Joop

Giro 555 opengesteld voor noodhulp aan Haïti

  •    •  
13-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Aiweiwei.jpeg
Geen plannen voor tv-actie. VN maken 10 miljoen euro vrij voor hulp aan slachtoffers. Mogelijk meer dan 100 duizend doden
De Samenwerkende Hulporganisaties hebben giro 555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Haïti. Plannen voor een tv-actie op de publieke omroep zijn er nog niet. Dit meldt de NOS woensdag.
Vanaf vliegveld Eindhoven vertrekt deze avond nog een Urban Search and Rescue Team. De zestig mensen en speurhonden gaan helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen. Defensie heeft een transportvliegtuig beschikbaar gesteld. 
De Verenigde Naties maken 10 miljoen euro vrij. Ook president Obama heeft noodhulp toegezegd. Nederland schenkt 2 miljoen euro aan noodhulp.
De president van Haïti, René Préval, vreest dat er mogelijk duizenden doden zijn gevallen door de zware aardbeving in de Caribische republiek. Dat heeft het staatshoofd woensdag tegen de Amerikaanse krant Miami Herald gezegd.
“Onvoorstelbaar” noemde Préval de toestand in de hoofdstad Port-au-Prince . ,,Het parlement, het belastingkantoor, scholen en ziekenhuizen zijn ingestort.” Volgens de president liggen er “veel doden in scholen”. Préval stapte over lijken heen en hoorde mensen schreeuwen vanonder het ingestorte parlement. Onder meer de voorzitter van de Senaat, Kely Bastien, zit gevangen in het parlementsgebouw, maar leeft nog. Ook zei Préval: “Alle ziekenhuizen zitten bomvol. Het is een ramp.”
Het was de eerste reactie van het staatshoofd sinds de beving van dinsdag met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter, die ook werd gevoeld in Cuba en de Dominicaanse Republiek. De president zei dat hij niet had geslapen sinds de beving en dat veel mensen op straat sliepen omdat ze bang waren dat hun woning zou instorten. 
Volgens mediaberichten proberen overlevenden slachtoffers onder het puin vandaan te halen en stapelen ze lichamen op langs de kant van de weg in de hoofdstad.
De Verenigde Naties hebben de dood van vijf van hun medewerkers bevestigd. Ruim honderd VN-medewerkers worden nog vermist.
Lees ook:
               

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

SirCharles
SirCharles13 jan. 2010 - 17:10

Het natuurgeweld benadrukt weer eens dat er geen onderscheid wordt gemaakt en het dus onbelangrijk is of je jood, christen of moslim bent of wat dan ook aanhangt.

Klaas2
Klaas213 jan. 2010 - 17:10

---"geen tv aktie"--- Laat nou eerst eens het stof optrekken, die tien miljoen (plus donaties van lidstaten) zijn voor de allereerste hulp, om vandaag en morgen uit te geven