Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Gezondheidsklachten in Gronings bevingsgebied kunnen dodelijk zijn'

  •  
31-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-01-31 om 09.55.15
Bewoners van het bevingsgebied in Groningen hebben niet alleen last van schade aan hun huizen, maar hebben ook vaker gezondheidsklachten als gevolg van stress. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. In het rapport staat dat als gevolg van die stress jaarlijks vijf tot negen mensen kunnen overlijden wanneer er geen oplossing komt.
Onderzoekers Tom Postmes en Katherine Stroebe deden twee jaar lang onderzoek in het bevingsgebied. Woensdag publiceerden zij hun bevindingen. Van de 85.000 mensen die schade aan hun huis hebben opgelopen als gevolg van de gasboringen, voelt minder dan de helft zich nog veilig in huis. Bij zo’n 10.000 mensen hebben de aardbevingen voor stressgerelateerde gezondheidsklachten gezorgd. Bij sommige mensen heeft het zelfs tot een angst- of depressiestoornis geleid.
De NOS schrijft:
"De onderzoekers bestudeerden de sociale impact van de aardbevingen door gaswinning in Groningen. Ze onderzochten onder meer hoe de Groningers hun veiligheid ervaren, hoe het met hun gezondheid gaat en hoe ze hun toekomst zien. Het rapport was al klaar voor de recente beving in Zeerijp, maar is daarna nog uitgebreid."
Behalve geestelijke klachten, ervaren de bewoners ook fysieke klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagproblemen. Klachten die samenhangen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of suïcide, aldus de onderzoekers. Het is niet bekend of er al doden zijn gevallen als gevolg van de opgelopen gezondheidsklachten. Volgens de onderzoekers zal het nog een tijd duren voor dat in de statistieken te zien is.
Beeld: Screenshot NTR

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

west012
west01231 jan. 2018 - 11:08

Triest natuurlijk maar er zijn duizenden die voortijdig het leven laten als gevolg slechte omstandigheden zoals: zwaar werk, slechte arbeidsomstandigheden, armoede, enz. Wat doet onze overheid hier concreet aan?

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin31 jan. 2018 - 13:33

Fijn dat je zo secuur bij het onderwerp blijft, West01 - dat lukt zelfs mij niet altijd.

Cave Canem
Cave Canem31 jan. 2018 - 10:33

Na alle horror-berichten van de de laatste jaren had ik eerlijk gezegd verwacht dat de problemen in aantallen nog behoorlijk wat groter waren dan hier is genoemd. Voor de betrokkenen is het weliswaar te wrang om hier te spreken van een meevaller, maar het had in elk geval nog erger gekund.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin31 jan. 2018 - 13:32

@ Cave Canem - inderdaad. De bommen op Hiroshima en Nagasaki waren best een graadje erger dan datgene wat Shell & trawanten in Groningen uitvreten, daarin bijgestaan door corrupte politici. Zo bezien viel 9/11 ook wel mee, achteraf. Begrijp je wat ik hiermee aan je duidelijk wil maken?

Cave Canem
Cave Canem31 jan. 2018 - 14:29

@Cliff Clavin Nee, je bent in jouw wijsgerige dialectiek voor gewone stervelingen niet te volgen.