Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gilly Emanuels en institutioneel racisme in Nederland

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
hilversum
Een vrouw die zich in haar uppie moest verdedigen tegen poepgooiend en ‘kankernegerin’-schreeuwend tuig krijgt een taakstraf van 120 uur tegen zich geëist.
In 2005 reed een Nederlandse vrouw een 19-jarige tasjesdief dood. Eigen schuld, dikke bult vonden velen. Ongeacht dat de mevrouw ergens een familie een jong leven had ontnomen, kreeg ze een magere taakstraf van 180 uur. Iets vergelijkbaars gebeurde er in 2014, toen een juwelier uit Deurne zelfs niet werd vervolgd voor het doodschieten van welgeteld twee overvallers. Wederom vond men: eigen schuld, dikke bult. Dat dergelijke daden kunnen resulteren in de dood werd door velen als moreel acceptabel gezien.
Racistisch tuig Verassend is het dan ook dat een Surinaams-Nederlandse onderneemster afgelopen week 120 uur taakstraf tegen zich geëist kreeg voor het zich verdedigen tegen een groep racistische straatjongens die haar niet alleen dagelijks intimideerden, maar het zelfs zo bont maakten dat ze haar mooie ijstent heeft moeten sluiten. Een hardwerkende vrouw die haar droom heeft moeten opgeven omdat racistisch tuig een zwarte vrouw het licht niet in de ogen gunt.
U leest dat goed. Het doodschieten van twee overvallers garandeert vrijspraak, het doodrijden van een tasjesdief resulteert in 180 uur taakstraf. Maar een zwarte vrouw die haar tent moet sluiten en zich in haar uppie op straat met een dweil heeft moet verdedigen tegen een overmacht aan poepgooiend en ‘kankernegerin’-schreeuwend tuig zou een taakstraf van 120 uur moeten ondergaan.
Geen racisme Als klap op de vuurpijl, vond het OM dat er geen sprake was van racisme want de jongens riepen woorden als ‘kankerneger’, ‘kankerzwarte’ en ‘kankeraap’, en die waren immers aan een individu gericht, niet aan een groep. Het wordt steeds gekker, moslims haten is geen racisme want religie is geen ras, Marokkanen haten is geen racisme want nationaliteit is geen ras, en nu zou kankerzwarte geen racisme zijn want ‘gericht aan een individu’? Kijk, racisme bestaat dus gewoon niet! Probleem opgelost, zo doen we dat in Nederland!
Laat dat even bezinken.
Je zou bijna gaan denken dat het pure onkunde is. Maar dat is het niet. Integendeel, dit is een weloverwogen besluit van het OM om een zwarte vrouw die getreiterd wordt door mannetjes uit de meerderheidsgroep eens goed te laten voelen wie hier de baas zijn. Nadat ze tijden lang is getreiterd, haar zaak moest sluiten en een hels strafrechtelijk proces moest ondergaan, willen deze mensen haar ongegeneerd een trap na geven: ‘op je plek’. Afijn, geprivilegieerde heren en dames die vanuit het corps linearecta doorstromen tot in het holst van de macht, zijn wel vaker gezegend met een volledig gebrek aan empathie voor het plebs, niewaar?
Gilly Emanuels vertelde hoe de politie de jongens niet aan de tand heeft gevoeld en dat een van de daders zelfs bij de koninklijke marechaussee wilde gaan werken. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, zei Johan Cruijff. Mevrouw Emanuels drukt ons in ieder geval met de neus op de feiten: dat alledaags racisme in Nederland helaas ook institutioneel is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.