Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geweld is van ons allen

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Geweld is overal, en is dat altijd al geweest. Laten we dat natuur noemen
Op het eerste gezicht lijken de idioten die een avond lang een dorp terroriseerden en om niks bejaarden de schrik van hun leven bezorgden mijlenver van ons af te staan. Wij zijn immers een beschaafd volk, nietwaar?
Geachte heer Cohen,
Maandagmorgen werd u ontvangen door burgemeester Bats van Haren. U liet weten een half jaar nodig te hebben voor het onderzoek naar een feest dat geen feest was. Niet binnen zes maanden, maar binnen zes dagen groeide Project X uit tot proporties die in ieder geval in Haren niemand aan had zien komen.
Hoewel ik alle vertrouwen in u heb, verwacht ik geen opzienbarende uitkomst. Als je, zoals burgemeester Bats, snel moet beslissen met de druk op de ketel, roei je met de riemen die je op dat moment kunt vinden, ondanks geldende protocollen en draaiboeken. Tot zover de rol van de autoriteiten, maar hoe zit het eigenlijk met de aanstichters van de rellen?
In tegenstelling tot vele anderen was ik niet echt verbaasd over de orgie van geweld die door het Drentse dorp trok. Niet omdat ik voorspellende gaven bezit, maar omdat ik geen illusies koester over de menselijke aard.
Dat wij hier al decennia lang vrede kennen in Europa is niets minder dan een wonder. Dat bedoel ik niet cynisch, ik zie mezelf als een realist. Als PvdA’er gelooft u in de maakbaarheid van de samenleving, meneer Cohen. Daar ga ik een heel eind in mee, maar ik haak af als het aankomt op menselijke oerdriften als ijdelheid, geldingsdrang en megalomanie. Of, in groepsverband: territoriumdrift en groepsdruk.
Brengt u eens een bezoekje aan een discotheek op zaterdagavond, een kermis of een topper in de vaderlandse eredivisie. Vaak worden die afgesloten met vechtpartijen of veldslagen met politie of ME. Breng grote groepen jonge mannen samen en vroeg of laat moet het mis gaan, zo lijkt het. Of dit natuurlijk gedrag is durf ik niet te zeggen (ik ben geen socioloog), al schept een snelle blik op de geschiedenis van de mensheid wel enige duidelijkheid.
Het is geen boude bewering te zeggen dat vrijwel iedere beschaving, religie of politiek systeem is gebouwd op fundamenten van geweld. De Romeinen joegen half Europa over de kling, de christenen kerstenden ‘heidense’ volkeren met het zwaard in de hand, Aboe Bakr zorgde er via oorlogen voor dat de Arabische stammen aan de islam onderworpen bleven, de expansiedrift van Karel de Grote raakte onder andere de Friezen en de Saksen, het Osmaanse Rijk voerde vele veldslagen met talloze volkeren, de Spaanse conquistadores evangeliseerden Zuid-Amerika met een gruwelijke campagne, de door Balkenende zo geprezen VOC werd onder andere groot door de slavernij en de VS is gebouwd op het bloed van de oorspronkelijke bewoners.
Dit is slechts een greep uit een eindeloze serie die historische geweldsuitbarstingen heet, maar toont niettemin aan dat de geschiedenis altijd in het handschrift van de overwinnaar wordt geschreven en dat geweld daarbij een onmisbaar middel is om een doel te halen. Alle retoriek over vreedzame religies en politieke systemen ten spijt, historisch gezien is die vredelievendheid erg lastig te verdedigen. Geweld is overal, en is dat altijd al geweest. Laten we dat natuur noemen.
Terug naar uw onderzoek, meneer Cohen. Op het eerste gezicht lijken de idioten die een avond lang een dorp terroriseerden en om niks bejaarden de schrik van hun leven bezorgden mijlenver van ons af te staan. Wij zijn immers een beschaafd volk, nietwaar? Hoewel Fred Teeven er misschien anders over denkt, functioneert de Nederlandse rechtsstaat naar behoren en ook op straat is het doorgaans veilig. Ik heb dan ook geen verklaring voor de aanzwellende agressie van de relschoppers – nogmaals, ik ben geen socioloog, maar één ding weet ik wel.
Als Nederland morgen wordt aangevallen door een buitenlandse macht, zouden dezelfde agressieve idioten die nu (zeer terecht!) worden verketterd zomaar kunnen uitgroeien tot helden door dezelfde agressie niet te gebruiken voor het slopen van verkeersborden, maar voor het verdedigen van God en vaderland. En zo blijft geweld toch vooral een veelkoppig monster. Ik ben benieuwd hoe u dit beoordeelt, mijnheer Cohen. Over een half jaar weten we het.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

rgeurtsen
rgeurtsen3 okt. 2012 - 8:09

Hoe realistisch 'l Ami ook lijkt te schrijven over geweld... hij blijft hangen in onvolledige prietpraat. Hij vergeet dat de basis van van elke succesvole maatschappij - cultuur gewels is, 'l Ami noemt wel wat geschiedenis feitjes maar vergeet de belangrijkste... dat de westerse cultuur inclusief de kunst en economie een grote zegetocht rond de aardbol achter de rug heeft is vooral te danken aan de technologische vooruitgang in oorlogsvoering. o.a. de uitvonding van kannonnen aan beide zijden van een schip... dat geloof, cultuur en opvattingen dus ook superieur zijn is grote onzin, maar we geloven het allemaal. Overigens denk ik dat u meneer Cohen en politie-agenten niets nieuws vertelt dat grote groepen jongeren ook met zich meebrengt dat er uitingen van agressie zijn. Een beetje alcohol toevoegen en de pleuris breekt uit. Wat we doen is van drugs een probleem maken terwijl alcohol meer schade aanricht uitgedrukt in menselijk leed en euro's.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 okt. 2012 - 8:09

Geweld als natuurlijk verschijnsel betekent nog niet dat men het maar als vanzelfsprekend moet accepteren. Geweld dient gekanaliseerd te worden. Dat weet iedereen die wel eens agressief is. De lacherigheid die er een beetje heerst (maar ook de opgefokte verontwaardiging) is vreemd. Dit is een verschijnsel dat snel uit de hand is gelopen hetgeen voorkomen had kunnen worden. Het is van groot belang om te zien hoe dit geweld 'werkt', juist om dat natuurlijke in kaart te brengen. De adrenaline die ontstaat als er 'iets' te gebeuren staat laat zich hier goed zien, evenals de kick van dingen stukmaken of in de fik steken. Die dubbelheid is intrinsiek menselijk. Maar het moet wel in kaart gebracht worden want ik heb er geen zin in dat mijn auto straks in de fik gaat omdat geweld als 'natuur' niet beteugeld kan worden. Dan ga ik namelijk zelf ook geweld gebruiken.

vanVerrehuizen
vanVerrehuizen3 okt. 2012 - 8:09

"de orgie van geweld die door het Drentse dorp trok. " het is enigszins een helaasheid dat de schrijver van dit stuk desondanks de grote bekendheid die het dorp nu heeft, nog steeds de correcte provincie niet weet te noemen. (Menig atlas van ons land zal zeggen dat Groningen, deze gemeente huisvest.) Los van dat, ben ik het wel met de schrijver eens. De situatie in Haren heeft velen waarschijnlijk ook aan de London Riots doen denken. 'Angst voor de Jeugd' zou een mooie term zijn om dit te beschrijven. De (bijna per definitie) techno savvy jonge mensen die via een onbegrijpbaar medium zich binnen korte tijd in grote getallen naar u woonplaats kunnen mobiliseren, dat is toch iets wat bang maakt. Doch voorspel ik dat dit toch niet helemaal zo is verlopen. In wekelijkheid is bijna alles wat op social media wordt georganiseerd los van de werkelijkheid. Juist omdat de traditionele media: NOS, NOSop3 en RTL aandacht aan dit item hebben besteed is het werkelijkheid geworden. In de 21ste eeuw is wat er op TV verschijnt een confirmatie dat het internet fenomeen daad werkelijk bestaat.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2012 - 8:09

[Juist omdat de traditionele media: NOS, NOSop3 en RTL aandacht aan dit item hebben besteed is het werkelijkheid geworden.] Precies zoals in London, daar blijkt uit onderzoek dat vele aanwezigen/deelnemers antwoorden op de vraag waarom was je er eigenlijk; "ik zag het op TV en dacht, daar moet ik bij zijn."

Michiel Online
Michiel Online3 okt. 2012 - 8:09

er zijn ook beschavingen (geweest, of zijn er nog) waar er vrijwel nihil criminaliteit voorkomt. eigenlijk moet de rest van de wereld dat overnemen en ernaartoe werken. maar ja dat kan naturllijk weer niet want je hebt bankiers, topmanagers, politici en al die machtsgeiele mensen die hun macht niet af durven staan voor een betere wereld. dus jij, Dennis, hebt wel gelijk dat het in deze samenleving er zo is, maar je vergeet wellicht toe te voegen dat we het anders moeten doen, met een ander soort samenleving, zonder kapitalisme, drang tot stress en hard werken, en daardoor machtsmisbruik. dat is het hele plaatje dat we moeten zien, en niet ons gaan toespitsen op 1 probleem om de illusie maar proberen overeind te houden dat we met 1 praatje over geweld in de huidige structuur van de samenleving er zijn.

1 Reactie
Praapje
Praapje3 okt. 2012 - 8:09

Jahaa, je zou maar hard moeten werken zeg. Wat een slavernij!

JoopSchouten
JoopSchouten3 okt. 2012 - 8:09

Deze agressie zouden door deskundigen op het gebied van massapsychologie moeten worden onderzocht i.p.v. een theedrinker. Ik verwacht dat na dit zogenaamde 'onderzoek' de 'resultaten' ook in een lade zullen verdwijnen omdat het niets wezenlijks oplevert en de werkelijke achterliggende oorzaken zullen worden genegeerd.

1 Reactie
jonh16144
jonh161443 okt. 2012 - 8:09

Alle onderzoek van de wereld zal niet helpen als de overheid niet WELWILLEND is om de oorzaak aan te pakken. Aka, investeringen in jongeren en ze niet uitmaken voor uitvreters. Zoals de VVD nu tekeer gaat willen ze oorlog met de jongeren. Zeg maar, een generation wars