er steeds grotere accu's, maar een aloude Zwitserse oplossing is om met stuwmeren te werken en die niet te laten leeglopen maar ze vol te pompen om energie te bewaren.
4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen9 sep. 2024 - 7:00
Ik vergeet te zeggen dat er praktisch maximum is aan de temperatuur van de stoom waar kolen- en kerncentrales mee kunnen werken. Die kan in elk geval niet worden opgevoerd tot boven het smeltpunt van ijzer (1538 graden Celsius), of bestaan er keramische stoomturbines?
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 7:35
Ten eerste: als de "je moet er een bom op kunnen gooien" de standaard is voor veiligheid, er nog weinig zaken veilig zijn. Ten tweede zijn accu's duur. Ook is er een beperkt aantal metalen aanwezig om ze te maken. Als laatste: waar moeten in Nederland de stuwmeren komen?
EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2024 - 11:02
@Jansen: Sinds Запоріжжя is het duidelijk: een kerncentrale is een kant en klare kernbom ---------------------------- Dat is paniekzaaien. Mensen bang maken voor een Hiroshima-effect. Dat is er gewoon helemaal niet bij een ongeluk met een kerncentrale.
Volrin
Volrin9 sep. 2024 - 12:20
@Nick De mogelijke schadelijke gevolgen van een bom op een kolencentrale zijn van een heel andere orde dan bij een kerncentrale.
Roodvuur
Roodvuur
9 sep. 2024 - 6:37
Duur ? Het is maar wie je de vraag stelt. Greenpiece, Groenlinks hebben rapporten die stellen dat groene stroom goedkoper is. Het atoomagentschap stelt dat kernenergie interessanter is. De waarheid zal ergens in het midden liggen. https://www.kernvisie.com/energie/hoeveel-kost-atoomstroom.html
2 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick9 sep. 2024 - 7:09
Gezien dit rapport uit gaan van een vaste prijs per KwH, is het een luchtkasteel. Als je inzet op zon en wind, gaat die prijs, per moment, verschillen.
Robbin_T
Robbin_T9 sep. 2024 - 10:24
Uit het rapport: Zon, fotovoltaïsch, zonneweide 5,3 (2,5 – 10,5) in dollarcenten. Zeker waar, echter niet op 3 januari om 05:30. Om echt iets te kunnen zeggen zal je moeten rekenen met systeemprijzen. Je hebt met variabele bronnen altijd voldoende backup nodig en die kost een hoop geld.
Michael Roeterdink
Michael Roeterdink
9 sep. 2024 - 6:26
Ben heel benieuwd waar toch steeds die enorme bouw vertragingen vandaan komen.
12 Reacties
Bert vd Neut
Bert vd Neut9 sep. 2024 - 7:03
Ben heel benieuwd waar toch steeds die enorme bouw vertragingen vandaan komen. Berzwaar op bezwaar stapelen. Gemiddelde bouwtijd is 6,3 jaar.
tinus1969
tinus19699 sep. 2024 - 7:23
@Michael, met name slechte planning. Kerncentrales zijn idioot complexe machines, vooral door de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen. Eén van interessante observaties bij de bouw vd Finse kerncentrale was, dat de noodzakelijke specifieke vakkennis niet/nauwelijks beschikbaar is, omdat er zo weinig kerncentrales worden gebouwd.
Vuurrood
Vuurrood9 sep. 2024 - 7:25
Neut: Berzwaar op bezwaar stapelen. Gemiddelde bouwtijd is 6,3 jaar. Oh ja joh? Welke kerncentrale is in 6,3 jaar gebouwd? Hoeveel kerncentrales zijn er gebouwd om een gemiddelde van 6,3 jaar bouwtijd te halen?
JoostdeF
JoostdeF9 sep. 2024 - 7:43
De bouwtijd is maar een deelprobleem. Het is vooral de businesscase die aan alle kanten rammelt: - Het product atoomstroom zal vele malen duurder worden dan duurzame energie en opslag. - Het Risico op enorme overschrijding van de bouwkosten is veel te hoog. - Bij oplopende rentetarieven lopen de financieringskosten dramatisch uit de hand. Particuliere investeerders zullen alleen instappen met bescheiden bedragen, tegen een gegarandeerd rendement. Het komt er dan eigenlijk op neer dat de overheid het geld op een ingewikkelde manier tegen hoge kosten aan het lenen is. Overschrijden van bouwtijden valt te verwachten door: - Gebrek aan kennis bij de opdrachtgever. - Misleiding door betrokken ondernemingen over complexiteit, bouwtijden en kosten. - Menselijke fouten in het ontwerp en de bouw. - Faillissement van ondernemingen. - Ruzie tussen ontwikkelende partijen onderling of met de overheid. - Herontwerp door verandering van prioriteiten.
PVDB2
PVDB29 sep. 2024 - 7:51
Ach Bert wil ook zijn plasje er ook weer even doen. Kijk eens naar de bouwtijd van centrales, die tijdens de bouw, niet daarvoor, steeds elke keer weer tegen allerlei zaken aanlopen. Zoals in de VS, in de VK (24 jaar bouwtijd; 15 ct/kwh). Er is geen bedrijf dat zonder overheidsgaranties gaat bouwen of produceren. Van prijsafspraken heeft men geleerd. Areva ging bijna failliet. Niet door bezwaren maar door de bouwkosten. Dat overigens de inwoners niet in een bouwput te komen 10-15 jaar willen kan me voorstellen. Want de kans is, zoals expert op dit gebied Wim Turkenburg zegt, eerder 15 tot 20 jaar. Maar ja, zoals gewoonlijk zullen onze hardleerse rechtse vrienden daar anders over denken. Fantasie vol, goedgelovig in plaats van reële kennis.
vdbemt
vdbemt9 sep. 2024 - 9:13
@Bert. Bezwaren leveren wel vertragingen op. Maar geen BOUWvertragingen. Dat bouwen begint pas als al die bezwaren pepasseerd zijn. En pas dan ga je te maken krijgen met bouwvertragingen. Dat zijn we toch ook gewend bij grote infrastructuurpojecten.
Bert vd Neut
Bert vd Neut9 sep. 2024 - 11:27
@PVDB2 en Vuurrood, lastig al die feiten. https://www.sustainabilitybynumbers.com/p/nuclear-construction-time
vdbemt
vdbemt10 sep. 2024 - 14:27
Maar Bert. Heb je DIT artikel wel helemaal gelezen? "Het Franse project Flamanville 3 is na twaalf jaar uitloop bijna af. " 12 jaar UITLOOP. Dus totaal nog veel langer. En deze in Engeland: 17 jaar: https://www.standaard.be/cnt/dmf20240124_93925638 Vantevoren gaat men uit van een bouwtijd van ca 15 jaar. Heb jij nog je bewijs van 6,3 jaar gevonden? Welke kerncentrale was dat?
Bert vd Neut
Bert vd Neut10 sep. 2024 - 14:49
https://www.sustainabilitybynumbers.com/p/nuclear-construction-time Gewoon even de tijd nemen om er doorheen te lezen vdbemt. Er staat precies wat ik beweer en dat de voorbeelden die jij aandraagt de uitzonderingen zijn.
Roodvuur
Roodvuur10 sep. 2024 - 17:28
GemiddeldeBouwtijd Van alle kerncentrales: 21% binnen 5 jaar 68% binnen 8 jaar 83% binnen 10 jaar 95% binnen 15 jaar Mediaan is 6.3 jaar https://businessam.be/hoe-lang-duurt-het-om-een-nieuwe-kernreactor-te-bouwen/
Roodvuur
Roodvuur10 sep. 2024 - 17:29
https://businessam.be/hoe-lang-duurt-het-om-een-nieuwe-kernreactor-te-bouwen/ 83% binnen 10 jaar Mediaan 6,3 jaar
Roodvuur
Roodvuur10 sep. 2024 - 17:30
Vuurrood: 434 kerncentrales

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor