Joop

Giel Beelen, Marianne Zwagerman en de leegte van diversiteit in Nederland

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
5635058684_ac5676cbfa_z

© cc-foto: Guido van Nispen

De gebleken ethische en inhoudelijke leegte van 3FM, de anti-discriminatie campagne van de overheid en de Kleurrijke Lijst geven wel duidelijkheid over wie werkelijke en blijvende verandering wil
Afgelopen vrijdag gebruikte Marianne Zwagerman als keynote spreker van de presentatie van de Kleurrijke Lijst in Pakhuis de Zwijger meermaals het woord ‘neger’. Dezelfde dag had VARA 3FM DJ Gielen Beelen op de radio tijdens zijn hele show krijsende aapgeluiden laten horen om aan het eind te zeggen dat Sylvana even stil moest zijn. Neger. Aap. Toen men op Twitter erachter kwam dat Marianne Zwagerman keynote spreker zou zijn bij de Kleurrijke Lijst zeiden veel mensen in verschillende toonaarden: kifesh ?
De lijst was vorig jaar eindelijk groot nieuws geworden omdat Diana Matroos , die de lijst aanvoerde, haar speech gebruikte om over racistische incidenten achter de schermen bij RTL Nieuws te openbaren. Wekenlang domineerde zij en wat haar was voorgevallen het nieuws. Nadat zij vervolgens in verschillende programma’s de bevestiging van het RTL merk (lees: Gordon met zijn ’39 met rijst’-uitspraak, Jack Spijkerman met zijn ‘niet alleen donker maar ook nog dom’ uitspraak tegenover Humberto Tan en Wendy van Dijk en haar racistische Ushi-karikatuur) probeerde af te zwakken, lanceerde zij een consultancybureau voor diversiteit.
Het belang van diversiteit In het nieuws werd de Kleurrijke Lijst aangehaald als een belangrijk initiatief om het belang van diversiteit te onderstrepen (disclaimer: ik heb er zelf ook een keer in gestaan). De Lijst is ook anders dan bijvoorbeeld de Etnische Zakenvrouw van het Jaar of The Other Businessmen omdat ze ook andere kunst, cultuur en wetenschap bestrijkt. Je hebt dan ook nog de TANS Awards, maar die zijn uitsluitend voor Marokkaanse Nederlanders. Ook de Branie Awards van het voormalige Het Indisch Huis was uitsluitend voor mensen met een Indische achtergrond. Sinds dit jaar zijn er ook de Black Excellence Awards die in het kader van de Black Achievement Month worden uitgereikt (disclaimer: ik heb er afgelopen oktober een mogen ontvangen). En ook de Dutch Caribbean Pearls waren er voor de Caribisch-Nederlandse gemeenschap (disclaimer: ik heb er in 2014 eentje ontvangen).
Als concept zou de Kleurrijke Lijst verbindend kunnen werken net als de R adio 538 Klootzak van het Jaar Award (disclaimer: ik heb Geert Wilders verslagen om die te mogen ontvangen van hun luisteraars). Een tegenhanger van wat men als ‘ zelf segregatie ‘ afdoet wanneer plekken en evenementen een bepaalde niet-dominante etnische of raciale groep centraal stellen en veilige ruimtes creëren voor de waardering van de eigen groep.
Maar wat doet een gevaarlijk iemand als Marianne Zwagerman bij de Kleurrijke Lijst? Ik zie de wenkbrauwen van sommigen al opgaan bij de omschrijving van deze blonde, blauwogige en witte vrouw als gevaarlijk. Nou, ze heeft jarenlang een hoge positie bekleed binnen de Telegraaf Media Groep, de Groep die als geen ander heeft bijgedragen aan de demonisering, stigmatisering en het stoken van racistisch ressentiment tegen verschillende groepen in Nederland. Uitkomsten van haar beleid zijn onder andere Jan Dijkgraaf die constant moslims en zwarte mensen door het slijk haalt in de Metro en Annabel Nanninga die bij Geenstijl de term ‘dobberneger’ heeft bedacht om harteloos verdrinkende Afrikaanse vluchtelingen te ridiculiseren en een racistische trap na te geven.
Daarnaast is zij een van de mede-oprichters van PowNed en mede-bedenker van WNL. Het is niet te ontkennen dat De Telegraaf, GeenStijl, Metro, WNL en PowNed het publieke debat over diversiteit in Nederland behoorlijk hebben vergiftigd. Samen hebben deze mediakanalen het politieke en publieke debat zo verdraaid dat het nog een hele kluif blijkt om het weer in balans te krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over haar eigen columns gehad, die Arzu Aslan op twitter nog eens aanhaalde, waar ze in Quote en op BNR onder andere haar voorliefde voor ‘negers’ met de wereld deelt. Ja, Zwagerman is in mijn ogen gevaarlijk.
3FM Giel Beelen is minder van achter de schermen en zijn l ange rits van racistische incidenten k an niemand zijn ontgaan. Dit is de man die tijdens de MOBO Awards als Zwarte Piet zwarte muzikanten interviewde. Muziekjournalist Saul van Stapele herinnerde ons er ook op twitter aan dat Beelen jaren geleden apengeluiden mixte door een nummer van de zwarte, Curaçaos-Nederlandse rapgroup K-Liber. Zwarte mensen voor apen uitmaken, compleet in lijn met de negentiende eeuwse racist George Cuvier, is onderdeel van wat hij al jaren bij 3FM mag doen. Ik vraag me nu eigenlijk wel af waarom Top Notch nog haar artiesten bij hem laten langsgaan. En ook waarom reclamebureau NOISE hem vorig jaar vroeg om in een anti-discriminatie spotje van de overheid te figureren samen met Sylvana Simons.
Als oud-gediende en een van de langstzittende DJ’s van 3FM lijkt het mij logisch dat Beelen ook mede-verantwoordelijk is voor de bedrijfscultuur van de zender. Hij stelt een voorbeeld van toelaatbaar gedrag en dat is in de uitingen van andere DJ’s duidelijk merkbaar. Het lijkt een bolwerk waar witte mannen en vrouwen zich ongegeneerd van de diverse samenleving hebben teruggetrokken om racisme te bagatelliseren en expliciet misogynoire opmerkingen te maken. Wie kan bijvoorbeeld vergeten hoe de leiding van 3FM stil bleef nadat AVROTROS DJ Mark van der Molen het volgende naar Anousha Nzume tweette: “Hey Anousha Nzume, ideetje voor die 25.000 euro voor je vrouwenpodcast! Hoofdtelefoons met uit 18-karaats goud geëtste vagina’s als oorschelpen.”
In een twittergesprek kreeg ik later van een vrouwelijke DJ te horen dat er intern over die tweet is gesproken maar ze deelde de uitkomst van dat gesprek niet. Toen het Patty Brard en Ranking The Stars incident gebeurde probeerde een 3FM producent mee te doen met haar belachelijk maken op twitter. Dat vond ik nogal gratuit voor iemand die opvallend stil was gebleven na de tweets van haar collega. Zij werd boos. Zij had wel degelijk erover gesproken maar dat konden mensen buiten het bedrijf niet weten volgens haar. Wat we nu wél weten is dat die gesprekken nul effect hebben gehad.
Diversiteit en antiracisme De vraag is dus waarom men nog gemeenschapsgeld besteedt aan een zender die schijnbaar niet alleen een wit voorkeursbeleid heeft voor haar DJ’s maar ook wit superioriteitsdenken open en bloot etaleert. Dat komt denk ik omdat men nog steeds niet de werkelijke waarde of definitie van diversiteit erkent in Nederland. Het is allemaal zo oppervlakkig en omgekeerd bij ons dat juist de enige zender bij de publieke omroep met een diversiteitsmandaat ook het Sinterklaasjournaal maakt. Diversiteit en antiracisme zijn middelen geworden om je nu af te zetten tegen de molotovcocktail gooiende , racistische facebook-comments plaatsende, gemeenteraadslidbedreigers zonder de diepere gesprekken over wat diversiteit en antiracisme nou werkelijk inhouden.
Want wetende wat Beelen op zijn kerfstok heeft, nodig je hem toch niet uit om in een campagne tegen discriminatie te figureren? En wetende dat Zwagerman persoonlijk mede-verantwoordelijk is voor het giftige klimaat waar de mensen op de Kleurrijke Lijst mee te maken hebben, nodig je haar toch niet uit om de keynote speech te geven tijdens de presentatie van die lijst? En wetende dat de lijst gaat om het belang van diversiteit duidelijk te maken, laat je die lijst toch niet aanvoeren door Peter R. de Vries? Nee, dat doe je niet. Dat is net als in de Bijlmer Gerrit Zalm de Martin Luther King Award  aan Marco Borsato laten overhandigen.
De gebleken ethische en inhoudelijke leegte van 3FM, de anti-discriminatie campagne van de overheid en de Kleurrijke Lijst geven wel duidelijkheid over wie werkelijke en blijvende verandering wil. Het wordt ook steeds duidelijker wie diversiteit en antiracisme als een trend zien waar op ingesprongen kan worden. Het wordt tijd dat wij die wel fundamentele veranderingen nastreven beter nadenken over met wie we willen samenwerken om dat mogelijk te maken. Anders hebben we het volgend jaar weer over de Kleurrijke Lijst of 3FM.
Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

kassakijker73
kassakijker733 nov. 2016 - 11:24

Man, doe eens relaxed. Waar is je relativeringsvermogen? Vraag jezelf eerst eens af waarom je perse blanken wit noemt en bruine mensen zwart. Jij wilt gewoon graag marginale tegenstellingen uitvergroten. Jij ziet de wereld graag zwart-wit, ik liever bruin-blank.

Bachstra
Bachstra2 nov. 2016 - 20:26

Misschien kan de schrijver ook de typetjes van André van Duin eens onder de loep nemen. Daar zit vast ook wel iets racistisch tussen.

1 Reactie
Common Sense
Common Sense3 nov. 2016 - 9:18

Uiteraard, dat zijn racistische typeringen van de minderbegaafde medemens.

Eindbaas3
Eindbaas32 nov. 2016 - 12:32

Diversiteit en antiracisme zijn middelen geworden om je nu af te zetten tegen de molotovcocktail gooiende, racistische facebook-comments plaatsende, gemeenteraadslidbedreigers zonder de diepere gesprekken over wat diversiteit en antiracisme nou werkelijk inhouden. Dus jij gaat ook even langs in Zaandam bij Juliette Rot, die nog steeds bedreigd en gediscrimineerd wordt door de zwarte gemeenschap daar? Zij wordt uitgescholden voor slaaf van wit-Nederland. Ik neem aan dat jij je hier natuurlijk van harte tegen afzet en een vlammend opiniestuk om deze zwarten even op hun plaats te zetten. nb ik gebruik hier zwarten als tegenwicht van wit genoemd worden. Dit is puur om de hypocrisie van Gario aan te duiden. Mijzelf interesseert het geen bal wat voor pigment iemand heeft.

Achterberghen2
Achterberghen22 nov. 2016 - 11:09

De racisten van weleer zijn de racisten van de toekomst. Zoiets?

Zandb
Zandb2 nov. 2016 - 7:30

Van hetzelfde laken een pak, alleen is dat laken dan zwart.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete2 nov. 2016 - 7:01

@ Alfred Blokhuizen, " Die scheldwoorden en stereotyperingen moeten ze gewoon relativeren. Punt uit! " Inderdaad; leven en laten leven. De anti-racisten van nu verlagen zich tot het soort misinterpretaties van woorden, onbegrip over metaforen het niet willen begrijpen van satire om zgn aan te tonen dat er racisme zou zijn. Het is hun enige soelaas; etnisch profileren, zwarte piet en af en toe een generaliserende opmerking of grapje van een TV of Radio persoonlijkheid, dat is het enige dat anti racisten nog rest. Ze voeren een laatste doodsstrijd (niet letterlijk een strijd op leven en dood...;-). De multiculturele samenleving is niet gediend met types als Gario, Sylvana, DENK, dit zijn personen die hun identiteit verbinden met hun huidskleur en dat doen ze natuurlijk ook met ieder ander; beoordelen en eigenschappen toedichten op huidskleur; het zijn racisten. Die diversiteitsclubjes zijn voornamelijk opgericht om diversiteit te vieren en te respecteren, echter niet op individueel niveau, maar op cultureel niveau en op huidskleur en afkomst; daarom vieren dit soort clubjes vieren niet de diversiteit, maar bestendigen ze generalisaties en voeden ze gevoelens van superioriteit en minderwaardigheid.

Donutz
Donutz1 nov. 2016 - 23:55

De mensen achter de Kleurrijke Lijst snappen het tenminste, die zijn duidelijk voor een SAMENleving. In snap niet waarom Peter R. niet (hoog) in de lijst zou kunnen staan. Huidskleurtje lijkt mij volkomen irrelevant. Blijkbaar heeft hij een aansprekend verhaal of betoog. In een debat passen juist mensen met diverse perspectieven, er is niet één juiste. Zwagerman ken ik niet, ik gruwel van de Telegraaf media maar ik wil best haar verhaal aanhoren. Nu zijn termen zoals ‘witte’ en ‘neger’ al gauw een garantie voor de hakken in het zand, je strijkt er mensen me tegen de haren in. Voor een academische dialoog zou ik de termen neger en witte zeker afraden. Maar de termen wit, blank, neger, zwarte zijn alle niet per definitie fout , ze zijn meestal niet als scheldwoord of negatief bedoeld (maar kunnen wel zo opgevat worden). Als iemand persoonlijk de termen neger of witte beter vind of simpelweg gewent is hou ik hem of haar niet tegen. Ik zal wel opmerken dat het gewenster is op blank en zwart te gebruiken maar uiteindelijk moet de spreker dat zelf beslissen. Wat echt telt is natuurlijk wat iemand wil vertellen, is dat een negatief verhaal waar men neer kijkt op een groep of is het verhaal neutraal of positief bedoeld? Dat telt. En wat is er mis met Ushi? Of het Indonesische typetje van Najib? Die zijn niet verkeerd bedoeld en zeker het typetje van Wendy verwijst op geen enkele negatieve of stereotype manier naar Japanners. Het is simpelweg een typetje die Z_edje aangeeft (een van de weinige keren dat ik zijn mening deel) mensen in een ongemakkelijke situatie brengt door communicatie en cultuur/gebruiken barrières. Het is het hokjesdenken, vingerwijzen en naar de andere wijzen, kortom segregatie van o.a. Geert en Quinsy die onze samenleving tegenwerken of in een dieper dal doen belanden. Waar het het positivisme? Alleen zo kunnen we dit en andere landen mooier maken dan ze al zijn.

Beppy2
Beppy21 nov. 2016 - 23:46

... Dat is net als in de Bijlmer Gerrit Zalm de Martin Luther King Award aan Marco Borsato laten overhandigen... Wat is daar mis mee? de Heinekenhal in Amsterdam zuid-oost? Gerrit Zalm? de Martin Luther King Award Marco Borsato?

Joop Schouten
Joop Schouten1 nov. 2016 - 21:36

Ik wordt er een beetje moe van. Woordenwegen met overgevoeligheid voor uiterlijkheden is een slechte combinatie. Het vertroebelt nuance. Woorden die verschil aangeven - 'leenwoorden' uit onze taalhistorie - kun je niet veroordelen. Een racistische intentie die daarachter kan steken wel. De meeste mensen die ik ken gebruiken woorden uit gewoonte, niet om te kwetsen. Er bestaan geen rassen.

2 Reacties
TheHun
TheHun2 nov. 2016 - 1:23

Ben het met je eens Joop. Ik begrijp niet waar de tolerantie jegens elkaar gebleven is. Maar dat zal wel aan mij liggen. Accepteer eens dingen van elkaar en ga niet zo allergisch te werk.

Minoes2
Minoes24 nov. 2016 - 13:49

Anders ik wel.

sidek
sidek1 nov. 2016 - 21:10

Vermakelijke column; 2 op de schaal van Blokhuizen.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 nov. 2016 - 4:02

Ha Cees, Dankuwel...... Fijn dat mijn columns zo'n indruk maken dat u het de moeite waard vindt om het hier te vermelden. ;-). Wel jammer dat er wederom geen inhoudelijke argumenten bij worden gegeven. Dat mis ik steeds een beetje. U weet wel: de waarom vraag en die dan ook, omkleed met inhoudelijke argumenten, beantwoorden.

Andreas Cappen
Andreas Cappen2 nov. 2016 - 11:15

Wel jammer dat er wederom geen inhoudelijke argumenten bij worden gegeven. >> Dat hoeft toch ook niet? Bij inhoudelijke argumenten horen we steevast dat ' we de column niet begrepen hebben' .

sidek
sidek2 nov. 2016 - 11:20

@ Alfred: soms heb je geen verdere omkleding nodig. Zou alleen maar ontkrachten.

Rarar
Rarar1 nov. 2016 - 19:19

Wat een prijzen allemaal voor diversiteit. Daarnaast kan ik mij herinneren dat geenstijl een tijdje een colomn voor de "braboneger" had ingeruimd. Hij had helemaal geen probleem met dat woord. In teksten van Amerikaanse rappers wordt het woord neger ook vele malen met trots genoemd. 50cent noemt zichzelf ook een neger. http://www.songlyrics.com/50-cent/i-ma-bad-nigga-lyrics/

arjenZH
arjenZH1 nov. 2016 - 18:18

Streng gelovigen en doorgeslagen anti racisten hebben veel overeenkomsten. Fanatisme, een totaal gebruik aan humor en relativeringsvermogen (Ushi van Wendy van Dijk) en ze wille beiden allerlei dingen verbieden.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 nov. 2016 - 4:06

Nee, dat moeten we niet hebben, dat anti-racisten hun mond opendoen en opstaan tegen racisme. Die scheldwoorden en stereotyperingen moeten ze gewoon relativeren. Punt uit! Ons blankes moeten gewoon ongestoord bagger over niet blankes kunnen uitstorten. Daartegen protesteren? Zijn ze helemaal belatafeld? Dat moest verboden worden. (CMO)

Observer21
Observer212 nov. 2016 - 7:26

We moeten elkaar natuurlijk niet beledigen maar het heeft ook geen zin om continu de taal aan te passen. Anti-rascisten van kleur willen nu bijvoorbeeld blanken verbieden zich blanken te noemen. Dit aanstootgevende woord moet vervangen worden door "witten". Ik vermoed dat de meeste blanken zich niet beledigd voelen als ze witten genoemd worden. Dat geeft de indirect de verhoudingen aan.

Observer21
Observer212 nov. 2016 - 7:30

Je kunt wel continu de taal willen veranderen maar dat lost de problemen in Haiti, Suriname of op de Antillen niet op. Het is goed te protesteren tegen echt rascisme, maar wil je verder komen dan moet je uit je slachtofferrol komen en aan het werk gaan.

arjenZH
arjenZH2 nov. 2016 - 7:32

De uitspraken van Beelen kunnen absoluut niet door de beugel. Doorgeslagen anti-racisme is het willen verbieden van poppetjes in de efteling en de humor van Ushi niet in kunnen zien. Extreem lange tenen dus. Grappig dat jij met je reactie precies bevestig wat ik beweer.

AnthonyB
AnthonyB1 nov. 2016 - 17:36

“Hey Anousha Nzume, ideetje voor die 25.000 euro voor je vrouwenpodcast! Hoofdtelefoons met uit 18-karaats goud geëtste vagina’s als oorschelpen.” Waar is het racisme in deze uitspraak? 2000 euro per aflevering is ook wel wat aan de hoge kant overigens.

1 Reactie
JStokx
JStokx3 nov. 2016 - 8:51

Dat een niet-positieve uitspraak wordt gericht aan een niet-witte mevrouw, is racisme.

Thijsv2
Thijsv21 nov. 2016 - 16:55

Quincy G. is wel de laatste die zich over abjecte tweets mag uitlaten. En sinds wanneer is neger een scheldwoord?

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 nov. 2016 - 19:20

Altijd al geweest, want de benaming is een blanke uitvinding. Dus sinds de ontdekking van Afrika door de blanken is dat zo. Dus het zou mensen sieren om dat woord niet te gebruiken.

Thijsv2
Thijsv21 nov. 2016 - 21:20

Wat een kolder. Martin Luther King leed duidelijk aan ernstige zelhaat toen hij het over negroes had?

Baytep
Baytep1 nov. 2016 - 22:15

Ben even in de war of je dit serieus meent Alfred? Neger staat tot Negroide als blanke tot kaukasisch. Niet zo moeilijk, komt van oorsprong uit het grieks / latijns. Dit is inderdaad de naam die blanken aan de inwoners van (sub Sahara) Afrika hebben gegeven. Overigens hebben de Afrikanen ons waarschijnlijk ontdekt, en niet andersom. Het is ook vrij bekend dat elke Afrikaanse taal een eigen naam voor blanken heeft. Heeft niets met racisme te maken, maar met benoemen. Als u vindt dat we mensen niet meer moeten benoemen aangaande hun uiterlijk vind ik dat een nobel streven, maar het wordt een erg omslachtige discussie. Dat de stukjesschrijver het in z'n hoofd haalt om te bepalen welke woorden racistisch zijn... nou ja, laat ook maar.

pvlaren
pvlaren1 nov. 2016 - 23:21

Alfred toch, Koelies en bokoes bijv. zijn dat ook 'blanke uitvindingen'? En witte man, mag dat wel? Geef de grens even aan zodat die witte 'racistische man' het ook begrijpt.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 nov. 2016 - 4:09

@Thijsv U doet de geschiedenis geweld aan. U moet de woorden van Dr. King in de juiste context zien. Hij gebruikte ze in zijn toespraken om aan te tonen hoe racistisch de blanken bezig waren. Hij gebruikt de woorden waarmee de gekleurde bevolking werd bejegend, om ze vervolgens te bestrijden. Van zelfhaat geen enkele sprake. Hoe komt u erbij!

Minoes2
Minoes24 nov. 2016 - 8:02

Alfred Blokhuizen "U moet de woorden van Dr. King in de juiste context zien. " Zoals u de woorden van Giel Beelen in de juiste context moet zien!

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 nov. 2016 - 16:14

De hele column is weer een aaneenschakeling van racisme op laag water zoeken. Zijn er echt nog mensen die dit serieus nemen? Wat is het doel en denkt men dat doel op deze manier te gaan bereiken? Ushi, racistisch, echt waar?

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 nov. 2016 - 4:12

Ushi was zeker deels racistisch, wellicht onbedoeld, maar het was wel een stereotypering. Dat u dat niet ziet, vind ik zorgelijk.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten3 nov. 2016 - 11:39

''Dat u dat niet ziet, vind ik zorgelijk.'' Het zal u misschien verbazen, maar ik durf de stelling wel aan dat u hier een minderheidsstandpunt inneemt. Dus die ''zekerheden'' die u hier poneert zijn boterzacht.

JStokx
JStokx1 nov. 2016 - 15:54

Als je Ushi racistisch gaat noemen heb je volgens mij het grotere probleem niet meer in beeld. Is het opmerken/aanwijzen van mogelijke racistische uitingen een professie geworden?

BasVV
BasVV1 nov. 2016 - 15:49

Ik sta te kijken van al die diversiteit prijzen. Die allemaal te maken hebben met kleur en achtergrond. Je bent Nederlander. En dan is het toch niet speciaal dat je een kleurtje of niet hebt. Het gaat om de prestaties. Het lijkt me juist discriminerend dat je binnen een bepaalde groepering toch wel ver bent gekomen. Nee. Je bent als Nederlander ver gekomen. En dat je dan onderdeel uitmaakt van een bepaalde groepering doet er niet toe. En grappen maken heen en weer. Ik zou niet graag horen hoe Belgen grappen maken over Nederlanders. Surinamers over Nederlanders. Indonersiers over Nederlanders, etc. Dat hoort gewoon bij diversiteit. Dit heeft niets met racisme te maken maar met een oude volkscultuur die internationaal is en overal gebezigd wordt. En voor Quity. Geen enkele vrouw of meisje werd vroeger, voor jouw tijd, hier voor "bitch" uitgemaakt. Ach dat vind je natuurlijk geen racisme.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen1 nov. 2016 - 15:13

Hallo Mijnheer Gario, Mijnheer Beelen maakte een grapje. Wellicht niet de beste (ik heb ook niet zoveel op met de man, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur); maar voor u een reden om vol op het orgel te gaan over wie uw goedkeuring kan krijgen in uw strijd tegen het extreem racistische Nederlandse volk (ahum). Ik denk dat u spoken ziet, maar zoals Don Quichot een medestander had in Pancho kunt u wellicht nog iemand vinden die u steunt in uw denkbeeldige strijd. Wat ik vooral waarneem is dat u in uw strijd zo wild om u heen slaat dat u zo'n beetje iedereen van u wegduwt. Op het moment dat de kwalificatie "blonde, blauwogige en witte vrouw" kennelijk voldoende is om iemand verdacht te maken die oprecht tracht een bijdrage te leveren aan de discussie over diversiteit denk ik niet dat u goed bezig bent.

kindval
kindval1 nov. 2016 - 14:26

Racistische ushi karikatuur..... Man, man, man....met iemand als Gario zal ik me nooit verbonden kunnen voelen.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 nov. 2016 - 4:14

Peterr.... even het linkje erbij, dan zien we de context. U roept veel, maar ik zie steeds dat u het bewijs er niet bijlevert. ik zou zeggen: doe er wat aan.

AnthonyB
AnthonyB2 nov. 2016 - 7:31

Voor Alfred,de bewuste tweet http://www.telegraaf.nl/binnenland/22869626/__Gario_heeft_geen_respect__.html

pvlaren
pvlaren2 nov. 2016 - 12:45

Linkjes plaatsen met de realiteit is tevergeefse moeite als je mindset nou eenmaal anders is ingesteld.

Dunya2
Dunya21 nov. 2016 - 13:54

Quincy heeft een punt. Hoe is het mogelijk dat Marianne Swagerman als speaker voor die avond uitgenodigd is en zij zo onfatsoenlijk is om op die avond meerder keren de term neger te gebruiken en zij zegt dat ze niets tegen negers heeft, omdat ze wel eens met een neger het bed ingedoken is. Hoe had ze het gevonden als een donkere man zo zou spreken over blonde witte vrouwen? Anderzijds de intentie van de organisatoren is goed bedoeld, volgend jaar moeten ze misschien andere keuzes maken. Swagerman zet zichzelf voor joker en dat is genoeg.

4 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 nov. 2016 - 16:16

''Hoe had ze het gevonden als een donkere man zo zou spreken over blonde witte vrouwen?'' Om te beginnen dat woord "wit" al. Zo denigrerend. Zo onfatsoenlijk. Over de rest wil ik liever niet nadenken. Veel te pijnlijk.

truusbeek2
truusbeek21 nov. 2016 - 16:26

Denk dat de verzuurde critici zich door hun lange tenen belachelijk hebben gemaakt.

Harba Lorifa
Harba Lorifa2 nov. 2016 - 2:07

Dunya, u doet met de term 'wit' exact hetzelfde alsdat u Swagerman kwalijk neemt.

Dunya2
Dunya22 nov. 2016 - 13:36

@Harba Lorifa U heeft het niet begrepen. Ik spiegel het gebeuren en het door Swagerman gezegde over donkere mannen om het kwetsen en de pijn duidelijk te maken. Ik gebruik het woord wit anders nooit voor blanke mensen. Bovendien is de denigrerende omschrijving "neger" niet te vergelijken met de omschrijving "blonde witte vrouwen". U moet niet afleiden van wat Swagerman zei.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2016 - 13:47

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
kindval
kindval1 nov. 2016 - 14:17

+1

ikdus2
ikdus21 nov. 2016 - 14:57

met Trump als avatar. uhum uhum

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 nov. 2016 - 16:17

Uitstekend verwoord!

truusbeek2
truusbeek21 nov. 2016 - 16:25

+1

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 nov. 2016 - 4:21

Over "langdradig" gesproken.... allemachtig. U kunt er ook wat van. U stuk barst uit zijn voegen van de bijvoeglijke naamwoorden en suggesties. Eigenlijk lees ik niets inhoudelijks dat het standpunt van de columnist weerlegt. U bevestigt eigenlijk alleen maar wat de columnist schrijft. Zo wonderlijk altijd. Reaguurders denken een columnist te bestrijden door het standpunt van de columnist te bevestigen met hun uitlatingen. Het zou grappig zijn als het niet zo droevig was.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten3 nov. 2016 - 11:49

''Eigenlijk lees ik niets inhoudelijks dat het standpunt van de columnist weerlegt. U bevestigt eigenlijk alleen maar wat de columnist schrijft.'' Dat komt omdat u Z_Edje niet begrijpt.

Savage2
Savage21 nov. 2016 - 13:45

Het erge is nog wel dat ik belasting betaal aan dit soort onzin, zoals Kleurrijke Lijst en van die andere leuke zinloze diversiteitsprogramma's. ''Toen men op Twitter erachter kwam dat Marianne Zwagerman keynote spreker zou zijn bij de Kleurrijke Lijst zeiden veel mensen in verschillende toonaarden: kifesh?'' Diversiteit van meningen worden niet geaccepteerd, dat laat meteen al zien dat het een valse diversiteit is maar eerder een bepaalde identiteitsideologie is. '' veilige ruimtes creëren voor de waardering van de eigen groep." foute gevaarlijke ontwikkelingen, want er gaan dan ook veiliger ruimtes komen voor blanken, deze ontwikkeling zien we op Amerikaanse Universiteiten. Als reactie op zwarte-verenigingen ontstonden er blanke verenigingen, moeten we niet willen. Van mij mogen we heel 3FM afschaffen. racistische facebook-comments plaatsende # killallwhitepeople

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 nov. 2016 - 13:42

Maar gelukkig werd alle aandacht die nodig is voor het bestrijden van racisme de laatste jaren omgeleid naar het opjagen van zwarte piet, zodat er niets gebeurde en het racisme onverminder voortwoekerd.

4 Reacties
ikdus2
ikdus21 nov. 2016 - 14:58

minder je racisme zou ik zeggen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 nov. 2016 - 12:02

Mijn racisme? Ik had graag gezien dat er bijvoorbeeld met de kritiek van de voormalig Ombudsman op reeel bestaand institutioneel racisme iets zou zijn gebeurd. Maar ik kan niet anders dan vaststellen dat alles wat er aan initiatief bestaat tegen racisme ondersneeuwt onder het verbale geweld van de pietenjagers die de onzin van zwarte piet door de onzin van een niet zwarte piet wensen te vervangen. Dat dit de aandacht afleidt zien deze pietenjagers zelf ook best, en dat ze daarmee door gaan kan niet anders betekenen dan dat ze dat prima vinden. Wat ook blijk uit het feit dat van het vermeende racistisch incident omtrent Gario's moeder dat de aanleiding was voor de pietenjacht na jaren nog steeds geen aangifte is gedaan (bang voor art 188 WvS?) Beklaag je bij hen.

ikdus2
ikdus22 nov. 2016 - 15:02

@Jansen en Jansen ik zie veel uitvluchten en weinig aanstalten om je racisme te verminderen. semantiek is van wezenlijk belang in dit soort debatten. in een veranderende wereld zal je mee moeten bewegen. conservatisme heeft nooit een volk verder gebracht. omarm de nieuwe werkelijkheid ipv vast te houden aan nostalgie al is dat begrijpelijkerwijs niet eenvoudig om je gedachten en gevoelens overhoop te gooien. het bedat is gaande en voert u bij voorbaat een achterhoedegevecht wat alleen nog door fatalisme en fascisme tijdelijk wat kan vertragen. in vreedzame zin is uw gedachtengoed reeds achterhaald.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten3 nov. 2016 - 11:51

''ik zie veel uitvluchten en weinig aanstalten om je racisme te verminderen.'' Nou @Jansen&Jansen, daar sta je dan met je goede gedrag.

Drahtesel
Drahtesel1 nov. 2016 - 12:25

"Dat komt denk ik omdat men nog steeds niet de werkelijke waarde of definitie van diversiteit erkent in Nederland. Het is allemaal zo oppervlakkig en omgekeerd bij ons (...)" Vertel eens, wat is de definitie van diversiteit? Daar ben ik wel benieuwd naar. Activisten lijken de definitie te beperken tot 'raciale' diversiteit, huidskleurdiversiteit. Waarom moet men daar zo veel waarde aan hechten? Ras of huidskleur zou toch een onbelangrijke eigenschap moeten zijn? Schuilt de oppervlakkigheid niet in het overwaarderen van raciale diversiteit, terwijl intellectuele diversiteit steeds minder gewaardeerd wordt?

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein1 nov. 2016 - 16:45

We hebben al inkomens-diversiteit, opleidings-diversiteit, intelligentie-diversiteit, gender-diversiteit, politieke diversiteit, en weet ik wat voor diversiteit. Huidskleur-diversiteit voegt daar niets wezenlijks aan toe. Is misschien zelfs wat teveel van het goede, en leidt alleen tot verdeeldheid.

Sardar2
Sardar21 nov. 2016 - 12:24

Om het land tegen overstroming te helpen is het soms nodig om sommige dijken zelf bewust af te breken! Zelfs racisten bestrijden racisme aan zijn oudere en niet meer te accepteren vormen ervan, ten minste. Zij doen het om racisme weerbaarder en sterker houden dan de strijd van racistisch gediscrimineerde “ander”. Dat doet ook de Nederlandse overheid die haar instituties nog racistisch runt!

Blitskikker
Blitskikker1 nov. 2016 - 12:21

Grappig dat je trots ben dat je in het kader van de Black Achievement Month dit jaar een Black Excellence Awards hebt ontvangen, terwijl je het waarschijnlijk extreem racistisch zou vinden als er White Excellence Awards zouden worden uitgedeeld in het kader van een White Achievement Month.

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek21 nov. 2016 - 13:38

Het is goed voor zijn ego maar verder is het in de trant van wij van wc eend vinden dat wc eend.

Savage2
Savage21 nov. 2016 - 13:51

Identiteitspolitiek, alleen behoort u waarschijnlijk tot de klasse waar alle identiteiten zich tegen verenigen.(de zondebok) De blanke heteroseksuele man. Geen een stichting, praatgroep, subsidie-potje, lijstje of weet ik val wat die deze groep vertegenwoordigd of steunt. Alle andere groepen wel, van Homo's tot vrouwen tot aan minderheden.

Okke2
Okke21 nov. 2016 - 12:02

'Het belang van diversiteit' Een Etnische Zakenvrouwen lijst alleen voor mensen van niet nederlandse komaf die ook vrouw zijn. Een Other Business men alleen voor mensen die niet-wit zijn en actief zijn als manager in de multiculurele sector. Een Tans award, alleen voor mensen die zich Marokaanse-Ned4rlander noemen Een branie awards, alleen voor mensen met een Indische achtergrond. Een Black Excellence Award, alleen voor mensen die Afrikaanse voorouders van beneden de Sahara hebben. Een Dutch Caribbean Pearls alleen voor mensen die van de ABC eilanden komen. allemaal niet erg inclusief. Gelukkig snapt die kleurrijke lijst het wel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 nov. 2016 - 11:45

Nu allochtoon en autochtoon zijn afgeschaft - en zoals bekend wordt de wereld beter door het afschaffen van woorden - zou ik ook graag per ommegaande het non-woord mysoginoir uit het vocabulaire geschrapt zien worden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2016 - 16:00

Behalve Bailey gebruikt toch niemand dat woord? Maak geen slapende honden wakker!

chad
chad1 nov. 2016 - 11:41

Wat is mis met het woord Neger? Slavernij enzo... wat onzin. Ik zie ook niemand roepen dat de EU moet worden afgeschaft worden vanwege de moderne slavernij. Polen ontvangen minder loon en tegenwoordig mag je 18 maanden te werk gesteld worden zonder dat je minimumloon ontvangt. De slavernij is nog niet afgeschaft en het woord Neger is ook voor mij niet beledigend. Hou aub op met klagen. En als je toch tegen slavernij bent, zet je in voor het afschaffen daarvan.

Common Sense
Common Sense1 nov. 2016 - 11:34

Nou nou, wat een verbinding weer. Diversiteit wordt zo langzamerhand een doolhof waar je niet meer uitkomt.

2 Reacties
ikdus2
ikdus21 nov. 2016 - 17:49

Dit noemen we een echte integratiedebat. niet meer eenrichtingsverkeer.

pvlaren
pvlaren1 nov. 2016 - 20:06

@Ik, Uw bijdrage aan het bestrijden van 'racistische' termen van Antilliaanse, Surinaamse, Marokkaanse, Turkse, enz, enz,. afkomst zie ik met volle belangstelling tegemoet.