Joop

Gezocht en gevonden: engagement

  •  
22-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-69859012
‘De jeugd van tegenwoordig’ kan al generaties lang weinig goed doen
De jeugd is gemakzuchtig en hypocriet. Het zijn zomaar enkele termen die genoemd worden om het engagement van scholieren aan te duiden naar aanleiding van de onlangs gehouden klimaatstaking. Deze benamingen voor een jonge generatie die opkomt voor de klimaatbelangen op de korte en lange termijn komen echter uit de monden van volwassenen. En dat blijkt, ironisch genoeg, niets nieuws te zijn. Want ‘de jeugd van tegenwoordig’ kan al generaties lang weinig goed doen. Dus ook in de tijd toen de mensen met de zure reacties van nu zélf scholier waren, idealistische opvattingen over hun toekomst hadden en rechtvaardigheid nastreefden.
Staking Dat de oudere generatie van nu zich vaak negatief en denigrerend uitlaat over het functioneren van de huidige schoolgaande jeugd, heeft te maken met een gebrek aan kennis en inleving en is gebaseerd op enkele misvattingen. Tuurlijk, er zullen altijd een aantal jongeren zijn die naar Den Haag reisden om een dagje vrij van school te hebben. Maar laten we elkaar niets wijsmaken. Het is namelijk net zo hypocriet om te denken dat er geen enkele volwassen werknemer zou zijn die een staking mede zou aangrijpen om een dag kantoor in te ruilen voor het Malieveld.
Daarnaast staat sinds enige tijd burgerschapsvorming hoog op de prioriteitenlijst van scholen en de politiek. Het is van belang om scholieren in het primair- en voortgezet onderwijs kennis te laten maken met maatschappelijke kwesties en de waarde van democratie. Hierbij staan diverse thema’s die actueel zijn centraal en leren de leerlingen hun mening te beargumenteren, discussies aan te gaan, hun stelling te verdedigen en naar elkaar te luisteren. Het educatieve belang is tweeledig: ze worden geattendeerd op en betrokken bij zaken die spelen in de maatschappij en ze leren dat er ruimte voor discussie mag zijn in een democratie en respect voor elkaars mening hierbij van essentieel belang is. Het zou dan ook tegenstrijdig zijn wanneer er geen aandacht zou worden geschonken aan een urgent maatschappelijk thema als het klimaat. In dit geval in de vorm van het organiseren of bezoeken van een scholierenstaking.
Gelijk Dat er vaak sprake is van een andere beleving en miscommunicatie tussen de verschillende generaties, kwam ook nog eens in dezelfde week tot uiting bij het maken van een zogenaamde documentaireserie over het onderwijs op een school in Veenendaal. Volwassen mensen, werknemers van RTL, hadden met andere volwassen mensen, de schoolleiding van het Christelijk Lyceum, bedacht om undercover-leerlingen in te zetten tijdens de opnames op deze school. Deze nepleerlingen wekten echter argwaan op. Zo zagen ze er veel ouder uit, hadden ze nepprofielen op social media en waren er blijkbaar geen cijfers van hen bekend. Door de alertheid van de ‘echte’ leerlingen werden ze ontmaskerd. Rector-bestuurder Willem de Vos dacht dat het ‘maatschappelijk nuttig kon zijn om mensen te laten zien wat er werkelijk speelt op school’. En ook hier zijn het de scholieren die het gelijk aan hun kant hebben en het meest volwassen redeneren. Want is het niet in eerste instantie van ethisch belang om alle betrokken leerlingen, leraren en ouders te informeren over het inzetten van acteurs/nepleerlingen tijdens het maken van de documentaire?
Een en ander geeft in elk geval aan dat de scholieren van nu nog net zoveel waarde hechten aan rechtvaardigheid en betrokkenheid als de generatie daarvoor. En de generatie daarvoor. Hun zogenaamde engagement beperkt zich dus niet alleen tot het bijhouden van de persoonlijke social media-kanalen en de laatste modetrends. Termen als ‘gemakzuchtig’ en ‘hypocriet’ zijn echter actuele termen die in alle lagen en leeftijden van de bevolking zullen blijven voorkomen. Geef de jongeren van nu op z’n minst het voordeel van de twijfel en het recht om gezien en gehoord te worden. Daar kan blijkbaar iedereen nog iets van leren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Mat Von
Mat Von23 feb. 2019 - 18:49

Het fenomeen hierboven beschreven, wordt weleens 'Juvenoia' genoemd. Een leuk fimpje hierover: https://www.youtube.com/watch?v=LD0x7ho_IYc

HM van der Meulen
HM van der Meulen23 feb. 2019 - 16:18

"Daarnaast staat sinds enige tijd burgerschapsvorming hoog op de prioriteitenlijst van scholen en de politiek. Het is van belang om scholieren in het primair- en voortgezet onderwijs kennis te laten maken met maatschappelijke kwesties en de waarde van democratie. Hierbij staan diverse thema’s die actueel zijn centraal en leren de leerlingen hun mening te beargumenteren, discussies aan te gaan, hun stelling te verdedigen en naar elkaar te luisteren." Dat is inderdaad revolutionair. Sinds wanneer is dat?

Anoniempje5
Anoniempje522 feb. 2019 - 17:30

"Dat de oudere generatie van nu zich vaak negatief en denigrerend uitlaat over het functioneren van de huidige schoolgaande jeugd, heeft te maken met een gebrek aan kennis en inleving en is gebaseerd op enkele misvattingen." Dan heeft die generatie, volgens zichzelf, dus naast een gigantisch probleem ook een slechte opvoeding gegeven?

1 Reactie
ton14024
ton1402422 feb. 2019 - 18:56

Zoiets. Waarschijnlijk erg autoritair. Wil je een mobiel, dan eerst goede cijfers. Dat verklaart ook de lage opkomst.

KM2
KM222 feb. 2019 - 15:08

Van die jeugd valt zeker nog wat te leren, voornamelijk hoe het niet moet (uitzonderingen daargelaten): School: - Dikke bende rondom school (lege energydrankblikjes, verpakkingsmateriaal), als je ze aanspreekt krijg je een grote mond terug. - In de weekenden kapot glaswerk en vandalisme in de straat - Idioot hoge snelheden in de bebouwde kom met scooter en soms auto - Met een beetje regen/sneeuw/wind gebracht worden in de auto door pappie of mammie - In het weekend rokend/blowend hangen op het schoolplein Stage: - Te laat komen op stage of gewoon niet op komen dagen - Stage-opdrachten niet uitvoeren en verzwijgen - Desinteresse in het te leren vak en nog kwalijker veiligheid niet serieus nemen - Spullen niet voor elkaar: in de pauze brood van anderen vragen omdat ze te lui zijn voor eigen eten te zorgen - Zorg voor materialen en werkruimte, niks opruimen en nonchalant met dure apparatuur omspringen - Alleen de leuke klusjes willen, bij zwaar werk afschuiven of weigeren. - De godganze dag met een telefoon in de handen lopen, niet werk gerelateerd

2 Reacties
Jay K
Jay K22 feb. 2019 - 17:00

@KM..... Het lijken ook net volwassenen he? Verder mbt het stage lopen. Misschien als werkgevers ze een keer niet zouden zien als gratis of goedkope krachten en ze het liefst niets bij willen leren, want dat kost moeite. Wie weet dat de jongeren het dan wel interessant gaan vinden en niet met hun telefoon in de handen blijven lopen. Heeft u overigens wel eens gelogd op het bedrijfsnetwerk hoeveel internet gebruikt wordt voor zakelijke sites? Dat is wel een heel klein percentage hoor, verder heelveel kranten, facebook en Marktplaats.... Maar dat ligt dan ook zeker aan de jongeren?

KM2
KM222 feb. 2019 - 18:19

Tsja Jay, ik ben ook jong geweest en ben nooit betaald geweest voor mijn stage-werk, heb altijd mijn taken gedaan en mijn diploma behaald, daardoor kan ik nu mijn werk doen en blijf altijd bijleren zodat het voor mijn werkgever intressant is om mij te behouden en meer te laten verdienen. Zoiets heet investeren, moeite doen wat zich later terug betaald. Wij zien ze niet als goedkope kracht, integendeel, over het algemeen zijn ze niet of nauwelijks rendabel en vertragen de rest van de werknemers. De tijd en moeite die we investeren in hun toekomst zou meer kosten dan dat ze volgens het minimumloon zouden mogen verdienen. Ik heb geen idee wat je bedoelt met bedrijfsnetwerk aangezien het geen kantoorbaan is. Ze hebben die telefoon helemaal niet nodig en het is bepaalde omstandigheden ook nog eens heel onverstandig en gevaarlijk om met zo'n ding in je zak rond te lopen omdat ze zo kapot gaan. Jij vindt het verantwoord om met een telefoon te spelen terwijl je een verrijker (manitou) rijdt met 3 ton aan metaal op de lepels? Ik heb liever dat ze voor zich kijken dat ze mij en mijn collega's zien dan dat ze naar een filmpje zitten te kijken van een minderjarig meisje dat zich laat likken door een hond. En Jay, jammer goenoeg weet ik niet wat de oorzaak is, maar ben er wel achter dat menig scholier een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende mentaliteit heeft als het gaat om handjes uit de mouwen en bouwen.

Krek
Krek22 feb. 2019 - 14:34

"In dit geval in de vorm van het organiseren of bezoeken van een scholierenstaking." Maar dan wel tijdens schooltijd. En geef nou toe, bijna elke scholier vond toch elk alternatief voor een lesuur dikke vette prima? Als dit, of het ontmaskeren van nepleerlingen, al gezien moet worden als 'engagement' dan is het niet best.

1 Reactie
ton14024
ton1402422 feb. 2019 - 18:51

Dat is geheel in tegenspraak met het kleine percentage scholieren dat participeerde.