Joop

GGD stopt voorlopig helemaal met AstraZeneca, ook voor 60-plussers

  •  
03-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FRANCE - HEALTH - VIRUS - VACCINE - PHARMACY

© A pharmacist holds a vial of the AstraZeneca/Oxford Covid-19 vaccine in a pharmacy, in Savenay, western France, on April 2, 2021. LOIC VENANCE / AFP

De GGD’s stoppen voorlopig helemaal met het AstraZeneca-vaccin. Dat meldt de NOS. Nadat vrijdag werd besloten om mensen onder de 60 jaar niet meer met het vaccin te prikken, geldt dat nu voor iedereen. Die beslissing is genomen om verspilling tegen te gaan.
De beslissing de AstraZeneca-campagne te staken volgt op het bericht van mogelijk ernstige bijwerkingen, trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. In Nederland overleed een vrouw hieraan na gevaccineerd te zijn met AstraZeneca. In totaal kreeg het bijwerkingencentrum Lareb vijf meldingen van deze bijwerkingen binnen.
In het Verenigd Koninkrijk zijn zeven mensen aan deze bijwerkingen overleden. Tot nu toe zijn daar ongeveer 30 meldingen bekend van trombose na vaccinatie met AstraZeneca. Er is nog geen sluitend bewijs dat het vaccin inderdaad de oorzaak is van de stollingen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Thuiszitter
Thuiszitter4 apr. 2021 - 18:35

De wetenschappers zijn er boos om : https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/trombose-experts-woedend-over-tijdelijke-stop-van-het-astrazeneca-vaccin-dit-is-ontluisterend~b1361c54/

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 apr. 2021 - 14:41

Dat krijg je met mensen die de wereld bekijken aan de hand van statistieken en kansberekening. En door politieke angsthazen die geen flauw benul hebben waarover ze beslissingen nemen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 apr. 2021 - 12:29

Verdomme, elke week stort een vliegtuig neer met 160 doden en de vaccinatie wordt gewoon alweer uitgesteld alsof dat vliegtuig er volgende week niet is. Ga nú door met vaccineren, de baten wegen op tegen de lasten. Ik teken elke aansprakelijkheidsafstandsverklaring als ik die prik maar krijg. En zorg dat die prikcentra wat te doen hebben. Snappen die pennenlikkers niet dat elke dag vertraging 20 mensenlevens kost?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2021 - 14:13

Alle werkzame medicijnen/vaccins kunnen ernstige bijwerkingen hebben. De jaarlijkse griepprik heeft een 1 op de miljoen kans op het veroorzaken van het Guillain-Barre syndroom. Daar hoor je nooit wat over.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 apr. 2021 - 18:08

Het is idd tenenkrommend!

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2021 - 22:26

[tenenkrommend!] Dat zeggen experts ook.

Piet Helmons
Piet Helmons3 apr. 2021 - 10:50

Hoorde zonet op het nieuws dat de GGD gestopt waren met prikken AstraZeneca en hierdoor wel 700 afspraken hebben moeten afzeggen. Je zou er om moeten lachen als dit niet zo droevig was. Kan Hugo niet samen met Mark functie elders gaan doen?

JasDon
JasDon3 apr. 2021 - 10:08

Zucht, kan je je ook vrijwillig melden? Dan weten ze ook met grotere zekerheid dat mensen echt komen opdagen. Daarnaast zijn het uitsluitend vrouwen die problemen ervaren, waarom niet doorgaan bij de mannen?

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2021 - 13:09

Helaas niet. Mannen lopen ook grotere risico's als ze covid oplopen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 apr. 2021 - 9:41

Vrouwen lopen geen grotere risico's dan mannen bij inenting. Dat die indruk is gewekt, komt omdat veel zorgmedewerkers zijn ingeënt met het Astrazeneca vaccin. En dat zijn overwegend vrouwen jonger dan 60. Daarom vindt je in die groep ook meer bijverschijnselen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2021 - 21:48

Pfizer/Moderna is vooral gebruikt voor ouderen. Die hebben een zwakker immuunresponse.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2021 - 22:34

Neemt niet weg dat vrouwen wat vaker last hebben van gezondheidsproblemen die verband houden met het immuunsysteem.

Piet Helmons
Piet Helmons3 apr. 2021 - 10:02

Doe net als in de VS. Open de prikstraten voor mensen die graag gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Nu liggen al die vaccins weer in de vriezer en gaat het de GGD zeker weer 2 weken duren om de oude afspraken af te zeggen en nieuwe afspraken in te boeken. Dat met gemiddeld 20 doden per dag!

3 Reacties
JasDon
JasDon3 apr. 2021 - 10:18

Juist, als je de prikstraten gewoon opent gaat het vliegensvlug. Ik neem er zelfs een dagje voor vrij om in de rij te staan. Geen enkel probleem.

LaBou
LaBou 3 apr. 2021 - 16:37

Laat AZ nou gewoon in de koeling moeten i.t.t. Pfizer en Moderna.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2021 - 20:16

Van Pfizer en Moderna is er ook weinig voorraad.

RuuDW
RuuDW3 apr. 2021 - 9:57

Mag ik als 63 jarige zelf bepalen of ik gevaccineerd word met astrazeneca of niet. De kans om ergens anders aan te overlijden ( verkeer, bliksem, geweld ) is vele malen groter dan vaccinatie.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter3 apr. 2021 - 13:32

Deze week waren ze begonnen met de 63 en 64 jarigen met het AZ vaccin , geen oproep gehad ?

HarrieV2
HarrieV23 apr. 2021 - 9:13

Je wordt toch niet goed van dit zwalkend beleid. Zult zien dat ze vanaf volgende week weer door gaan met het gebruik van het Astrazeneca vaccin. Wordt echt tijd voor niet alleen een andere MP, maar ook iemand anders aan het roer m.b.t. de aanpak van de corona pandemie.

3 Reacties
LaBou
LaBou 3 apr. 2021 - 16:39

Je bent devillahypotheeksubsidir vergeten eikel.

RuuDW
RuuDW3 apr. 2021 - 21:54

Thuiszitter, geen oproep gehad, mijn vrouw en goede vriend wel, andere vriend 65 jaar niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2021 - 9:08

Huisartsen zullen ook wel gestopt zijn.

schylger
schylger3 apr. 2021 - 9:08

Noem voor de duiding anders even een goede schatting erbij van hoeveel doden deze vertraging van de immunisatie gaat kosten.

10 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 apr. 2021 - 11:35

Zo'n twintig doden per dag. En dat zijn alleen de directe én getelde coronadoden. De mensen met andere aandoeningen die door overbelasting van de gezondheidszorg te laat worden behandeld, bevinden zich nog niet onder die twintig. De doden doordat de vaccinatiebereidheid door dit soort paniekportiek omlaag gaat, en er dus meer mensen dan nodig geïnfecteerd worden evenmin. En ook de verloren levensjaren als gevolg van de economische schade door de hierdoor langer noodzakelijke lockdown zijn niet verdisconteerd. En dat op basis van reeds in een andere studie ontkrachte verdachtmaking, waarbij ook de EMA als gesteld heeft dat het vaccin veilig is. Dit soort domme arrogantie van de minister (hoezo weet hij het beter?!) kan je missen als kiespijn in crisistijden. Ik zou me er niet over moeten opwinden, dat is gezonder, maar mijn hemel, wat word ik zolangzamerhand bóós van dit soort kortzichtige onkunde.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 apr. 2021 - 11:36

paniekportiek = paniekpolitiek

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2021 - 13:13

Hanneke Kouwenberg, Mijn eigen ervaringen met corona en de activatie van mijn immuunsysteem lijkt sterk op de nu bekende complicaties. Door een erfelijke afwijking, EDS mis ik een bepaald eiwit in aanleg. Stel, dat dit nu allereerst onderzocht gaat worden, dan kunnen huisartsen de risico’s gaan beperken door maatwerk te leveren....... Dus inderdaad doorprikken, maar per groep, niet per leeftijdsgroep vaststellen welke vaccins geschikt zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2021 - 13:18

@Hanneke de rationaliteit is bij het huidige beleid ver te zoeken.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 apr. 2021 - 15:34

@ Grijsje Ik snap je reserves. Er kunnen heel valide argumenten zijn om je (nu) niet te laten vaccineren. Dat is dan op basis van een risicoafweging op persoonsniveau. Ik vind de suggestie van JasDon ook zeer terecht: laat mensen de afweging zelf maken! In Duitsland liep het in ieder geval storm toen opeens een breder publiek in aanmerking kwam voor AZ. Het punt is: voor het overgrote deel van de bevolking valt die risicoanalyse in het voordeel van wel vaccineren uit. Ik ben de laatste om paniekerige berichten over de gevaren van COVID-19 te verspreiden. Tegelijkertijd is het risico met matige tot ernstige gevolgen van een infectie te maken te krijgen vele malen groter dan het risico op een ernstige bijwerking. Daar komt bij: roken en orale anticonceptiva leveren wel een eenduidig verhoogd risico op thrombose op, ook de potentieel dodelijke varianten als longembolieën. Daar kraait geen haan naar. De handelswijze is mede daarom niet anders dan verbijsterend te noemen.

Grozny
Grozny3 apr. 2021 - 17:29

@hanneke Ik vind je voorbeeld van trombose van orale contraceptie heel treffend. Want hier kan je de rol van de media mooi zien. Ik herinner nog een case bij mijn statistieklessen. Er kwam een nieuwe orale contraceptie uit die de kans op tromboses 100% verhoogde. Dus alle media maakte koppen "nieuwe contraceptie verhoogd kans op trombose met 100%" Dit kwam er op neer dat de kans om een trombose omhoog ging van 1 op 100.000 naar 2 op 100.000. Hierdoor nam het contraceptie gebruik gigantisch af. Wat zorgde dat er veel meer zwangerschappen waren, waardoor er veel meer aborties waren. Wat zorgde voor veel meer complicaties. Hetzelfde geld nu. Mensen zijn heel slecht in het inschatten van de risico`s en de media helpt erin met alle angstcampagnes. Wat voor aanzienlijk meer slachteroffers zorgt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2021 - 20:27

De suggestie van JasDon lijkt me in tegemstelling tot andere voorstellen uitvoerbaar .

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2021 - 20:28

tegenstelling

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2021 - 21:00

Hanneke, Bedankt voor je antwoord. Ik was niet duidelijk genoeg. Het feit, dat het effect van Astra na verloop van tijd zeldzame trombocytopenie kan laten optreden zie ik als verdacht. De onverklaarbare ziektegevallen o.a. 100 kinderen met Mis-c na contact met corona na 6 weken. De long covid gevallen met vergelijkbare gevolgen. Is de onderliggende erfelijke oorzaak het probleem? Is het stekeleiwit, dat Astra heeft gebruikt het verkeerde eiwit? Het corona stekeleiwit, dat die reactie van het immuunsysteem uitlokt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2021 - 8:14

Huckriede wijst er in het NGTV ook op dat slecht management en slechte communicatie, het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin hebben ondermijnd. Qua veiligheid zegt zij dat de CVST incidentie met ca. 1 op de 800.000 tot 1 miljoen gevaccineerden zeer laag is en, mits tijdig opgemerkt, succesvol behandeld kan worden. Het is dus zeer de vraag of de keus om er volledig mee te stoppen verstandig is. https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/astrazeneca-prima-vaccin-nu-de-organisatie-nog/volledig