Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Go Mark!

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51667325167_c7aa4fd206_k

© cc-foto: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Stemmen op halfgare ijdeltuiten is de enige mogelijkheid die een ontevreden burger heeft
Vanaf nu zijn mijn columns ernstiger, bijna staatsman-achtig van toon. U zult merken dat deze grappenmakerij nog uit de hand loopt ook, en dat ik straks opeens minister-president ben. Maar ik kan niet anders: omdat de huidige voorzitter van de ministerraad wegloopt voor werkelijk iedere fundamentele keuze, bestaat er in Nederland geen perspectief meer.
Door een overdaad aan weifelaars in de Tweede Kamer – twaalf jaar Rutte zette de standaard – ontbreekt het bovendien aan heldere democratische processen. Stemmen op halfgare ijdeltuiten is de enige mogelijkheid die een ontevreden burger heeft. Het is zo’n puinhoop dat je, als nieuwbakken staatsman, nauwelijks weet waar te beginnen. Daarom concentreer ik me op het punt van de fundamentele keuzes.
‘We heffen alle maatregelen op, en laten het coronavirus zijn gang gaan’ is een voorbeeld van een fundamentele keuze. De leider die zo’n beslissing maakt, wordt verantwoordelijk voor meer doden. Hij accepteert slachtoffers op zijn persoonlijke karma om het land als geheel verder te helpen. Grotemensenpolitiek is een hard vak. Omdat Mark zulke volwassenheid nooit bereikte, neemt hij maatregelen in plaats van besluiten. 2G invoeren is trouwens ook een voorbeeld van een fundamentele keuze.
Ik noteer dit in de trein van Venlo naar Düsseldorf. Toen we zojuist de grens passeerden, gleed de grauwe, angstvallige deken die boven Nederland hangt van mijn schouders. Pijnlijk genoeg was het Rutte die er in de verkiezingscampagne van 2010 op hamerde dat ‘de deken van negativisme over Nederland wegmoet’.
Kinderlijk vastklampen aan macht maakte van Mark een zwart gat waar alles in verdween. Niemand weet nog waar hij aan toe is met de politieke super-overlever in het Torentje. Op straat proef je de onzekerheid, dit noodzaakt mij tot een ivoren schrijfstijl. ΅Ga regeren, of ga weg”, sprak Rutte als VVD-fractievoorzitter in 2010 tegen Jan-Peter Balkenende. ‘Neem uw eerste echte besluit, en vertrek’, voeg ik vier kabinetten later zijn opvolger toe.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

william5
william520 jan. 2022 - 13:53

Na alle fake crisissen had Rutte & Co beter het land kunnen ontvluchten want als de rest van Nederland ook wakker is dan zijn wij weer bevrijd. Alle doden die de illegale maatregelen nog verder veroorzaken staan op naam van het regime. Nu blijven er nog veel mensen geloven in ongezonde mondluiertjes, gen injecties met nano deeltjes, spike eiwitten en grafeenoxide gif. Om mij heen zie je de ellende die alleen maar toeneemt plus politie geweld. Toch zijn er nog velen die geloven dat er vaccins bestaan tegen een verkoudheidsviris.

Cooz
Cooz18 jan. 2022 - 17:40

"Kinderlijk vastklampen aan macht" Dat is inderdaad wat hij doet. Graag zou ik, met de toeslagenaffaire in gedachten, hem eens om een voorbeeld vragen waarvan hij zou zeggen: "Dat is echt te erg. Ik zou daarbij mijn conclusies trekken." Volgens mij blijft het akelig stil dan.

Sonic2
Sonic217 jan. 2022 - 23:25

Die laatste alinea. Die intrigeert mij. Wat is eigenlijk die tijdlijn? Rutte die stapt vandaag dus op. Wie moet het dan doen? Van de huidige coalitie? Of willen we nieuwe verkiezingen met een formatie die nog een jaar gaat duren? En wie moet dan de grootste worden? Hoe gaat het roer om? Ik denk dat je dan alweer vlakbij de reden bent dat veel mensen VVD stemmen. Wat anders? Hoe dan verder? Ik zie geen voor de hand liggende opvolger en ik benieuwd wie dat wel ziet. Een leuke film is deze opinie. De clou ontbreekt dus.

5 Reacties
The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 2:34

Het maffe is dat de strategie steeds dezelfde is: wachten tot er geen andere optie is. De clou ontbreekt, want het is een liedje zonder einde.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 5:59

Het lijkt me eerder; zeg wat ik graag wil horen!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 7:40

Ik stel voor dat we de regering gewoon afschaffen en dat mensen vanaf nu zelf gaan regeren - de gekozen leiders kunnen het namelijk niet .

Tom Lucassen
Tom Lucassen18 jan. 2022 - 7:44

Rutte was destijds in 2010 ook niet bekend (en won nipt van Rita bij interne verkiezingen). Ik vind het argument "er is niemand anders" dan ook matig. Rutte moet weg om ruimte te maken voor anderen om uberhaupt te kunnen groeien.

lmgikke
lmgikke18 jan. 2022 - 9:47

“I always get to where I’m going by walking away from where I have been.”—Winnie the Pooh Sonic, het begint met weg te gaan waar je nu bent. De vraag 'wie moet het dan doen?' is irrelevant. Het begint met stoppen wat men nu doet, dat werkt niet. M.a.w. tijd voor Rutte om te vertrekken. Er komt altijd een opvolger. En als die niet goed is, dan vertrekt ook die. Als Rutte blijft, verandert er niets.