Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gewone Russen beginnen gevolgen sancties te voelen

  •  
18-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20162 keer bekeken
  •  

De Russische elite probeert nog vol te houden dat er niets aan de hand is maar gewone Russen merken wel degelijk dat de economie hard geraakt wordt. En dan moeten, volgens economen, de ergste gevolgen nog komen. ITV spreekt een Russin die vertelt dat haar droom om een huis te kopen uiteen is gespat. De rente is gestegen naar 20 procent en dat maakt het plan voor haar onbetaalbaar. Want ondertussen zijn ook de prijzen voor alledaagse producten, van brood tot hondenvoer, fors gestegen. Voor luxe producten zijn de prijzen met 30 procent gestegen, directe levensbehoeften zijn 10 tot 15 procent duurder geworden.

De rijke bovenlaag merkt ook wel degelijk dat er tal van producten niet meer te krijgen zijn. Winkels van dure internationale merken zijn gesloten. De burgemeester van Moskou stelt dat als gevolg van de sancties 200.000 van de 12,5 miljoen inwoners werkloos raken. Velen van hen werkten voor buitenlandse bedrijven die de deuren gesloten hebben. De stad biedt hen onder meer omscholingscursussen aan, schrijft The Moscow Times.

De vraag is of de Russen uiteindelijk openlijk de leiding van het land als schuldige zullen aanwijzen. De geïnterviewde Russin geeft de regering vooralsnog alleen de schuld van het feit dat er niet voldoende Russische alternatieven zijn voor de Westerse producten. De voorzitter van de Doema, het Russisch parlement, ontkent vooralsnog luid dat de sancties ook maar enig gevolg hebben.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.