Joop

Gluren bij de buren: Wie heeft een vuurwapen?

  •  
27-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
kaart.jpg
Krant VS publiceert namen en adressen van wapenvergunninghouders
De Amerikaanse krant, The Journal News, heeft een kaart gepubliceerd met de gegevens van eigenaren van wapenvergunningen in twee gemeenten in de staat New York. De interactieve kaart is bezaaid met stipjes: achter elke stip gaat de naam en het adres schuil van iemand met een wapenvergunning. In het gehele gebied heeft één op de 23 volwassenen een wapenvergunning. Dat zijn bijna 44 duizend mensen.
De krant  The Journal News besloot naar aanleiding van de schietpartij van 14 december op een basisschool in Newtown, waarbij een man zijn moeder, twintig kinderen en zes volwassen doodde, op zoek te gaan naar de gegevens van wapenvergunninghouders. De journalist van de krant vroeg de informatie op voor de gemeentes Westchester en Rockland. De namen en adressen van eigenaren zijn vrij op te vragen. 
De publicatie van de namen en adressen heeft voor veel ophef gezorgd in de Verenigde Staten. Op sociale media wordt vooral de publicatie van de gegevens bekritiseerd. Zo zouden criminelen kunnen zien bij wie ze wapens kunnen stelen. Ook zouden mensen die geen wapen bezitten juist makkelijker slachtoffer kunnen worden van inbrekers, klagen protesteerders.
De krant blijft echter achter de publicatie staan. De informatie is immers legaal en openbaar toegankelijk. Janet Hasson, voorzitter van The Journal News Media Group:
Het werk van journalisten is vaak niet populair. Een van onze rollen is om vrij toegankelijke informatie over actuele onderwerpen te publiceren, zelfs als die niet populair is. We wisten dat de publicatie van de database (evenals het begeleidende artikel) controversieel zou zijn, maar we vonden het belangrijk om informatie over wapenvergunningen in onze regio te delen, na de schietpartij in Newtown.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

rgeurtsen
rgeurtsen27 dec. 2012 - 11:55

Prima journalistiek werk... Go straight for the throat... nu alleen nog posters op de deuren plakken van wapenbeziters, of in bijbelse termen, bloed op hun deurpost.

Tom Meijer
Tom Meijer27 dec. 2012 - 11:55

Uitstekend. Nu de rest ook op vergelijkbare wijze publiceren.

wvdstraat
wvdstraat27 dec. 2012 - 11:55

Prima ! Dit is nog eens wat anders dan tandenborsteltjes tellen bij bijstands-ouders.....

Michiel Online
Michiel Online27 dec. 2012 - 11:55

Leek mij dat het inmiddels wel 1 op de 5 zou moeten zijn of zo.

jelius
jelius27 dec. 2012 - 11:55

Idiotie. Het is supereenvoudig in de VS een ongeregistreerd wapen te kopen. Dat geldt zelfs voor automatische wapens. Dank zij de EU is het bij ons even ver, in België koop je een Kalashnikov voor 150 euro.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 dec. 2012 - 11:55

En de andere helft heeft een illegaal wapen. Zinloos!? al zou je vanaf vandaag alle wapenverkoop verbieden zijn er zo ongelofelijk veel wapens in omloop. Treurig maar waar Amerika zit helemaal vol met wapens daar is niets meer aan te doen..

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2012 - 11:55

Makkelijk schieten met een semi-automatisch burgerdatabase. Een schandelijke manier van actie-journalistiek. Privacy en ethiek telt blijkbaar niet meer als de krant met een politieke heksenjacht bezig is tegen wapenbezit. Een jij-pakt-mij, ik-pak-jou cultuur waarin pacifisten en de wapenliefhebbers beiden hun podium vinden te tamboereren voor eigen achterban. Weer die polarisatie over de rug van de burger waar ik zo moe van wordt. Het lost helemaal niks op. De Amerikaanse cultuur van zelfredzaamheid zit zo diep. De Amerikaan wilt stiekem nog een Davy Crockett in de Amerikaanse outback zijn op jacht naar indianen, beren en beverhuiden. Daar moeten Amerikanen van los komen. Wapens - en voornamelijk de semi-automatische - horen in professionele handen thuis en niet bij burgers. Ga dan toch in het geweer tegen de verkoopgrage wapenwinkels die beter horen te weten. Maar ja, de aan NRA geassocieerde detailhandel is een stuk sterkere partij dan de burger met een pistool.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja27 dec. 2012 - 11:55

Wapens horen helemaal niet in professionele handen thuis. wapens horen helemaal niet in handen thuis. Verder hebben al deze geweldsliefhebbers er voor gekozen om hun namen in een openbaar register te laten zetten, ze hebben er dus voor gekozen om hun privacy op te geven.

MichelReiziger
MichelReiziger27 dec. 2012 - 11:55

***Makkelijk schieten met een semi-automatisch burgerdatabase. Een schandelijke manier van actie-journalistiek. Privacy en ethiek telt blijkbaar niet meer als de krant met een politieke heksenjacht bezig is tegen wapenbezit.*** Kom kom maakt u zich niet zo druk. Het gaat ten eerste over de VS, niet een of ander geciviliseerd land waar nog enige vorm van sociaal normbesef is - zegmaar een soort Yemen met infrastructuur. Ten tweede, het is "gewoon" openbare informatie. Deze informatie moet openbaar zijn ivm legal actions van (semi)overheids organisaties. Als bijv. een deurwaarder iets in beslag moet nemen, dan kan hij van te voren opvragen of de kans dat hij beschoten wordt bij het betreden van de private property ook daadwerkelijk aanwezig is. ***Een jij-pakt-mij, ik-pak-jou cultuur waarin pacifisten en de wapenliefhebbers beiden hun podium vinden te tamboereren voor eigen achterban. Weer die polarisatie over de rug van de burger waar ik zo moe van wordt.*** Ten derde, u praat over pacifisten. Je hoeft geen pacifist te zijn om tegen particulier wapenbezit te zijn. Die groep wordt steeds groter in de VS, maar het protest ervan zal wel weer langzaam wegebben, tot de volgende grote schietpartij. ***Het lost helemaal niks op. De Amerikaanse cultuur van zelfredzaamheid zit zo diep. De Amerikaan wilt stiekem nog een Davy Crockett in de Amerikaanse outback zijn op jacht naar indianen, beren en beverhuiden. Daar moeten Amerikanen van los komen.*** De grootste reden waarom mensen in de VS een modern handvuurwapen aanschaffen is ter bescherming en niet voor de jacht/voedselvoorziening, de meest geregistreerde verkochte vuurwapens zijn ook pistolen en revolvers. De VS is een fear society, overheidsvertrouwen is heel laag. ***Wapens - en voornamelijk de semi-automatische - horen in professionele handen thuis en niet bij burgers.*** De meeste doden in de VS vallen nog altijd door illegaal verkregen kleine handvuurwapens. In veel staten is het makkelijker een illegaal wapen aan te schaffen, dan om een wapen te registreren. Daarnaast is er een enorm verschil tussen staten en counties m.b.t. wapenwet. Toen ik in Texas was, zag je mensen met een wapen open over straat lopen. In Boston is het net het omgekeerde, hier is de wapenwet weer heel streng. ***Ga dan toch in het geweer tegen de verkoopgrage wapenwinkels die beter horen te weten. Maar ja, de aan NRA geassocieerde detailhandel is een stuk sterkere partij dan de burger met een pistool.*** Het is en illusie om te denken dat er ooit serieus wat tegen vuurwapenbezit gedaan gaat worden. Afschaffing/inlevering staat gelijk aan de invoering van het communisme. Bovendien maakt het niks uit als bepaalde wapentypes verboden worden. Het aantal verkochte semi-automatische geweren is de afgelopen paar weken verdrievoudigd.

Grozny
Grozny27 dec. 2012 - 11:55

Gaan die journalisten dan ook uitzoeken Wie er ooit bij de psycholoog is geweest, Wie er ooit in aanraking met de politie is geweest Wie er medicijnen slikt Wie er ooit is vreemdgegaan Wie er een uitkering heeft.... Dit soort journalistiek gaat naar mijn mening een beetje te ver.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja27 dec. 2012 - 11:55

Dat is allemaal geen openbare informatie. In tegenstelling tot deze registratie van vuurwapengevaarlijke mensen, die zich vrijwillig registreerden in een openbaar register.