Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Giro 555 open voor hulp Filipijnen

  •  
11-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sho300.jpg
Diverse landen zeggen hulp toe ... Hulpverlening komt moeizaam op gang
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben Giro 555 opengesteld voor hulp aan de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Dat is maandag bekend gemaakt.
Die tien grote Nederlandse hulporganisaties zamelen bij grote rampen gezamenlijk geld in via giro 555. De samenwerkende organisaties zijn onder meer Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie en UNICEF.
Afgelopen weekend raasde de tyfoon over de Filipijnen. Naar schattig zijn daarbij meer dan tienduizend mensen om het leven gekomen. Desondanks staat het officiele dodenaantal op 250. Zeker twee miljoen mensen in 41 provincies hebben hulp nodig. 23.000 huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. “In sommige gevallen is de vernietiging totaal”, zei kabinetssecretaris Rene Almendras.
Het getroffen gebied is nog moeilijk bereikbaar voor hulpverleners. Ook journalisten en familieleden van inwoners van de omgeving proberen het gebied te bereiken.
De SHO hebben met 39 nationale acties in hun 24-jarig bestaan meer dan 700 miljoen euro opgehaald. Verder informeert SHO het publiek over de ramp en legt de organisatie verantwoording af over de besteding van het geld.
De organisatie is in 1989 opgericht na een grote internationale inzamelingsactie voor de getroffenen van grote rampen in Afrika.
Hayan kwam met meer dan 300 kilometer per uur aan land.
Diverse landen hebben inmiddels hulp toegezegd. De Amerikaanse ambassadeur in Manilla Brian Goldbeck heeft direct 100.000 dollar (een krappe 75.000 euro) vrijgemaakt voor noodhulp.
Het Amerikaanse leger heeft water, generatoren en een peloton mariniers naar het oosten van de Filipijnen gestuurd om hulp te verlenen. Twee transportvliegtuigen van de VS hebben noodvoorraden naar de zwaargetroffen stad Tacloban gebracht.
De Australische regering heeft ruim 7 miljoen euro toegezegd en het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Medewerkers zijn naar de provincies Leyte en Samar gestuurd om de schade op te nemen.
Bovendien wordt er veertig ton biscuits naar de Filipijnen gestuurd. Taiwan, dat ook te maken kreeg met noodweer als gevolg van Haiyan, maakte 150.000 euro vrij en Japan heeft een team hulpverleners gestuurd.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst111 nov. 2013 - 10:10

Een van de betere nieuwsbronnen op de Filipijnen is de site van de Daily Inquirer http://www.inquirer.net/ Ik zag wel livestream bij verschillende TV-stations maar het commentaar is vrijwelo helemaal in tagalog en pilipino.

MasterBeertje
MasterBeertje11 nov. 2013 - 10:10

De berichtgeving is weer oer Nederlands, geld, geld, geld. In het bericht wordt niet vermeld wat men feitelijk doet. In andere landen is de berichtgeving anders. Daar wordt reeds melding gemaakt van hulp die onderweg is, zoals militaire vliegtuigen die als enigste daar op de zwaar beschadigde landingsbanen kunnen landen en reeds hulpgoederen hebben afgeleverd. Schepen die onderweg zijn met hulpgoederen. Maar hier ten lande praat men over een gironummer en geld, geld, geld. Geld is belangrijk, maar men haalt meer geld op als men een verslag maakt over de feitelijke hulp die wordt geboden. Vragen om geld in Nederland heeft een vieze bijsmaak door de geldgeile bestuurders. Wat heeft Nederland tot nu toe feitelijk bijgedragen aan hunamitaire hulp. Kan JOOP daar ook melding van maken.

bEngel2
bEngel211 nov. 2013 - 10:10

Weet iemand hoe gaat het met Haiti? er zijn nog steeds adviseurs en projectpntwikkelaars bezig van die 100miljoen. dat weet ik wel maar voor de rest is er niet veel gebeurd. http://nos.nl/dossier/129596-haiti/

insignia
insignia11 nov. 2013 - 10:10

@edwin Manders - een perfecte suggestie. Voor dit soort hulp zou dit schip uitstekend geschikt zijn. Dat zou een veel betere missie zijn dan de geplande JSF missies.

JoopSchouten
JoopSchouten11 nov. 2013 - 10:10

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/14528/Tyfoon-Haiyan/article/detail/3542937/2013/11/11/Filipijnse-diplomaat-We-kunnen-deze-gekte-nu-stoppen-Hier-in-Warschau.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten11 nov. 2013 - 10:10

Wim De Ceukelaire is directeur van Geneeskunde voor de Derde Wereld zegt.: 'Inmiddels duikt in de wereldmedia hetzelfde stereotype beeld op dat we te zien krijgen na elke grote ramp in het Zuiden. De lokale bevolking slaat aan het plunderen terwijl er vanuit “overal in de wereld” (lees: het rijke Westen) hulp op gang komt en Amerikaanse mariniers ingevlogen worden. Vervang “Tacloban” door “Port-au-Prince” in de berichtgeving en je waant je in de nadagen van de aardbeving in Haïti in januari 2010.' 'Deze voorstelling van de feiten is eigenlijk bijzonder cynisch. Hetzelfde rijke Westen draagt immers een zware verantwoordelijkheid. Het is groot geworden door als een parasiet de kolonies leeg te zuigen. Bovendien is het ontwikkelingsmodel van Europa en de Verenigde Staten, gebaseerd op het ongebreideld gebruik van fossiele brandstoffen, verantwoordelijk voor het fenomeen van klimaatopwarming. De arme Filipino's werden eeuwenlang gepluimd. Maar in hun donkerste dagen worden ze voorgesteld als losbandige plunderaars en hulpeloze slachtoffers die zich niet uit de slag kunnen trekken zonder hulp van buitenaf.' Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/11/11/de-filipijnen-getroffen-door-tyfoon-haiyan-de-ene-ramp-verbergt-een-andere

Jantje68
Jantje6811 nov. 2013 - 10:10

Frappant om te zien hoe de journalistiek hier mee om gaat. Als er op de Atlantische oceaan een orkaan dreigt te ontstaan worden we tot op de minuut op de hoogte gehouden met live verslaggeving als de Orkaan aan land komt. Dit schijnt een van de zwaarste orkanen ooit te zijn maar nieuws kwam amper verder dan de radio. Geen correspondenten te plaatse, geen live beelden. Nu een week later wordt de omvang pas duidelijk. Het lijkt wel de jaren 50.

1 Reactie
eeweew
eeweew11 nov. 2013 - 10:10

Dat komt omdat als er orkanen in de VS zijn de Amerikaanse media er natuurlijk bovenop zitten, aangezien de Amerikanen heel veel media hebben, is dat nieuws dan overal. Hier is dat niet het geval. Wat wil je hiermee suggereren eigenlijk?

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2013 - 10:10

wel weer typisch. Volgens de VN klimaatconferentie is het natuurlijk de schuld van het broeikaseffect hoe belachelijk kan je jezelf maken. Uit al het onderzoek is gebleken dat het aantal orkanen helemaal niet is toegenomen. Eerder zelfs afgenomen en om dit te koppelen maakt de rest van de informatie uit deze organisaties ook compleet ombetrouwbaar

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten11 nov. 2013 - 10:10

Het is een menselijke tragedie van enorme omvang en het klopt niet wat je denkt. Het zou je sieren als eerste aan de slachtoffers te denken en beter onderzoek te doen.

eeweew
eeweew11 nov. 2013 - 10:10

Is dit echt de tijd om deze discussie weer aan te wakkeren?