Joop

Gewetenloze werkgevers dwingen personeel om te werken met corona

  •    •  
16-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1617 keer bekeken
  •  
albertheijn

Supermarkten, restaurants en winkels dwingen hun werknemers om ondanks een coronabesmetting toch naar het werk te gaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

"Bij ons moet je blijven werken als je positief test en weinig klachten hebt", vertelt de 22-jarige Katja, die in een restaurant in Den Bosch werkt. "Ik vind het een beetje gek. Hoewel de klachten nu milder zijn, kom je toch in contact met eten en gasten."

Het kabinet riep sectoren eerder op om plannen te maken om de coronaproblemen binnen te perken te houden. Uit het onderzoek van de NOS blijkt hoe die plannen in de praktijk uitpakken. Zo liet een supermarkt zijn werknemers weten dat “wie niet test, ook geen corona heeft”. “Tijdens mijn shifts werd door onze teamleider ook nog gevraagd om zo min mogelijk te testen”, aldus een medewerker.

Nederland bevindt zich op dit moment op de piek van een besmettingsgolf met de Omikron-variant BA.5.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 jul. 2022 - 11:59

Break. Uiteraard heb je gelijk. Maar er is meer. Ten eerste beperkt datgene wat je benoemt zich niet alleen tot ons land. Ten tweede beperkt het zich ook niet tot de laatste 50 jaar. Fijne dag, Break.

Break on through
Break on through17 jul. 2022 - 7:00

Hé, ons land is een door en door commerciële organisatie waar volksgezondheid ondergeschikt is gemaakt aan het eindeloze winstbejag van enkelen. Normvervaging door rechtse politiek de afgelopen halve eeuw. Alles om maar winst te maken. Mensen maakt geen moer uit.

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 jul. 2022 - 16:10

Volksgezondheid is nooit ten koste van alles. In geen enkel land en dat is maar goed ook. Er is altijd een maatschappelijke/ sociale, praktische, juridische en financiële kosten baten afweging.

pahan
pahan17 jul. 2022 - 5:42

Omzet is nu eenmaal belangrijker dan volksgezondheid.

Gio Servas
Gio Servas17 jul. 2022 - 4:52

Probleem is dat dit illegaal is, maar er druk op de werknemer wordt uitgeoefend waardoor deze bang is zijn of haar baan te verliezen. Daar zou de overheid prima wat aan kunnen doen, maar dat is handhaving en handhaving... tja moeilijk, kost geld, heeft de overheid zelf niet zoveel mee, dus laat maar.

Jozias2
Jozias216 jul. 2022 - 21:11

Als dit de piek is van de meest besmettelijke variant tot dusver. En die golf is bedwongen zonder enige maatregelen en zonder de zorg over te belasten dan kunnen we Corona ook weer in een ander perspectief gaan zien.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr17 jul. 2022 - 11:58

In deze periode van het jaar een ziekteverzuim van 6,7 %? Juist in sectoren waar personeel door moest werken tijdens de lockdown? De zorg, onderwijs lopen leeg….. Blijf thuis uitzieken zegt minister Kuipers. Onderzoek naar long covid daar heb ik geen geld voor…..

Jozias2
Jozias217 jul. 2022 - 16:13

En wat is het alternatief? De samenleving dichtgooien omdat er een ziekteverzuim is van 6,7% is waarbij de meesten na een paar dagen weer aan het werk gaan.

Vervatte
Vervatte16 jul. 2022 - 13:04

Werken is tegenwoordig ook een vies woord. Was het vroeger normaal dat je 40 uur ging werken, is het nu regel dat je 4 daagjes komt....als het uitkomt. Stukje zorgverlof er overheen, ouderschapsverlof en dan tot slot de corona test als een soort loterij...stel je voor dat ik positief test, dan kan ik lekker naar huis. En daar wel van alles doen. Iedereen crimineert over corona als ben je dan de grootste moordenaar, maar op alle fronten (zie ook alcohol elders op deze site) doet men zijn best om niet gezond te blijven. Arbeid is onbetaalbaar in Nederland.

2 Reacties
Jopie666
Jopie66616 jul. 2022 - 20:27

Je vergeet 1 ding ja vroeger werkte men misschien meer uren, maar de werkdruk en produktie was een heel stuk lager ook. Ook kon je op de meeste middelgrote en grote bedrijven lunchen en warm eten voor een paar gulden. Verder had ieder bedrijf van formaat een eigen bedrijfsschool, waar je opgeleid en bijgeschoold werd. Werken vroeger was heel wat prettiger dan tegenwoordig. Ik ben klaar met de huidige arbeidsmarkt en werkdruk. Ze kunnen het wat mij betreft in hun puntje, puntje steken.

Jozias2
Jozias217 jul. 2022 - 16:14

@jopie Je gaat liever weer in de fabriek doen wat de machines nu doen? Vroeger was werken echt een feestje.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 jul. 2022 - 11:57

Ik heb drie keer negatief getest, gelukkig gaf de vierde test positief aan. Weer mooi een weekje vrijaf op kosten van de baas, we nemen het zekere voor het onzekere toch. Is dit jaar al 4 keer goed bevallen, ik hoop dat ik nog een keer negatief test zodat ik mijn vakantie kan oppakken.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus16 jul. 2022 - 15:31

Het is een misvatting dat het wordt betaald door de werkgever. ""De lasten en de uitvoering van de ZW worden gefinancierd uit het Uitvoeringsfonds voor de overheid door middel van de zogenoemde UFO-premie. De werkgever betaalt deze premie aan het fonds en declareert die kosten bij het Ministerie van OCenW, als het om personeel gaat dat door Cfi wordt bekostigd."" Uiteindelijk wordt het betaald door de belastingbetaler. Dus zeg maar dank je tegen mij

Panthera
Panthera16 jul. 2022 - 11:00

Vallen deze corona-afspraken in tijden van krapte op de arbeidsmarkt ook onder die aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waarmee werkgevers personeel over te streep proberen te gaan trekken om toch maar bij hun aan de gang te gaan!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 jul. 2022 - 10:58

Heel veel 'werkgevers' zijn gewetenloos, sowieso. Dit is een probleem, omdat de vakbond zo zwak is. Mensen worden uitgebuit, opgebruikt, uitgezogen. Het publieke geheim van Nederland. We weten het allemaal, maar niemand spreekt erover, want het is taboe, want niet 'gezellig', of 'positief'