Joop

Gewoon bloot? Gewoon uitzenden.

  •    •  
06-03-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
2052 keer bekeken
  •  
gewoon-bloot
Het nieuwe programma ‘Gewoon. Bloot.’ krijgt een stortvloed van kritiek, terwijl het juist een erg waardevolle en leerzame bron over een belangrijk onderwerp kan zijn.
NPO Zapp, het kinderblok van de NPO, heeft een nieuw programma aangekondigd: Gewoon. Bloot. In dit programma, geproduceerd door omroep NTR en gericht op kinderen uit groepen 7 en 8, mogen kinderen vragen stellen aan volwassenen over hun lichaam. Het bijzondere hierbij is dat de volwassenen allemaal helemaal bloot voor de kinderen staan. Het Jeugdjournaal gaf op 4 maart een voorproefje.
Reacties op het programma zijn op z’n zachtst gezegd gemengd. Veel mensen spreken er hun onvrede over uit. Op sociale media lees ik termen als ‘walgelijk’, ‘immoreel’ en ‘onzedelijk’. Enkelen beschuldigen de volwassen deelnemers zelfs van pedofilie. De überconservatieve SGP heeft inmiddels ook al Kamervragen gesteld in de hoop de uitzending tegen te houden.
Ik zal eerlijk zijn: ik zie het probleem niet. Ik zie in dit programma enkel een waardevolle manier om te leren over het lichaam, opgroeien en verschillen tussen mensen.
Laten we eerst even één ding heel duidelijk krijgen: er is een groot en belangrijk verschil tussen seksualiteit en naaktheid. Een opvallend groot deel van de reacties die ik zie gaan over seks, seksuele expressie en seksuele voorlichting. Dat is niet waar dit over gaat. Seks gebeurt in bed tussen twee mensen. Naaktheid is wat je ziet als je na het douchen in de spiegel kijkt, of wanneer je schoon ondergoed aantrekt.
Bloot zijn is niet inherent seksueel. We hebben het hier niet over de Playboy. Bloot zijn is iets heel normaals dat letterlijk iedereen dagelijks even doet, onder de douche of bij het omkleden. Het is niet alsof je wordt geboren met een onderbroek aan. Dat is ook waar dit programma om draait: om het lichaam. Om het leren kennen van het lichaam, leren hoe het lichaam verandert als je groeit, leren dat alle lichamen anders zijn. Dat heeft niets met seks te maken.
Een andere reactie die ik veel lees is dat kinderen dit oncomfortabel zouden vinden om naar te kijken. Ja, tuurlijk, dat zou kunnen. Het is voor de meeste mensen ook best ongemakkelijk om een wildvreemde poedelnaakt voor je te zien staan. Maar zouden we puur omdat het oncomfortabel kan zijn het niet moeten laten zien?
Leren over het lichaam is nu eenmaal oncomfortabel. Dat geldt ook voor de seksuele voorlichting, dat geldt ook voor de puberteit en alle veranderingen die dat meebrengt, dat is nu eenmaal zo. Natuurlijk begrijp ik dat het zien van andere blote mensen wel even wat anders is dan dat, maar zelfs dan zie ik in dit geval de ernst niet. Linksom of rechtsom zullen kinderen hier toch over moeten leren. We kunnen ook wel alles stilzwijgen en ze alles alleen laten uitpuzzelen, maar dat lijkt mij ook niet een heel gezonde aanpak. En niets wat in dit programma te zien is kan veel erger zijn dan wat kinderen bij biologie al zouden moeten leren.
Om kinderen te leren hoe hun lichaam zal veranderen en hoe lichamen verschillen zul je uiteindelijk toch visueel moeten worden, en dit programma laat het op een heel respectvolle en educatieve manier zien. Met omschrijvingen, boekjes en diagrammen kom je maar zo ver. Dan vind ik een toegankelijk televisieprogramma waarin de kinderen zelf de vragen mogen stellen een erg sterk idee. Het laat het zien op zo’n manier dat het voor de kinderen die kijken toegankelijk en relevant is. Een manier die aansluit bij hun belevingswereld, met de vragen die zij hebben. Zo kunnen kinderen leren over dit belangrijke onderwerp voor of aan het begin van hun puberteit, waardoor ze er beter voorbereid in kunnen gaan.
En al zou een kind dit wel erg oncomfortabel vinden, dan is het toch niet alsof we dat kind verplichten om te kijken? Als een jonge kijker zich hier erg ongemakkelijk bij voelt, dan kan die toch gewoon stoppen met kijken? Laten we ook even realistisch blijven: we hebben het over mensen die bloot op een plateautje staan en vragen beantwoorden. Verder doen ze niets. Plus, aan het begin van het programma wordt ook nog eens heel duidelijk gemaakt dat er blote mensen in beeld gaan komen.
Het is echt niet alsof één blik op dit programma talloze kinderen ineens flink gaat beschadigen. Ze zullen misschien wat vragen hebben, tuurlijk, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je ergens over leert. En wat de héél jonge kinderen betreft: daar hebben ouders en verzorgers ook een verantwoordelijkheid, net als dat je jonge kinderen geen Comedy Central laat kijken.
Dus, gaan we dan nu gewoon lukraak overal geslachtsdelen en naaktheid aan kinderen laten zien? Nee, natuurlijk niet! Met ‘gewoon bloot’ wordt niet bedoeld dat het gewoon is om blote volwassenen aan kinderen te laten zien of dat het gewoon is om overal bloot te zijn. Wat wordt bedoelt is dat het gewoon is om een lichaam te hebben, daar vragen over te hebben, dat je lichaam verandert en dat jouw lichaam anders is dan dat van anderen.
Laten we kinderen ook niet onderschatten: zij snappen ook heus wel dat wat er in het programma gebeurt – blote volwassenen die tegenover je staan – een uitzonderlijke situatie is. Zij snappen ook wel dat het normaal niet zo gaat en niet zo hoort. Zij snappen ook wel dat het puur voor dit specifieke programma is, en als een andere vreemde volwassene dit probeert ze de politie moeten bellen. Kinderen kunnen echt wel tot zover nadenken, dus laten we ze dat vertrouwen ook geven.
En als je nog steeds niet overtuigd bent: dit programma is niet zomaar in elkaar geflanst. Het programma wordt geproduceerd in samenwerking met Rutgers , het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit. Dat zijn experts die weten waar ze het over hebben als het over dit onderwerp gaat. En niet te vergeten: Kijkwijzer heeft er ook naar gekeken, en hun oordeel? AL. Alle leeftijden.
Wat ik zo jammer vind is dat het programma nu het middelpunt van controverse is, terwijl het niet alleen heel leerzaam maar ook heel behulpzaam kan zijn voor veel kinderen en tieners. Hoeveel horen we niet over supermodellen met ondergewicht, knappe influencers op Instagram en schoonheidsfilters op Snapchat die een onhaalbaar schoonheidsideaal creëren waar vele tieners zich aan vastklampen? Hoeveel horen we niet over de hieruit voortkomende problemen met zelfbeeld, zelfvertrouwen en in extreme gevallen problemen als BDD en eetstoornissen?
In deze digitale tijd is het makkelijker dan ooit om een vertekend beeld van de werkelijkheid te krijgen. Een vertekend beeld van hoe een lichaam eruit “hoort” te zien. Dit programma kan een enorm waardevolle en effectieve manier zijn om kinderen en tieners te laten zien dat elk lichaam anders is, en dat dat oké is. Het maakt niet uit dat jouw lichaam misschien wat ‘anders’ is. Dat je misschien een bijzonder plekje hebt, dat je een iets andere lichaamsbouw hebt dan je vrienden, of zelfs dat er dingen aan je lichaam zijn die voor jou misschien wat “raar” lijken. Het is jouw lichaam, en dat is niets om je voor te schamen. Jouw lichaam is oké, ongeacht hoe het er exact uitziet. Dat is een waardevolle en belangrijke les, zeker nu.
Door dit programma af te ketteren puur en alleen omdat het naaktheid toont, wordt het beeld in stand gehouden dat naaktheid iets slechts zou zijn. Alsof je lichaam iets is om je voor te schamen. Alsof je het zou moeten verbergen. Zou het niet veel gezonder zijn om gewoon te erkennen dat iedereen een lichaam heeft? Om te erkennen dat het heel normaal is dat kinderen hier vragen over hebben, en om deze bespreekbaar te maken?
Wat mij betreft mag dit programma gewoon op de buis. Sterker nog, ik moedig het aan. Het lijkt mij meer dan duidelijk dat iedereen die hierbij betrokken is heel goed weet wat ze doen, en dat alles met respect, kennis en goede overwegingen wordt gedaan. Laten we kinderen het vertrouwen geven dat ze weten hoe ze met zo’n programma om moeten gaan, en laten we zelf ook erkennen dat er niets mis is met het zien van lichamen. Want ongeacht hoe je lijf eruit ziet, ook jouw lijf is heel gewoon.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (124)

Berend Boersma
Berend Boersma8 mrt. 2021 - 14:42

Ik ben 80 jaar en ons gezin is naturistisch groot gebracht. Ook onze kleinkinderen zijn bij ons op de camping bloot opgegroeid. We zijn het tegendeel van preuts. Toch vind ik niet dat dit soort zaken niet op de de tv thuis hoort Kinderen horen thuis en op school opgevoed worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2021 - 20:21

Ik vind de kinderen te jong, ik denk ook dat niet iedere deskundige het hiermee eens is. Kinderen zijn wel degelijk met hun veranderende lichaam juist bezig met hun seksualiteit. Daar is voor kinderen in die zin zeker wel een relatie tussen. Ik vind het te eenvoudig om te zeggen dat ze zich ongemakkelijk erbij mogen voelen omdat dat mag. Dat wil niet zeggen dat dat goed is voor een kind van die leeftijd, dat zich ongemakkelijk voelen. Juist voor kinderen is de ontdekking van hun lichaam en daarbij de ontdekking van seksuele gevoelens ( en eventuele schaamtegevoelens hieromtrent) iets wat ze op hun eigen tempo in een voor hen veilig voelende omgeving moeten kunnen ontdekken en beleven. Dat staat op die leeftijd juist vaak niet los van elkaar. Dat is de oorzaak van het zich ongemakkelijk voelen. Dat loskoppelen en relativeren hoort daar m.i,. juist niet bij want is iets voor volwassenen, iets wat volwassenen kunnen doen en mag je juist van kinderen in deze fase niet vragen, kun je juist op deze leeftijd niet vragen. Ik denk als je het individuele proces en tempo van het kind zijn/haar eigen individuele ontdekking van het eigen lijf op deze manier gaat verstoren, het eigen tempo, waarbij het zich juist ongemakkelijk gaat voelen dit niet de juiste weg is. Misschien ben ik hier dan wel de uitzondering, het zij zo. Deskundigen hebben hier verschillende meningen over maar hameren er veelal op dat het kind hierin niet overvallen mag worden en je respect moet hebben voor het kind door het zich juist niet ongemakkelijk te laten voelen. Dat als een kind zich ergens ongemakkelijk bij voelt je dat hebt te respecteren. Ook een kind heeft recht op zijn/haar privacy en het respect voor haar/zijn gevoelens daaromtrent. Het bepaalt een eigen tempo. Dan ging het in dit geval waarover ik spreek ook nog over eigen ouders nb. die altijd met de eigen kinderen gedoucht hadden, van kleins af aan en nooit een probleem en die juist bemerkten dat kinderen op een bepaalde leeftijd zich daar ongemakkelijk bij gingen voelen en dit niet meer wilden. Geef die kinderen a.u.,b. de ruimte om juist niet te relativeren maar om te ontdekken en respect te geven voor de ruimte die ze vragen en hun privacy indien en zolang dat hun wens is. Laat ze op hun eigen wijze en in hun eigen tempo volwassen worden en geef ze het zelfbeschikkingsrecht. Daarnaast en dit is van mijzelf is het als preutsheid bestempelen van volwassenen die anders denken en/of willen een bepaalde lichamelijke privacy op prijs stellen is ook het automatisch bestempelen van een ander als afwijkend, niet normaal, niet deugend. Je hebt respect te hebben voor ieder zijn/haar gevoelens, zijn/haar wensen en niet overal een stempel op te willen plakken. Dat is het enige dat echt deugt, respect.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2021 - 20:27

Corr; privacy op prijs stellen is ook het = privacy op prijs stellen ook het Denk de leestekens er maar even bij, was te snel met typen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2021 - 20:35

Corr: Ik denk dat als je het individuele proces en tempo van het kind zijn/haar individuele ontdekking van het eigen lichaam op deze manier gaat verstoren, het tempo gaat verstoren waarbij het zich ongemakkelijk gaat voelen, dit niet de juiste weg is.

Jaco38
Jaco388 mrt. 2021 - 7:33

Minoes, helemaal met u eens, discussie vervalt al snel in extremen. Of je bent preuts of een potloodventer. Je kunt ook allebei niet zijn en met argumenten dit een minder of juist een goed idee vinden. Zelf ben ik nog niet overtuigd. Het argument dat kinderen hierdoor positiever over hun eigen lichaam gaan denken vind ik eerlijk gezegd nog wat dun. Heb een stukje gezien, is wel serieus opgezet voor zover ik dat op het stukje dat op YouTube staat kan beoordelen. Dat de columnist verbaasd is over de ophef vind ik dan weer een beetje naïef, de programmamakers zelf hadden de ophef wel verwacht.

Zandb
Zandb8 mrt. 2021 - 7:34

Minoes Dat klopt wat u zegt, maar dat is volgens mij net het probleem: "Geef die kinderen a.u.,b. de ruimte om juist niet te relativeren maar om te ontdekken en respect te geven voor de ruimte die ze vragen en hun privacy indien en zolang dat hun wens is. Laat ze op hun eigen wijze en in hun eigen tempo volwassen worden en geef ze het zelfbeschikkingsrecht." Omdat de snoeiharde omgeving, gevoed door (niet in de laatste plaats commerciële) normen uit een schijnwereld een funeste invloed op jonge mensen heeft, moet je daar iets aan doen, waaronder kinderen wapenen. En dat zal, ben ik dan bang, niet gauw iets zijn, waar een kind 'aan toe is'.

Jaco38
Jaco388 mrt. 2021 - 17:17

“Zand: Omdat de snoeiharde omgeving, gevoed door (niet in de laatste plaats commerciële) normen uit een schijnwereld een funeste invloed op jonge mensen heeft, moet je daar iets aan doen” Dat zorg delen veel mensen. De vraag is of dit het een geschikt middel is en met welke argumenten. Is hier bijv onderzoek naar gedaan of beetje psychologie van de koude grond?

korheiden2
korheiden27 mrt. 2021 - 15:50

Wel goede reclame natuurlijk. Dit wordt een enorme kijkcijferhit. Ook hier geldt : je hoeft niet te kijken.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 18:24

kor Kijk, dat is pas pervers: "Wel goede reclame natuurlijk."

Winterdepressie
Winterdepressie7 mrt. 2021 - 13:54

Het is natuurlijk een gimmick om tongen los te maken en kijkers te trekken en in dat opzicht werkt het nu al, maar in hoeverre draagt deze gimmick ook inhoudelijk bij aan het veronderstelde hoofddoel en wat was er eerst? De gimmick of het doel? Misschien een beetje cynisch van mijn kant, maar ik schat de kans hoog in dat de brain-storm sessie waarmee dit format ontstaan is ongeveer zo is gegaan : "Wat zou een goed excuus kunnen zijn om in een kinderprogramma naakte mensen te kunnen hebben?" in plaats van "Hoe kunnen het kern doel van het format kracht bijzetten?"

4 Reacties
vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 14:31

Niet iedereen is zo sneu als jij.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 15:36

Nou inderdaad Bemt. De Rutgerstichting is echt geen hobbyclubje en al helemaal niet uit op sensatie. Maar Depressiefje leest natuurlijk "bloot" en "tv", denkt commercie en daar blijft dat brein dan op hangen

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2021 - 17:45

De verzuring heeft bij jou wel toegeslagen.

Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 18:31

"Misschien een beetje cynisch van mijn kant", vraagt u zich af. Ik vind het niet cynisch van uw kant maar gewoon dom. U meent werkelijk dat heel veel onzekerheid, angst en eenzaamheid bij jongeren niet te wijten is, aan een verkeerde, opgedrongen manier van kijken naar het menselijk lichaam? Denkt u dan echt, dat de druk door de buitenwereld opgelegd om te voldoen aan een (letterlijk duur) ideaalbeeld de meeste mensen en vooral jongeren gelukkiger en rijker maken?

Justine Case
Justine Case7 mrt. 2021 - 13:29

Het ligt aan de VS. In Gods own country is gewoon geen plaats voor Adam en Eva. En aangezien alles uit de VS op zeker moment mode wordt in Nederland - kauwgum, rock&roll, spijkerbroek, reliwaanzin, geweld, corporatisme, armoede, klimaatellende - was het eigenlijk gewoon wachten wanneer de tepelfobie hiero zou toeslaan. De vraag zou dan ook gesteld kunnen worden waarom Nederland achter de Angelsaksische cultuur aan loopt, terwijl er zoveel betere - Duitse, Franse, Scandinavische, Mediterrane - naast onze voordeur liggen.

3 Reacties
Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 15:38

Omdat Amerikaans-christelijke organisaties ook hier hun perverse moraal met veel geld aan de man proberen te brengen, zoals ze dat in de hele wereld doen. Wat dat betreft hebben bepaalde islamitische landen goed opgelet en de kunst afgekeken

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 13:13

Victorianen hadden moeite met meiden bloot maar niet met jongens (tot een jaar of 12). Ook volwassen mannen gingen naakt zwemmen maar niet met vrouwen in de buurt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2021 - 19:24

Jij hebt geen kinderen? de 'tepelfobie' is al zo'n 15 jaar bonton. Niet douchen na de gymles bijvoorbeeld. De smartphone met fototoestel heeft hier natuurlijk veel mee te maken.

Flash825
Flash8257 mrt. 2021 - 11:46

Het programma had 10 jaar geleden nog wel gekunnen, maar past nu niet meer in de huidige tijdsgeest. Hiervoor zijn mijn inziens een paar redenen voor aan te wijzen: -De invloed van religieuze en conservatieve stromingen heeft de laatste jaren aan invloed gewonnen. -Jongeren worden vanaf jonge leeftijd gewaarschuwd voor de gevaren van naaktheid in combinatie met internet. Topless zonnen is echt not done bij de jeugd, zij zijn als de dood dat ze op internet worden gezet. Hierdoor heeft naaktheid toch een andere lading gekregen dan dat dit vroeger had.

6 Reacties
Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 12:02

Flash U noemt redenen waarom juist nu zo'n programma (en/of andere initiatieven) erg nodig is (zijn).

Jozias2
Jozias27 mrt. 2021 - 12:22

Topless zonnen icm internet is pas een probleem als je aanstoot neemt aan de beelden die eventueel gebruikt worden.

Rutger Groot
Rutger Groot7 mrt. 2021 - 14:28

Topless zonnen gaat bij a niet meer, niet zozeer omdat er foto's van gemaakt kunnen worden maar omdat je als vrouw tegenwoordig wordt lastig gevallen door 'jongeren'.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 15:39

Ach Rutger, wanneer ben jij voor 't laatst lastig gevallen met je blote tieten dan? Nee jongen, het probleem zit 'm veel meer in de naming and shaming, niet in fysieke dreiging

Rutger Groot
Rutger Groot7 mrt. 2021 - 15:50

@Karingin, ik heb inderdaad niet de directe ervaring, maar mijn 2 volwassen dochters wel. En naast het zonnen gaan die ook niet meer naar de 'badkledij' dagen in de sauna, want daar heb je hetzelfde probleem. Grappig genoeg heerst dit probleem niet op de naakstranden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2021 - 19:27

@Rutger Badkledij is juist niet naakt? (maar wel heel vies in een sauna)

JJP2
JJP27 mrt. 2021 - 11:40

Euh, zitten kinderen daar nu echt op te wachten of is het een staaltje exhibitionisme (pun intended) van de programmamakers en de volwassen deelnemers?

1 Reactie
Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 12:07

JJP Tja, welk kind zit op zijn opvoeding te wachten....... Ik denk, dat er dan nog heel wat staaltjes van heel wat steviger exhibitionisme (no pun intended) te betreuren zijn.

Miss Piggy
Miss Piggy7 mrt. 2021 - 10:31

Pff, wat een bizarre reacties hier ook. Sommigen vinden het een goed idee, maar misschien niet bij te jonge kinderen. Prima, kun je nog genuanceerd over discussiëren. Maar dat de volwassen deelnemers potlootventers en pedo's zijn?! Poeh, dat zegt eigenlijk heel veel over je eigen hersenspinsels. Ik had ook tijd terug zo'n discussie met een jonge kerel in de sportschool. Die douchte steeds in zijn zwembroek en vond andere kerels die gewoon naakt douchten in de kleedkamer maar rare homo's. Moeilijk duidelijk maken bij zo'n mafkees dat homo's mannen zijn die van andere mannen houden. En dat mannen die in de gemeenschappelijke kleedkamer naakt douchen simpelweg het niet kan schelen wat anderen van ze denken én meer hygiënisch zijn.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 12:09

Miss Piggy Inderdaad, de wereld op zijn kop. Wat iedereen doet moet die uiteindelijk maar zelf weten maar je gaat niet je/de schaamte cultiveren tot norm.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2021 - 13:33

Op de Noorse TV doet men (nog) niet moeilijk over bloot. Leuke serie trouwens. https://tv.nrk.no/serie/trekant/sesong/2/episode/2/avspiller

Kuifje3
Kuifje37 mrt. 2021 - 10:19

Truttigheid en vrijzinnigheid is iets wat door de eeuwen heen in golven over ons heen komt. Denk aan Victoria met al haar bekrompenheid of denk aan de verkiezingsposter van de PSP met de mooie dame daarop of denk aan Menno Buch met zijn ranzige scenes. We leven nu in een zeldzaam bekrompen periode. Mijn kinderen gingen vroeger met ons mee naar de sauna, naakt natuurlijk, maar nu ze zelf volwassen zijn gaan ze in badkleding. Prostitutie? Ik weet nog dat er 60 jaar geleden op de hoek van onze (verder hele normale en nette) straat een bordeel werd geopend. Nu is dat beroep iets wat gelinkt wordt aan vrouwenhandel. Wie herinnert zich niet de Flodders of films van Maas en Verhoeven waar het naakt vanaf spatte... nou dat is echt verleden tijd. Het komt wel weer terug hoor, die losbandigheid. Ik maak dat niet meer mee, maar de huidige truttigheid gaat ook wel weer voorbij.

Bouwman2
Bouwman27 mrt. 2021 - 10:05

Toen Adam en Eva uit het paradijs werden verwijderd omdat ze aan God gelijk wilden zijn was hun eerste ontdekking dat ze naakt waren. En ze bedekten zich uit schaamte voor hun schaamteloosheid. .

5 Reacties
Paul250371
Paul2503717 mrt. 2021 - 11:02

Volgens het sprookjesboek geschreven door conservatieve mannen.

HappyBuddha
HappyBuddha7 mrt. 2021 - 11:27

????

Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 12:14

Bouwman Wat een nonsens. Ik hoop dat u het zo ook bedoelt. Waarom kleedt u zich? Omdat ik me schaam. Waarom schaamt u zich? Omdat ik schaamteloos ben, wanneer ik naakt ben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2021 - 12:54

Zandbergen Je kunt je ook (willen) beschermen tegen de schaamteloosheid van een ander. Voor mij is nl. in dit geval niets eenduidig.

OlavM
OlavM9 mrt. 2021 - 15:26

@ Bouwman: Dat verzonnen verhaal is juist door religieuze machthebbers verzonnen om de mensen, waarover macht wordt uitgeoefend, zich te laten schamen. Ten bate van de macht. De menselijke soorten -daarvan heeft een heel aantal bestaan, nu is er alleen nog de homo sapiens sapiens- zijn na een lange evolutie ontstaan nadat de sauriërs waren uitgestorven (ten gevolge van een inslag van een grote meteoriet zo'n 65 miljoen jaar geleden). De mens is een product van de natuur, en er is van nature niets beschamends aan naaktheid en seks. De aangeleerde schaamte is een machts- en manipulatiemiddel voor degenen die macht uitoefenen over andere mensen.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 9:54

Goed verhaal. En dat programma, ik wist er niet van, vind ik verademend in de laatste decennia van verdergaande verpreutsing. Het is juist de verpreutsing die aanzet tot ondeugdelijke zaken. Wat is de bron van de negatieve kritiek? Sex! Is het niet juist bizar om bij kinderen aan sex te denken?

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman27 mrt. 2021 - 10:12

Beweer je nou dat je geen preutse ideeën er op na houdt vdbemt? Dat je zonder zonden bent en je ziel zo blank is als een lelie? Nou ik hoop dat je niet gestraft woord door BLM. Je kunt je straf afkopen door zeven maal zeventig keer rond een branden braambos te gaan.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 14:32

@Bouwman. Wat een merkwaardige reactie. En wat heeft BLM hiermee te maken?

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 16:15

De hersenkronkels van Bouwman worden steeds vreemder, daar zit een neergaande lijn in

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead7 mrt. 2021 - 8:55

Dit is nou typisch zo'n voorbeeld van de in de zeventiger jaren opgekomen "alles-moet-kunnen" mentaliteit, en waarbij ik tot op de dag van vandaag nog niet heb ontdekt wat daar nou zo geweldig aan is geweest. Werkelijk te zot voor woorden: volwassenen die in hun blote lijf op tv verschijnen om kinderen daarover vragen te laten stellen en ze kennis te laten maken met het naakte lichaam. En als je daar wat van zegt ben je bekrompen. Zullen we potloodventen en met je poten aan kinderen zitten ook maar meteen tolereren ? Moet kunnen, toch ? Zieke geesten die dit bedenken en goed praten.

4 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy7 mrt. 2021 - 10:15

Oh jee. Potloodventers nog wel. Ga eens bij stammen in afrika of de amazone kijken. Daar wordt er totaal niet moeilijk over gedaan. Het is natuurlijk, hoort bij het leven.

Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 12:22

Roland U denkt inderdaad bekrompen maar niet alleen dat. U bent ook iemand, die mensen met goede bedoelingen criminaliseert. En omdat u het dan weer niet niet raar lijkt te vinden, dat we in een wereld leven, waarin schijn de norm is en waaraan onder het mom van "alles moet kunnen" danig over lijken verdiend wordt, vind ik u nog uitermate dom redeneren ook.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2021 - 12:32

'Werkelijk te zot voor woorden: volwassenen die in hun blote lijf op tv verschijnen' Al eens overwogen om te verhuizen naar een streng Islamitisch land?

HarrieV2
HarrieV27 mrt. 2021 - 15:30

Beste RG. Draai het eens om. Voor de jaren zeventig hadden we de 'niets mag' mentaliteit. Nu, dan is het in ieder geval voor mij wel heel duidelijk waar ik voor zal kiezen. Verder koppel je zaken aan elkaar die niet zomaar te koppelen zijn. Een koe is een dier, maar niet elk dier is een koe, weet je wel.

Zwerfstein
Zwerfstein7 mrt. 2021 - 8:07

Lijkt me veel leerzamer om kinderen kennis te laten maken met het verhaal van Adam en Eva en het Hof van Eden.

5 Reacties
Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 14:22

Ja laten we ze lekker veel schaamte aanpraten, gezond man!

Zwerfstein
Zwerfstein7 mrt. 2021 - 14:34

inderdaad, deze maatschappij mag best wat meer schaamtebesef ontwikkelen. Als je ziet hoe mensen in de stad schaamteloos allerlei privé gesprekken voeren met hun oortjes, blijkbaar zonder enig besef DAT ANDEREN JE GESPREKKEN OOK HOREN, dan mag schaamte best wel weer een rol gaan spelen.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 16:13

Ja joh, heel erg dat je een onbekende hoort praten over zijn relatieproblemen of de schurft van de kat van de buren... Jezus gast, wat heeft dat nou in Godsnaam te maken met schaamte over je eigen lichaam. Heb je er een eetstoornis door ontwikkeld? De noodzaak gevoeld je vagina te laten reconstrueren? Zelfmoordgedachten ontwikkeld omdat er ergens een naaktfoto rondzwerft en je op school een paria bent geworden? Get over yourself

Zwerfstein
Zwerfstein7 mrt. 2021 - 16:32

ach, vond het een mooie gelegenheid om deze frustratie eens met de goegemeente op Joop te delen en vraag me gewoon af of ik de enige ben die maar niet kan wennen aan deze trend

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 17:34

Om ze te laten wennen aan fake news?

JanB2
JanB26 mrt. 2021 - 22:57

Misschien meer iets voor jeugd die nét een jaartje ouder is. Groep 7 en 8 is net wat aan de vroege kant lijkt me (net dus). Verder zie ik het probleem niet.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2021 - 13:36

over leeftijd valt te twisten.

JasDon
JasDon6 mrt. 2021 - 22:22

Zover je van een lakmoes test kan spreken over progressieve motieven van politici is dit een goede test. Bloot is hartstikke normaal, ook voor kinderen. Mensen die dit verbinden met pedofolie zijn zoals de waard is.... ze zijn zelf mensen die zieke ideeën over blote mensen.

Marcus A.2
Marcus A.26 mrt. 2021 - 21:47

"De überconservatieve SGP heeft inmiddels ook al Kamervragen gesteld in de hoop de uitzending tegen te houden." Hoe komt het nu eigenlijk dat bloot zo ongewoon geworden is. In mijn jeugd, da's nog niet zo heel lang geleden lijkt het, was topless zonnen nog vrij normaal en naakt douchen na het voetballen ook. En dat terwijl er in die tijd nog véél meer conservatieve christenen waren.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2021 - 20:17

Smartphones

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mrt. 2021 - 20:36

Opvallend hoe FVD zich weer in het rijtje van de fatsoenrakkers voegt en dit naar pedofilie vindt neigen. Je moet er maar op komen. Mogen kinderen dus ook niet meer met hun ouders naar het naaktstrand?

1 Reactie
JanB2
JanB26 mrt. 2021 - 22:47

En dan te bedenken dat Baudet zich eerder in woord en beeld presenteerde als de onanerende exhibitionist des Vaderlands.

Rutger Groot
Rutger Groot6 mrt. 2021 - 20:34

Aan de reacties in de media kunnen we mooi zien hoe we in dit land vertrutten en welke religieuze krachten hierbij een rol spelen. Eens een vooruitstrevend land aan de Noordzee waar vrouwen topless konden liggen en kinderen in hun blote kont konden spelen... dus meer van dit soort programma's, dan kijk je toch niet? (De meeste criticasters kijken toch niet naar de NPO cq Nederlandse tv)

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.26 mrt. 2021 - 21:41

"Eens een vooruitstrevend land aan de Noordzee waar vrouwen topless konden liggen en kinderen in hun blote kont konden spelen" In die tijd waren er nog véél meer sgp'ers en conservatieve christenen. Blijkbaar ging dat redelijk hand in hand.

Rutger Groot
Rutger Groot7 mrt. 2021 - 14:31

Ja nieuwe streng religieuzen groepen hebben het niet zo op met blood en vrouwenrechten, getuige de reactie van Nida.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 16:07

Ouwe religieuze groepen ook niet Rutger, je doet de orthodox christenen echt tekort hoor!

rupsje2
rupsje26 mrt. 2021 - 20:33

Inderdaad walgelijk, alles voor de kijkcijfers. Stel je eens voor dat een vader en of moeder beslist op een dag om hen kroost plus vrindjes en vriendinnetjes educatief te onderwijzen en in dat kader poedelnaakt op de keukentafel gaan staan om het één en ander uit te leggen.... de jeugdbescherming, politie en nog wat andere instanties zouden zich er dan terstond mee bemoeien,en terecht. Kortom een bespottelijke toestand.

3 Reacties
Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 8:19

rups Stel je voor, dat volwassenen kinderen beschadigen. De politie en de jeugdbescherming zouden zich er dadelijk mee bemoeien, en terecht. Maar waarom zou dat hier, met dit programma, het geval zijn?

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 9:59

"Stel je eens voor dat een vader en of moeder beslist op een dag om hen kroost plus vrindjes en vriendinnetjes educatief te onderwijzen en in dat kader poedelnaakt op de keukentafel gaan staan om het één en ander uit te leggen…." Ja. Dat zou een schok teweegbrengen. Als dat zomaar opeens zou gebeuren. Niet als de ouders dat vantevoren onderling afgestemd zouden hebben. Dit programma is niet 'opeens'. Dit is met veel partijen, die verantwoordelijkheid dragen, om te beginnen de ouders, en die biologisch, psychologisch en pedagogisch goed onderlegd zijn, opgezet.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 14:28

Het ontgaat je blijkbaar dat hier een gerenommeerd instituut bij betrokken is, met bergen expertise en ervaring, en die dagelijks te maken heeft met de gevolgen van gebrekkige opvoeding op dit gebied. Maar jij hebt dus liever dat je dochter denkt dat ze abnormale borsten heeft en van schaamte niet weet waar ze 't zoeken moet. Arm kind

Jozias2
Jozias26 mrt. 2021 - 20:16

Inderdaad goede zaak. Naast de pornoficering van de sex was het niet zo lang geleden nog normaal om topless te zonnen en zonder boxershort te douchen na het voetballen.

3 Reacties
JanB2
JanB26 mrt. 2021 - 22:51

Helaas. Het Iphone tijdperk! Iedere viespeuk met een draad los kan je filmen en voor je het weet gaan je ronde welvingen, venusheuvel of jongeheer de hele wereld over. Om uitgerekend met de vieze man zelf te spreken: "niet alles is beter wat ze modern maken".

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 14:31

Ja Jan maar dat kan alleen maar omdat er nog zo'n bekrompen moraal over bloot en sex heerst...als het normaler wordt om bloot te zijn en met name meisjes niet meteen voor slet uitgemaakt worden als ze hun borsten tonen, dan is 't mooi afgelopen met dat soort praktijken

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2021 - 13:06

Karingin En als mensen er niet voor kiezen worden ze per direct voor preuts versleten. Wat is het verschil? Laat ieder mens vooral in zijn/haar waarde. En dat er geen seksuele tinten aan zitten is ook niet waar. Er heeft nog niet zolang geleden een heel groot artikel over in de krant gestaan, m.n. over de naaktstranden in Frankrijk, waar vervolgens hele sex-orgies gehouden worden in de panden waar ze in die tijd verblijven. Het gaat om wat ieder individu zelf wil en daar niet op beoordeeld te worden, of het nu met en/of zonder kleren aan is. Daar begint in alle gevallen het respect voor de de ander, de individuele mens en de vrije wil.

Karingin
Karingin6 mrt. 2021 - 19:58

Ik kan dit alleen maar toejuichen. Het is juist heel verstandig om kinderen die nog enigszins onbevangen zijn wijzer te maken over het lichaam. Voordat ze gaan denken dat iedereen er onder zijn kleren perfect uitziet, dat haar op je lichaam smerig is, en al die andere onzin waarvan we zijn gaan denken dat het wel of niet normaal of wenselijk is. Het maakt óók de sexuele voorlichting makkelijker, want dat lijf kennen ze dan al wel, een giecheldrempel minder. En dan heb ik 't nog niet eens over de bekrompen norm over bloot en sexualiteit, die wraakporno en chantage doet floreren. Het zou fijn zijn als een volgende generatie daar niet meer zo ontvankelijk voor is, en dat kan alleen maar als het blote lichaam geen bron van schaamte meer is

5 Reacties
Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 8:25

Karin Inderdaad, wanneer kinderen het moeten hebben van wat 'normaal' is in het leven, dan krijgen ze weinig meer dan een schijnwereld te zien en te maken met een enorme dwang om zich maar te conformeren aan die schijn.

Buitenstaander
Buitenstaander7 mrt. 2021 - 8:31

@Karingin Helemaal met je eens, ja dat kan ook :-), en laten we het dan wat breder trekken, en de toegenomen invloed vanuit andere religieuze groeperingen dan ook durven benoemen. Vrouwen die 'niets' meer mogen laten zien, uitgejouwd worden, laat staan dat we een 'bloot programma' vertonen. Daarben ik bezorgerder over dan over de afnemende invloed van christelijke groeperingen.... ga eens op een mooie zonnige dag naar het Scheveningse strand. echt niet leuk meer.

Gerry Jöris
Gerry Jöris7 mrt. 2021 - 11:26

Doet mij denken aan een ex-vriendinnetje van de zoon van mijn man. Voordat wij ergens gingen eten had zij haar hele lichaam nog even onthaard. Zij werd helemaal paars van ellende toen ik haar vertelde dat zij over een paar zelfs haar rond haar tepels zou krijgen. Het eten heeft haar toen beduidend minder gesmaakt.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 14:37

"Helemaal met je eens, ja dat kan ook :-), en laten we het dan wat breder trekken, en de toegenomen invloed vanuit andere religieuze groeperingen dan ook durven benoemen. Vrouwen die ‘niets’ meer mogen laten zien, .......", zoals de gereformeerden, met de SGP als politieke uiting.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 14:47

Norm: Je onderschat de invloed van het christelijk geloof, er is vnl. vanuit de States een hele nieuwe conservatieve en zeer fanatieke stroming, die ook hier dikke vingers in de pap heeft. En ja dat geldt natuurlijk ook voor de islam, die van mij dezelfde beoordeling krijgt; opsodemieteren met je debiele, schadelijke moraal. Jij blijft maar denken dat de islam de hand boven 't hoofd wordt gehouden uit angst voor racist te worden uitgemaakt. Bull shit, ik heb al eens eerder gezegd dat het daar niets mee te maken heeft. Waar het om gaat is dat "de islam" overal met de haren wordt bij gesleept, waarbij álle moslims dezelfde conservatieve ideologie wordt toegedicht, en dat als rechtvaardiging voor discriminatie wordt gebruikt. Terwijl je het christendom verdedigt en de orthodoxe uitwassen bagatelliseert. Die zijn net zo extreem hoor. Ik zie alle religies ongeveer hetzelfde, ik kan het nooit eens zijn met hun leer maar ik zie wel dat er verschillende stromingen zijn, waarvan de een schadelijker is dan de andere. Bovendien zal ik een christen nóóit discrimineren, ook niet de orthodoxen. Ik maak ze wel belachelijk, scheldt ze af en toe verrot, maar ik haal 't niet in mijn hoofd om ze hun rechten te ontnemen. Die suggestie wek jij wel wat betreft moslims, en dat is het verschil tussen jou en mij

Sam V
Sam V6 mrt. 2021 - 19:39

Als dit helpt het douchen in je onderbroek niet als norm te zien, is zo’n programma alleen maar toe te juichen.

MaxMax2
MaxMax26 mrt. 2021 - 19:07

Kinderen van die leeftijd weten toch al meer dan we denken haha

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 mrt. 2021 - 19:03

Ik volsta met dit linkje: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/naakt-en-boerkini-2.html

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk27 mrt. 2021 - 9:11

Mooi, dan hoef ik het hier niet meer te posten. Uitstekend stuk!

OlavM
OlavM9 mrt. 2021 - 15:02

Idem dito.

HarrieV2
HarrieV26 mrt. 2021 - 18:59

Bloot is bloot gewoon. Kleren maken de man, bloot slaat dood. Er is niets spannend aan het blote lichaam. Het onthullen (de striptease) kan spannend (of beschamend) zijn, maar het bloot zijn op zichzelf echt niet. Natuurlijk kun je als je bloot bent spannende dingen doen, maar daar hebben we het nu helemaal niet. M.b.t. al die personen die er nu zo moeilijk over doen vraag ik me af hoe die in de ochtend (of avond) voor de spiegel staan en zichzelf of hun/haar partner bloot zien. Is het dan ook van: bah… jakkes..., oh, wat vies…. kan echt niet….? Neem aan van niet. Waarom dan zo moeilijk doen over het lichaam van iemand anders. We zijn allemaal in de basis toch echt gelijk. Ik sap 100% procent dat ouders hun kinderen kost wat het kost willen beschermen. Ik heb er ook twee en kan er dus over meepraten. Kinderen hebben echter geen enkel probleem met bloot. Ooit gehoord van een baby die van een moederborst schrikt of een puber die in paniek raakt als pa of ma bloot onder de douche uitkomen? Waar ik dan ook met betrekking tot al diegene die nu zo moeilijk doen een probleem heb, is dat zij degene die zich blootgeven neerzetten als viezeriken, exhibitionisten en zelfs als pedofielen. Ze weten niet waar ze het over hebben en plaatsen deze mensen dan ook onterecht in een kwaad daglicht.

Paul250371
Paul2503716 mrt. 2021 - 18:49

https://www.frontaalnaakt.nl/archives/naakt-en-boerkini-2.html De schrijver is niet de enige die er zo overdenkt. Wanneer zijn we begonnen met de krampachtigheid. Wanneer is het land wat ik kende zo veranderd dat het menselijk lichaam weer een misdaad is. Mogen we in de biologieklas ook geen geslachtsorganen meer benoemen als we het menselijk lichaam onderzoeken? FVD, SGP, NIDA, de RK prediken schaamte en zonde. Terwijl hun extremisten op grote schaal, hun hand niet omdraaien voor verkrachtingen vaak gecombineerd met pedofilie . Als in deze kringen het lichaam niet als vijand wordt gezien zouden hun seksuele uitspattingen niet zo destructief zijn.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 mrt. 2021 - 11:08

Altijd Geslaagt Nuanceren. Zij hebben toch kritiek op dit soort programma's en vertalen het met pedofilie, en zonde.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mrt. 2021 - 17:46

In grote lijnen met U eens Goed dat kinderen leerzaam kennis maken met hun toekomstige lichaam en een bloot dat anders is dan ze toch al vlug uit porn-sites halen en hun een verkeerd beeld geeft. Wel ongerust over het normaliseren van piercings en tatoeages. Duidelijk maken dat dit een aantasting van je lichaam is, die je in volwassenheid moet maken en wat anders dan je haar paars verven.

8 Reacties
Karingin
Karingin6 mrt. 2021 - 19:35

Uuh...dat fenomeen is al zo oud als de mensheid hoor, en tegenwoordig word je uitgebreid onderwezen over de consequenties

Juppé🎗
Juppé🎗6 mrt. 2021 - 19:43

«  en tegenwoordig word je uitgebreid onderwezen over de consequenties »....ja Karin, maar dit is onderwijs TV, dus neem dat dan mee.

IkHebOokEenMening
IkHebOokEenMening6 mrt. 2021 - 21:23

Ik snap niet zo goed wat tattoos met naaktheid te maken hebben? Als ik in een t-shirt over straat loop zijn die van mij ook zichtbaar. En daarbij, als een kind een tattoo wil zal het toch eerst achttien moeten zijn voor het bij een tattoo-shop terecht kan of zestien met ouderlijke toestemming. Om nog maar te zwijgen over waarom we überhaupt piercings en tattoos niet zouden willen normaliseren. Ik zie daar persoonlijk niet echt het kwaad van in.

JanB2
JanB26 mrt. 2021 - 22:53

Een tatoeage is wat mij betreft een verminking voor het leven.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 14:51

Juppie: ik bedoel in de tattoo- en piercingshop slimmerik, daar zijn strenge wetgeving en hele protocollen voor opgesteld

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2021 - 22:14

Ik vind ze oerlelijk. Maar smaken verschillen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2021 - 12:38

Danielle Je zou maar 80/90 worden! Ik heb weleens het idee dat dit een nieuwe verslaving is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mrt. 2021 - 19:08

Minoes dan gaan de tatoeages ook rimpelen. Dan worden ze nog lelijker dan ze al waren.

bvn2
bvn26 mrt. 2021 - 17:39

Wat verfrissend om te zien dat naast extreemlinkse complottheorieën jullie bij Joop ook nog tijd maken om potloodventers een hart onder de riem te steken! Super verrassend ook dat deugmens Tyler zich van geen kwaad bewust is. Zou Tyler zich ook hebben aangemeld om zich bloot te stellen aan kinderen? Of zien we binnenkort de hele Joop redactie zich openbaren voor basisschool leerlingen? Het gore lef dat de deugmensen bij de NPO denken dat zij de instantie moeten zijn die onze kinderen "body positivity" aan moeten leren. Het is nog maar wachten op de eerste transgender die zijn gapende wond mag tonen aan onze beïnvloedbare jeugd om ze vervolgens te vertellen dat dit gezond is. Jullie zijn ziek. De kloof tussen de publieke omroep en de maatschappij is immens. Ik hoop dat jullie je stiekem schamen als je 's nachts in bed ligt, maar ik weet dat dat teveel gevraagd is. Hoe je dit voor jezelf nog met mentale gymnastiek goed kunt praten gaat mij te boven. Niet dat dat iets nieuws is voor linkse deugmensen, die zich non stop bezig houden met het problematiseren van de norm en het normaliseren van problemen.

24 Reacties
MaxMax2
MaxMax26 mrt. 2021 - 19:09

Het maakt geen reet (no pun intended) uit want kinderen van die leeftijd weten op die leeftijd hun weg op het internet al goed te vinden. Bovendien kijken kinderen geen TV, die kijken naar Youtube.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 mrt. 2021 - 19:28

Als Van der Staaij hoort, dat er onder zijn achterban nog lieden zitten die er tussen het molesteren en misbruiken van hun kroost door nog tijd hebben om naar de duivelse, moderne televisie te kijken, dan zwaait er wat. Nee, besmuikt foezelen en friemelen, zo gaat dat in die kringen.

Karingin
Karingin6 mrt. 2021 - 19:33

WTF? Gaat het verder wel goed met je? Kolere... Oh wacht, krijg je zelf soms sexuele gevoelens bij het dat een kind je blote lijf ziet...daar kun je hulp voor zoeken hè

Karingin
Karingin6 mrt. 2021 - 19:33

...bij het idee...

Juppé🎗
Juppé🎗6 mrt. 2021 - 19:58

« De kloof tussen de publieke omroep en de maatschappij is immens. «  De kloof tussen U en de normale maatschappij is heel groot. Hier komen achtergebleven gebieden als Forum en SGP tegen in opstand, misschien volgen DENK en PVV. Ik vermoed niet eens. Juist goed dat kinderen die gaan puberen, voor wie dat thuis niet zo is, een keer niet pornogafisch bloot zien en vooral daar over kunnen praten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mrt. 2021 - 20:32

'De kloof tussen de publieke omroep en de maatschappij is immens.' Nee, de kloof tussen jou en de maatschappij is immens en misschien is dat wel ziek. Dat je vanuit je eigen donkere hoekje jouw moraal opdringt aan anderen. Niemand dwingt kinderen om hiernaar te kijken.

Loebkesman
Loebkesman6 mrt. 2021 - 20:57

Goh Karingin. Je zoekt direct de aanval. Niet nodig want bovenstaande reactie is geheel op z’n plaats. Het programma is totaal overbodig en het is gewoon pervers. Normen en waarden zijn niet echt een dingetje hier.

JanB2
JanB26 mrt. 2021 - 22:55

@ Nelis De hardste roepers sporen vaak zelf niet in deze.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2021 - 7:12

'gaat mij te boven.' Dat is dan jouw beperking.

Buitenstaander
Buitenstaander7 mrt. 2021 - 8:23

@Grietje Jalaten we vooral kijken naar de afnemende invloed van conservatief christelijke groeperingen. Misschien ook even de olifant-religie in de kamer benoemen; waarbij t al begint dat je als vrouw niets meer mag tonen....

Zandb
Zandb7 mrt. 2021 - 8:42

BPN Het wereldbeeld dat aan kinderen getoond wordt, is voor het grootste deel nep. En de norm - doe maar mee, anders loopt het slecht met je af -, die daar bij hoort is een heel problematische. U doet dan ook weinig meer dan duidelijk maken: Doe maar mee, want anders mag je niet meer mee doen. Leve de commercie, de make-up, de kledingterreur, de cosmetische ingrepen, de porno, de series en films en dat kinderen groot mee worden, gevoed door het goede voorbeeld van hun ouders.

Marinus Calamari
Marinus Calamari7 mrt. 2021 - 10:02

Even voor de volledigheid: niemand dwingt die kinderen of hun ouders om mee te doen met dat programma, en je hoeft er ook niet naar te kijken. Uw hysterische geschuimbek over "onze jeugd" is dus een beetje onzinnig; tenzij u uw bekrompen seksuele moraal aan normale kindertjes wil opdringen, natuurlijk Blijft de vraag over waarom U "kinderen en naakt" lijkt te verwarren met "kindertjes neuken". Iets met waard en gasten? Het is in ieder geval niet zo dat kinderen psychische schade oplopen als ze een piemel of vlamoes zien. Sterker nog, die benepen-conservatieve seksuele moraal die uw slag er op na houdt is een heel stuk problematischer als een "show" en "tell" met geslachtsdelen.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 10:03

Over 'ziek' gesproken: "Het is nog maar wachten op de eerste transgender die zijn gapende wond mag tonen aan onze beïnvloedbare jeugd om ze vervolgens te vertellen dat dit gezond is."

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 mrt. 2021 - 13:51

@Norm. De kans dat we hier te maken hebben met een Boeddhist, een Hindoe, een Jood, of een aanhanger van scientology lijkt me verwaarloosbaar klein. En de invloed van dat enorme leger van christenen - die altijd precies het tegendeel doen van wat ze preken, hetgeen bij andere religies veel minder het geval is - is giga. Nee, waakzaamheid blijft geboden, voor je het weet wordt de doodstraf weer ingevoerd en hang je in je lommen te bungelen.

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 14:59

Loeber: Pardon? Ík zoek de aanval? Het gescheld en getier, nota bene van iemand die zich Big Papi noemt (iieeeuw!), is je niet opgevallen? En jouw normen en waarden zijn schadelijk, ze veroorzaken grote problemen, zoals eetstoornissen en wraakporno. Om nog maar te zwijgen van de sexualisering van kleine kinderen, gátverdamme, hoe ziek ben je dan? Jij en pedo-papi zijn degene die op hun plaats gezet moeten worden, in de hoek, ga je zelf maar een tijdje schamen

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 15:21

Zeg Norm, ik heb hierboven al op je gereageerd, maar het wordt wel wat vermoeiend dat je alwéér de islam erbij moet slepen. Heb je überhaupt wel eens een moslim van dichtbij gezien? Moet je toch eens proberen, je zult zien dat het net mensen zijn en ze in alle soorten en maten komen. Dat ze nog altijd vééél minder invloed hebben dan jouw christenen zal ik wel niet aan je verstand kunnen peuteren, maar het zou al winst zijn als je kunt erkennen dat ook moslims geen homogene groep zijn

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2021 - 15:39

Bemt, waar heb je dat citaat vandaan?

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2021 - 17:41

@MartinvdLinde. Het is een citaat uit de oorspronkelijke tekst van Big Papi Nelis, waar we hier op reageren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2021 - 17:51

'Misschien ook even de olifant-religie in de kamer benoemen' De conservatiefjes van FvD en PVV zitten op dit gebied samen met SGP en CU anders wel op één lijn met die 'olifant-religie'. Net zo bekrompen..

Loebkesman
Loebkesman7 mrt. 2021 - 23:33

Ik de hoek in? Wat een omgekeerde wereld leven jullie in zeg. Ik heb 3 kinderen en hoop bij deze dat zij op het rechter-pad blijven lopen en nooit types zoals jullie tegen het lijf lopen. Dit is echt triest.

vdbemt
vdbemt8 mrt. 2021 - 9:39

@Loebkesman "Ik heb 3 kinderen en hoop bij deze dat zij op het rechter-pad blijven lopen en nooit types zoals jullie tegen het lijf lopen." Ik hoop desondanks dat je kinderen zonder enige lichaamsschaamte op zullen groeien.

vdbemt
vdbemt8 mrt. 2021 - 9:41

@Loebkesman. Ik zie het somber in.

Marinus Calamari
Marinus Calamari8 mrt. 2021 - 12:15

@Norm "Jalaten we vooral kijken naar de afnemende invloed van conservatief christelijke groeperingen." Dat lijkt me ook. Ik zal de eerste zal zijn om de Islam, net als het christendom, te duiden als een kutreligie. Maar in de praktijk zijn moslims nauwelijks politiek of religieus georganiseerd, en is de politieke invloed die ze uitoefenen gering. Dat is heel anders met christenen die expliciet door maar liefst drie partijen vertegenwoordigd worden. Twee van die partijen zijn zelfs regeringspartijen. Verder wordt de islam, ook op dit "linkse moslimknuffelforum", er te pas en te onpas met de haren bijgesleept. Het is ook duidelijk dat de rechtsmensjes die dat gewoonlijk doen de islam gebruiken als een stok om bepaalde etnische groepen te slaan. Dat is ook de reden van de dubbele standaard die ze erop na houden bij het beoordelen van twee religies die voor een groot deel identiek zijn. Je kunt hooguit zeggen dat moslims gemiddeld genomen conservatiever zijn als christenen, maar dat maakt moslims in dit geval dus niet de meer problematische religie in NL.

Loebkesman
Loebkesman9 mrt. 2021 - 23:53

Vdbemt Maak je maar geen zorgen over mijn drie meiden. Die laten zich niets aanpraten of wijsmaken.

HappyBuddha
HappyBuddha6 mrt. 2021 - 16:52

Heb hier ook niet echt problemen mee. Sinds Hoepla is er veel veranderd en moeten we niet zo ingewikkeld doen over bloot. Als er mensen zijn met kinderen die het niet willen. Er zit een knop op de tv.. Nog even en het is weer FKK weer...????

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗6 mrt. 2021 - 17:50

« Nog even en het is weer FKK weer…???? ».....ja maar ik ben bang met kontmapje...,

HappyBuddha
HappyBuddha7 mrt. 2021 - 11:31

@Juppé???? 6 maart 2021 at 18:50 .ja maar ik ben bang met kontmapje…, Zou zo maar kunnen dat je door een natte scheet ook besmet raakt....

Karingin
Karingin7 mrt. 2021 - 15:01

LOL Buddha!

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2021 - 13:11

Het schijnt niet helemaal zonder gevaar te zijn! Waarom denk jij dat ze meten hoeveel virusdeeltjes er in het riool zitten?  Er werd zelfs aangeraden het toilet met de deksel erop door te trekken! Aerosolen schijnen overal een rol te spelen denk ik dan maar. Ik weet het anders ook niet.