Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GGD waarschuwt: commerciële coronatest is snel, maar onbetrouwbaar

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Personeel met commerciële sneltest getest
Op steeds meer plaatsen worden commerciële coronatesten aangeboden, buiten de GGD om dus, maar die zijn vaak onbetrouwbaar. Daarvoor waarschuwt de GGD Hollands Midden. Het gaat om bedrijven die een sneltest aanbieden waarbij de uitslag soms al binnen een kwartier volgt. In tegenstelling tot de reguliere test bij een GGD-testlocatie, moet voor het afnemen van zo’n sneltest worden betaald.
De uitslag ervan wordt echter in veel gevallen niet geaccepteerd door de GGD. Die zegt in een reactie tegen Omroep West :
"Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet te vertrouwen. Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd."
Wie bij een commercieel bedrijf positief test op corona, kan vervolgens niet terecht bij de GGD maar zal eerst gevraagd worden opnieuw een test af te nemen. De GGD heeft nog een andere waarschuwing voor mensen die denken tegen betaling snel een test te kunnen doen:
"Als u negatief test, zegt die uitslag niets omdat de test onbetrouwbaar is. U moet dan toch thuisblijven en u opnieuw laten testen."

Meer over:

coronatests, nieuws, ggd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

White Knight
White Knight22 okt. 2020 - 14:48

Op "Zondag met Lubach" was laatst een item over hoe GGDs bewust zorgden voor te weinig testcapaciteit door te weigeren met grote laboratoria in zee te gaan om zo de belangen van de eigen laboratoria te beschermen (de uitzending van 20 september). Dat zijn aanwijzingen dat je wat de GGD zegt niet altijd kunt vertrouwen.

Bert de Vries
Bert de Vries22 okt. 2020 - 7:45

De vraag is, wat de sneltest meet. Als die andere zaken meet dan de GGD-test, dan is ze niet perse onbetrouwbaar. Gegeven de reputatie die de GGDs de afgelopen periode hebben opgebouwd, is er alle reden om te stellen dat de oordelen van de GGD 'niet betrouwbaar' zijn.

Piet Helmons
Piet Helmons21 okt. 2020 - 20:35

Commerciële testgebruikers werken met vaak met de Abbott test die door verschillende instanties in Europa is gevalideerd en goedgekeurd. Ook RIVM heeft deze test goedgekeurd. Dus ik weet niet waar de GGD problemen mee heeft. Eind September kwam het hoofd van de GGD bij Buitenhof en hij verzekerde dat de GGD in de eerste volle week van Oktober het testen op orde zou hebben. Dus afspraak binnen een dag en de volgende dag uitslag. Hij had er alleen het jaar er niet bij vermeld. Laat de GGD zich daar maar eerst eens druk over maken.

Ryan2
Ryan221 okt. 2020 - 17:25

Tja, het blijft bij testen dus gewoon natte vinger werk. De informatie over de testen ontbreekt totaal. De techniek, hoe werkt het? Hoe betrouwbaar is het? Wat is de foutmarge? Daar had ik het een hele tijd geleden al over. Wat kan je nog serieus nemen?

Thuiszitter
Thuiszitter21 okt. 2020 - 16:20

Dat moet de GGD zeggen. Hoeveel procent van hun afgenomen testen is niet goed ? daar hebben ze het niet over. Verder klopt hun werkwijze niet, ik heb het voorbeeld al eerder aangehaald , komt een moeder met zoontje op afgesproken datum en tijdstip in de teststraat van de GGD , moeders ziet een lange rij en besluit andere afspraak te maken en gaat zonder testen richting huis, twee dagen later bericht dat haar zoontje positief was getest. Die dag hebben veel mensen een verkeerde uitslag gehad , denk ik . Bij ons kun je bloedtesten doen waarna je inderdaad na 15 minuten de uitslag krijgt. , kosten rond de 45 euro.

ton14024
ton1402421 okt. 2020 - 15:51

´´Wie bij een commercieel bedrijf positief test op corona, kan vervolgens niet terecht bij de GGD maar zal eerst gevraagd worden opnieuw een test af te nemen.´´ Dus je moet net zo lang bij dat commerciële bedrijf blijven testen tot de uitslag negatief is.

Bert de Vries
Bert de Vries21 okt. 2020 - 15:21

Misschien heeft de GGD gelijk. Maar het optreden van de GGD tot nu toe is eerder een reden om de juistheid van haar stelling in twijfel te trekken. Tenslotte hing, en hangt?, haar huidige beperking sterk samen met dienstbaarheid aan commerciële belangen. (het inkomen van ziekehuislaboratoria) Daarbij waren mensenlevens dus ondergeschikt aan geld. Bepaald geen goed teken voor een zorginstelling.