Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdams gezin start crowdfundactie om zorgkosten vader te betalen

  •  
29-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
pgb300
In Rotterdam is een gezin een crowdfundactie gestart om de zorgkosten voor de vader te kunnen betalen. Daniel Casanova zit in een rolstoel, zijn vrouw is mantelzorger. Doordat zij geopereerd moet worden, kan ze straks anderhalve maand niet voor haar man zorgen. Het gezin moet een verpleeghulp inschakelen om de zorg op te kunnen vangen, maar daar hebben ze geen geld voor. En dus zijn ze een crowdfundactie gestart.
Het is een wat kafkaësk verhaal: man Daniel kreeg in 2011 een scooterongeluk, waar hij dwarslaesie aan overhield. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Zijn echtgenote, Denise, krijgt een persoonsgebonden budget om de zorg voor hem in te kunnen kopen. Ze heeft ervoor gekozen om dat zelf te doen; ze verzorgt haar echtgenoot fulltime.
Nu ze geopereerd gaat worden, zal het geld van het persoonsgebonden budget ingezet moeten worden voor een verpleeghulp. Dat betekent dat er een gat in hun inkomen komt. Maar omdat het persoonsgebonden budget officieel geen inkomen is, kan Denise Casanova geen recht heeft op een uitkering.
"Dat betekent dus dat wanneer je als mantelzorger zelf geblesseerd raakt, je geen recht hebt op een uitkering."
Het vervelende is dat Denise door de intensieve zorg voor haar man nu juist de blessure is opgelopen. Ze heeft Carpaal Tunnelsyndroom. In haar hand zit een zenuw klem, waar ze nu aan geopereerd moet worden.
Aan RTV Rijnmond legt ze uit:
"Dan moet er een verpleegkundige komen. Die moeten we inhuren met het PGB van Daniel en dat betekent dat we onze dagelijkse boodschappen en dergelijke niet meer kunnen betalen. We weten dat je het PGB niet als inkomen mag zien. Maar als je fulltime mantelzorger bent, dan kun je bijna geen tijd vinden voor een extra baan. Zodra ik klaar ben met revalideren ga ik op zoek naar een parttime baan. Drie dagen in de week, op die dagen kan de verpleging komen en zo komen er toch wat extra inkomsten binnen. Wij zullen ons niet nog een keer zo in de vingers snijden."

Meer over:

leven, nieuws, zorg, pgb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.