Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Giro 555 voor hongersnood in Afrika

  •  
12-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-somalische_vluchtelingen_300.jpg
Ergste hongersnood in zestig jaar
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend vanwege de droogte in delen van Kenia, Ethiopië en Somalië

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

TheRealHandyman
TheRealHandyman12 jul. 2011 - 6:56

Vroeger snapten wij het wel. Als het eten ergens op was, dan gnigen we ergens anders heen. Tegenwoordig lopen we tegen een aantal grenzen aan die ons tegenhouden. -De afgelopen 200 jaar is de bevolking verzevenvoudigd -Alles is ingedeeld in landen waardoor je eigenlijk opgesloten zit als je toevallig in een land geboren bent. Jammer dat wij zelf deze beperkingen op hebben gezet. Geld geven aan deze mensen op de manier waarop wij het nu doen, zorgt er alleen maar voor dat ze langer mogen lijden.

kraai21
kraai2112 jul. 2011 - 6:56

Dit moet niet beschouwd worden als gewone ontwikkelingshulp die ten doel heeft de derde wereld te knechten. Het gaat hier om hulp bij een ramp, een humanitaire ramp.

JanB2
JanB212 jul. 2011 - 6:56

Nothing's changed.

Sedmorteza
Sedmorteza12 jul. 2011 - 6:56

Wie draagt eigenlijk de verantwoordelijkheid voor de hongersnood???

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 jul. 2011 - 6:56

http://www.africom.mil/getArticle.asp?art=6896&lang=0 Waarom heeft het leger niet al veel eerder de noodklok geluid? http://nazret.com/blog/index.php/2007/12/16/500_000_hectares_designated_for_tea_plan Indiaas bedrijf die bomen kapt om daar thee te gaan planten, goed voor de economie? http://somalilandpress.com/top-us-universities-in-africa-land-grab-22747 “No one should believe that these investors are there to feed starving Africans, create jobs or improve food security,” said Obang Metho of Solidarity Movement for New Ethiopia. “These agreements – many of which could be in place for 99 years – do not mean progress for local people and will not lead to food in their stomachs. These deals lead only to dollars in the pockets of corrupt leaders and foreign investors.” “The scale of the land deals being struck is shocking”, said Mittal. “The conversion of African small farms and forests into a natural-asset-based, high-return investment strategy can drive up food prices and increase the risks of climate change. Research by the World Bank and others suggests that nearly 60m hectares – an area the size of France – has been bought or leased by foreign companies in Africa in the past three years. “Most of these deals are characterised by a lack of transparency, despite the profound implications posed by the consolidation of control over global food markets and agricultural resources by financial firms,” says the report. “We have seen cases of speculators taking over agricultural land while small farmers, viewed as squatters, are forcibly removed with no compensation,” said Frederic Mousseau, policy director at Oakland, said: “This is creating insecurity in the global food system that could be a much bigger threat to global security than terrorism. Nog een leuke link(zieke link) over dumpen van gif etc voor Somalie.

meijerlahn
meijerlahn12 jul. 2011 - 6:56

De stelling van Stand.nl op Radio 1: We moeten ruimhartig geld geven aan Giro 555 voor de hongersnood in Afrika 56% van de Nederlanders is het daarmee oneens. Ik woon in een egoïstisch k..land.

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 jul. 2011 - 6:56

http://www.seatiniuganda.org/epas-will-bring-more-costs-than-benefits/ lees maar eens Frans wat de EU wil met Afrikaanse landen en de kritiek daarop, zelfvoorzienend ,afschaffen van landbouwsubsidies in de EU, industrialisering promoten en ga maar zo door. Door dit beleid zullen velen hun werk verliezen en wordt Afrika een grote afzetmarkt van de EU. http://www.drylands-group.org/Articles/1934.html ecofarming in Ethiopie. http://www.bothends.nl/index.php?page=1_2&projectId=25 fair flowers, fair plants http://www.bloemencampagne.nl/nl/extra-pages/links/ http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl/actuele-themas/bloementeelt-in-afrika/nieuws/3674/undefined http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl/images/user/mce/File/Bijlagen%20PDF%20Thema/2009-Ethiopie-wordt-volwassen.pdf Eén miljoen aan ontwikkelingsgeld Hoe overleven de telers in Ethiopië? Het zijn de bekende strategieën: door betere cultivars te planten (ook in wit en rood) zodat kwaliteit en opbrengsten verhoogd kunnen worden, maar ook door goed management en goede teelttechnieken toe te passen. Verder geven telers aan dat ze door de opgedane ervaringen beter in staat zijn met de weersomstandigheden om te gaan. Ook met zomerbloemen en nieuwe gewassen als lelie en freesia. De Nederlandse overheid heeft € 1.000.000 vrijgemaakt om telers te ondersteunen bij zaken als teelttechniek, geconditioneerd transport, bewaring van de bloemen en deelname aan een certificeringssysteem. Waarom krijgen bloementelers 1 miljoen euro als zij in de bloemen gaan? Bloementelers in een gebied waar honger is en waar water schaars is. Je vragen heb ik nog niet allemaal kunnen beantwoorden maar Afrika is voor vele multinationals en landen een grote speeltuin voor GMO, dumping en oneerlijke handel.

justinasd
justinasd12 jul. 2011 - 6:56

Ik zie niet in waarom we geld zouden overmaken tbv landen die continue zijn verwikkeld in allerlei burger oorlogen. Laat de Afrikaanse Unie het voortouw maar eens nemen om stabiliteit te creëren in deze landen en de hongersnood te bestrijden. Maar waarschijnlijk staan de bestuurders van de Afrikaanse Unie vooraan om te graaien in het potje van de hulp fondsen en deze gelden voor hun eigen gewin te besteden.

2 Reacties
Sonia2
Sonia212 jul. 2011 - 6:56

Ja, dat is de officiële versie van het verhaal, ontdaan van alle 'minder comfortabele' context.

Ineses
Ineses12 jul. 2011 - 6:56

Wie zegt dat de Afrikaanse Unie niets doet? In Darfur bijvoorbeeld zijn militairen van de Afrikaanse Unie aanwezig als peace keepers.

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 jul. 2011 - 6:56

Bloemen en groenten worden geproduceerd door NL bedrijven in Kenia en Ethiopie. Landen kopen vruchtbare grond op in de hoorn van Afrika en de bevolking gaat dood van de honger. lang leve de liberalisatie. Bloemen hier in een vaas kost mensen hun leven. Door fouten in de bankenwereld en de hebzucht van grote bedrijven ondervinden vele arme mensen in de gehele wereld ernstige problemen. Olie en graanprijs wordt in de VS bepaald.Grondstoffen voor auto's ipv voedsel, speculatie van voedsel en grondstoffen. Wat nou Justin, wie moet er nu eens orde op zaken stellen?

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans12 jul. 2011 - 6:56

U kraamt zoveel onzin achter elkaar uit dat ik niet alles kan weerleggen. "Bloemen hier in een vaas kost mensen hun leven." Die export brengt deviezen op waardoor o.a. voedsel kan worden geïmporteerd. Bent u daar tegen. U wil die mensen dat stukje economie en werkgelegenheid ook nog afpakken? Net als de productie van thee, koffie, katoen want daar kun je ook cassave telen? En natuurparken, want daar zou je ook mais kunnen verbouwen toch? U heeft geen flauw benul van landbouw en landbouwmarkten en kan alleen wat ideologische, anti-imperialistische gezwam napraten. Als u dan geen geld wilt geven, hou dan uw mond.

doeidoei
doeidoei12 jul. 2011 - 6:56

Een waar drama daar, inderdaad. Alleen geld helpt zeer onvoldoende. Een bijdrage aan de oplossing is dat vrouwen kunnen beslissen over reproductie en dat die vrouwen naar school mogen. Van wie? Van de gemiddelde Afrikaanse man, zijn religie en zijn eigen gemiddelde werkhouding. Die komt er op neer toch vooral zijn vrouw aan te sporen het werk te doen. Ik verwacht overigens ook een Chinese 555 actie want die doen zakelijk heel veel meer dan wij in Afrika en onder veel ongunstiger voorwaarden voor de Afrikanen heb ik hier op Joop wel eens uitgelegd gezien (als ik me niet vergis)

1 Reactie
Ineses
Ineses12 jul. 2011 - 6:56

Wat een vooroordeel. In Afrika mogen de meisjes ook naar school. Het probleem is alleen dat veel mensen daar geen geld hebben om de kinderen naar school te sturen en daarom alleen de jongens naar school sturen als er nog een beetje geld voor is.

meijerlahn
meijerlahn12 jul. 2011 - 6:56

Deze landen liggen allemaal aan zee. Waarom geen ontziltingsinstallaties? Deze landen liggen allemaal aan zee. Een deel van het ontwikkelingshulpgeld zou ook besteed kunnen worden om deze installaties te bouwen. Waarom is er nog nooit iemand op dit idee gekomen?

3 Reacties
TheRealHandyman
TheRealHandyman12 jul. 2011 - 6:56

Even een vervelend antwoord, maar dit blijkt enorm duur te zijn en niet rendabel.

Jerry3
Jerry312 jul. 2011 - 6:56

Die landen zijn een beetje groter dan Nederland, dat water moet ook nog naar het binnenland, met alleen onziltingsinstallaties ben je er nog lang niet. Ik zie die landen niet zo gauw het in stand houden van de infrastructuur bekostigen om via ontzilting voldoende water voor irrigatie te verkrijgen.

hannogroen
hannogroen12 jul. 2011 - 6:56

Watervoorzieningen bouwen is hetgeen waar zo ongeveer iedere hulpverleningsorganisatie mee begint. Ontziltingsinstallaties zijn hier geen optie maar er zijn wel allerlei andere goedkope systemen.

Michiel Online
Michiel Online12 jul. 2011 - 6:56

Nee ik doe niet mee. Het heeft geen zin. Die smerige zakenlui en criminelen moeten gestopt worden.

1 Reactie
JanB2
JanB212 jul. 2011 - 6:56

De gewone bevolking heeft lak aan jouw zienswijze.

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 jul. 2011 - 6:56

http://www.smakelijketendefilm.com/pages/kenia.asp groenten voor Europa voor Frans Akkerman. Mensen werken voor een hongerloontje, hebben geen rechten en kunnen vaak niet in hun eigen voedselvoorziening voorzien. Jammer Frans, ik wil graag geven maar ik wil anderen ook informeren wat er daar gaande is. http://www.gfactueel.nl/Weblog/Groente-uit-Ethiopie-moet-dat-nou.htm

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans12 jul. 2011 - 6:56

Mensen informeren over wat daar gaande is, is ook mijn doel. De Kenfap is de boerenorganisatie van Kenya. Ik citeer uit hun on line uitgave The farmers Voice: Horticulture has become the major export commodity to the European Union (EU) and contributes more than 60 per cent of exports, having overtaken tea and coffee. It earned Sh45 billion in 2005, coming second to tourism (Sh49 billion), but ahead of tea (Sh43 billion). Currently, it employs more than a million people, mostly women. Despite the success, the sector has faced numerous hurdles in the EU market. In the past three years, it has had to deal with stringent requirements. European commercial players and consumer groups are the source of most hurdles, and the EU does not necessarily support them. Among them is the Eurep-Gap certification imposed by a chain of supermarkets. UK retailers and their continental Europe counterparts started the initiative in 1997. Unfortunately, flower, fruit and vegetable exporters can only ignore the conditions at their own peril." Die boeren willen dus meer bloemen exporteren. Het wordt ze steeds moeilijker gemaakt. Wat representatieve en erkende boerenorganisatie in ontwikkelingslanden willen staat vaak genoeg haaks op wat mensen als u hier beweren. Het is maar dat u het weet.

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 jul. 2011 - 6:56

http://www.fao.org/ag/AGP/AGPP/Pesticid/Disposal/en/103591/highlight_103602.html "These chemicals can perforate the soil and get through to rivers and the water system," said George Mburathi, FAO's chief representative in Ethiopia. "It is very dangerous for the population." Ethiopian and FAO officials say the build-up is due to bad management of pesticide deliveries by the government and donors, and unscrupulous marketing by the chemicals industry of pesticides that were in many cases not needed. Pesticides, used to kill unwanted insects such as locusts, usually have an expiry date of two years after manufacture. International chemicals companies are not helping to take the toxic pesticides away. According to FAO data made available to Reuters in Addis Ababa, suppliers of pesticides to Ethiopia included AgrEvo, U.S. biotech group Monsanto, Novartis, Shell, Zeneca, Bayer and Dow Agro Sciences. http://www.combat-monsanto.co.uk/spip.php?article445 http://www.samsam.net/item/3/foto-s-en-filmpjes-uit-ethiopie http://www.emergingafrica.nl/sector-nieuws/landbouw/95-ethiopie-landbouw-investeringen Wil je nog meer bewijs hebben dat niet alleen droogte de oorzaak is van de hongersnood,Frans Akkerman?

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans12 jul. 2011 - 6:56

"Wil je nog meer bewijs hebben dat niet alleen droogte de oorzaak is van de hongersnood,Frans Akkerman? Graag ja ...want u heeft n.l nog niets bewezen: 1)http://www.fao.org/ag/AGP/AGPP/Pesticid/Disposal/en/103591/highlight_103602.html U citeert een bericht van tien jaar geleden dat gaat over de risico’s van opgeslagen pesticiden. Dat risico bestond, dat hoeft hier niet bewezen te worden. Maar waar is de bevestiging dat het inderdaad misging en dat dat mede heeft geleid tot droogte en hongersnood? 2)http://www.combat-monsanto.co.uk/spip.php?article445 U laat een propagandist aan het woord (afgestudeerd in toerisme, niet in landbouw) die stelt dat je het ook zonder kunstmest wel redt in Afrika. Moderne landbouw is verkeerd, traditionele landbouw is ok. Een dergelijke bewering wordt door bijv. de FAO niet onderschreven. Integendeel. Als je wat aan uitputting van gronden wilt doen heb je kunstmest nodig. 3) http://www.samsam.net/item/3/foto-s-en-filmpjes-uit-ethiopie Goed verhaal, maar het toont mijn gelijk aan, niet dat van u. Samsam: "Als je als keuterboertje amper het hoofd boven water kan houden, dan wil je wel in loondienst. Dan ben je blij met de komst van een bloemenbedrijf, waar je een baan kunt krijgen. De regering van Ethiopië nodigt buitenlandse bloemenkwekers uit om hun kassen in Ethiopië te bouwen. Zo komen er euro’s en dollars in het land. Daarvan kan men wegen bouwen of tractoren kopen en dat is weer goed voor de landbouw." Van Leeuwen:"Bloemen hier in een vaas kost mensen hun leven." Frans Akkermans: Die export brengt deviezen op waardoor o.a. voedsel kan worden geïmporteerd. Bent u daar tegen? 4)http://www.emergingafrica.nl/sector-nieuws/landbouw/95-ethiopie-landbouw-investeringen Ik citeer uit dit bericht: "Afrika beschikt als enige continent nog over grote vruchtbare gebieden die nog niet voor landbouw worden gebruikt. Op wereldschaal zou zelfs zestig procent daarvan in Afrika liggen." Het probleem in Aftrika is dat er veel te weing in landbouwontwikkeling is geinvesteerd. Daardoor kunnen risico’s van extreme droogte of extreme regenval niet worden opgevangen. Met investeringen in o.a. irrigatiesystemen en afwatering, watermanegement, lukt dat beter. Daar bent u op tegen? Nog in geen honderd jaar kan Afrika in het tempo waarin de economie nu groeit dat soort investeringen zelfstandig opbrengen. Nastuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij verhuur of verkoop van gronden, het gaat om de condities. Maar deze ontwikkeling zien als bewijs dat dat tot meer hongersnood leidt is gevaarlijke propaganda. Neem uw verantwoording en stop daarmee. U verschaft mensen valse excuses om niet op 555 te gireren.