Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GL: 'Rutte wachten rechtszaken EU'

  •  
01-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
Rutte_300.jpg
Met een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer stunt Rutte volgens Jolande Sap met de rechtsstaat
Het huidige kabinet hangt een ongekend aantal rechtszaken en inbreukprocedures boven het hoofd. Volgens GroenLinks fractieleider Jolande Sap zal de EU en het buitenland van zich laten horen als Rutte via een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer wetsvoorstellen goedgekeurd krijgt.
Het huidige kabinet dreigt 14 rechtszaken van de EU, zo blijkt uit een inventarisatie van GroenLinks. Het kabinet gaat op alle gebieden over de grens, blijkt uit de lijst.
Studenten overwegen een kansrijke rechtszaak over de kennisboete, milieuorganisatie spannen een zaak aan tegen de vergunningen voor nieuwe kolencentrales en Henk Bleker haalt zich zowel rond de Ecologische Hoofdstructuur als Natura 2000 allerlei zaken op de hals. En ook Europa en het buitenland laten van zich horen. Duitsland en Zwitserland zullen claims indienen als de Haringvlietsluis niet open gaat  en het Internationaal Gerechtshof greep in omdat een Angolese moeder óók recht op opvang heeft, samen met haar kind.
“Deze lijst laat zien hoe belangrijk de verkiezingen zijn. Het kabinet heeft lak aan de werkelijkheid: het schrapt investeringen in natuur, gooit de grenzen dicht en tekent nieuwe wegen in de atlas van Nederland. Het kabinet is niet verder gekomen dan de simpele wereld van de formatie. Grote stappen, snel thuis. De weerbarstige praktijk is dat een ongekend aantal plannen in de rechtszaal gaat sneuvelen. Daarom is het des te belangrijker dat de Eerste Kamer de rol van waakhond van de rechtsstaat waarmaakt.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.