Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Gij zult slank zijn

  •  
21-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fatshame.png
Project Harpoon haalt woede internet op de hals met controversiele actie
“Van Miss Piggy naar Miss Pin-Up”. Het zelfverklaarde kunstproject Project Harpoon doet aan fat-shaming door foto’s van volslanke vrouwen – en enkele mannen – naar het slanke schoonheidsideaal te photoshoppen. Online wordt er massaal kritiek geuit op de initiatiefnemers.
Project Harpoon verklaart op   Facebook  het opkomende ‘pro-obesitas’ klimaat tegen te willen gaan door plus-sizers naar ‘hun ware potentie’ te photoshoppen. Mensen zouden tegenwoordig te veel aangemoedigd worden om een ongezonde levensstijl aan te hangen en daar wil het onbaatzuchtige Project Harpoon verandering in brengen.   
Het project ontstond op het internetforum 4chan – dat specifiek opgericht is om te trollen – en heeft zich inmiddels verspreid naar Facebook, Instagram, Twitter en Tumblr om de altruistische boodschap te verspreiden. 
RTEmagicC_melissa_01.png
Melissa Mccarthy 
Project Harpoon veroorzaakt online een enorme ophef. Zo zijn er veel mensen die – verrassend genoeg – de betuttelende aansporing om gewicht te verliezen niet kunnen waarderen. Een greep uit de reacties: 
“Het komt door dit soort pagina’s dat mensen zoals mijn beste vriendin ziektes als anorexia en boulimie ontwikkelen.”
“Of een beetje overgewicht slecht voor je is of niet, is niet het punt. Dit is overduidelijk een nare poging van kleingeestigen, bedoeld om te denigreren.”
Onder de gephotoshopte mensen zijn naast onbekende sociale media-gebruikers ook celebrities zoals comedienne Melissa Mccarthy, actrice Rebel Wilson en zangeres Meghan Trainor. 
Ondanks alle ophef is de Facebookpagina binnen korte tijd al meer dan 11.000 keer geliked en zijn er ook tal van goedkeurende reacties van mede fat-shamers. Zo claimt een reageerder dat er sprake is van een dubbel moraal wanneer het slanke mensen betreft: “het is sociaal acceptabel om te magere mensen aan te moedigen om aan te komen maar als je het omgekeerde doet bij iemand met overgewicht wordt er geklaagd”. 
cc foto: Facebook

Meer over:

kijk nou

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

zweistein
zweistein21 aug. 2015 - 9:37

Waarom is een welgemeende raad betuttelend of denigrerend? Ik vind het eerlijk gezegd nogal puberaal om niet te willen luisteren.

CliffClavin1993
CliffClavin199321 aug. 2015 - 9:37

Als je enig inzicht in obesitas hebt, en respect hebt voor de mensen die dat hebben, dan wijs je deze vorm van sadisme ondubbelzinnig af.

sjaakie2
sjaakie221 aug. 2015 - 9:37

Is het adviseren van niet-roken nu ook al betuttelend?

pietdeg2
pietdeg221 aug. 2015 - 9:37

"Het zelfverklaarde kunstproject Project Harpoon doet aan fat-shaming door foto's van volslanke vrouwen - en enkele mannen - naar het slanke schoonheidsideaal te photoshoppen" Het omgekeerde zou logischer zijn: net zoals er in veel landen foto's van geasfalteerde longen op pakjes sigaretten staan op ongezonde producten foto's zetten van hoe morbide obesitas eruit ziet.

JStokx
JStokx21 aug. 2015 - 9:37

Dat morbide obesitas normaal begint te worden is al erg genoeg, maar we moeten niet doen alsof het goed is en je het moet omarmen.

GingerTed
GingerTed21 aug. 2015 - 9:37

Ik zou graag zien dat er meer werk gemaakt wordt van het bestrijden van het epidemische overgewicht wat zoveel slachtoffers maakt naast de enorme financiële belasting op de maatschappij. Dan heb ik het nog niet eens over obesitas, wat zeer ernstige gevolgen heeft en alleen al bijna 700 keer vaker voorkomt dan ongezond ondergewicht. Onbegrijpelijk deze hetze tegen goede rolmodellen die de gezonde maten laten zien. De anorexiamodellen zijn zo in de minderheid dat het eerder een urban legend te noemen is in vergelijking met de gezonde maten van verreweg de meeste modellen. Het is dan ook uit niets anders dan vooral vrouwelijke nijd te verklaren dat deze bizarre ongegronde campagne tegen gezonde maten steeds herhaald wordt en die tegen het zeer ongezonde overgewicht, en het nog veel ongezondere obesitas wat veel en veel meer voorkomt buiten beeld blijft.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 aug. 2015 - 9:37

Zoals altijd, naarmate de kritiek meer terecht is neemt de boosheid erover toe. Mensen kunnen er nu eenmaal niet tegen als de ander die kritiek uit een punt heeft.

Armagaddon
Armagaddon21 aug. 2015 - 9:37

>>> Fuck...stuitend en laag bij de grondse misbruik van de zogenaamd gepresenteerde kunst ter bevrediging van de alom heersende verslaafde media geilheid..

Rootman
Rootman21 aug. 2015 - 9:37

Zelfs een kont van een meter kan zeer sexy zijn, als de vrouw het weet te dragen. Mooi is misschien iets anders, maar dat is niet altijd even belangrijk. En ja, qua gezondheid heeft het een prijs, maar dat heeft mijn bierbuik ook.

Rootman
Rootman21 aug. 2015 - 9:37

Een van de betere kanalen op het uitgeklede en verder waardeloze ziggo (ze zullen snel met zeer waardevolle alternatieven moeten komen voor het verlies van BBC world, Sci-fi en binnenkort RT- anders gaat deze jongen zijn hardware terugsturen; dan maar via internet kijken, niet MIJN primaire keuze--- moet ik dan echt naar ´food factory´ als alternatief???) ---is het Antilliaanse kanaal (kanaal 75, af en toe goed voor de beste muziek!): Papiaments blijkt een Spaans dialect wat voor 90% verstaanbaar is voor de beginner in de Spaanse taal!! Bij de commercials zie je binnen een half uur prachtige, zeer trotse, elegante volslanke vrouwen hun kledingstukjes aanprijzen. Volslank is voor mij geen plus, maar zeker ook geen min.

Rootman
Rootman21 aug. 2015 - 9:37

Sinds deze 2 reacties krijg ik ineens allemaal ads voor dating volslanke vrouwen aan de zijkant. Ik vond de latina en Afrikaanse dating ads toch leuker! Zal Google chrome wel zijn. (even opletten daar in jullie kantoortje!)

dino_radja
dino_radja21 aug. 2015 - 9:37

Het moet maar eens afgelopen zijn met het afschilderen van slanke mensen als abnormaal. En laten we eerlijk zijn: wat vet op de botten is niks mis mee, maar een kont van bijna een meter breed is gewoon lelijk.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg221 aug. 2015 - 9:37

"een kont van bijna een meter breed is gewoon lelijk" Daarentegen kost het weinig moeite om daar een praktische toepassing voor te bedenken: https://www.youtube.com/watch?v=z4CXASuxlb0

omaoeverloos
omaoeverloos21 aug. 2015 - 9:37

Ik begrijp de ophef niet, ze laten gewoon zien hoe mensen eruit zien als ze niet de hele dag lopen te vreten.

1 Reactie
boosje
boosje21 aug. 2015 - 9:37

Dit is oeverloos gezwets, sorry dat ik het zo zeg. De meeste dikke mensen lopen juist helemaal niet de hele dag te vreten. Houdt u ook maar eens op met die beledigende insinuaties en probeer het verdriet achter elke mislukte afvalpoging te vinden. In plaats van een libidopil zou de medische wetenschap eens serieus werk moeten maken van onderzoek naar stofwisselingsstoornissen en daarmee de afslankmaffia de wind uit de zeilen nemen. En de overheden, die zo klagen dat de gezondheidszorg zo duur is, zouden de producenten van voedingsmiddelen eens flink aan te teugel moeten gaan rijden en al die ongezonde toevoegingen (E-nummers!) verbieden. De supermarkt kan de helft kleiner als alle ongezonde troep eruit wordt gegooid. En richt onze maatschappij weer zo in dat iedereen weer tijd en geld krijgt om gezonde, onbewerkte ingrediënten te kopen om zelf goede maaltijden te kopen en die in alle rust op te eten. Eens kijken wat dat gaat schelen!

opgeheven
opgeheven21 aug. 2015 - 9:37

Wat een ontzettend overtrokken gedoe weer.

1 Reactie
clauwes
clauwes21 aug. 2015 - 9:37

Wat bedoel je @wonderboy? Dat dikke vrouwen overdrijven als zij op deze manier niet willen worden weggezet? Je houdt zeker niet van dikke vrouwen!

Klerck
Klerck21 aug. 2015 - 9:37

Wij-gezonde-mensen-zijn-beter-dan-jij. Het is trolling. Provocatie. Bedoelt om ophef over te creëren. Vandaag hot op sociale netwerken, morgen staat het in de krant of wordt het besproken als kapstok voor discussies over anorexia/boulimia bij actualiteitenrubrieken en overmorgen is het weer oud nieuws. Dit een kunstproject noemen is al vervlakking. De lat verlagen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja21 aug. 2015 - 9:37

Wij dikke mensen zijn beter. Daarom mogen er alleen dikke modellen gebruikt worden, wie te slank is mag niet als model gaan werken. Dat is de huidige realiteit. Niet dat ik als model zou willen werken, maar ik zou een te laag BMI hebben en niet mogen. Zwaarder worden? makkelijker gezegd dan gedaan. Toen ik in het ziekenhuis lag (longontsteking) werkte dat ook niet. erken dat sommige mensen gewoon slank en gezond is, en stop zeuren dat dat je zelfbeeld aantast.

rbakels
rbakels21 aug. 2015 - 9:37

Zoals altijd in het leven gaat het om de gulden middenweg. Van het model op de JOOP.NL homepage in het witte zwempak vind ik de "dikke" versie veel aantrekkelijker, als vieze oude man. Mannen (voor zover geen couturier) hebben een natuurlijke voorliefde voor mollige vrouwen want die zijn vruchtbaarder, en onze biologie blijft gericht op "de instandhouding van de soort".

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg221 aug. 2015 - 9:37

"Mannen (voor zover geen couturier) hebben een natuurlijke voorliefde voor mollige vrouwen want die zijn vruchtbaarder" Los van de kwestie van smaak of wansmaak is dat cliché pure kolder: vrouwen met overgewicht hebben vaker menstruatieproblemen, worden moeilijker zwanger en hebben een grotere kans op miskramen. En dan is de kindersterfte in het eerste jaar ook nog eens stukken hoger. Je zult je voorkeur (want spreek liever niet voor anderen) dus anders moeten onderbouwen.

johanversomeren
johanversomeren21 aug. 2015 - 9:37

"Mannen (voor zover geen couturier) hebben een natuurlijke voorliefde voor mollige vrouwen want die zijn vruchtbaarder, en onze biologie blijft gericht op "de instandhouding van de soort". Nou je spreekt niet voor mij. Ben geen liefhebber van mager maar een mollige vrouw daar ben ik ook geen liefhebber van

kalmpjes
kalmpjes21 aug. 2015 - 9:37

De dame op de foto bij dit artikel is absoluut niet "vol slank".

1 Reactie
Rootman
Rootman21 aug. 2015 - 9:37

Zij is het type waarbij je zegt (als je durft): ´quiro comer ti culo!´, een bepaald soort ´ik hou van je!´, maar letterlijk vertaald: ik wil je kontje opeten!

[verwijderd]
[verwijderd]21 aug. 2015 - 9:37

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199321 aug. 2015 - 9:37

Je wordt zichtbaar niet gehinderd door gebrek aan kennis, Dirk Jan - geeft niet. Joop is een democratische site, iedereen mag het zijne naar voren brengen. Wat mij op mijn beurt dan niet hindert om te melden dat je tamelijk gevaarlijke nonsens aan het verspreiden bent.