Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Goedkope reservisten uitkomst voor defensie

  •  
30-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-22671911.jpg
Hennis: reservisten zijn flexibel en kosteneffectief
Defensie moet meer gebruik gaan maken van reservisten, dat schrijft minister Hennis aan de Tweede Kamer. Volgens Hennis is het aanpassingsvermogen van de Nederlandse krijgsmacht van steeds groter belang voor een optimale taakuitvoering. Een flexibel personeelsbestand zou daar niet alleen goed op aansluiten, maar ook de operationele ambitie waarborgen in een tijd waarin vele middelen worden wegbezuinigd.
Om de plannen van Hennis gerealiseerd te krijgen voor 2020, moet de beloningsstructuur voor reservisten en de samenwerking met het bedrijfsleven worden uitgebreid. Reservisten zouden door collega-militairen als volwaardige collega moeten worden gezien en toegang krijgen tot opleidingsmogelijkheden. Werkgevers zouden het aannemen van reservisten moeten beschouwen als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Waarbij een uitzending dezelfde waarde zou moeten worden toegedicht als een cursus of managementtraining.
Een positie als reservist zou volgens de minister ook een goede manier zijn om uitstromende militairen aan de krijgsmacht te binden en kennis te behouden.
Hennis schrijft verder, dat reservisten in hun dubbelfunctie als burger en militair bij uitstek geschikt zijn om als ambassadeur voor de krijgsmacht op te treden en zo het draagvlak voor het instituut te vergroten onder de bevolking. Sinds 2009 zijn er 361 reservisten ingezet bij vredesoperaties. In 2013 zijn er 4093 reservisten geplaatst bij defensie, verdeeld over de verschillende operationele commando’s.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

JoopSchouten
JoopSchouten30 mei 2013 - 9:20

Ja leuk (...). Om en om klussen en moorden.

MichelReiziger
MichelReiziger30 mei 2013 - 9:20

Ik had eigenlijk van de VVD al een plan verwacht dat (langdurig) werklozen (jongeren) zich vrijwillig moeten inzetten om het land te behoeden in deze onzekere donkere dagen...komt misschien nog.

toshiba
toshiba30 mei 2013 - 9:20

Toch merkwaardig dat velen het zoeken in samenwerking met andere europese partners, maar anderzijds dat een Europees leger nauwelijks enkele steun kent. Terwijl het laatste de slagkracht verbetert en aanzienlijke besparingen gerealiseerd kunnen worden. Schot voor t doel: heeft Nederland wel een luchtmacht nodig?

insignia
insignia30 mei 2013 - 9:20

@phage - " maar daar heb jij geen weet van" tot ziens op de Saamhorigheidsdag, dan zal ik je uitleggen waar uk wel en geen weet van heb.

lancelot2
lancelot230 mei 2013 - 9:20

Een land wat geen cent over heeft voor defensie cq leger, is eigenlijk verloren. Het gebroken geweertje mentaliteit wiert welig in Nederland.............

1 Reactie
dino_radja
dino_radja30 mei 2013 - 9:20

onzin natuurlijk. Het zijn juist de geweldsliefhebbers die oorlogen beginnen, niet de gebroken geweertjes. Daar hebben we er meer van nodig. Alleen laffe mensen grijpen naar wapens.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2013 - 9:20

Samenwerken met Duitsland, en of Engeland. Een land de marine, een ander de lucht en de derde grondtroepen. Ik weet niet of het haalbaar is, maar het lijkt me kostenbesparend.

2 Reacties
lancelot2
lancelot230 mei 2013 - 9:20

Samenwerken met Duitsland gebeurt al, ook in het verleden gebeurde het. Duitsland had vroeger de Wehrmacht, Nederland noemde het: Weermacht.

boeie
boeie30 mei 2013 - 9:20

De Marine werkt al samen met duitsland (luchtverdedigings systemen worden gezamelijk aangeschaft en onderhouden). Met groot britanie geld dat voor de mariniers.

Sonia2
Sonia230 mei 2013 - 9:20

Misschien krijgen we nu ook wel superburgers, die meer rechten en kansen krijgen dan gewone burgers.

1 Reactie
lancelot2
lancelot230 mei 2013 - 9:20

Van die hamburger keten zekerr?

insignia
insignia30 mei 2013 - 9:20

Een beetje onthutst door de opmerking van demeyer dat de Kon. Marine slechts over "2 bootjes" beschikt ben ik toch even op de betreffende site gaan kijken en daar staat vermeld dat we 6 fregatten, een aantal mijnenvegers en andere ondersteuningsvaartuigen hebben waaronder 2 splinternieuwe patrouile vaartuigen en 2 op komst en nog 4 duikboten. Dus de duim van demeyder is wellicht iets te groot?

1 Reactie
boeie
boeie30 mei 2013 - 9:20

U heeft natuurlijk gelijk, maar de heer demeyer had er de opmerking "die het doen" bijgezet... En dan kon meneer best wel eens wat meer in de buurt komen (maar is nog steeds overdreven).. 20 jaar bezuinigen op defensie gaat natuurlijk wel ten koste van iets..

lancelot2
lancelot230 mei 2013 - 9:20

Wat is de volgende stap? Padvinders aan het geschut, of bejaarden?? De roep komt steeds harder door van die proleten, ze roepen: geen man, geen cent naar het leger. :-(( Het zijn geen hippie`s die het roepen maar onze eigen politici. Hoort u het ook?

1 Reactie
dino_radja
dino_radja30 mei 2013 - 9:20

Dat zijn de dappere mensen, die geweld durven af te zweren. Daarvoor hulde, dat leger kan per direct met vele miljaren gekort worden. Wist u dat er meer dan 2x zoveel aan het leger wordt uitgegeven dan aan ontwikkelingssamenwerking? Moord is belangrijker dan hulp, volgens de pro-geweldslobby.