Joop

Geweld en extreme vernederingen bij Amsterdams Studentencorps

  •    •  
05-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
388 keer bekeken
  •  
30167066543_d672b9c720_k

© cc-foto: Michel Curi https://flic.kr/p/MXL6SX

Tijdens de ontgroeningsrituelen voor de elitevereniging Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging A.S.C./A.V.S.V. zijn leden zich te buiten gegaan aan extreme vernedering en geweld. De Volkskrant onthulde eerder deze week dat de ontgroening is gestaakt omdat enkele studenten gewond geraakt waren. De oorzaak daarvan werd door de ‘gezelligheidsvereniging’ geheim gehouden. Een brief van de Vereniging van Reünisten werpt enig licht op de duistere praktijken, meldt RTL Nieuws. Daaruit wordt ook duidelijk dat de studentenorganisatie de strafbare feiten met list en bedrog onder de pet tracht te houden.
"Het bestuur schrijft: “In onze ogen is echt veel mis met een aantal jongens en zeker ook meisjes dat het als normaal beschouwt dat extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn van de korte groentijd. (…) De (groen)besturen van de disputen waarvan klip en klaar is dat er misdragingen aan de orde zijn, zijn zeer bedreven in het geheel verdraaien van feiten richting Senaat en hun eigen reünisten. Er wordt glashard ontkend, het wordt klein gemaakt, ook wanneer letsel zichtbaar is en de nuldejaars verklaren dat er geweld heeft plaatsgevonden.”"
Van de vereniging zijn bijna drieduizend studenten lid.
cc-foto: Michel Curi
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Libertain
Libertain6 sep. 2021 - 8:18

("..extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn..") - van onze samenleving? Denk van niet. Aan dit schadelijk, antisociaal gedrag is er gelijk aan de hand van de Nederlandse wetgeving meteen een einde te roepen. Wat belet de politie om bijhorende onderzoek te stellen naar zinloos gewelddadig gedrag, marteling en lichamelijk letsel die door deze jonge psychopaten vertoont wordt? We hebben de precedenten voorhanden met het gerechtelijk onderzoek naar voetbalvandalen. De betrokken studenten verenigingen moet zelf bewijzen dat ze anders zijn dan pure vandalen. De toekomst van ons land, he?

1 Reactie
adriek
adriek6 sep. 2021 - 15:36

"wat belet de politie ..." Er moet wel iemand aangifte doen, en dan moet een en ander nog voor de rechter bewezen worden met getuigen enzo. En onder sociale druk is dat niet eenvoudig.

Greendutch
Greendutch5 sep. 2021 - 18:06

de aanjagers van dit soort ontgroeningen: als men op deze leeftijd al zulke gemene, harde , onterende houding heeft dan kun je je indenken waar dit soort mensen toe uitgroeit. dit zijn de beulen, pesters, voorstanders van geweld en martelen van de toekomst. en dat noemt zich 'elite-corps'?? dat zijn de mensen die bedrijven gaan runnen, organisaties leiden en de politiek ingaan???!!! oppakken en opsluiten voor lange tijd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 sep. 2021 - 12:02

Kennelijk trekken onze universiteiten alleen nog randdebielen aan. Zal ook wel komen wegens het opheffen van nuttige studies en dat iedereen manager of bankier wil worden -> veel geld wil verdienen over de ruggen van anderen Daar heb je waarschijnlijk dan ook een huftermentaliteit voor nodig die je vroeg moet aankweken

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 15:08

Welke nuttige studies zijn er volgens u opgeheven?

Karingin
Karingin5 sep. 2021 - 15:23

Volgens mij pas nog de lerarenopleiding bij de HVA, om maar wat te noemen

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 15:50

De lerarenopleidingen zijn niet uit Nederland verdwenen. De talen staan inderdaad onder druk. Fins en Hongaars zijn als academische studies verdwenen maar dat Griezel (Groninger?) dat bedoelt lijkt mij onwaarschijnlijk. De RUG heeft ze wegbezuinigd. Deens en Noors ook volgens mij. https://www.delta.tudelft.nl/article/fins-en-hongaars-studeren-naar-het-buitenland

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven5 sep. 2021 - 18:11

@griezel wat een zure vooringenomenheid laat jij in je reacties zien zeg. Alsof alle studenten sadistische rijke corpsballen zijn. En alsof alle corpsballen rijk en sadistisch zijn. Wat een beperkte zienswijze.

Mark Huysman
Mark Huysman5 sep. 2021 - 10:11

Dit zijn de toekomstige politici en CEO’s.

4 Reacties
Jozias2
Jozias25 sep. 2021 - 11:32

@mark Er zijn wel meer mensen die gestudeerd hebben dan politici en ceo’s.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 sep. 2021 - 12:04

de nuttelozen

Mark Huysman
Mark Huysman5 sep. 2021 - 15:25

[Er zijn wel meer mensen die gestudeerd hebben dan politici en ceo’s.] Ja maar niet alle studenten doen aan dit soort praktijken mee.

Jozias2
Jozias26 sep. 2021 - 6:48

@mark Maar jij weet dat alleen de toekomstige ceo’s en politici dat doen? Wat een onzin frame op basis van je vooroordelen.

LeftFuturist
LeftFuturist5 sep. 2021 - 10:02

Ach ja de niet neutrale houding die je voor sommige vakken moet hebben betreft het niet echt bestaan van bewustzijn is een beetje erg voorbarig. Met ontgroening toon je dat niet aan. Dan zou je toch echt een kopie moeten maken van iemand in lichamen plaatsen en navragen waar diegene zich bevind.

3 Reacties
Karingin
Karingin5 sep. 2021 - 15:22

Wat? In nou in het Nederlands

Uw Psychiator
Uw Psychiator5 sep. 2021 - 16:14

@ Deug (12:02u) - ik sluit mij bij de vraag van Karingin (17:22u) aan. Het is niet helemaal uitgesloten dat U iets bedoelt, maar wat, dat is ook mij een raadsel. Uw tekst is, laat ik zeggen, experimenteel-poëtisch; er zijn interessante elementen uit de filosofie in het algemeen, de neurowetenschap, de cybernetica, en het transhumanisme in aan te treffen. Maar het cryptische karakter van Uw bijdrage ontneemt ons een klaar en helder zicht op Uw persoonlijke opvattingen over de precaire kwestie waar dit gesprek over gaat. Mogen we op U rekenen? Of kunnen we ons maar beter bezig gaan houden met de reünie van ABBA?

LeftFuturist
LeftFuturist6 sep. 2021 - 16:33

Beste psychiator, Ik zou u graag tegemoet willen komen. Maar dat wat u van me vraagt is juist wat ik tracht te voorkomen, een oordeel vellen, een heksenjacht. In plaatst daarvan probeer ik de motivatie te beschrijven die tot dit gedrag leidde en wacht ik geduldig af hoe men hopenlijk beïnvloed door mijn poëtische stukje een nieuwe mening vormt. Maar het kan ook zo zijn dat u de motivatie afwijst dan is het inderdaad een nikszeggende vaag stukje. Zeker als er vanuit gegaan wordt dat er geen diepere motivatie aan ten grondslag ligt dan wordt het nog lastiger. Alhoewel ook dat is niet de bedoeling maar ik weet nu wel dat inzicht in de motivatie van deze daders ver te zoeken is. Dat kan natuurlijk omdat ik er helemaal naast zit qua motivatie of dat men een soort van bekend gedrag ziet bij de daders en daardoor de motivatie voor zichzelf uitvlakt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop5 sep. 2021 - 9:22

Dit zijn wellicht extremen, maar de cultuur is er al. Wees volgzaam als je wat wilt bereiken. In Den Haag doen ook 150 man dat, op een enkeling na. Ik zie een overeenkomst...

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2021 - 8:21

Ik ben altijd weer verrast als ik zie dat gemeenschappen en groepen erg slecht in staat zijn om het tuig dat deel uit maakt van de groep onder controle te houden. Het betreft hier toch tamelijk slimme jongens en meisjes zowel de daders, de slachtoffers en degenen die toezicht moeten houden en toch is het kenmerk van vooral de rechtse studentenverenigingen vernederen en geweld. De groep is meestal niet erg weerbaar tegen dit soort excessen van de eigen gelederen. En inderdaad dit huftergedrag nemen de afgestudeerden gewoon mee in de samenleving. Het is overigens op een willekeurige VMBO of MBO school niet anders. Ook daar gebeurd dit in een iets andere variant. De drillrap gaat ook over vernedering en geweld. De straatjeugd doet dezelfde vaardigheden op als de elite. Mooi toch die culturele nivellering. Het probleem is volgens mij de aanname van een groep welwillende lui het tuig onder de duim kan houden. Er zijn talloze voorbeelden van beleid dat gebaseerd is op deze aanname. Onder andere ook in het beleid van woningbouwverenigingen maar ook in het grote stedenbeleid. Ik heb toch redelijk veel gezien aan de rafelranden van de samenleving maar ik ben nooit tegen een goed functionerend voorbeeld van dit beleid aangelopen. Wel andersom. Dat in een situatie waar de belangen van de meest gevaarlijke en gemene types gelijk liepen met die van de gemeenschap interne veiligheid ontstond. Overigens geen oplossing die ik overal als methodiek zou willen adviseren. Er zijn nogal wat bijwerkingen. Ik denk niet dat deze studentenclubjes dit probleem gaan oplossen. Het is inherent aan de maatschappijvisie van de groepsleden, de setting waarin ze daar zitten en aan de cultuur binnen die verenigingen. Alleen verenigingen met een duidelijke andere cultuur kunnen dit soort excessen voorkomen, die zullen ook niet ontgroenen. Bij de rechtse studenten corpora is dit normaal, echte Hollandse lokale culturele traditie, al meer dan 100 jaar lang.

13 Reacties
Norsemen
Norsemen5 sep. 2021 - 11:57

Rechtse studentenverenigingen? Elitair zeker, maar de tijd dat corpora uit overwegend VVD aanhangers bestond is al heel lang geleden. Het is nu vooral GL en D66. Studenten die openlijk zeggen Baudet te stemmen worden uitgelachen en voor achterlijk uitgemaakt. Zoals het overal zou moeten zijn zeg maar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 sep. 2021 - 12:05

ik geloof niet dat het slimme jongens en meisjes zijn studie is denk ik meer een kwestie van afkomst en niet van kunde

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 12:40

Tuig heb je overal en vergeet de alcohol niet. Er zijn buiten de corpora ook talloze studentenverenigingen die het nieuws niet halen

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2021 - 13:23

@ Norsemen Jij schrijft: Het is nu vooral GL en D66. Dat kan jij vast wel bewijzen. Ik zie vrijwel alleen VVD-ers en een enkele CDA aanhanger.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 13:40

@Norsemen u was mij voor zie ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 15:06

GroenLinks deed het bij de verkiezingen behalve in Amsterdam en Utrecht ook goed in andere universiteitssteden waaronder Nijmegen, Delft en Wageningen. Dat zal toch iets te maken hebben met de aanwezigheid van studenten aldaar.

Norsemen
Norsemen5 sep. 2021 - 16:05

@Daan Dat kan ik natuurlijk niet bewijzen. Maar ik zat vol in dat wereldje en weet heel goed hoe het daar gaat. En nogmaals, elitair is het zeker. Maar rechts is niet elitair. Nog sterker, rechts is ordinair.

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2021 - 19:34

@ DanielleDefoe Het zal vast te maken hebben met de studentenverenigingen maar dat is iets anders als een studentenkorps dat bestaat uit D66 en GL studenten. Ik zie nog niet eens het begin van een serieuze onderbouwing.

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2021 - 20:56

@ Norsemen Jij schrijft: Maar ik zat vol in dat wereldje en weet heel goed hoe het daar gaat. Ik ook en ik ben nog nooit een lid van het studentenkoor tegen gekomen die GL stemt. D66 zou heel misschien nog een optie zijn. Maar ook dat betwijfel ik. Weet je zeker dat je het niet hebt over andere studentenverenigingen? We hebben het dus over clubs als dit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdamsch_Studenten_Corps En er is nogal wat variatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Studentenvereniging Ik ben normaal niet zo'n wiki fan. Maar ik probeer je maar wat te laten zien van de grote verscheidenheid die er in mijn beleving is.

Norsemen
Norsemen6 sep. 2021 - 9:58

@Daan Als (destijds) een echte corpsbal hield ik me verre van die wannabe's studentenverenigingen. De corpora zijn elitair (of pretenderen dat te zijn), en rechts is al heel lang niet meer elitair. En volgens mij is vriend en vijand er wel over eens dat juist GL en D66 de elitaire partijen zijn.

Jaco38
Jaco386 sep. 2021 - 15:09

“DaanOuwens: Jij schrijft: Maar ik zat vol in dat wereldje en weet heel goed hoe het daar gaat. Ik ook en ik ben nog nooit een lid van het studentenkoor tegen gekomen die GL stemt” Maar zou uw ervaring niet wat gedateerd kunnen zijn? Meest objectieve argument is vooralsnog van Defoe dat de overeenkomsten tussen verkiezingsuitslagen in studentensteden iets zeggen over de gemiddelde politieke voorkeur van studenten. Linkse partijen toen het vaak wat beter bij de jonge, intellectuele kiezer. Dat de studentenverenigingen dan plots overwegend rechtse leden zouden hebben is op voorhand niet waarschijnlijk, of te wel dit is een stelling die u zou moeten onderbouwen en niet andersom.

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2021 - 18:24

@ Jaco38 Jij schrijft: Meest objectieve argument is vooralsnog van Defoe dat de overeenkomsten tussen verkiezingsuitslagen in studentensteden iets zeggen over de gemiddelde politieke voorkeur van studenten DanielleDefoe studeert zelf of is aan een universiteit verbonden. Ik ga meestal uit van het feit dat wat zij beweert correct is. Hier relateert zij echter het lidmaatschap van de studenten copora ( de traditionele VVD/CDA bolwerken) aan de studenten in het algemeen. Ik denk dat linkse studenten niet of nauwelijks lid worden van de copora maar van andere studenten verenigingen. In mijn link staat dan ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Studentenvereniging De corpora, verenigd in de Algemene Senaten Vergadering (ASV). Traditionele verenigingen, op liberale leest geschoeid. Meestal zijn zij de grootste en oudste verenigingen in een stad. Vindicat atque Polit (Groningen) is hiervan de oudste. Ik weet dat hier mensen reageren die zichzelf links noemen en alle anderen neoliberaal maar volgens mij bevestigt wiki mijn opmerking. Ik heb dat ook achteraf nagekeken want ik was overtuigd van het efit dat ik gelijk had. Immers anders had ik de afgelopen jaren wel gehoord dat liberale VVD ouders hun kinderen normaliter naar het VMBO sturen en linkse ouders naar het VWO. Zo ver is Nederland nog niet met de nivellering. Ik reageer nu omdat jij er expliciet naar vraagt. Anders had ik hierop niet eens meer gereageerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2021 - 12:49

Van studentensteden is bekend dat ze relatief linkse "eilanden" vormen. Daaruit kun je niet afleiden dat dan ook de corpora overwegend links stemmen. Hoe rechts ze zijn is niet bekend. De steden verschillen ook. Volt is mogelijk onder studenten een belangrijke speler aan het worden naar ik aanneem mede vanwege haar Europese gerichtheid.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead5 sep. 2021 - 8:17

Wanneer je je vrijwillig in elkaar laat rossen en je je extreem laat vernederen teneinde ergens bij te mogen horen, heb je voor mij al een behoorlijke steek los zitten. Maar ik vraag mij bovenal af wat de daders - de meerderjaars blijkbaar - bezielt om plezier te hebben aan wat puur sadisme is. Ik vind dat schokkend. De mensen die het leuk vinden om anderen te slaan, te schoppen, door de stront te late kruipen, en ga zo maar door, zijn dezelfde mensen die als bewakers van concentratiekampen hun sadismevop weerloze gevangenen botvieren. En kom mij niet aan met dat ik overdrijf: niemand wordt als sadist geboren, maar wie in staat is om op een voor zichzelf vergoelijkende wijze van "het is ontgroening en dit hoort erbij" hun agressie, haat en sadisme te botvieren is tot veel meer in staat. En dit zijn dan onze toekomstige artsen, wetenschappers, biologen. Volslagen krankzinnig.

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 sep. 2021 - 9:50

De minister van financiën en politiek leider van het CDA is zelfs voorzitter geweest van het Leidse Studentencorps.

Norsemen
Norsemen5 sep. 2021 - 12:02

Alleen mensen die niet lid zijn geweest praten er negatief over. En die mensen hebben alles wat ze denken te weten van horen zeggen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat Baudet een corpsbal is, terwijl hij juist het tegenovergestelde is. Terwijl het met iemand als Job Cohen precies andersom is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 12:40

Cohen was lid van Vindicat.

GHS
GHS5 sep. 2021 - 13:54

Gedragwetenschappers (heb ik gelezen) stellen dat jongeren pas 25 jarige leeftijd in staat zijn om hun daden te kunnen overzien. Studenmt kun je al worden als je 18 jaar bent ( zelfs nog jonger). Die hebben dus nog een hele tijd te gaan. Het ligt dan aan "de ouderen" om hen tot die leeftijd te blijven "begeleiden". Ergo een grote taak voor de universiteiten zelf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 sep. 2021 - 14:56

De studentenverenigingen zijn geen deel van de universiteit.

EricDonkaew
EricDonkaew5 sep. 2021 - 17:56

@DanielleDefoe -------------------------------------- Vindicat is standaard PvdA, Verder zo neoliberaal als de pest, maar qua stemgedrag PvdA.

Norsemen
Norsemen6 sep. 2021 - 10:01

"Vindicat is standaard PvdA, Verder zo neoliberaal als de pest, maar qua stemgedrag PvdA" Zeg dan gewoon dat je er helemaal niets van afweet, maar praat geen domme onzin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 sep. 2021 - 14:30

Vergeet Balkenende niet, die gaat nog steeds naar alle jubilea. Volgens mij gaat hij nog ieder jaar naar een bijeenkomst met oud corpsballen. Was het niet Leiden?

Norsemen
Norsemen7 sep. 2021 - 7:41

Balkenende is geen corpsbal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2021 - 12:54

Rutte ook niet.

RaRa17
RaRa175 sep. 2021 - 8:07

Wat een gezeur. Dan wordt je toch geen lid.

4 Reacties
Ik weet het wel
Ik weet het wel5 sep. 2021 - 11:02

Het probleem is dat deze studenten dit gedrag ook buiten de groep gaan vertonen.

nikita72
nikita725 sep. 2021 - 11:22

Mensen die lid worden, weten dit blijkbaar niet. En niet ieder lid wordt op dezelfde manier behandeld, dus ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Norsemen
Norsemen5 sep. 2021 - 12:03

Precies

Zandb
Zandb5 sep. 2021 - 15:41

RaRa Eieren van Columbus. Wanneer er iets van je gestolen wordt, heet het: Had je maar niet iets moeten bezitten. Wanneer je tijdens een voetbalwedstrijd onherstelbaar beschadigd wordt, had je maar niet moeten gaan voetballen. Wanneer je in het verkeer verongelukt, had je maar niet deel moeten nemen aan dat verkeer. Enzomoord. Inderdaad kan iemand uw commentaar maar op één manier samenvatten: Wat een gezeur.

Herr Vorragend
Herr Vorragend5 sep. 2021 - 7:53

Kom kom, niet zo piepen hoor. Je moet je per slot van rekening straks wel staande zien te houden op de neo-liberale apenrots.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 sep. 2021 - 12:06

die rots moeten we afbreken en snel ook - het lot van de mensheid staat op het spel tenslotte

Zandb
Zandb5 sep. 2021 - 15:45

Herr Kortom: dit soort gedrag ondergaan, helpt om zo slap in je schoenen te staan om zo het liberale karakter van de samenleving, "Befehl ist Befehl!" mogelijk te maken.