Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gewelddadige Bolsonaro-aanhangers veranderen hoofdstad in oorlogsgebied

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1247 keer bekeken
  •  
brasilbus

Supporters van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro hebben maandagavond het hoofdbureau van de federale politie in de hoofdstad Brasília bestormd. Eerder had de politie een leider van de hardcore Bolsonaro-fans opgepakt. De rechtsextremisten hebben ook auto’s en bussen in brand gestoken, meldt The Guardian.

De gewelddadigheden volgden op de ratificatie maandag van de verkiezingsoverwinning van de linkse Luiz Inácio Lula da Silva. Verliezer Bolsonaro probeert al maanden twijfel te zaaien over de uitslag – hij begon daar al mee voor de verkiezingen plaatsvonden.

De politie zette traangas in om de wannabe-coupplegers uiteen te drijven. De Bolsonaro-aanhangers richtten overal vernielingen aan. “Het centrum van Brasília ziet eruit als een oorlogsgebied”, twitterde Alan Rios, verslaggever van een lokale nieuwssite.

Politiek commentator Thomas Traumann trok op Twitter een vergelijking met de bestorming van het Capitool door Trump-fanaten in 2021. “Het Bolsonarisme is van een populistische uiterst rechtse beweging veranderd in een terroristische cel.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

RoepToeter
RoepToeter13 dec. 2022 - 20:09

Het was te verwachten natuurlijk dat de rechtse middenklasse niet zo blij is met Da Silva. Als Da Silva zijn linkse beloftes gaat nakomen dan moeten de superrijken maar ook de verwende middenklasse gaan inleveren om de paupers in de favelas weer wat betere toekomst te gaan bieden. Hetzelfde zal je zien gebeuren in Nederland als de verwende middenklasse moet inleveren. Stel je voor, bijvoorbeeld niet meer parttime werken in het onderwijs e.d. omdat het financieel niet meer uit kan zonder 1 luxe vliegvakantie in te leveren.

4 Reacties
Pera71
Pera7114 dec. 2022 - 7:09

In welke wereld leef jij om te denken dat je met parttime werken in het onderwijs je je luxe vliegvakanties kunt veroorloven, zeker als je gebonden bent aan de schoolvakanties met dubbele of driedubbele prijzen ?

Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 7:11

Roeptoeter Vermoeiend, hoe u nieuws misbruikt voor een ritje op uw stokpaard.

DaanOuwens
DaanOuwens14 dec. 2022 - 9:25

@ Kees Jij schrijft: Het was te verwachten natuurlijk dat de rechtse middenklasse niet zo blij is met Da Silva. De middenklasse heeft op Da Silva gestemd omdat zij af wilden van de extreem rechtse Bolsonaro. De geweldige arbeiders die je hier ziet hebben Bolsonaro gestemd net zoals deze groep in de VS op Trump stemt. In Nederland stemt de middenklasse ook niet op de PVV. De PVV-stemmers zijn de mensen die net zo naar de wereld kijken als jij.

RoepToeter
RoepToeter14 dec. 2022 - 16:02

''In welke wereld leef jij om te denken dat je met parttime werken in het onderwijs je je luxe vliegvakanties kunt veroorloven'' Goeie vraag Pera, dat zit zo. Onderwijzers die parttime werken in het onderwijs (80%) hebben thuis een mannetje (m/v) die voor het leeuwen deel van het gezinsinkomen zorgt. En zoals je weet wordt in Nederland net gedaan of bij tweeverdieners elk alleenstaand is voor de inkomstenbelasting. Dat maakt dat tweeverdienersgezinnen met bovenmodaal inkomens als in het onderwijs zich financieel kunnen permitteren parttime te werken. En de rest van de tijd thuis achter het aanrecht kunnen lanterfanten. Immers, elk van de partners wordt voor inkomen belast over het eigen jaarinkomen en dat is bij de parttimer met hoog inkomen laag. De parttimer vangt dus netto een hoog inkomen per gewerkt uur. De fulltimer/alleenverdiener heeft het nakijken. Die betaalt over een hoog inkomen uit het onderwijs over zijn/haar jaarinkomen veel meer belasting per gewerkt uur dan de parttimer. Als dadelijk de parttimer extra poen gaat krijgen voor 1 uur meer werken dan wordt het probleem van te weinig onderwijzers alleen maar groter. Steeds meer onderwijzers kunnen het zich dan financieel permitteren parttime te gaan werken. En helemaal als ze ook nog eens gaan werken als ZZPer met subsidie in het onderwijs.

Sonic2
Sonic213 dec. 2022 - 18:57

In 2016 was er in Amerika al een eerste flard hiervan te zien toen Trump "grapte" dat hij de uitslag alleen zou accepteren als hij zou winnen. In Nederland nam "rechts" Nederland zijn revanche en wraak. Toen al was het monster in al zijn lelijkheid aan het losbarsten. Toen al ging het in talkshows en in het politieke debat om niets. Op deze site stikte het in 2019 van de mensen die maar wat blij waren met Forum. Dat arrogante links kreeg op zijn bakkes. En links zat in de hoek waar de klappen vielen. Ook toen zijn er veel te weinig mensen geweest die het gevaar echt zagen en onderkennen. We gaan in de hele Westerse wereld geen normale verkiezingsuitslag meer zien. En dus deze oorlogszone die hierboven al getypeerd en omschreven wordt. De volgende fase is aangebroken. De fase van het geweld. En ook hier regent het nog stiekeme goed praters, want Trump is ook bedrogen. Wat gaan we nog een vreselijke tijd tegemoet. Wat zijn mensen extreem naïef. Dit gaat in oorlogen en burgeroorlogen eindigen. Als we er niet eens eindelijk een rem op zetten. Dat hele praten over een verbod van Forum is omdat behalve wat linkse realisten iedereen weer eens te laat was. Nu is de boel al totaal ontspoord. Onvergeeflijk. En dan nog heb je hier mensen die het goed praten. Linkse realisten pesten. Diep, diep, diep moeten die mensen zich schamen. Het zijn verraders. En niet anders. Ik kan het niet aardiger zeggen. Ze spelen met de toekomst van hun (klein) kinderen. Heel fout

5 Reacties
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque13 dec. 2022 - 21:08

Hoe wil je er dan een 'rem op zetten'? Heropvoedingskampen, gedankenpolizei en totale statskontrolle? Leer beter begrijpen welke mechanismen er achter polarisatie(van beide kanten in het politieke spectrum) zitten en hoe we weer de harmonie in de samenleving terug vinden.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand14 dec. 2022 - 9:25

Kapitein_Haddoque Die polarisatie van beide kanten zie ik niet. Ik zie wel aan de rechterkant steeds extremere ideeën, blanke suprematie, uitsluiten en verdacht maken van allerlei groeperingen. Maar ik zie geen marxistisch-leninistische partij ontstaan die ons wil leiden naar de communistische heilstaat. Maw, verdachtmakingen naar links toe zijn onzin.

oproerkraaier
oproerkraaier14 dec. 2022 - 9:51

Kapitein, als u echt denkt dat je met dit soort tuig kunt discussiëren krijgt u de naïviteitsprijs van dit jaar voor mij. Dit is schorem, het enige wat je kunt doen is genoeg gevangenissen bouwen. Vergelijk de opkomst van de nazi's.

Sonic2
Sonic214 dec. 2022 - 9:52

@Kapitein_Haddoque Ik denk dat je het bespreekbaar moet maken. En ik denk dat je tot een soort algemeen stemadvies moet komen. Behandel het als roken. Je moet het zoveel mogelijk ontmoedigen. Ik zie voor de rest je excuses wel tegemoet. Helemaal nergens heb ik het over heropvoedingskampen, gedachten polizei en totale staatscontrole. Het zou u sieren totaal foute aantijgingen terug te nemen

MG1968-2
MG1968-214 dec. 2022 - 10:24

@Kapitein_Haddoque "Leer beter begrijpen welke mechanismen er achter polarisatie(van beide kanten in het politieke spectrum) zitten en hoe we weer de harmonie in de samenleving terug vinden." Jij maakt een gedachtefout. Een samenleving gestoeld op rechtse leest en methoden zal moeten leunen op repressie en onderdrukking. Dat is verre van harmonie. En als 'links' de methoden van 'rechts' niet onverkort overneemt dan -zo wordt hier veelvuldig betoogd- 'kan' er niet anders dan dat mensen naar rechts 'switchen'. Hetgeen natuurlijk onzin is want anders zouden ze te dom zijn om te stemmen. En dat zijn ze niet. Mensen stemmen naar overtuiging. Als dat (extreem) rechts is, dan is dat extreem rechts. Het is belachelijk om te veronderstellen dat om polarisatie tegen te gaan daar niets tegen in gebracht mag worden (de consequenties getoond) en dat dit zwijgen (of toch onverkort overnemen van de rechtse agenda) een leefbare wereld tot gevolg zal hebben. De voorbeelden van hoe dat uitpakt zien we in het grootste deel van de niet westerse wereld. "Heropvoedingskampen, gedankenpolizei en totale statskontrolle?" Dat zijn methoden van totalitairen. Of ze zich nu rechts of links noemen. Bij pogingen om het linkse geluid in ons land de mond te snoeren worden vergelijkbare methoden ingezet. Sla je niet op de borst KH.

PVDB2
PVDB213 dec. 2022 - 18:42

Dit zijn ook supporters. Maar zoals we weten van Geert en VandaagInside aanhangers en fans: dat kunnen alleen Marokkanen zijn. In de hoogste voetbalcompetitie is het altijd als pais en vree. Nooit rellen om het stadion, nooit geen vuurwerk in het stadion. Dat op het veld eindigt. Alleen Feyenoord al mocht dit jaar, tot september gerekend, al 600.000 euro boete betalen wegens rellen en vuurwerk. En dat alleen nog maar bij internationale wedstrijden. Ben benieuwd, als deze Bolsenaro gekkies, gepakt worden wat er dan voor straf wordt gesteld. Of kent men het verschil niet tussen het Congresso National en het hoofdkantoor van de Federale politie. Het zou me niet verbazen.

r v b
r v b13 dec. 2022 - 17:23

Dir is precies wat wapengekkies en legervoorstanders graag willen: geweld.

Olav Meijer
Olav Meijer13 dec. 2022 - 16:41

Geen wonder. Het was al zo verdacht stil rond Bolsonaro de laatste tijd. En die is een die-harde epigoon van Trump. Hij zal dus ongetwijfeld doorgaan met de verkiezing van Lula in twijfel trekken, ongefundeerde verdachtmakingen verkondigen, nepnieuws verspreiden, en vooral suggesties doen voor een soort staatsgreep. Brazilië staat nog een heel onrustige tijd te wachten.

MG1968-2
MG1968-213 dec. 2022 - 16:26

Het tijdstip van het doorbreken van stilzwijgen door Bolsenaro was natuurlijk perfect gekozen. Niet daags voor de ratificatie (waardoor het welhaast bewijsbaar een oproep tot staatsgreep is) maar een week eerder (waardoor degene die hij wilde activeren nog handelingsbereid zijn). Dat criterium 'rechtstreeks oproepen tot geweld' dient ontdaan te worden van dat criterium 'rechtstreeks'. Een doelbenadering (gecombineerd met wat de zender weet of had moeten weten wat de effecten zijn) is in veel gevallen meer opportuun. Is dat een beperking van een vrijheid van meningsuiting? Nou nee. Want die was sowieso beperkt tot het oproepen van geweld. Dat geitenpaadjes bewandeld worden om niet strafbaar te zijn maar de-facto wel de beperking bewust omzeilen is nog nog steeds een oproep tot geweld.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 15:31

Zo lang ze de steun van de VS niet hebben wordt het niks. En naar mijn beperkte weten is dat momenteel niet het geval.

2 Reacties
LaBou
LaBou 13 dec. 2022 - 16:40

Lula hoeft maar één besluit te nemen dat Washington niet bevalt en de situatie is gewijzigd.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 21:26

Ja, ik volg het niet zo momenteel maar zij zaten achter de coup via rechtbank tegen Lula, nog onder Obama, waarom ie nu mag terugkomen weet ik niet. Wellicht omdat ie toch teveel een vriendje van Trump werd? Maar gezien de milieucrisis mag de wereld opgelucht adem halen nu Lula weer terug is. De VS heeft natuurlijk ook de handen vol aan hun proxyoorlogen. Daardoor verwacht ik wel meer goed nieuws uit Latijns-Amerika .