Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Goed boeren doe je niet met gif

  •  
20-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
ANP-57966782
Als de chemische wapens (pesticiden en kunstmest) op het land niet meer effectief zijn, gaan we weer vertrouwen op de kracht van de natuur
Goed nieuws. Volgens een onderzoek van dagblad Trouw wil 90 procent van de Nederlandse boeren en boerinnen hun manier van werken veranderen. Minder intensieve landbouw en veeteelt, stoppen met het gebruik van pesticiden en biologische producten als eindresultaat.
Deze mannen en vrouwen, die met hun neus op de door kunstmest steeds verder uitgeputte en door pesticide vergiftigde grond staan, laten via de kwaliteitskrant hun stem horen. Het is geen tikfout: negentig procent! En goddank hebben we ook nog eens een boerendochter die minister is en getuige haar uitspraken absoluut niet tot de tien procent achterblijvers behoort.
Komt het dan toch nog goed met de politiek? Vandaag meldde de Volkskrant dat Nederland als een van de eerste landen (na Engeland) met een klimaatwet komt. Het plan is om in 2050 de uitstoot van CO2 90% te reduceren gerekend met het niveau van 1990. We zouden dan geen kernenergie, kolen, olie en gas meer mogen gebruiken.
Visie in Den Haag, ook dat is reden voor champagne.
Nu zullen sceptici wellicht opmerken dat de fossiele brandstof in 2050 allang op is en het dus niet meer dan noodzaak is dat we een dergelijke wet aannemen. En weten de boeren dat hun verziekte grond binnenkort steeds minder op gaat brengen. Dat de consument niet langer vergiftigde producten wil. Maar dat is nu eenmaal wat er gebeurt in de wereldeconomie.
De wet van vraag en aanbod. Pas als de fossiele brandstof te duur wordt of op is kan die worden vervangen voor schone bronnen als wind, zon en aardwarmte. Als de chemische wapens (pesticiden en kunstmest) op het land niet meer effectief zijn, gaan we weer vertrouwen op de kracht van de natuur.
Is dat erg? Nee, de kernvraag is of we de tijd nog hebben. Met olie kun je ook andere dingen doen die meer duurzaam zijn, in plaats van het te verbranden, dus het is dom om het allemaal op te maken. En nog 32 jaar doorgaan met CO2 uitstoten is ook absurd in een wereld waar we nu al dekens over gletsjers gaan trekken om de smelt te vertragen (Rhone-gletsjer in Zwitserland, zie de foto). Net zo stom als onze minderen en onszelf vergiftigen met bespoten groenten en vlees dat stijf staat van de antibiotica.
Het is tijd voor radicale veranderingen bij boeren, burgers en ook de buitenlui van de politiek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.