Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gigantisch 'vluchtelingenkamp' verrijst in Friese dorp Morra

  •  
25-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
morra
Inwoners van het Friese dorp en de wijde omgeving zijn druk in de weer om volgende week in het dorp een enorm vluchtelingenkamp op te zetten. Of liever gezegd, de indruk van zo’n kamp. Vrijwilligers maken 4222 poppen die ze in een weiland plaatsen. De poppen staan voor de ruim 4000 kinderen die zonder ouders op Europees grondgebied onder veelal erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen vastzitten. Zoals bijvoorbeeld in het beruchte Griekse kamp Moria.
Nederland heeft toegezegd 100 kinderen uit dat kamp op te nemen maar dat is nog steeds niet gebeurd.
Marian van Voorn, een van de initiatiefnemers van de actie, verklaart tegen RTV Noord :
"“4200 kinderen zegt mensen niet zoveel. Zo ontstond het idee van de duizenden poppen in een weiland. Er is meer ellende in de wereld dan corona. Daar zit ons hoofd vol mee. Maar als er iets uitzichtloos is, dan is het dat kamp wel. Laten we dus ook over andere belangrijke dingen nadenken. Elke pop staat voor een goed gesprek aan de keukentafel. Willen we in zo’n wereld leven? Wat als het ons zou overkomen?”"
De poppen staan in Morra omdat de naam van het dorp slechts 1 letter verschilt van Moria. De poppen zijn allemaal met de hand gemaakt door vrijwilligers. Door de coronamaatregelen is een bezoek aan kamp Morra niet mogelijk maar het is vanaf de weg goed te zien en de opbouw van het kamp is vanaf dinsdag via een livestream te volgen. Op Goede Vrijdag staan alle poppen in het kamp. Op zaterdag wordt alles weer verwijderd. De kleding die de poppen dragen gaat na 2 april naar de vluchtelingen in Griekenland.
Zie ook de site van Kamp Morra.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Wilma3
Wilma326 mrt. 2021 - 11:20

Wat fijn om dit te lezen. Haal toch in hemelsnaam die kinderen naar Nederland! Wat onmenselijk dit. Er valt te praten over het in huis nemen van zo'n kind.

Hallahan2
Hallahan226 mrt. 2021 - 10:54

- Nederland heeft toegezegd 100 kinderen uit dat kamp op te nemen maar dat is nog steeds niet gebeurd. Dat was toch omdat ze geen kinderen konden vinden die aan de eisen voldeden?

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn26 mrt. 2021 - 7:32

Iedereen die daartoe de mogelijkheid heeft moet zich melden om iemand uit Moria in huis te nemen. Wij hebben hier helaas niet voldoende ruimte maar een vriend van me is gescheiden zonder kinderen. Hij heeft een vluchteling uit Eritrea in huis genomen en dat zouden er meer moeten doen!

1 Reactie
JasDon
JasDon26 mrt. 2021 - 8:57

Konijn, en zulke keuzes kan ik volledig respecteren. Maar de meeste mensen hebben het nu eenmaal te druk met andere dingen, zoals reageren op Joop.nlv(inclusief mijzelf) en andere zaken. En je merkt gewoon dat mensen qua betrokkenheid, daadkracht en mogelijkheden op verschillende niveaus zitten. En vooral door het ontbreken va de eerste twee en in mindere mate de laatste kijk ik toch wel cynisch naar alle oproepen om meer mensen op te vangen of de grenzen open te stellen. Uiteindelijk wordt er toch naar de overheid gewezen voor oplossingen en zie je mensen bijvoorbeeld niet bijzonder veel geld afdragen voor het goede doel. We gaan er niet minder op vakantie voor of laten andere dingen in het leven schieten omdat we het zo erg vinden. Grote offers zijn mensen bijna allemaal niet bereid te maken. Nee, het beperkt zich toch kleine bij/bedragen, nu en dan een protestje en in een maar enkel geval iemand die echt een vluchteling in zijn huis opvangt. Wie wel de grote offers moet maken is dus 'de overheid', de rijksten onder ons en bedenkt het maar. Maar die rijksten gaan ook dat offer niet maken, we zitten in een gereguleerde, maar open markteconomie, mensen die belastingdruk ervaren zullen gewoon vertrekken, investeerders ook. En de NLse overheid kan er letterlijk nauwelijks iets tegen doen vanwege allerlei internationale verdragen. Vandaar dus deze status quo en ik heb er persoonlijk vrede mee.

Peter1957
Peter195726 mrt. 2021 - 0:34

Geweldig! En dat meen ik!

Dirk Kuper
Dirk Kuper25 mrt. 2021 - 23:18

"Er is meer ellende in de wereld dan corona." Elke 8 uur overlijden op onze wereld meer dan 4222 kinderen t/m 5 jaar oud. Bijna niemand van hen bevindt zich op een Grieks eiland. Waarom lijkt er minder aandacht te zijn voor dit feit dan voor Moria?

2 Reacties
inktvis75
inktvis7526 mrt. 2021 - 7:54

Dat mag dan misschien wel zo zijn, maar dat wil niet zeggen dat je dan dus maar je mond moet houden over Moria. Daarnaast is het ook nog goed om te merken dat er gelukkig nog steeds mensen zijn die dit allemaal wel iets uit maakt. Want ook in Nederland interesseert de overgrote meerderheid dit geen barst, net zoals al die andere zaken zoals de toeslagen-affaire etc. Zolang het iemand niet zelf raakt...

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 mrt. 2021 - 18:43

'Waarom lijkt er minder aandacht te zijn voor dit feit dan voor Moria?' Hoe dichterbij iets komt des temeer mensen zich er druk om gaan maken.

JasDon
JasDon25 mrt. 2021 - 22:18

Volgens de betrokken instellingen is het moeilijk om kinderen jonger dan 14 jaar te vinden die ook nog eens kans maken op een verblijfsvergunning. Dus daar zit klaarblijkelijk het probleem. En dan blijft over de vraag of minderjarigen zonder kans op een verblijfsvergunning dan wel naar NL moeten worden gehaald. Daar zullen veel mensen best voor zijn, maar wat als die conform wetgeving weer terug naar het herkomstland worden gestuurd?