Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gifwapens Syrië mogelijk vernietigd op zee

  •  
20-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
syrie_05.jpg
Geen enkel land wil zijn handen branden aan de ontmanteling van Syrische chemische wapens ... Dan maar naar zee?
Geen enkel land wil zijn handen branden aan de Syrische chemische wapens die ontmanteld moeten worden. Weigerde eerst Denemarken om de wapens te vernietigen, inmiddels heeft ook Albanië een verzoek van de Verenigde Staten afgewezen om de wapens daar te vernietigen. Nu lijkt het erop dat de wapens naar zee zullen worden gebracht en op een schip of een kunstmatig eiland zullen worden ontmanteld. Dat meldt NOS.
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zegt dat nog niets is besloten. Wel worden de technische mogelijkheden bekeken. In het verleden zijn vaker chemische wapens vernietigd, maar een operatie van dit kaliber en met deze complexiteit is niet eerder voorgekomen. Het gaat om in totaal 1300 ton chemische wapens die eigenlijk in juni al vernietigd zouden moeten zijn.
15 november verliep weer een deadline: de Uitvoerende Raad van OPCW moest toen instemmen met een gedetailleerd plan voor de vernietiging van de wapens. De nieuwe deadline is eind juni volgend jaar. Dan moeten de chemische wapens uit Syrië zijn verscheept en vernietigd. De meest kritieke chemische wapens moeten voor het einde van dit jaar al zijn verwijderd. NOS: Gifwapens Syrië mogelijk naar zee
cc-foto: a.anis

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2013 - 7:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 nov. 2013 - 7:51

Rusland heeft enorme hoeveelheden grondstoffen geleverd voor de vervaardiging van kunstmest, niet voor gifgas natuurlijk...dat het daarvoor ook gebruikt kan worden, tja.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2013 - 7:51

Luister, Amerika is groot zat, wat is het probleem?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 nov. 2013 - 7:51

Doelt u op de VS?