Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezichten gescand in Rotterdamse tram

  •  
10-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Flickr_Tram_Rotterdam_R_DV_RS_300.jpg
Camera's moeten mensen met ov-verbod herkennen. Beveiligingsbedrijven sceptisch: Die mensen kunnen van alles doen om niet herkend te worden
Rotterdam is begonnen met een proef met gezichtsherkenning in de tram. Dat meldt de NOS zaterdag. Op één tramlijn zijn in alle wagons camera’s opgehangen. Die zijn bedoeld om reizigers met een ov-verbod te weren.
Als iemand met een verbod de tram instapt, krijgt de conducteur een seintje, zo  meldt de NOS. De conducteur krijgt er vervolgens een soort opsporingstaak bij; hij moet controleren wie de overtreder is, want aan de gezichtskenmerken in de computer van de camera zijn geen namen van overtreders gekoppeld.
Beveiligingsbedrijven zijn sceptisch over de proef met gezichtsherkenning. Volgens deskundige Sander Flight is het grote verschil met soortgelijke camera’s bij voetbalstadions of bij Schiphol, dat die mensen graag herkend willen worden. “Ze houden hun hoofd dus goed voor de camera, omdat ze op de lijst staan van mensen die naar binnen mogen.” Maar in de tram is dat precies andersom, zegt hij. “Die mensen willen niet herkend worden en kunnen er ook alles aan doen om dat te voorkomen, zoals een capuchon, een baseballpet, een hand voor je gezicht houden, een zonnebril of vlak achter iemand anders aanlopen.”
Foto-cc: R/DV/RS
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.