© cc-foto: nigelpepper
Meer over:
opinieHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
#zoals bijvoorbeeld Spaans of filosofie# We hebben het over vmbo'ers toch? Ik zie de boeken al door de klas zweven. #wordt er een buitenlandreis georganiseerd met de leerlingen. # Om het geleerde Spaans in de praktijk te brengen? Gaat dit gebeuren op kosten van de VVD? #Ook bezoeken ze bedrijven, waar de leerlingen mogen meekijken hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. # Als bedrijven al geen stage-plekken aanbieden, dan zullen ze hier ook niet om staan te springen. #Tijdens het inlassen van zo’n zogenaamd ‘gap-year’ kunnen de aanstaande studenten daarnaast even op adem komen. # Van de cognitieve prestatie die ze de jaren daarvoor hebben moeten verrichten? #om ervoor te zorgen dat ze uitgerust en gemotiveerd zijn voor het volgen van een passende nieuwe studie# Ok.. je haalt ze uit hun 'studie flow' en verwacht dat ze dit na een jaar lanterfanteren gelijk weer oppikken. Een onzalig plan.
Onzin. Het probleem zit niet in het keuzemoment rond 11/12 jaar. Daar is het probleem dat ouders te veel verwachten van hun kind en alleen VWO accepteren. Een ander probleem is dat het basisonderwijs opgezadeld wordt met voortdurende 'innovaties' en bureaucratie vanuit de politiek. Laat dat maar eerst stoppen. Het keuzeprobleem zit later, bij de profielkeuze. Die is te vroeg en biedt te weinig flexibiliteit. Daar worden keuzes gemaakt met te grote gevolgen voor later.
Een ongedeelde brugklasperiode tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs zoals sommige buitenlandse schoolssystemen dat kennen lijkt me nuttiger dan een gap-year voor besluiteloze middelbare scholieren.
toch idioot dat mensen eerst jarenlang onder dwang in een lokaal opgesloten worden om als ze eindelijk verlost zijn geen moment rust gegund wordt dus niet alleen een goed plan maar ook te weinig !
Een preek voor eigen parochie.Wat wil de parochie? Hoger loon en minder werken. Dat is verkregen omdat er krapte is op de arbeidsmarkt. Is het genoeg? Nee, het is onvoldoende, er moet nog meer gelijkheid komen in de ongelijkheid tussen basis en voortgezet onderwijs qua akten en werkdruk. Stel dat dat bereikt wordt, dan is iedereen met de basale akte van de PABO .gelijk aan een ander met studeren aan een faculteit. Dat betekent dat er niemand zich extra gaat belasten. Je ziet dat ook aan de instroom van studenten voor de Nederlandse taal- en letterkuinde Die is opgedroogd. Extra inspanning loont niet, dus doe maar de PABO, vier jaar. Over die opleiding wordt nogal geklaagd, ze is te zwaar aan de ene kant, te lichtvoetig aan de andere zijde. Je hoeft geen kristallen bol te hebben om te weten dat het niveau van de PABO in elk geval niet stijgt. Nu al staat onbevoegdheid gewoon een vak uit te oefenen. Als die trend zich voortzet krijg je uiteraard minder waardering, dan volgt devaluatie en daarna het failliet. .
Die laatste zin, net voor die laatste punt, dat is de beste van het hele betoog van de boer.
Wat een onzin. Luxeprobleem. In de jaren '80 beukten wij na het vwo gewoon door met de studie. Ok boomer, we hadden wel 8 weken vakantie !
Tuurlijk ! De jonkies moeten inderdaad een jaar de tijd krijgen om een wereldreis maken ! Dan zien ze wat van de wereld en kunnen leren uitstoten.
Uit het artikel: "In een tussenjaar, ook wel een ‘Mind The Gap-jaar’ genoemd, volgen ze verplicht de vakken Nederlands, Engels en rekenen". Kortom, eerst lezen, dan pas toeteren.