Joop

Gezondheidsraad: Vaccineer kinderen vanaf twaalf jaar oud ook

  •  
29-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
ISRAEL - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© Foto: JACK GUEZ / AFP

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan het kabinet. Volgens de raad is het ‘zinvol en verantwoord’ om ook deze leeftijdscategorie in te enten met Pfizer om zo niet alleen henzelf, maar ook de rest van de maatschappij beter te beschermen tegen het virus.
Hoewel jongeren zelf zelden ernstig ziek worden van het virus, zijn er wel 101 adolescenten in het ziekenhuis beland, waarvan er uiteindelijk twee overleden. Dat meldt de Volkskrant. Daarnaast is al langer bekend dat jongeren die besmet zijn geweest met het coronavirus, last kunnen hebben van langdurige covidverschijnselen, het zogeheten long covid.
De Europese medicijnautoriteit EMA had het Pfizer-vaccin eerder al goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Uit onderzoeken is gebleken dat voor hen Pfizer 100 procent werkzaam is. De Gezondheidsraad heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de vraag of het zowel juridisch als ethisch verantwoord is om minderjarigen te vaccineren. Op die vraag kwam vandaag dus een antwoord.
Door het inenten van adolescenten zal onderling minder sprake zijn van virusverspreiding, concludeert de raad, wat vervolgens de kans verkleint dat scholieren in quarantaine moeten of dat zelfs hele scholen opnieuw moeten worden gesloten. Deze ‘beperkende preventieve maatregelen’ leiden tot verslechtering van de ‘(mentale) gezondheid en het algemeen welbevinden’ van jongeren, aldus de raad. Daarnaast helpt het vaccineren van deze leeftijdsgroep een mogelijke heropleving van het virus in najaar voorkomen, wat het risico op besmetting van kwetsbaarder mensen vermindert.
Wettelijk gezien mogen kinderen ouder dan 16 jaar zelf beslissen of ze gevaccineerd willen worden of niet. Voor de kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud geldt dat de beslissing in samenspraak met de ouders of verzorgers genomen wordt. Bij een verschil van mening hierover ‘kan de adolescent worden gevaccineerd als hij/zij dat weloverwogen wenst’. Het vaccineren van kinderen begint op zijn vroegst in augustus. Vooralsnog is alleen Pfizer goedgekeurd voor kinderen en dat is de komende maanden nog nodig om volwassenen van een prik te voorzien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn29 jun. 2021 - 20:15

Corona wordt steeds minder, maar de hetze wordt steeds groter. Ik wil geen wappie zijn, maar de berichtgeving van met name het NOS Journaal maakt dat ik steeds meer moeite krijg met de maatregelen. Dat continu gedram. Corona is bijna weg, máár er komt een nieuwe variant aan. Wel bang blijven mensen. Hoewel (nog) niet verplicht is iedereen vrij om te beslissen of hij of zij zich laat vaccineren, maar de vrijwilligheid wordt steeds maar beperkt door gekoppelde vrijheden aan vaccinatie. Ik geloof niet in een wereldwijd complot, maar ik vraag me wel af of dit niet een nieuwe vorm van oorlog is.

Rick Hofland
Rick Hofland29 jun. 2021 - 19:50

De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (vertegenwoordigd in het OMT) heeft voorlopig nog een andere kijk hierop. Zij zien wel nut in het vaccineren van kwetsbare kinderen, maar niet van gezonde zolang er nog te veel volwassenen vaccinatie weigeren waardoor groepsimmuniteit kan worden bereikt. Ze betreuren het als er kinderen ingezet gaan worden omdat een te grote groep volwassenen dit blijft weigeren. Vind ervan wat je er van vindt, maar de groep die de hardste klappen op gelopen heeft en ook de consequenties nog lang zal voelen is juist al de groep van 12 tot 17 en om die groep die vervolgens ook nog niks te kiezen heeft qua vaccinatie of door hun stem te laten horen bij verkiezingen is nogal wrang. Ik zal mij kinderen adviseren het vaccin wel te nemen, maar als zij er bezwaren tegen hebben zal ik dat respecteren.

itsme3
itsme329 jun. 2021 - 14:26

"Artsen Covid Collectief" Ik heb eens op hun website zitten kijken, maar weet u zeker dat het geen onderafdeling is van het Forum voor Democratie.

1 Reactie
itsme3
itsme329 jun. 2021 - 15:12

Reactie op "Ook een mening"

EricDonkaew
EricDonkaew29 jun. 2021 - 13:58

Gewoon doen. Ook voor kinderen geldt: vaccineren doe je niet zozeer voor jezelf, maar voor je medemens en de maatschappij. Pfizer is ongevaarlijk voor kinderen en kan, in overigens zeldzame gevallen, long-Covid ook bij hen voorkomen. De muur tegen Covid moet zo hoog mogelijk zijn. Dus nogmaals: gewoon doen.

adriek
adriek29 jun. 2021 - 13:49

Er zitten geen chips in de vaccins, het zijn geen experimentele vaccins, ze zijn goed getest, mrna tast je dna niet aan, je krijgt er geen adhd van en langetermijneffecten zijn niet te verwachten. Vaccineren dus, al is het maar om de kans te verkleinen dat mutaties ontstaan en voet aan de grond krijgen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jun. 2021 - 12:36

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/28/gebruik-tieners-niet-als-immunologisch-schild-a4049058 Bart van Tienen, huisarts,Felix van der Wissel, huisarts, Els Peeters, kinderneuroloog, Nelleke Hilbrands, jeugdarts, Cindy Sjaardema, SEH arts, Lidewij Hoorntje, plastisch chirurg, Viera Koopman – Kalinina Ayuso, oogarts, zijn allen verbonden aan het Artsen Covid Collectief. Suzanne Metselaar, medisch-ethicus verbonden aan Amsterdam UMC. “Kinderen worden bijna nooit ernstig ziek van een coronabesmetting, dus je doet het niet om hen te beschermen, maar om volwassenen te beschermen. Maar die kunnen zich laten vaccineren. Waarom zou je kinderen dan als schild gebruiken?” Daarnaast is er wereldwijd schaarste aan vaccins. Metselaar: “Het is onethisch nu in het Westen kinderen te gaan vaccineren, terwijl je met diezelfde vaccins op andere plekken in de wereld het leven van volwassenen kunt redden. Als je de vaccins niet aan kinderen geeft, maar aan volwassenen elders ter wereld wordt ook de kans kleiner dat zich varianten ontwikkelen die zich aan de vaccin-immuniteit onttrekken. Daarmee bewijst het Westen uiteindelijk ook zichzelf een dienst. Die varianten zullen namelijk ook in het Westen opduiken.”

Greendutch
Greendutch29 jun. 2021 - 11:50

dat dit nu nog uitgelegd moet worden na bijna 1 1/2 jaar coronaberichtgeving op alle media? de tegenzin door vele ouders om hun kinderen in te laten enten laat m.i. zien dat men wel kinderen wil voor het idee -roze vs blauw, kleertjes en spulletjes- maar niet voor het echt -25 jaar zorgen en betalen + zichzelf wegcijferen- ik begrijp werkelijk de ouders niet die zich verzetten en de kinderen die nee zeggen. kinderen horen overal bij, het zijn mensen in een kleine verpakking, behandel ze ook zo.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 jun. 2021 - 11:27

Mijn kind is bijna 6. In Duitsland wordt er al rekening mee gehouden dat er nieuwe schoolsluitingen zullen volgen na de zomer. Ik hoop dan ook dat er snel groen licht komt, de groep basisschoolkinderen ook gevaccineerd kan worden, zodat hen verdere isolatie en achterstanden bespaard zullen blijven.

Gerygrr
Gerygrr29 jun. 2021 - 11:08

Eindelijk komt dit verstandige besluit van de gezondheidsraad. Je leest ook waarom dit advies nu pas komt. Alleen Pfizer is goedgekeurd door het EMA en er is nog geen voldoende voorraad. Dus hier ziet men weer eens, de adviezen worden aangepast aan het beschikbare aanbod! Marktwerking….