Verdachten weigeren vaak psychiatrisch onderzoek uit angst voor TBS
Verdachten weigeren vaak mee te werken aan psychiatrisch onderzoek, uit angst voor tbs. De particuliere TBS-klinieken stellen nu voor het onderzoek pas te doen wanneer iemand is veroordeeld. Dat zegt voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland donderdagavond in het actualiteitenprogramma Nova.
Uit angst voor de levenslange tbs werken verdachten vaak niet mee aan een psychologisch onderzoek. Hierdoor kan de rechter niet bepalen of ze tijdens hun daad wel of niet toerekeningsvatbaar waren. Dat meldt NOVA donderdagavond. Mensen met een ernstige psychische stoornis belanden hierdoor onbehandeld in de gevangenis en gaan na afloop van de gevangenisstraf ook weer onbehandeld de samenleving in.
De TBS klinieken willen nu dat behandeling onderdeel wordt van de straf. De rechter zou daders eerst moeten veroordelen tot een gevangenisstraf en pas daarna zou het onderzoek moeten beginnen.
Als iemand weigert aan onderzoek mee te werken, zijn zeven weken observatie in de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum te kort om te bepalen welke stoornis iemand heeft en wat het meest passende behandeltraject is.