Joop

GGD-medewerkers opgepakt wegens grootschalige fraude met QR-codes

  •  
12-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
Coronateststraat op Schiphol na aangescherpt reisadvies Spanje

© SCHIPHOL - De teststraat op vliegveld Schiphol. Het reisadvies voor Spanje is aangescherpt van geel naar oranje. De coronateststraat op de luchthaven is bedoeld voor reizigers uit een oranje

Drie medewerkers van de GGD-locatie op Schiphol, die aangetrokken waren via een uitzendbureau, zijn door de marechaussee gearresteerd in een onderzoek naar grootschalige fraude met QR-codes. Dat onthult RTL Nieuws. Tienduizenden valse QR-codes zouden op deze manier in omloop zijn gebracht.
Eén van de verdachten wordt ervan verdacht haar wachtwoord te hebben afgegeven waarmee kon worden ingelogd op het systeem waarmee zij werkte, waarmee anderen QR-codes konden aanmaken. De drie verdachten, die werkten bij de GGD-locatie in de aankomsthal van Schiphol, zitten momenteel vast. (…) De valse QR-codes werden via verschillende kanalen aangeboden en verhandeld voor prijzen vanaf honderden euro’s tot soms wel duizend euro. De QR-codes staan op naam naar keuze en kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot onder andere horeca en evenementen, ook als iemand niet is gevaccineerd of geen test heeft gedaan.
Justitie verklaart dat de een deel van de codes vandaag nog ongeldig wordt gemaakt. De fraude werd opgespoord door digitale rechercheurs van het ministerie van VWS. Na ontdekking van de fraude is het systeem verbeterd zodat beter vastgelegd wordt wie welke handelingen verricht. Het ministerie wijst er op dat de fraude niet alleen de gezondheid van de fraudeurs in gevaar brengt maar ook die van anderen.
De politie waarschuwt dat niet alleen de handelaren in QR-codes strafbaar zijn maar ook de afnemers. Wie betrapt wordt op het gebruik van een valse QR-code kan een strafblad, boete en zelfs gevangenisstraf krijgen. De politie zegt actief onderzoek te doen naar de afnemers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Phil2
Phil216 nov. 2021 - 7:06

Voorbeeldfunctie. Niet met een boete afdoen. De volksgezondheid is in het geding. Gevangenisstraffen van minimaal een jaar.

Jaco38
Jaco3813 nov. 2021 - 14:22

“Afschaffen die qr code , niet omdat er nu een paar zijn gepakt die er misbruik van hebben gemaakt maar met zoveel besmettingen heeft het geen enkele zin en werkt eerder nadelig” Jawel, want het gaat uiteindelijk niet om het aantal besmettingen, maar om het deel dat hiervan in een ziekenhuis of IC terecht komt. Het is duidelijk is dat de niet-gevaccineerde een significant grotere kans heeft om in het ziekenhuis en / of IC te belanden. Van gevaccineerden belandt uiteindeljk ook een deel in ziekenhuis / IC maar veel kleiner. Dus het heeft wel degelijk zin om maatregelen te nemen waardoor de kans dat niet-gevaccineerden besmet raken kleiner wordt. 2G draagt daaraan bij. Als dat niet voldoende is kan nog naar zwaardere maatregelen gekeken worden, maar logisch en verstandig eerst het effect van 2G af te wachten omdat dat minder impact heeft op de samenleving dan iedereen in lockdown.

Bouwman2
Bouwman213 nov. 2021 - 8:42

De vraag is: waarom niet gevaccineerd maar wél de beurs getrokken om een vervalste IQ code te bekomen? Het verschil tussen Nederland en Portugal wordt weer eens uit de doeken gedaan door Louis van Gaal. Portugezen zijn een stuk volgzamer en minder vrijgevochten van aard dan Nederlanders. Portugezen kennen hun bescheiden plaats en in Nederland is bescheidenheid een moderne hoofdzonde. Al kraaiend wordt Nederland opgehokt. Bemvindo, in la casa portuguesa van Louis "ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo stom" van Gaal..

3 Reacties
mordicant
mordicant13 nov. 2021 - 10:50

Precies mijn vraag.. Welke zwakzinnige is in vredesnaam bereid om 1.000,- euro te betalen voor een valse QR code terwijl je je gratis kun laten vaccineren? Nog afgezien van de gruwelijke hypocrisie om dat gniffelend een restaurant te bezoeken met een valse QR...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 nov. 2021 - 12:32

Portugezen dragen een mondkapje omdat zij dat zelf willen Nederlanders omdat Rutte dat zegt Wie is er nu volgzaam?

Martin108
Martin10813 nov. 2021 - 13:05

"De vraag is: waarom niet gevaccineerd maar wél de beurs getrokken om een vervalste IQ code te bekomen?" Rationeel gezien een logische vraag, als je er echter van overtuigd bent dat die vaccinatie heel erg schadelijk is dan is t wel te begrijpen. Een andere vraag is: als je er van overtuigd bent dat het maar een griepje is, en je met een genezen verklaring ook overal naar binnen mag, waarom je dan niet opzettelijk laten besmetten?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -12 nov. 2021 - 19:11

zo komen we wel aan de 85%

2 Reacties
OlavM
OlavM13 nov. 2021 - 1:01

Misschien zelfs wel tot de 110 %! Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het virus nog steeds blijft waren.

Eric Minnens
Eric Minnens13 nov. 2021 - 6:03

@OlavM 'waren' Leuk werkwoord. I.p.v. spoken. Zou je ook vierkant kunnen waren? Of heet dat dan vierkantwaren? Peulenschilletje voor een beetje hoekig spook, lijkt mij.

Thuiszitter
Thuiszitter12 nov. 2021 - 17:57

Afschaffen die qr code , niet omdat er nu een paar zijn gepakt die er misbruik van hebben gemaakt maar met zoveel besmettingen heeft het geen enkele zin en werkt eerder nadelig . Gewoon laten testen wanneer je klachten krijgt. En je gewoon even gedragen , 1.5 mtr, , je handen goed clean houden, en omdat het volk er zo gek op is “het mondkapje” omdoen . Nadelig omdat gevaccineerden het evengoed over kunnen brengen maar voelen zich veilig in de ruimtes waar de code is verplicht.

13 Reacties
JasDon
JasDon12 nov. 2021 - 18:17

"Gewoon laten testen wanneer je klachten krijgt. En je gewoon even gedragen , 1.5 mtr, , je handen goed clean houden, en omdat het volk er zo gek op is “het mondkapje” omdoen . " Mensen doen het niet, wappies voelen zich alleen maar meer empowered. Ook in de supermarkt lopen ze tegenwoordig zonder mondkapje. Want wappie en dus asociaal. "Nadelig omdat gevaccineerden het evengoed over kunnen brengen maar voelen zich veilig in de ruimtes waar de code is verplicht." Wappies moeten gewoon nog duidelijk de gevolgen ervaren van hun gedrag. Dat is de uitgang uit deze crisis.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 nov. 2021 - 19:08

Precies. Ik heb er niets aan om te weten dat anderen ook een QR-code hebben. Ze kunnen gevaccineerd zijn en toch besmettelijk, ze kunnen genezen zijn en toch opnieuw besmet en besmettelijk, en ze denken allemaal dat ze niet besmettelijk kunnen zijn. Het enige dat echt helpt is mondkapje, afstand en desinfecteren. Dat had gewoon nooit losgelaten moeten worden.

Thuiszitter
Thuiszitter12 nov. 2021 - 19:39

Jasdon - kom eens in de sportschool, allemaal gevaccineerd, 1.5 mtr vergeet t maar terwijl t wel kan . Maw het zijn niet alleen de wappies die schijt aan de regels hebben. Overigens ik ben gevaccineerd en al 3/4 x deze week mondkapje vergeten en zonder mijn ding gedaan in de super, ben ik nou ook een zg wappie ?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2021 - 21:20

Het is me ook opgevallen dat ik tot de eigenaardige groep mensen behoor die zich om het minst of geringste laten testen - waarom doen mensen dat niet en waarom promoot men dat niet? lijkt me toch de beste manier te voorkomen dat je iemand besmet deze week had ik mijn 7e test inmiddels snipverkouden maar geen corutte

FredD2
FredD213 nov. 2021 - 6:06

@Griezel, dan kan ik mij een paar x per dag laten testen aangezien ik Astma heb, waardoor ik eigenlijk al vanaf mijn 6e jaar al symptomen heb die op Corona lijken.

Erik20
Erik2013 nov. 2021 - 8:33

Als ze de QR code zouden afschaffen, krijgt het kabinet half Nederland over zich heen. Veel mensen hebben zich juist laten vaccineren (tegen hun zin in soms) zodat ze niet elke keer hoeven te testen. De overheid heeft daar ook aan meegewerkt door met dingen als "dansen met Janssen" te komen. Je geeft dan al die ongevaccineerden gelijk, dat je net zo goed niet die prik had hoeven nemen

Erik20
Erik2013 nov. 2021 - 8:36

Als ze de QR code zouden afschaffen, krijgt het kabinet half Nederland over zich heen. Veel mensen hebben zich juist laten vaccineren (tegen hun zin in soms) zodat ze niet elke keer hoeven te testen voor toegang tot iets. De overheid heeft daar ook aan meegewerkt door met dingen als "dansen met Janssen" te komen. Je geeft dan al die ongevaccineerden gelijk, dat je net zo goed niet die prik had hoeven nemen . *maar met klachten moet iedereen zich sowieso laten testen natuurlijk.

AlexanderVolken
AlexanderVolken13 nov. 2021 - 8:56

@Thuiszitter: misschien geen wappie, maar wel asociaal. In ieder geval niet heel slim.

JasDon
JasDon13 nov. 2021 - 9:35

"Overigens ik ben gevaccineerd en al 3/4 x deze week mondkapje vergeten en zonder mijn ding gedaan in de super, ben ik nou ook een zg wappie ?" Je denkt er mee weg te kunnen komen, dus je vind het OK om alsnog de supermarkt in te gaan. Zie hier het probleem. Overtredingen moeten gevolgen hebben voordat sommige mensen zich er aan gaan houden.

Tom Lucassen
Tom Lucassen13 nov. 2021 - 11:45

@JasDon; gisteren nog hoorde ik een kerel achter me tegen zijn zoontje zeggen vlak voordat ze de AH binnengingen; "Zo, we doen geen mondkapje op om te laten zien hoe we erover denken". Ik ben geen held, de kerel was groot en blank en vol tattoos en je kunt zomaar een klap krijgen van die types, maar ik dacht er het mijne van.

Krek
Krek13 nov. 2021 - 11:51

"Overtredingen moeten gevolgen hebben voordat sommige mensen zich er aan gaan houden." Het is te triest voor woorden, maar helaas de spijker op de kop. De overheid en RIVM kunnen nog met zoveel goede adviezen komen, maar Nederlanders zijn gewend om regels aan hun laars te lappen tenzij het negeren van die regels pijn gaat doen. In het begin van Corona deed men allemaal nog aardig mee omdat men bang was om zelf zwaar ziek te worden of dit familie aan te doen. Tevens was de sociale controle hoog. Echter, waar men er mee weg denkt te komen, laat men de regels voor wat ze zijn: gewoon de supermarkt in na een positieve test, niet thuis blijven bij klachten of wanneer een huisgenoot positief getest is, niet meewerken aan contactonderzoek, enzovoort. Daar zijn heel veel dingen bij waar je niet op kunt controleren. Een QR-code voor een negatieve test brengt ietwat uitkomst, maar dan moeten degenen die dit zouden moeten handhaven (restaurants, enz.) dat ook wel doen. De overheid staat voor het probleem dat je een kudde ezels wel naar het water kunt leiden, maar je kunt ze niet dwingen om te drinken. In dit geval heeft de overheid dan nog het extra probleem dat de ezels, zowel de gezonde als de zieke, daarna steen en been klagen over de dorst of over de kwaliteit van het water, enzovoort.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2021 - 16:56

Testen is voor mensen die niet in de stad wonen en geen auto hebben nogal ingewikkeld.

erikbos
erikbos14 nov. 2021 - 8:56

@Tom Lucassen "de kerel was groot en blank en vol tattoos en je kunt zomaar een klap krijgen van die types," Tamelijk racistisch , wat heeft de huidskleur hiermee van doenn? Had u dit ook geschreven als het een gekleurd persoon was? Vevang blank door zwart en het had uit Baudet zijn mond kunnen komen: "de kerel was groot en zwart en vol tattoos je kan er zomaar een klap van krijgen"