Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Glutengekte

  •  
12-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Het merendeel van de glutenmijders heeft zichzelf tot patiënt verklaard en doktert zelf
Lijden we allemaal aan het eten van teveel gluten? Het lijkt wel of de waan van de dag te veel mensen met een gezond verstand heeft aangetast. De angst voor gluten concentreert zich vooral op tarwemeel en heeft geleid tot 6 procent minder broodconsumptie vorig jaar.
De helft van die mensen weet waarschijnlijk niet eens wat gluten is. Behalve dat de mythe bestaat dat je door het vermijden van gluten slanker wordt, gelooft een ander deel van de bevolking dat door de gluten uit de weg te gaan je sluipende immuunziekten en kanker voorkomt.
Eén ding is zeker: minder dan één op de 146 mensen kan beter gluten mijden omdat ze een intolerantie heeft voor gluten. Daardoor ontwikkelen ze coeliakie, dat bij een deel van de mensen die er last van heeft tot vervelende darmklachten leidt: opgeblazen buik, buikpijn, misselijkheid, obstipatie, diarree, gasvorming, vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, huidproblemen.
Een deel van die mensen weet niet eens dat het door gluten komt en daarom is er veel meer aandacht dan voorheen bij het opsporen van coeliakie. Het heeft geleid tot het vaker stellen van de diagnose. Zo werd op 12 mei 2014 via een publicatie in The American Journal of Gastroenterology bekend dat in Engeland het aantal mensen met coeliakie was verviervoudigd in de afgelopen 20 jaar. Dus niet 4 keer zoveel mensen met die ziekte, maar 4 keer zo vaak vastgesteld. Nog altijd is het percentage mensen dat het heeft onder de 1 procent. 
Gluten is een eiwit in tarwe, rogge, haver en in de voorgangers van deze graansoorten die tegenwoordig snel populair worden. Het wordt ook gebruikt in heel andere voedingsproducten, bijvoorbeeld bij het aan elkaar plakken van stukken vlees zodat het op een hele biefstuk gaat lijken. Het kan ook in soep, saus en allerlei andere producten zitten.
Als je echt last van coeiakie hebt moet je dus een echte etikettenlezer worden en het is daarom beter dat je naar je dokter gaat om te laten onderzoek of je het wel hebt. Dan kan je dokter je goed uitleggen waar je op moet letten. Het merendeel van de glutenmijders heeft zichzelf echter tot patiënt verklaard en doktert zelf. Het volgen van een echt glutenvrij dieet is ongeveer 2,5 keer zo duur als een eetwijze waarin wel gluten zit.
Gluten gaat een verbinding aan met gist waardoor het brood luchtiger wordt. Dat vinden we over het algemeen lekkerder. Broodsoorten zonder gluten bevatten vaak meer suiker (bijvoorbeeld maltose, dat maakt het ook nog lekker bruin zodat consumenten ook nog gaan geloven dat het ‘bruin’ en dus gezonder brood is) om het brood aantrekkelijker te maken. Van brood dat na drie dagen nog altijd vers lijkt moet je je afvragen wat er ingegooid is om dat te bereiken. Als ik in mijn favoriete groene eetwinkels rondloop zie ik heel wat alternatieve boordsoorten, die ik in elk geval niet koop omdat ik geen behoefte heb voor veel te veel geld brood te krijgen dat geen gezondheidsvoordeel voor me heeft. Bovendien heb ik niets tegen gluten of een volkoren tarweboterham.
Van gluten krijg je geen kanker. Gluten is niet ongezond. Het zorgt dus wel voor coeliakie en dat wil je niet hebben. Dus als je daar last van denkt te hebben bezoek je je arts en die kan het vaststellen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor