Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezondheidsraad wil tweede booster voor kwetsbaren

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
414 keer bekeken
  •  
boosterbejaarde

© RIJSKWIJK - Een GGD medewerker zet een boosterprik met pfizer of moderna vaccin op de vaccinatie locatie van de GGD in de Rijswijk waar het druk is . Mobiele 80-plussers en 60 minners, volwa

De Gezondheidsraad adviseert om 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige immuunstoornis een tweede booster te geven. De rest van de bevolking zou voorlopig toe moeten kunnen zonder extra prik. Minister Ernst Kuipers moet het advies nog overnemen, maar de verwachting is dat dat slechts een formaliteit is.
In andere landen die eerder begonnen met het zetten van een derde prik, blijkt dat het effect van de inenting na verloop van tijd weer afneemt. Zo neemt de kans op een besmetting met Omikron weer toe. De bescherming tegen een ernstig ziekteverloop, waardoor bijvoorbeeld ziekenhuisopname nodig is, neemt minder snel af.
Eerder kwam de Gezondheidsraad onder vuur te liggen, omdat de adviesraad traag was met het advies om te boosteren. Als gevolg daarvan begon Nederland later met de derde inenting dan veel andere landen. Dat leidde tot extra ziekenhuis- en ic-opnames en meer overlijdens eind 2021.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.