Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De reactie van "brave Henrik" is voorspelbaar. Mogelijk weinig lectuur van Gloria Wekker doorgenomen, o.a. haar pleidooi om als volwassen vrouw seksuele relaties aan te gaan met minderjarige meisjes, om over haar gewauwel m.b.t. white policy en identity maar te zwijgen. Onvoorstelbaar dat de Joke Smit-prijs naar een vrouw gaat die van het feminisme een racistische karikatuur heeft gemaakt. Joke Smit die nota bene een echte strijdster was die gevochten heeft voor gelijke rechten en gelijkwaardigheid zou in haar graf omdraaien wanneer zij zou horen dat een, zich zelf benoemde hoogleraar, beweert dat er geen objectieve feiten zijn en wetenschap dus op de schroothoop kan. Een vrouw die vanuit de V.S. het white-identity denken heeft gekopieerd en wereldkundig maakt dat werkelijk alle witten/blanken tot in iedere vezel racistisch zijn en alleen maar vanuit een collectief kolonialistisch denken reageren. Ben erg benieuwd hoe mevrouw "prof. " Gloria Wekker denkt over de miljoenen zwarte Afrikanen ( vooral het Ashanti-volk) die de slavenhandel eeuwen lang mogelijk hebben gemaakt en die nog steeds handelen in slaven die naar Azië worden getransporteerd. Hiermee heeft Eva Jinek zich gelijk ook gediskwalificeerd.
Haar doctor's thesis uit (1992) " "I am gold money": (I pass through all hands, but I do not lose my value): the construction of selves, gender and sexualities in a female working class, Afro-Surinamese setting " heb ik niet gelezen maar ik neem aan dat u dat wel hebt gedaan?
vervolg: Ik laat deze en soortgelijke werken graag aan mij voorbij gaan.
Ik ben even in seance gegaan met mijn bedbedbedbedbed overgrootvader. Was eerst een beetje gevoelig, want de achternaam die ik nu hanteer was toen nog Fries. Kleinigheidje heb je altijd Wat blijkt nu overigens?. De man stond de hele dag in de klei, en ook regelmatig in de slik om de dijken dicht te houden daar in het hoge noorden in de omgeving van het Warffum ( Tjark was zijn naam ). Hij wist niet wat een slaaf was, maar wel wat een onderbetaalde landarbeider is. Tevens kan hij zich niet heugen dat er 1 donker persoon destijds heeft geholpen met het drooghouden, het ploegen enz. De vraag van hem was dan ook, wat heeft hij fout gedaan en waarom doen ze zo lullig tegen zijn nakomelingen terwijl hij toch zo all zijn energie in dit land heeft gestoken voor een goede toekomst van zijn nageslacht. Nait soezen moar deurpak`n, had hij het over. Geen idee wat hij daarmee bedoelde.
Het kolonialisme, waarin alleen West-Europese landen bij betrokken waren, was lange tijd iets van een klein aantal handelaren en bestuurders. Pas na 1815 wordt het uitgebreider en gaat het over in imperialisme, mogelijk gemaakt door de industrialisatie. Maar in dezelfde tijd ontstaat de arbeidersbeweging die het denken over de samenleving steeds meer beïnvloed. Machtige personen in de bezittende klasse en hun apologeten trachten de invloed van de arbeidersbeweging in te dammen door werklozen in leger en marine in te schakelen om te gaan vechten voor het imperium. Dit lukt hen voor een deel. Maar er zijn ook stromingen die zich hiertegen verzetten en kapitalisme, kolonialisme en imperialisme bestrijden. Dit is evenzeer een erfenis die aandacht verdient. De Russische revoluties in 1917 hebben bijgedragen aan een groeiend verzet binnen de koloniën en binnen de moederlanden tegen de uitbuiting en overheersing in de koloniën. De socialistische of communistische revolutionairen in de koloniën hadden heel goed in de gaten wie hun onderdrukkers waren en dat je overheersing en uitbuiting niet in raciale of etnische schema's moest verklaren. Gloria Wekker daarentegen zit gevangen in raciale interpretatieschema's.
Ik ben wel overtuigd. Ja, de honderdduizenden jaren die we als homo sapiens hebben rondgescharreld, de 2000 jaar van christelijke naastenliefde en Indo-Europese zelfhaat en zelfwalging (slaven moraal!) - over de Hellenistische en Romeinse perioden zwijg ik even - die 500 jaar aan eindeloze wetenschappelijke revoluties, die vier eeuwen van ontsierend en beschamend en mensonterend kolonialisme, die 200 jaar oude verlichting, die 150 glorie jaren van Zwarte Piet, de 80-jarige oorlog met het katholicisme, de Duitse bezetting van 5 jaar, en de 45 jaar van Gloria Wekker, die hebben natuurlijk ons denken, doen en laten aangetast en gevormd, en daar moeten we ons van losmaken, elke dag en elk uur. Een Sisyphus-klus, Ik noem dat 'n prijzenswaardig inzicht. Als ik aan de gordel van smaragd denk, of aan Insulinde, dan denk ik aan Multatuli, aan Du Perron, aan 't gekoeterwaal van oud-Indië-gangers, Willem Nijholt, tempo doeloe, Soekarno, stille krachten, politionele moorden... Dus d'r zijn sporen, gruwelijke resten, dat weten we. Benieuwd naar de andere voorbeelden. Hoe zit het met die West Indische eilanden? D'r schiet me niets te binnen, maar dat zou kunnen omdat ik 't - en ik zeg dat zonder een spoor van ironie - verdrongen heb. Ik herinner me Albert Helman. Verder kom ik even niet...ontzielde lichamen... Bouterse... het is ...een... schandaal. We begraven ons verleden, onze collectieve schuld, onder een stapel iPhones. We zijn een comateus volkje geworden. We? Laat ik voor mezelf spreken: ik ben een comateus volkje geworden. Wierd Duk - de man die zich elke dag bukt om Poetin te gerieven - geldt als 'n pientere Harry. Ik bedoel maar. Geert Wilders - de man die met z'n tong uit de mond Poetin tracht te gerieven, en von Kopf bis Fuß door de ratten van het fascisme is besnuffeld en die in verlichtere tijden 't tot paperclipsboy op een advocatenkantoor had geschopt - geldt als een politiek genie. We zijn gek geworden. En daarom deze prijs.
Wekker was te gast bij Jinek, Jinek was tevens de voorzitter van de jury voor de prijs. Wekker legde uit dat het intersectionalisme een belangrijke bijdrage van haar was aan de theorievorming van de emancipatiestrijd van zwarte vrouwen: het gaat om het optellen van klasse, kleur en gender. Jinek beaamde begrijpend: ja, een holistische benadering. Kostelijk. Ondertussen feliciteer ik Wekker van harte met haar prijs, verdiend heeft ze 'm. Ook al is het m.i. niet zo zeer voor haar bijdrage aan de theorievorming.
"Ondertussen feliciteer ik Wekker van harte met haar prijs, verdiend heeft ze ‘m." Vooral omdat Joke Smit een ideoloog was en niet iemand met wetenschappelijke verdiensten. Wat dat betreft is het prima gekozen.
Het opiniestuk van Joke Smit "Het onbehagen van de vrouw" uit 1967, gepubliceerd op www.dbnl.org en voorzien van annotaties is echter nog steeds lezenswaardig.
Niets in deze wereld is wezenlijk veranderd, niet eens de culturele waas voor onze ogen. We hebben een lange weg te gaan, niet opgeven!
En wat ook gelijk blijft zijn zaken als blindheid, hypocrisie, vriendjespolitiek, en ga zo maar door.
Niets veranderd? Ten opzichte van welke tijd? Volgens mij verandert er heel veel.
Davy: ja en nee. Er zijn natuurlijk veel dingen veranderd, elke tijd kent zijn nieuwigheden, maar wat noMan zegt is wel waar: mensen en hun aard zijn redelijk onveranderlijk. En angst, onze grootste drijfveer, is een hele slechte raadgever.
Volgens de motivering van de jury: " ze tilde het academische en maatschappelijke debat over deze groep naar een hoger niveau". Dat vind ik nogal arbitrair en ben eerlijk gezegd niet bepaald onder de indruk van wat ik van haar heb gezien en gelezen, al was dit eerlijk gezegd fragmentarisch. Naar mijn smaak te veel uit VS overgewaaid jargon en bevindingen uit Amerikaanse "identity politics"-onderzoeken waar een poldersausje overheen werd gegoten. Biased analyses, met nauwelijks empirisch onderzoek in eigen land, en doorspekt met anekdotische bewijsvoering.
(“ Dat vind ik nogal arbitrair en ben eerlijk gezegd niet bepaald onder de indruk..”) Ben ik het met je eens. Welke jury-prijs in ons land is niet arbitrair? Ben ik vaak ook helemaal niet onder het indruk. Net als de CBT boekenwerk.
Zucht, ... Joke Smit, ... die wist nog eens te verbinden en tegelijkertijd belangrijke zaken ter discussie te stellen. Die begreep dat je met zelfreflectie en begrip voor de andere kant (in haar tijd de man) veel meer bereikt dan met de harde confrontatie. http://home.wxs.nl/~evenwild/wsts210/simjes/teksten/onbehagen/onbehagen.html
Van het verbinden zie ik inderdaad ook niet veel. Het zijn veel slachtoffers en veel schuldigen, maar weinig verbindingen.
Begrip voor de ''andere kant'' in een openbare discussie. Het klinkt mij (midden-twintiger) vreemd - maar aangenaam - in de oren.