Joop

GL-leider Sap heeft nog geen standpunt over Afghanistan-missie

  •  
12-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sap_300.jpg
Mogelijkheid dat militairen in oorlogsgebied gaan vechten baart GL-leden zorgen
Jolande Sap, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, heeft nog geen idee wat haar partij gaat beslissen over het plan van VVD-CDA om een nieuwe missie naar Afghanistan te sturen. Het gedoogde kabinet is afhankelijk van de steun van GroenLinks omdat de PVV weigert tegen de moslimextremisten van de Taliban te strijden.
Woensdagavond hield GroenLinks een ledenbijeenkomst in Utrecht. Na afloop verklaarde Sap dat ze de kans op instemming met de missie 50-50 schat.
De Volkskrant schrijft: 
Daar heeft ze veel kritische vragen gehoord van de ongeveer zestig aanwezige leden van GroenLinks. De fractie had de leden uitgenodigd. De opmerkingen en de vele zorgen zullen Sap en de fractie overbrengen in vragen die alle partijen nog gaan stellen aan het kabinet. De grootste zorg is volgens de nieuwe fractieleidster dat de politietrainingsmissie toch zal ontaarden in een vechtmissie. Ook over de beoogde inzet van vier F-16-gevechtsvliegtuigen bestaan veel zorgen. (…) ‘Op papier kun je wel een civiele inzet afspreken, maar de vraag is of dat ook in de praktijk zal gebeuren.’ (…) GroenLinks heeft op 5 februari een congres. Sap wilde er woensdag niet op vooruitlopen wat de fractie zal doen als het congres zich tegen de missie keert.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Bertus112
Bertus11212 jan. 2011 - 22:18

Jawel hoor. GL is voor maar durft nu niet meer omdat de PVDA afhaakt. Afgeven op de PVDA omdat ze tegen is kan alleen maar betekenen dat je zelf voor bent. Nu is er angst voor de verkiezingen wat hen stem bepaalt.

JoopSchouten
JoopSchouten12 jan. 2011 - 22:18

'De grootste zorg is volgens de nieuwe fractieleidster dat de politietrainingsmissie toch zal ontaarden in een vechtmissie.' Zorg? Wat een 'politiek' antwoord zeg. Dit kan dus nog alle kanten op. 1- Als ze het spel speelt als Grima Verhagen kan ze met medestanders in de top Bruin-1 tegemoet komen. Ik denk dat 'wisselgeld' een rol kan spelen. Voor wat hoort wat. Het is de vraag wat ze terugkrijgt. 2- Als ze, naast de opmerkingen van criticasters tijdens dit gesprek, de wijze conclusies van 'deskundigen' ter harte neemt (en begrijpen kan) verwacht ik ook een wijze beslissing en stemt ze tegen dit plan. Meer kan ik niet bedenken in dit stadium... ; )

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 jan. 2011 - 22:18

Rutte en Verhagen weten wel wat alles gaat kosten behalve zulke missies niet? En vooral in deze zware bezuiniging tijden? Noem een bedrag mannen!

rgeurtsen
rgeurtsen12 jan. 2011 - 22:18

De missie heeft militaire doelen. De bedoeling is het opleiden van para-militaire organisatie, en een beetje beschermd door eigen troepen. Gewoon niet doen. Inhoud en vorm zijn nu militair, het kan best anders, het kabinet wil dat niet. goed standpunt van PvdA, nu GL nog, want D'66 gaat heus wel mee.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai12 jan. 2011 - 22:18

Wel heel bijzonder je zit vlak voor je eerste vuurproef als politiek leider. En is als een heel behoorlijke tijd sprake van deze missie. En dan weet je het nog niet. Als GL-leider Sap had aangegeven dat ze overleg heeft met haar achterban ok. MAAR NOG NIET WETEN?? Lijkt me bijkans onmogelijk. Blijft een heel apart vak dat politieke spel, als een gemiddeld gezin een dag voor ze op vakantie gaan nog niet weet waar naar toe fronst een menig vriend en buur het voorhoofd. Maar ja we zien wel, ik hoop ondanks dat ik best te doen heb met dat arme volk dat we er weg blijven. Als we ze willen helpen halen we wel een groep politie agenten hierheen. Trainen we ze hier, dat is veilig kost minder en gaat tenminste niet gepaard met mensenlevens.

frankie48
frankie4812 jan. 2011 - 22:18

Fractievoorzitter Jolande Sap zegt dat het in de fractie ongeveer fifty-fifty is. Ook binnen veel andere partijen zijn uitgesproken voor en tegenstanders te vinden. En zoals zich nu laat aanzien wil dit kabinet niet veel water bij de wijn doen, en zal het kabinetsvoorstel zoals het er nu ligt aan de kamer worden aangeboden Waarom zal je de democratie niet ten volle gaan benutten, en laten we de keuze om voor of tegen te gaan stemmen niet afhangen van een stemming per fractie als er zoveel weerstand is, maar kies je voor een hoofdelijke stemming zodat men niet hoeft te handelen in strijd met zijn geweten. Want hoe je het ook wendt of keert, het komt voor sommige partijen nooit geloofwaardig over als je nu als fractie met een gezamenlijk standpunt komt, om voor of tegen te gaan stemmen.

Joaquim
Joaquim12 jan. 2011 - 22:18

Nu blijkt dat het kabinet doorzet en een besluit forceert een week voor het GL-congres kan er maar een antwoord zijn van de GL fractie: Geen steun voor de oorlog in Afghanistan. Elke dag dat ze daar nu mee wachten beschadigen ze zichzelf en de partij. Ik realiseer me dat ik dat daar met deze post aan bijdraag maar het moet gewoon. Beste Jolande zeg nee tegen dit gestoorde voorstel. Maandag is het weer Martin Luther King day. Luister naar zijn toespraak over Vietnam en waarom hij tegen de oorlog was: http://www.youtube.com/watch?v=b80Bsw0UG-U Als je je niet tegen zinloze oorlog kunt uitspreken, kun je je niet tegen sociale onrechtvaardigheid uitspreken. Luister naar deze toespraak en probeer dan nog een keer uit te leggen waarom wij de grootste oorlogsmachine ter wereld moeten steunen in hun oorlog.

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 jan. 2011 - 22:18

In Vrij Nederland staat een heel stuk over "schaduwsoldaten"Huurlingen die vanuit vele private veiligheidsbedrijfjes in Afghanistan werken. Meer huurlingen dan militairen en deze huurlingen werken met alles en iedereen. Verdienen heel veel geld en betalen nog meer steekpenningen. Xe service,het vroegere Blackwater ,Four Horsemen International en de familie bedrijfjes van Karzai. http://www.xeservices.com/ http://www.closeprotectionworld.co.uk/current-vacancies/10650-four-horsemen-international-jobs.html De nieuwe krijgsheren die enorme bedragen verdienen. Lees het stuk en zie hoe ook de Afghaanse politie banen krijgen bij deze bedrijfjes. Wat is hun doel,wie beschermen zij ,multinationals,VIPS ,Karzai zijn bende of toch de komende pijpleidingen en grondstoffen?

ErnsTT2
ErnsTT212 jan. 2011 - 22:18

"Al is de Leugen nog zo snel, de Waarheid achterhaalt hem wel" Hoe betrouwbaar is mevrouw Sap? Uit de Cable die de NRC openbaar heeft gemaakt, het werkelijke standpunt van Groen-Links, dat ook militaire inzet "gedoogt"... [quote] In a meeting with POL/ECON Counselor, Mariko Peters, the GreenLeft party spokesperson for defense and foreign affairs (and former DCM at the Dutch Embassy in Kabul), said her party would support continued Dutch involvement in Afghanistan if it focused on community policing, even if Dutch police trainers needed Dutch troops to provide force protection to do their job. [/quote] Groen-links als gedoogpartner voor Rutte ¾ ?

Bakoe
Bakoe12 jan. 2011 - 22:18

Oh die regeringsdeelname lonkt, oh wat lonkt die, en wat was die dicht bij.... Nu tegenstemmen maakt de VVD boos, en wat als het kabinet voortijdig valt ? Moeilijk moeilijk, en dan , het electoraat, de staten verkiezingen, wat doen de peilingen ? Het valt allemaal niet mee voor GL.

1 Reactie
ElChe
ElChe12 jan. 2011 - 22:18

Hier hebben we hetzelfde meegemaakt. Ditmaal ging het om een wethouderszetel in ruil voor een akkoord met een industriegebied met zeer vervuilende industrie. Groen links verkocht zijn ziel aan de duivel. Ongelooflijke hypocratie van Groen links tijdens de raadsvergadering. Omdat ik zei dat we het stemgedrag van de partijen door zouden geven aan de bewoners, werd ik door Groen links beschuldigd van chantage. Gelukkig dacht naderhand de Raad van State er anders over, tikte de provincie en de gemeenteraad op de vingers en verwees het plan van de gemeente naar de vuilnisbak. Vanaf dat moment was voor mij Groen links definitief afgeschreven en met groen hebben ze, op een enkel onuitvoerbaar fictief idee, niets te maken.

Fitness
Fitness12 jan. 2011 - 22:18

GL is ten principale niet tegen een missie in Afgahnistan. Zij kan dat ook niet en wel om de volgende reden. In de motiviatie waarom GL in 2006 tegen de missie in Uruzgan stemde begon Halsema haar verklaring alsvolgt; ----------- Voozitter, Tijdens het overleg vanmiddag stelde mijn collega Farah Karimi dat het een moeilijk besluit was. Dit wordt door mijn hele fractie zo ervaren. De eerdere ISAF-missies in het noorden en westen van Afghanistan heeft GroenLinks vol overtuiging gesteund. GroenLinks voelt zich zeer betrokken bij het lot van Afghaanse bevolking en bij hun gerechtigde eis voor politieke vrijheid, voor vermindering van armoede en gelijkwaardigheid van man en vrouw. ---------------------------- Stapt deze coalitie af van de NTM-A missie (de NATO missie) en kiest ze voor de EUPOL Afghanistan missie dan kan ze op een brede steun in de kamer rekenen De vraag is echter of Verhagen dat wil omdat hij, voorafgaand aan de val van het vorige kabinet, min of meer al toezeggingen aan de NATO had gedaan. Wordt het een EUPOL missie dan verkoopt Verhagen dus nog eens een keer NEE tegen de NATO, de vorige keer door de Uruzganmissie niet te verlengen en nu door niet te kiezen voor de door de NATO geleide NTM-A missie

1 Reactie
Harmen2
Harmen212 jan. 2011 - 22:18

Je kunt je heel betrokken voelen bij de Afghaanse bevolking en in 2006 voor de missie hebben gestemd, dat deed de PvdA immers ook, en nu toch tegen stemmen omdat je na 4 jaar er achter bent dat de zaak toch anders ligt dan je had verwacht of gehoopt. Een groot deel van de achterban (ik weet niet hoe groot) laat in ieder geval wel merken dat ze er anders over denken, dat is ook wel eens anders geweest. Er mag voortschrijdend inzicht zijn.

reinouts
reinouts12 jan. 2011 - 22:18

Wat een kansloze speculaties hieronder allemaal. Als het kabinet met een voorstel komt dat tegemoet komt aan je eigen motie kun je er toch op zijn minst serieus naar kijken. De discussie is in de partij nog niet klaar. Electoraal-strategische overwegingen zijn bijzaak.

1 Reactie
Harmen2
Harmen212 jan. 2011 - 22:18

-Electoraal-strategische overwegingen zijn bijzaak- In welk land leef jij?

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2011 - 22:18

Ik begrijp dat Sap te maken krijgt met pacifisten in de partij. Het euvel is dat de wereld erg veranderd is sinds de PSP in GL is opgegaan. Met militaire missies kun je meer vrede en gerechtigheid bereiken, kijk maar naar de Balkan. Afganistan is een veel complexere probleem dan de Balkan en in hoge mate uitzichtloos. Geef je de Taliban vrij spel, dan is het snel gedaan met de waarden waarvoor GL staat (meer gelijkheid tussen man en vrouw, het recht op educatie etc.) Het is kiezen tussen twee kwaden: wapengekletter of een samenleving waarin een vrouw als een dier wordt beschouwd. Een tussenweg is er niet. Of toch wel? Is een opbouw van een politiemacht niet een middel om een beetje meer vrede en gerechtigheid in die regio te bewerkstelligen? Een een tussenweg tussen het wapengekletter en duistere middeleeuwen in?

2 Reacties
Coropa
Coropa12 jan. 2011 - 22:18

Niet de hele PSP is in GroenLinks opgegaan. Sinds 1992 is er een nieuwe PSP opgericht. Zij zijn er nog steeds van overtuigd: dat geweld nog nooit een oplossing heeft geboden.

Joaquim
Joaquim12 jan. 2011 - 22:18

Natuurlijk is er een tussenweg. Bijvoorbeeld de situatie waar we de laatste 10 jaar in zitten. We kiezen voor absolute chaos en vrouwenvervolging terwijl we ook nog eens heel veel mensen dood maken. U dacht toch niet werkelijk dat onze 50 politieagenten daar ook maar enige verandering in gaan brengen?

matrix2
matrix212 jan. 2011 - 22:18

Natuurlijk weet Sap wel wat het standpunt van de partij is, ze durft het alleen niet te zeggen. Als het puntje bij het paaltje komt dan haakty GL af. Het kabinet heeft een wit voetje bij de VS gehaald en schuift de schuld naar links. De PVDA en GL lijden internationaal gezichtsverlies en rechts Nederland likt zijn vingers weer af.

3 Reacties
Harmen2
Harmen212 jan. 2011 - 22:18

Ja, en rechts verliest de PS verkiezingen, hoezo vingers aflikken?

objectivist
objectivist12 jan. 2011 - 22:18

Vorig jaar dacht GL nog gniffelend een leuke truuk uit te halen met hun voorstel voor een missie. Toen leek Cohen klem te staan. Nu komt als een boomerang terug. GL moet uit 2 kwaden kiezen. Politiek gezichtsverlies of een boze achterban. Leuke doop voor SAP.

Simbro
Simbro12 jan. 2011 - 22:18

"De PVDA en GL lijden internationaal gezichtsverlies" Daar zullen de internationale kranten en tv-zenders het nog dagen over hebben !

FrenkMahon
FrenkMahon12 jan. 2011 - 22:18

Dat waren nog eens tijden. http://wirelogic.tumblr.com/post/1081586590/melisaki-psp-ontwapenend-poster-for-the

3 Reacties
Harmen2
Harmen212 jan. 2011 - 22:18

In 2010 maar een ander meisje doen?

Coropa
Coropa12 jan. 2011 - 22:18

Dit is nog steeds mogelijk. Kijk op www.psp92.nl.

meijerlahn
meijerlahn12 jan. 2011 - 22:18

"Dat waren nog eens tijden." ---------------------------------------- Had ik als pacifist nog echt iets om op te stemmen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2011 - 22:18

Sapje heeft zelf al lang een mening, ze zit alleen even moeilijk omdat het grootste deel van haar achterban het niet met haar eens is. Ze probeerde nog even te murmelen: *Ja maar alleen de tegenstanders zijn vanavond gekomen*, maar ze weet ook wel dat ze daar niet mee weg komt. Het zal mij benieuwen, wat ze belangrijker vindt..........haar eigen wensje of de PS-verkiezingen..............

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten12 jan. 2011 - 22:18

"Sapje heeft zelf al lang een mening, ze zit alleen even moeilijk omdat het grootste deel van haar achterban het niet met haar eens is." Zwak. Kun je ze niet op argumenten verslaan, kom dan met onbewezen aannames: "heeft zelf allang een mening" en nog beter: maak kleinerende woordspelingen op de naam.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2011 - 22:18

Dus de situatie is de schuld van de PVV want "die weigert te strijden tegen de moslimextremisten van de Taliban". Bedoeld de schrijver dan dat Groen Links WEL bereid is te strijden ? Maar het ging toch juist NIET om strijden ? Het ging toch om het opleiden van Pliesiemannen ?

1 Reactie
frankie48
frankie4812 jan. 2011 - 22:18

Beste Dr.Bob, Ik kan wel meegaan in het betoog van Jolande Sap. De PVV heeft zijn focus gelegd op de moslims in eigen land en op hen die zich bevinden in de door Israël bezette gebieden. Volgens de PVV moet je eerst hier en in de door Israël bezette gebieden de moslim'terroristen' bestrijden. Hier met het invoeren van een kopvoddentax, en in de bezette gebieden moet je alle Palestijnen gewoon verdrijven door meer nederzettingen te bouwen, of door ze in Jordanië te gaan onderbrengen. Maar je moet niet raar opkijken als Amerika/Israël om militaire ondersteuning aan ons land gaat vragen om het probleem wat zich in Iran aandient betreffende de mogelijke nucleaire dreiging voor de Israëliërs, dat dan de PVV de grootste voorstander is om daar alle hulp aan te gaan verschaffen, want een militaire interventie die het probleem van de terroristische moslimstaat die voor Israël namelijk Iran heet, is voor hen een andere dan de dreiging van een mogelijk op handen zijnde terroristische moslimstaat die Afghanistan heet, en die hier misschien Ingrid en Henk in de Metro willen gaan opblazen. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/523536/2010/10/23/Wilders-wil-dat-Israel-Jordaanoever-volbouwt.dhtml http://www.depers.nl/binnenland/529375/Wilders-Palestijnen-naar-Jordanie.html http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2793581.ece/Wilders_wil_Iraanse_ambassadeur_het_land_uitzetten.html

ColorHugo949
ColorHugo94912 jan. 2011 - 22:18

Papieren afspraken en mandaten zijn zeer rekbaar gebleken naar termijn en inhoud, en in de oorlogspraktijk niet te controleren. Er gaan 5000 militairen op pad en 50 civiele ambtenaren met geschut en 4 gevechtsvliegtuigen. Dat is een militaire missie. Er is maar 1 juiste afweging deze voorgestelde expeditie afkeuren. Bovendien zijn er politieagenten meer nodig in Kunduz volgens Westerse diplomaten, bron de NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/12/diplomaten-politietraining-is-niet-nodig-in-kunduz/

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94912 jan. 2011 - 22:18

Papieren afspraken en mandaten zijn zeer rekbaar gebleken naar termijn en inhoud, en in de oorlogspraktijk niet te controleren. Er gaan 500 militairen op pad en 50 civiele ambtenaren met geschut en 4 gevechtsvliegtuigen. Dat is een militaire missie. Er is maar 1 juiste afweging deze voorgestelde expeditie afkeuren. Bovendien zijn er geen politieagenten meer nodig in Kunduz volgens Westerse diplomaten, bron de NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/12/diplomaten-politietraining-is-niet-nodig-in-kunduz/ Correctie: geen 5000 maar 500 soldaten.