Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezondheidsautoriteiten vrezen grote mazelenuitbraken

  •  
11-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Measles outbreak in Yemen

© epa09088036 A Yemeni child infected with measles lies on a bed as she gets medical treatment at a hospital amid a measles outbreak, in Sana’a, Yemen, 21 March 2021. Local health authorities h

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Amerikaanse CDC vrezen grote mazelenuitbraken. Als gevolg van de coronapandemie zijn er wereldwijd miljoenen baby’s niet ingeënt tegen de extreem besmettelijke ziekte.
Volgens de WHO werden er vorig jaar ruim 22 miljoen baby’s niet ingeënt. Dat zijn er drie miljoen meer dan een jaar eerder – de grootste afname in meer dan twintig jaar. 23 Landen besloten vorig jaar om vaccinatiecampagnes op de lange baan te schuiven. In landen als Indonesië, Brazilië en Nigeria nam de vaccinatiegraad daardoor af. Ook werd er vorig jaar veel minder getest op de mazelen dan in andere jaren.
Met dank aan vaccinatiecampagnes loopt het aantal slachtoffers van de mazelen de laatste decennia sterk terug. Overleden er begin deze eeuw nog jaarlijks meer dan een miljoen kinderen aan de mazelen, inmiddels zijn dat er zo’n 60.000 per jaar. Volgens berekeningen van de WHO zijn er de afgelopen twintig jaar 30 miljoen dodelijke slachtoffers voorkomen door inentingen.
In Nederland breekt er nog af en toe een epidemie uit onder bevolkingsgroepen die zich niet laten inenten, zoals bevindelijk gereformeerden en antroposofen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Bouwman2
Bouwman213 nov. 2021 - 9:04

Waarom krijgen bevindelijken en zwaar gereformeerden toch altijd de wind van voren? Ze zijn niet beter of slechter dan andere gelovigen. Waarom moeten gelovigen aanmgedaad worden als minder en seculieren als waardevoller? Iedereen is onschuldig tot de schuld definitief is vastgesteld. Seculkier is ook maar een manier van zingeving , zoals er vele zijn. .

1 Reactie
LaBou
LaBou 13 nov. 2021 - 11:24

"Waarom krijgen bevindelijken en zwaar gereformeerden toch altijd de wind van voren?" Omdat ze het er naar maken.

Dehnus
Dehnus12 nov. 2021 - 11:33

Hoewel de Gerefos in Nederland er zeker schuld aan hebben, laten we ook de zweefteven even bij tellen. Wapperius reformatus en Wapperius Volito hebben elkaar de laatste tijd goed gevonden. :(.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2021 - 0:04

geef die arme landen dan ook gratis vaccins - stelletje geldwolven!

3 Reacties
JohannesV2
JohannesV212 nov. 2021 - 10:22

De kosten van het vaccin zelf zijn niet het probleem. De distributie etc is vele malen ingewikkelder en daardoor kostbaarder.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2021 - 15:51

Als zij de klos zijn zijn wij het ook dus wat willen ze nou?

hans-e-pans
hans-e-pans12 nov. 2021 - 22:23

Door de instroom van ozo vele, zogenaamde, vluchtelingen uit verre streken komen er ook weer allerlei ziekten mee naar Nederland, die hier aardig onder controle waren.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij11 nov. 2021 - 22:21

[ In Nederland breekt er nog af en toe een epidemie uit onder bevolkingsgroepen die zich niet laten inenten ] Om preciezer te zijn, ongeveer om de 12 jaar breekt er een mazelenepidemie uit. Zo lang duurt het namelijk voordat er weer genoeg kinderen geboren zijn die nooit de mazelen gehad hebben. Dan werkt de kuddebescherming van mensen die wél de mazelen gehad hebben niet meer en kan de ziekte zich epidemisch verspreiden. De laatste epidemie was 2013/2014, dus rond 2025 kunnen we weer een epidemie verwachten.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2021 - 11:50

Ik ben daar op tegen , wist u dat?