Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gijzelingsvideo als drukmiddel

  •  
16-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
doeiets.jpg
Ontvoerde Nederlanders smeken overheid: Doe iets! Ervaringsdeskundige waarschuwt: Gegijzelden denken onterecht dat overheid niets doet
Journalist Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen zijn onlangs in Jemen ontvoerd. In een video roepen ze nu de Nederlandse regering en de ambassade op snel te handelen, omdat ze vrezen voor hun leven. Het echtpaar zegt in de videoboodschap dat ze nog tien dagen de tijd hebben, anders worden ze doodgeschoten. Hans Slaman, directeur van International Security Partners en ervaringsdeskundige op het gebied van onderhandelingen in ontvoeringszaken waarschuwt: het filmpje is drukmiddel.
Spiegel spreekt in het filmpje:
“Wij hebben een groot probleem. We hebben in het begin de ambassadeur gesproken en we hebben hem uitgelegd wat de voorwaarden zijn om hier uit te komen. Tot nu toe is er niets gebeurd, is er geen beweging geweest.” “We zijn heel, heel, heel erg bang. Er moet echt een oplossing komen”, vult Berendsen haar aan.
Het is compleet onduidelijk wie achter de ontvoering zit. Ook is onduidelijk wanneer het filmpje is gemaakt. Spiegel zegt in tranen:
Familie, media. Nederlanders, doe iets. Wij moeten hier uit zien te komen en op deze manier komen we hier niet uit. We zitten hier forever als we niet over tien dagen sowieso dood zijn. Dus, doe iets met zijn allen, doe iets!
Het filmpje is op 13 juli op YouTube geplaatst en vervolgens via Facebook verspreid. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) reageert ook op het sociale medium. Hij benadrukt dat ontvoeringen “onze volledige aandacht hebben”. Ook schrijft hij: “Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen”.
Volgens Slaman geven de daders in ontvoeringszaken hun slachtoffers vaak verkeerde informatie. Aan de smeekbede van Berendsen en Spiegel aan de overheid om iets te doen, valt af te leiden dat ze in de veronderstelling zijn dat de Nederlandse regering niets doet. Slaman is er echter van overtuigd dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een oplossing.
Uit de video zou blijken dat de twee niet zijn gekidnapt door een terroristische organisatie als Al-Qaeda, maar door een stam. Een tussenpersoon bevestigde eerder aan de Yemen Post dat de onderhandelingen tussen een pro-regeringsteam en de kidnappers niet goed gaat. De onderhandelaar zei ook dat bewijsmateriaal van de gekidnapten zou worden vrijgegeven. Dat is nu het geval. NOS:  “Ontvoeringsfilmpje is drukmiddel”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

lembeck
lembeck16 jul. 2013 - 9:01

Ook op RTV Rijnmond lees ik vooral: Ja, én? Eigen schuld hoor. Ze zijn er zelf toch gaan wonen en werken? Die manier van denken vind ik uiterst discutabel. Hij grenst namelijk aan het onbehoorlijke. Het gaat hier om mensenlevens van mensen die daar zijn gaan wonen en werken voor de Nederlandse pers. We krijgen dankzij deze mensen een beter inzicht in die landen. Als er dan journalisten ontvoerd en met de dood bedreigd worden, hebben wij, als nieuws consument niet het recht ze bij voorbaat te veroordelen, omdat ze er wonen en werken en zulke zaken 'nu eenmaal kunnen verwachten'. Wat wij moeten doen is petities tekenen en desnoods brieven en mails sturen aan onze regering om eindelijk echt wat te doen. Desnoods betalen en de mensen eruit halen. Ook hier gaat het om onschuldige mensenlevens. Ik heb zo'n hekel aan mensen die zeggen: nou ja...eigen schuld, dikke bult en zo. Om je er zo vanaf te maken vind ik slap.

Tealc2
Tealc216 jul. 2013 - 9:01

Ik zou de corrupte regering die door de VS gesteund wordt met geld & wapens onder druk zetten.

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 jul. 2013 - 9:01

Er wordt door een aantal het argument gebruikt dat er waarschijnlijk "gevaren-geld"/ "risico premie" is betaald aan betreffende journalisten. Echter dit ontslaat ons niet van de morele plicht om deze mensen te helpen zover we kunnen. Er staan mensenlevens op het spel. Het getuigt nogal van morele armoede en een stuitend gebrek aan medemenselijkheid om simpel te wijzen naar "gevaren geld"

insignia
insignia16 jul. 2013 - 9:01

Wat al die reageerders en deskundigen ook vinden laat mij koud. Naar mijn mening kan de Nederlandse overheid het risico niet nemen dat deze 2 doodgeschoten worden en dient er serieus onderhandeld te worden over vrijlating en mocht dat wat stuivers kosten, ach verreken het met de opbrengst van de STER of zo.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2013 - 9:01

Wat bezielt iemand om naar een land als Jemen te gaan? Iedereen weet toch dat er een reëel risico is dat je dat met je leven moet bekopen?

3 Reacties
opgeheven
opgeheven16 jul. 2013 - 9:01

Juist daarom verdienen deze mensen alle hulp die wij ze kunnen bieden. Als verslaggevers niet hun eigen leven zouden op het spel zouden zetten dan zouden wij niet eens weten wat er zich allemaal afspeelt op de wereld. Zelf ben ik in ieder geval niet moedig genoeg om naar een dergelijk land te gaan. Ben een aantal keer in verschillende landen in het midden oosten geweest, maar Jemen laat ik aan me voorbij gaan.

PeterDraman
PeterDraman16 jul. 2013 - 9:01

Het betreft een freelance journalist. En die gaan ook wel eens naar minder leuke plekken.

MG1968-2
MG1968-216 jul. 2013 - 9:01

Ook als dat risico ingecalculeerd is ontslaat het ons -als samenleving- niet van de plicht om erger te voorkomen. In mjn ogen tot hrt moment dat er andere levens in gevaar komen. Pas vanaf dat moment gelddie afkoopsom als 'tot hier'.