In Tanzania denken mensen HIV te genezen met de hersenen en botten van giraffen
In de afgelopen 15 jaar is de populatie wilde giraffen met 40 procent gedaald. Mother Nature Network vindt de ontwikkeling niet alleen alarmerend. Het gebeurt zonder dat daar aandacht voor is van overheden en natuurbeschermingsorganisaties.
De Giraffe Conservation Foundation (GCF) kwam onlangs tot de schokkende ontdekking dat het slecht gaat met de wilde giraf. De organisatie noemt het probleem de ‘stille uitsterving’ omdat er weinig publieke aandacht voor is. Natuurbeschermingsorganisaties schenken de meeste aandacht aan de Afrikaanse olifant, neushoorn en gorilla.
De populatie giraffen wordt bedreigd doordat hun habitat verdwijnt voor de bouw van huizen of landbouw. Ook wordt er nog steeds op ze gejaagd vanwege hun huid en in Tanzania worden ze gedood vanwege hun botten en hersenen waarvan men denkt dat die HIV/AIDS kunnen genezen.
In 1990 stierf de giraf in West-Afrika bijna uit door extreme droogte. Natuurorganisaties wisten de dieren toen de wettelijke beschermde status te geven waardoor de populatie vervijfvoudigde. GCF telde in 1999 140.000 giraffen, maar in 2014 waren het er nog slechts 80.000. In Niger zijn er zelfs minder dan 300 over.
De giraf staat nu op de rode lijst van beschermde diersoorten. “Er zijn negen verschillende rassen en het is waarschijnlijk dat een aantal van deze zullen uitsterven”, zegt de Canadese giraffen expert Anne Dagg tegen The Times.